Οι άστεγοι εκσυγχρονιστές

Οι άστεγοι εκσυγχρονιστές

Εντονη νευρικότης διακατέχει την εκσυγχρονιστική Κεντροαριστερά, αν και ορισμένοι επιμένουν να ομιλούν περί δημιουργικού διαλόγου και προβληματισμού, και κινήσεις εξαγγέλλονται και συναντήσεις διοργανώνονται και υποψηφιότητες προβάλλονται και ούτω καθ’ εξής. Συμπτώματα απομονώσεως και μοναξιάς, ενδεχομένως, που εντείνονται κατά το θέρος.

Εχει μία ιδιομορφία η Αριστερά, από το άκρον της ορθοδοξίας της έως την πλέον εκσυγχρονιστική και ευρωκεντρική εκδήλωσή της. Είναι αθεράπευτα «ελιτίστικη»· σε όλες τις εκφάνσεις της χαρακτηρίζεται από τη βεβαιότητα της διανοητικής υπεροχής της έναντι των πολιτικών της αντιπάλων, αλλά και του «λαού», τον οποίο αγωνίζεται πολιτικά να «διαφωτίσει» και πολιτιστικά να «διαπαιδαγωγήσει».

Στα πρώτα χρόνια της Μεταπολιτεύσεως και ως αντίδραση στην οικτρά δικτατορία των συνταγματαρχών, ο ρόλος της ήταν κυρίαρχος στα γράμματα, στην τέχνη, στους κύκλους των διανοουμένων, στη μέση και ανώτατη εκπαίδευση. Αλλά οι επιδόσεις της Αριστεράς –παραδοσιακής και εκσυγχρονιστικής– υπήρξαν πενιχρές στις εκλογές· παρέμειναν δύο τάσεις «ελιτίστικες» περιορισμένου ακροατηρίου. Τον χώρο της Αριστεράς και όχι μόνον εσάρωσε το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου, όπως η θλιβερή αποτυχία του εξευρωπαϊσμού της χώρας εκτίναξε στην εξουσία τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Αλέξη Τσίπρα. Διαφορετικά τα δεδομένα με τα οποία λειτουργεί η πολιτική στο επίπεδο της καθημερινότητος, ως φαίνεται.

Η εκσυγχρονιστική Αριστερά τής σήμερον, που αναζητεί πλαίσιο συμφωνίας και αγωνίζεται για τη δημιουργία «κοινού πολιτικού φορέα», είναι κάποια υπολείμματα της διοικήσεως του κ. Κώστα Σημίτη, που θεωρούν ότι διαθέτουν τεχνογνωσία, γνώση βαθιά του ευρωπαϊκού συστήματος και αυξημένη αξιοπιστία. Εάν όμως ίσχυαν όλα αυτά, τότε η Ελλάς δεν θα είχε εκπέσει ή, εν πάση περιπτώσει, θα είχε ανορθωθεί σε μία τετραετία από την εκδήλωση της κρίσεως, δεδομένης της αρμονικότατης συνεργασίας της συγκυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, από το 2012 έως το τέλος του 2014, οπότε αξιοποιήθηκαν όλα τα εκσυγχρονιστικά στοιχεία που διέθετε η χώρα. Αντ’ αυτού, όμως, έφεραν στην εξουσία τον κ. Τσίπρα, τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ. Το δράμα της σημερινής εκσυγχρονιστικής ή της εκτός εξουσίας Κεντροαριστεράς θυμίζει εκείνο της Ενώσεως Κέντρου, που οδηγήθηκε σε σταδιακή διάλυση κατά τη διάρκεια της Μεταπολιτεύσεως.

Δύο είναι τα κόμματα που κυριαρχούν σήμερα: Η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ, και οι εκσυγχρονιστές της Αριστεράς δεν έχουν παρά να επιλέξουν μεταξύ αυτών. Δεν θα το πράξουν, διότι είναι πολύ αυτάρεσκοι και ούτε είναι βέβαιο ότι θα ήσαν τελικώς ευπρόσδεκτοι. Ισως να πέρασε οριστικά η εποχή τους.

Εφημ. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS