Ουκρανικό: Και οι κυρώσεις έχουν τις δυσκολίες τους

Ουκρανικό: Και οι κυρώσεις έχουν τις δυσκολίες τους

Η Δύση αποφάσισε –και πολύ σωστά- να επιβάλει κυρώσεις στην Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Οι πρώτες συμπεριλαμβάνουν  την αναστολή πιστοποίησης για τον περιβόητο αγωγό NordStream 2 και δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων ορισμένων ρωσικών τραπεζών και κάποιων εξαιρετικά πλουσίων Ρώσσων πολιτών. 

Η Γερμανία αναστέλλει την λειτουργία του αγωγού Nord Stream 2. Η Βρετανία δέσμευσε περιουσιακά στοιχεία πέντε ρωσικών τραπεζών και τριών Ρώσσων ολιγαρχών, με  παράλληλη απαγόρευση κάθε συναλλαγής βρετανικών εταιρειών με τις περιοχές των αυτονομιστών. Η Ε.Ε. θέτει στο στόχαστρό της πολιτικά πρόσωπα της Ρωσίας, ενώ οι ΗΠΑ, όπως ανακοινώνει ο πρόεδρος Joe Biden, εντάσσουν δύο μεγάλες ρωσικές τράπεζες (τελικά αυξάνονται σε τέσσερις) και οικογένειες της άρχουσας οικονομικής τάξης της Ρωσίας στον αποκαλούμενο Ειδικό Κατάλογο Αλλοδαπών Υπηκόων (U.S. SpeciallyDesignated Nationals List), με άμεση συνέπεια τον αποκλεισμό κάθε πρόσβασής του στο αμερικανικό χρηματοοικονομικό σύστημα.

Οι κυρώσεις εμποδίζουν την Μόσχα να ανακυκλώνει τον δανεισμό της από τις αγορές χρήματος, κίνηση όμως που έχει τις συνέπειές της στον χρηματοοικονομικό  κλάδο που δραστηριοποιείται στον δανεισμό των δημοσίων τομέων, διεθνώς Με εξαίρεση την κίνηση των Γερμανών κατά του Nord Stream 2, δεν υπάρχει μέχρι στιγμής καμία κύρωση σε βάρος του ρωσσικού κλάδου ενέργειας και του αντίστοιχου των βιομηχανικών μετάλλων, που ίσως παραμένουν σε εφεδρεία.                

Οι μέχρι στιγμής ανακοινωθείσες κυρώσεις θα έχουν βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις, κυρίως λόγω των ισχυρών θεμελιωδών οικονομικών μεγεθών της Ρωσσίας. Το εξωτερικό της χρέος αποτελεί μόλις το 17,8% του ΑΕΠ, ενώ διαθέτει και $630 δισεκατομμύρια σε συναλλαγματικά αποθέματα.  Οι οποιεσδήποτε πιέσεις στις εμπορικές της συναλλαγές αντιμετωπίζονται από τα πλεονάσματά της.

Ενδιαφέρον έχει ότι οι πάντες σιωπούν για το θέμα της επιβολής στοχευμένων κυρώσεων κατά του ρωσικού κλάδου ενέργειας και του αντίστοιχου των βιομηχανικών μετάλλων. Η αλλόκοτη σιωπή πηγάζει από δύο βασικές αιτίες, από τις οποίες η πρώτη επικεντρώνεται στο γεγονός ότι μεγάλοι όμιλοι του δυτικού κόσμου εμπλέκονται επιχειρηματικά και στους δύο κλάδους.

Η δεύτερη αφορά το γεγονός ότι η Ρωσία αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους προμηθευτές σε διεθνές επίπεδο στις συγκεκριμένες αγορές και οι οποιεσδήποτε κυρώσεις απειλούν μία ήδη εύθραυστη παγκόσμια οικονομία.

Όμως πέραν της ενέργειας και των βιομηχανικών μετάλλων οι ρωσικές χημικές βιομηχανίες παράγουν το 13% των λιπασμάτων που αναλώνονται σε διεθνή κλίμακα, ενώ η χώρα αποτελεί και τον μεγαλύτερο παραγωγό σιτηρών στον κόσμο. Τα δεδομένα αυτά συνεπάγονται πως οι κυρώσεις των Αμερικανών, των Βρετανών και των Ευρωπαίων εμφανίζονται δραματικά περιορισμένης εμβέλειας. 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS