Έπειτα από μία ανταλλαγή οξύτατων ενίοτε ανακοινώσεων, κυρίως στο επίπεδο των υπουργείων Αμύνης Ελλάδος και Τουρκίας, αναφορικώς με την ελληνική πρωτοβουλία δημιουργίας «θαλασσίου περιβαλλοντικού πάρκου» στο Αιγαίο, ανακοινώθηκε ότι η από καιρού αναμενόμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα θα πραγματοποιηθεί στις 13 Μαΐου.
Κάποιοι ανέπνευσαν με ανακούφιση και κάποιοι άλλοι στην Αθήνα ανησυχούν μήπως ο κ. Μητσοτάκης υπερβεί τα εσκαμμένα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Αλλά αυτό αποτελεί περίπου μόνιμη επωδό όταν μετά μία περίοδο ελληνοτουρκικής κρίσεως, διαφορετικής εντάσεως κάθε φορά, ακολουθεί συνάντηση στο ανώτατο επίπεδο.
Της συναντήσεως των ηγετών Ελλάδος και Τουρκίας προηγείται η πρώτη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ουάσιγκτον, στις 9 Μαΐου, κατόπιν προσκλήσεως του Αμερικανού ομολόγου του Τζο Μπάιντεν, ύστερα από μακρά περίοδο εντάσεως των σχέσεων Ουάσιγκτον και Άγκυρας.
Η «σύμπτωση» αυτή είναι ευπρόσδεκτη από τον κ. Μητσοτάκη, που εξ αρχής προσέβλεπε στην ευεργετική διαμεσολάβηση του Αμερικανού προέδρου. Αλλά και ο ρόλος της Τουρκίας έχει ενισχυθεί προσφάτως σε αυτήν την πλέον ασταθή περιοχή γης από την εποχή που η Αγκυρα αποτελούσε στόχο επικρίσεων της Δύσεως.
Παρεμπιπτόντως, προ πενθημέρου ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι συντόμως θα ανακοινωθεί η ημερομηνία επισκέψεως στην Άγκυρα του Ρώσου προέδρου Πούτιν, η οποία τοποθετείται πλέον στα τέλη Απριλίου ή στις αρχές Μαΐου. Με τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας να έχει εισέλθει σε φάση δυσμενή εν σχέσει με τις προσδοκίες της Δύσεως, η συνάντηση των κ. Πούτιν και Ερντογάν αποκτά ευρύτερο ενδιαφέρον. Παράλληλα, ο κ. Ερντογάν είναι ο μόνος από τους συμμάχους της Ουάσιγκτον που διατηρεί επαφή με τους ηγέτες του Ιράν.
Εκ των πραγμάτων η Τουρκία κατέστη στην παρούσα συγκυρία ο μόνος δίαυλος επικοινωνίας με τους δύο «θανάσιμους εχθρούς» της Δύσεως. Εκ παραλλήλου δε ο κ. Ερντογάν είναι ο μόνος επικριτής του Ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου και ως εκ τούτου ο μόνος εκφραστής του αισθήματος του ισλαμικού κόσμου. Κάτι σημαίνουν όλα αυτά, που θα φροντίσει ασφαλώς να αξιοποιήσει ο κ. Ερντογάν όταν συνομιλήσει με τον κ. Μπάιντεν. Το πόσο επιτυχής θα είναι σε αυτήν του την προσπάθεια μένει να αποδειχθεί εν καιρώ.
Η ελληνοτουρκική επαναπροσέγγιση για την οποία εργάσθηκε η Ουάσιγκτον ξεκίνησε με δεδομένο ότι οι δύο χώρες διατηρούν τις θέσεις τους επί όλων των θεμάτων της ελληνοτουρκικής περιπλοκής.
Ο κ. Μητσοτάκης την Τετάρτη αναγνώρισε ότι η βελτίωση των διμερών μας σχέσεων «είναι αναμφισβήτητη». Και στη συνέχεια χαρακτήρισε «παντελώς αδικαιολόγητη» την αντίδραση της Τουρκίας στην εξαγγελία δημιουργίας «θαλασσίου πάρκου με περιβαλλοντικό χαρακτήρα». Τελείως διαφορετική είναι η αντίληψη της Άγκυρας. Αυτό δεν θα εμποδίσει την πραγματοποίηση της συναντήσεως κορυφής. Μόνον που εκ των πραγμάτων οι συνομιλίες θα έχουν και κάποια απόχρωση του γκρι.