Η συμφωνία - «λουκάνικο» των Πρεσπών και το «αντάλλαγμα»

Η συμφωνία - «λουκάνικο» των Πρεσπών και το «αντάλλαγμα»

Το Μαξίμου ενοχλήθηκε από την καταγγελία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, ότι ο πρωθυπουργός «έδωσε» τη συμφωνία των Πρεσπών και πήρε «ρέστα» τη μη περικοπή των συντάξεων. Κάλεσε μάλιστα τον Μητσοτάκη να κατονομάσει ποιοι ήταν οι Ευρωπαίοι ηγέτες με τους οποίους ο Τσίπρας αντάλλαξε τη Μακεδονία με τις συντάξεις. Δεν ξέρω εάν η Νέα Δημοκρατία θα βρει προστατευόμενο μάρτυρα να δώσει ονόματα και διευθύνσεις, όπως στην υπόθεση Novartis ο «Μάξιμος Σαράφης», αλλά υποθέτω ότι δεν χρειάζεται να βάλει κανείς «κουκούλα» για να κατονομάσει τους συναλλασσόμενους.

Αν δεν με απατά η μνήμη μου τόσο πριν όσο και μετά την υπογραφή της συμφωνίας, περισσότερο αγωνιούσαν για την συμφωνία οι «τρίτοι» παρά οι άμεσα ενδιαφερόμενοι. Στην πορεία διαπιστώθηκε ότι η συμφωνία ήταν τόσο «επωφελής» και «πατριωτική», όπως είπε ο πρωθυπουργός, ώστε η συχνότητα των αφίξεων Ευρωπαίων και Αμερικανών αξιωματούχων στα Σκόπια σημείωσε ρεκόρ. Παραλείπω τις δηλώσεις και τις παραινέσεις όλων αυτών για την υπερψήφιση της συμφωνίας από το Κοινοβούλιο της γείτονος. Φαντάζομαι ότι μόλις ολοκληρωθεί και η τρίτη πράξη του δράματος στα Σκόπια, θα έρθει και η δική μας σειρά.

Επί του πρακταίου, όλα τα παραπάνω συνιστούν «συναλλαγή» και «ανταλλαγή»; Με αποχρώσες ενδείξεις είναι δυνατόν να κατηγορηθεί ο πρωθυπουργός; Όχι βέβαια, αλλά θέλω να θυμίσω ότι μιλάμε για τον πρωθυπουργό που μετά από το πρώτο εξάμηνο του 2015 και την υπογραφή του τρίτου μνημονίου έβγαλε τη τάξη με άριστα! Από το Βερολίνο μέχρι τις Βρυξέλλες και από εκεί έως την Ουάσιγκτον, οι «επιδόσεις» του Τσίπρα έγιναν παράδειγμα προς μίμηση όλων όσοι είχαν μπει στον πειρασμό να του μοιάσουν. Γι αυτό και δεν είχαν πλέον κανέναν λόγο να του δημιουργήσουν προβλήματα, αφού πλέον και εκείνος δεν τους ενοχλούσε. Άλλωστε το γεγονός ότι συμπληρώνει 4 χρόνια στην κυβέρνηση αποδεικνύει ότι η «δημιουργική υπακοή» ανταμείβεται.

Σύμφωνοι, θα πει κάποιος, αλλά το γεγονός ότι έγινε το «καλό παιδί» του Βερολίνου, των Βρυξελλών και της Ουάσιγκτον, συνεπάγεται ότι «έδωσε» τη Μακεδονία για να πάρει «ρέστα» τη μη περικοπή των συντάξεων; Μεταξύ μας αυτό ακούγεται, αλλά δεν πιστεύω ότι έγινε έτσι. Απλώς η περίπτωση του πρωθυπουργού εμπίπτει στο θεώρημα ότι τα κέρδη(μιας συμφωνίας) είναι όπως τα λουκάνικα. Εκτιμώνται περισσότερο από αυτούς που δεν ξέρουν καλά τι έχουν μέσα. Στην προκειμένη περίπτωση ο Τσίπρας-όπως φαίνεται και από αυτά που λέει ο Ζάεφ- θεωρεί επωφελή τη συμφωνία- «λουκάνικο» των Πρεσπών, ενδεχομένως γιατί δεν ξέρει καλά τι έχει μέσα. Ωστόσο το πήρε, το θεωρεί «εύγευστο», πιστεύει ότι είναι «επωφελές» για το εθνικό συμφέρον, οπότε είναι προφανές ότι απ’ τη στιγμή που ξέρει ποιοι του το «σέρβιραν» οφείλει να γνωρίζει και γιατί του είπαν να το «φάει».

Κατόπιν όλων αυτών θεωρώ ότι ο πρωθυπουργός δεν είναι αφελής ώστε να μη ξέρει τι «τρώει», και ως εκ τούτου όσο κι αν διαμαρτύρεται και απειλεί τον Μητσοτάκη ότι θα τον «μαρτυρήσει» στη «δασκάλα» και στο σύλλογο των «δασκάλων» για τα περί «συναλλαγής», παραμένει το ερώτημα: Αφού είναι τόσο επωφελής η συμφωνία- «λουκάνικο» για την Ελλάδα, γιατί ο Ζάεφ τρέχει να την ολοκληρώσει άρον- άρον; Νοιάζεται για το δικό μας συμφέρον; Και γιατί αφού δεν ισχύει αυτό που είπε ο Μητσοτάκης, και αποτελεί κοινό μυστικό στους γνωρίζοντες εκτός Ελλάδας, δεν συμφώνησε με την πρόταση νόμου της αντιπολίτευσης να μη περικοπούν οι συντάξεις πολύ πριν ο Ζάεφ φέρει τη συμφωνία των Πρεσπών στο δικό του Κοινοβούλιο; Μήπως γιατί κάποιοι ήθελαν να είναι σίγουροι ότι θα περάσει η συμφωνία από τα Σκόπια πριν τον ντύσουν Άγιο Βασίλη;

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS