Οι Αθέατες Τουρκικές Εξαρτήσεις – Κίνα

Οι Αθέατες Τουρκικές Εξαρτήσεις – Κίνα

Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης περιόδου, ο Τούρκος πρόεδρος αποδύεται σε ένα φρενήρη αγώνα διπλωματικών επαφών, επιχειρώντας, όπως επιτρέπει να εννοηθεί, την αποκατάσταση των σχέσεων της χώρας του με τους γείτονές της.

Παράλληλα επιχειρεί σοβούσης της κρίσης στην Ουκρανία, να αναδειχθεί στον κύριο διαμεσολαβητή μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών με σκοπό αφενός μεν την μία ειρηνική διευθέτηση των διαφορών Ουκρανών και Ρώσσων και αφετέρου την αναβάθμιση της Τουρκίας στο διπλωματικό χώρο της δύσης. Αναμφίβολα ο Erdoğan υλοποιεί ένα σχέδιο δημιουργίας και διαχείρισης αντιλήψεων με κύριο αποδέκτη το εσωτερικό του ακροατήριο, αν και ο αθέατος στόχος του εστιάζεται σε πρώτη φάση στην διάσωση της κεντρικής του τράπεζας και σε δεύτερη στην σωτηρία της τουρκικής οικονομίας.


Ο Εναγκαλισμός της Άγκυρας από το Πεκίνο

Η καταστροφική συναλλαγματική κρίση στην Τουρκία, εξωθεί την Άγκυρα στον εναγκαλισμό της από το Πεκίνο μέσω των εμπορικών συναλλαγών των δύο πλευρών.     Παρά το γεγονός ότι η Τουρκία βιώνει μία εξελισσόμενη σε χρηματοοικονομική από νομισματική κρίση, ορισμένοι βιομηχανικοί τομείς, εμφανίζουν μία απότομη ανάκαμψη, προσεγγίζοντας επίπεδα ανώτερα από το 50%, σε σχέση με τα ανάλογα προ της πανδημίας. Μία ανάκαμψη αυτής μορφής εν μέσω κρίσης προκαλεί έκπληξη και απορίες, πλην όμως υπάρχει μία απλή εξήγηση. Η ανάκαμψη δεν σχετίζεται με την Τουρκία, αλλά με την Κίνα, από την οποία οι μεταποιητικές τουρκικές μονάδες εισάγουν κυρίως μηχανολογικό εξοπλισμό και ημιτελή προϊόντα, τα οποία εξάγονται στην τελική τους μορφή κυρίως στην Ευρώπη.

YN 2022 07 19 11.15.42
Η συγκεκριμμένη εξέλιξη αυξάνει όμως απότομα την εξάρτηση της χώρας από το Πεκίνο και εξηγεί τον λόγο για τον οποίο η Άγκυρα αποφεύγει να συμμετάσχει στην επιχείρηση διπλωματικής δολιοφθοράς των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων που οργανώνουν οι ΗΠΑ, με αφορμή την καταπίεση των Ουϊγούρων από τις κινεζικές αρχές και την παραβίαση ακόμα και στοιχειωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων στις περιοχές τους. Ο σχεδιασμός των κινεζικών ομίλων διευκολύνεται δραστικά  λόγω της διαφοράς του κόστους εργασίας, όπου ενώ στην Κίνα η εργατοώρα κοστίζει $3,60, στην Τουρκία έχει κόστος ακόμα και μετά τις αυξήσεις των κατώτατων αμοιβών στα τέλη του 2021, μόλις $1,52.  Ταυτόχρονα από τις αρχές του 2019 η τουρκική λίρα έχει απωλέσει σχεδόν τα δύο τρίτα της αξίας της έναντι του κινεζικού νομίσματος και από το 1,281:1 με την έναρξη του 2019, υποχωρεί στο 0,468:1 με την έναρξη του 2022.

YN 2022 07 19 11.16.00

Η απροσδόκητη αντοχή σημαντικού μέρους της τουρκικής βιομηχανίας, προδίδει την κινέζική μεθοδολογία για την διαμόρφωση της παγκόσμιας οικονομίας, με τις πανίσχυρες κινεζικές εφοδιαστικές αλυσσίδες να υποστηρίζουν όχι μόνον τις εκπληκτικές  επιδόσεις της χώρας στο διεθνές εμπόριο, αλλά και να κινούν το εμπόριο των γειτόνων της στην Ασία σε ένα στιβαρά ολοκληρωμένο εμπορικό δίκτυο. Στο περιβάλλον αυτό η Τουρκία εμφανίζεται με ένα εθνικό νόμισμα που έχει απωλέσει από το 2018 περισσότερο από 50% έναντι του αμερικανικού δολλαρίου και με την σχέση κόστους παραγωγής έναντι πιθανής παύσης πληρωμών στο συναλλαγματικό της χρέος να ανέρχεται πλέον σε 5 μονάδες έναντι 2 της Βραζιλίας, που αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα. 
Όμως κατά την διάρκεια της τελευταίας διετίας έχει υπερδιπλασιάσει τις εισαγωγές της από την Κίνα, αυξάνοντας όμως το έλλειμμά της στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, που τριπλασιάζεται στο τελευταίο δωδεκάμηνο. Τα επίσημα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της χώρας πιστοποιούν αύξηση του εξωτερικού της χρέους, αλλά η τριγωνική σχέση Ευρώπης – Κίνας – Τουρκίας, της επιτρέπει να διατηρεί προσβάσεις σε σωτήριες πιστώσεις, που δεν συμπεριλαμβάνονται στον επίσημο ισολογισμό της κεντρικής της τράπεζας.

YN 2022 07 19 11.16.00

Η Τουρκία εισάγει για να έχει την δυνατότητα να εξάγει και παρά το γεγονός ότι η κατανάλωση γενικά μειώνεται κατά το 2021, οι εισαγωγές   σε μηχανολογικό εξοπλισμό και ημιτελή προϊόντα αυξάνονται δραστικά, με συνέπεια η συνεπακόλουθη εξαγωγή τους σε μορφή τελικών προϊόντων, να προκαλέσει άνοδο κατά 32% των τουρκικών εξαγωγών κατά την ίδια περίοδο. Η ανάλυση του Τουρκικού Ινστιτούτου Στατιστικής των συναλλαγών ανά χώρα, αποκαλύπτει πως η μερίδα του λέοντος των εισαγωγών της Τουρκίας ανήκει στην Ρωσσία, κυρίως λόγω του αυξημένου κόστους της ενέργειας και στην Κίνα. Από την άλλη πλευρά οι εξαγωγές εμφανίζουν μία εκπληκτικά διαφορετική εικόνα, στην οποία η Ευρώπη παρουσιάζεται να απορροφά περισσότερο από το 50% του συνόλου των τουρκικών εξαγωγών. Μάλιστα το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της Τουρκίας με την Κίνα διαμορφώνεται κατά το 2021 στα $27 δισεκατομμύρια, έναντι των $20 δισεκατομμυρίων τιυ 2020, αυξημένο κατά 35%.

YN 2022 07 19 11.16.09

Ταυτόχρονα οι διογκούμενες επικοινωνιακά εντάσεις μεταξύ Κίνας και Τουρκίας με αφορμή το ζήτημα των Ουϊγούρων, έχουν την αφετηρία του στους θρησκευτικά συντηρητικούς πολιτικούς του κυβερνώντος κόμματος και στους κύκλους των ακραίων εθνικιστών των Γκρίζων Λύκων, αλλά δεν πρόκειται να αποτελέσουν σοβαρό πρόβλημα. Οι οικονομικοί και οι επιχειρηματικοί κύκλοι στην χώρα αντιλαμβάνονται πως η Κίνα διαθέτει τα μέσα για να αποτελέσει την βάση της τουρκικής ανάπτυξης και να αποτρέψει μία κατάρρευση τύπου Βενεζουέλας, οπότε η βίαια ενσωμάτωση των Ουϊγούρων στο κινέζικό κοσμικό πολιτισμικό γίγνεσθαι, μάλλον τους αφήνει αδιάφορους.

Οι Αμερικανοί στρατηγικοί αναλυτές ευελπιστούν πως η Τουρκία θα αποτελέσει ένα αντίβαρο στην αυξανόμενη επιρροή του σινο-ρωσσικού διπόλου στην δυτική Ασία, παραβλέποντας το γεγονός ότι χωρίς την Κίνα η τουρκική οικονομία θα ακολουθήσει την μοίρα της ανάλογης στην Βενεζουέλα. Εμφανίζονται επίσης να αδιαφορούν για το γεγονός ότι η στάση της Τουρκίας στην κρίση της Ουκρανίας επηρεάζεται άμεσα από την συμπεριφορά της Κίνας. Περιθωριοποιούν ταυτόχρονα το γεγονός ότι το Πεκίνο ελέγχει πλέον τους μοχλούς που παρέχουν την δυνατότητα στο κόμμα του Τούρκου προέδρου να διατηρήσει κατά το δυνατόν το μεγαλύτερο μέρος της επιρροής του στο εκλογικό σώμα, χωρίς περαιτέρω εξασθένιση της ισχύος του, παρά τις οδυνηρές οικονομικές αντιξοότητες.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS