Η ακροδεξιά έκρηξη. Αλώβητη η Ελλάδα;

Η ακροδεξιά έκρηξη. Αλώβητη η Ελλάδα;

Οι εύλογες, κατά τα άλλα ευρωπαϊκές κυρώσεις στην Ρωσία, έχουν, όπως έχει αναλυθεί διεξοδικά σε όλα τα ΜΜΕ του πλανήτη τις παράπλευρες απώλειες για αυτούς που επέβαλαν τις κυρώσεις στην Μόσχα. Επιπτώσεις κυρίως οικονομικές και κοινωνικές όπως λ.χ. η πιθανότητα να στερηθούν την θέρμανση οι ευρωπαίοι ή να σημειωθεί επισιτιστική κρίση.

Όμως μία άλλη επίπτωση, πολιτική, αποτελεί δυναμίτιδα στα θεμέλια των δημοκρατικών πολιτευμάτων. Και αυτή δεν είναι παρά η εντυπωσιακή άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, με κόμματα μάλιστα που ενώ σήμερα οι ηγέτες τους, για ευνόητους λόγους αποποιούνται το παρελθόν τους, εν τούτοις έχουν φλερτάρει και με τις αρχές του ναζισμού αλλά και του φασισμού.  Το φλέρτ αυτό, αντιστοίχως, την Γαλλία με την Μαρί Λεπέν και στην Ιταλία με την «μουσολινικής καταγωγής» Μελόνι. Στην γείτονα, από κοντά και ο Σαλβίνι.

Μπορούν οι εξελίξεις αυτές που αναδεικνύουν σε πολιτικό κανόνα τον λαϊκισμό-γιατί ασφαλώς οι συγκεκριμένοι ηγέτες δεν διαθέτουν μαγικές λύσεις- να «μεταναστεύσουν» στην Ελλάδα; 

Μία πρώτη εκτίμηση είναι ότι αυτό είναι μάλλον δύσκολο για τον απλούστατο λόγο ότι η Ελλάδα πέρασε από αυτήν την φάση και μάλιστα μέσα από το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής που δεν αποδοκιμάστηκε μόνο, τελικώς, αλλά καταδικάστηκε ως εγκληματική οργάνωση. Από την ΝΔ, να μη το ξεχνάμε αυτό καιν κυρίως οι αριστεροί.

Εκτός από τον πατέρα της Μαρί Λεπέν προπομπός της ακροδεξιάς τα τελευταία χρόνια υπήρξε και το Κόμμα του Δανικού Λαού που, κάποια περίοδο είχε ξεπεράσει και τους Σοσιαλδημοκράτες της Δανίας.

Μπορεί οι επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία να έχουν συμβάλει στην ανάδειξη και πάλι των ακροδεξιών κομμάτων ως πρωταγωνιστών στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή αλλά οι αφορμές έχουν θεμελιωθεί αρκετά χρόνια πίσω.

Πρώτον, τα μέτρα λιτότητας, εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης που προηγήθηκε και  που επιβάρυναν μισθωτούς και συνταξιούχους και μείωσαν την προσφορά του κράτους προς τους πολίτες και, κυρίως, την κοινωνική πρόνοια. 

Δεύτερον, η ανεργία που συνεχώς αυξανόταν εξ αιτίας της ύφεσης και που και σήμερα ΄προβλέπεται πάλι ύφεση στην παγκόσμια οικονομία. Συνοδευτικά έχουμε και τον πληθωρισμό που καλπάζει και που συρρικνώνει την αγοραστική δύναμη των πολιτών 

Τρίτη αφορμή υπήρξε η εγκληματικότητα, την οποία στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης την απέδωσαν στην αύξηση της μεταναστών και, κυρίως, των λαθραίων εξ αυτών. Το μεταναστευτικό παραμένει ένα διαρκές πρόβλημα και πάνω σε αυτό έχουν στηριχθεί τα ακροδεξιά κόμμα τα για να αυξήσουν την επιρροή τους.

Στην χώρα μας, πέραν της Χρυσής Αυγής που υπήρξε ένα λίαν ακραίο παράδειγμα ακροδεξιάς πολιτικής απόφυσης οι λοιπές απόπειρες μπορεί να μην έχουν στοιχεία ναζιστικής συμπάθειας αλλά διακρίνονται για έναν ακραίο εθνικισμό που μέσω μιας πατριωτικής προσήλωσης επιχειρείται να γίνει εκμετάλλευση των εύλογων, κατά τα άλλα, πατριωτικών ενστίκτων του λαού. Το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου, η Ελληνική Λύση που βρίσκεται ήδη στην Βουλή, βλέπει να αυξάνονται ελαφρώς τα δημοσκοπικά του ποσοστά και ευελπιστεί ότι θα είναι μέσα και στην επόμενη Βουλή. Νέο κόμμα της σκληρής δεξιάς με εθνικιστικά χαρακτηριστικά αλλά και χαρακτηριστικά που διακρίνουν, όπως και την Ελληνική Λύση βεβαίως, τα ακροδεξιά κόμματα της Ευρώπης είναι η Πατριωτική Ένωση του επιχειρηματία Πρόδρομου Εμφιετζόγλου.

Το ερώτημα είναι αν το κόμμα αυτό ή οποιοδήποτε άλλο στα δεξιά της ΝΔ θα μπορέσει να κόψει ψηφοφόρους από αυτήν. Πρώτον, ό, τι σκληρούς δεξιούς είχε να πάρει κάποιο κόμμα από την ΝΔ το έχει πάρει το κόμμα του Βελόπουλου. Δεύτερον, το πιθανότερο είναι να «φάνε τις σάρκες τους» η Ελληνική Λύση και η Πατριωτικής Ένωση, παρά να χάσει ψηφοφόρους η Νέα Δημοκρατία. Δεδομένου δε ότι σημασία σε τέτοιου είδους διαρροές έχει το τελικό ισοζύγιο, η ιδεολογική επέκταση της Νέας Δημοκρατίας από την δεξιά βάση της και στον χώρο του Κέντρου, αντισταθμίζει την όποια θεωρητική απώλεια. Και λέμε θεωρητική διότι, τελικώς, πριν την κάλπη αξιολογείται η απόδοση μιας κυβέρνησης σε συνάρτηση των δυσκολιών που αντιμετωπίζει μια χώρα, ειδικώς δε αν οι δυσκολίες αυτές δεν οφείλονται σε χειρισμούς της κυβέρνησης αλλά σε εξωγενείς παράγοντες. Ειδικά δε αυτή η λογική πρυτανεύει στην ελληνική περίπτωση, όταν θα έχει προηγηθεί η αναμέτρηση με την απλή αναλογική και θα είναι ορατός ο κίνδυνος της πολιτικής αστάθειας εν μέσω διεθνών προβλημάτων που θα έχουν τις επιπτώσεις τους και στο εσωτερικό της χώρας μας. Και, επιπλέον η ελληνική κοινή γνώμη θα είναι πληροφορημένη από τις συνέπειες των κυβερνητικών κλυδωνισμών στην Ευρώπη από την πολιτική αναταραχή που θα έχει προκαλέσει, τελικώς, η άνοδος εκεί των ακροδεξιών κομμάτων. 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS