«Παίζοντας» με την Παιδεία
του Μάνου Καμπανέλλη

«Παίζοντας» με την Παιδεία

Η ελληνική κοινωνία βρίσκεται σε μεγάλο τέλμα, όχι μόνο σε οικονομικό επίπεδο αλλά και κοινωνικό, μη έχοντας πλέον ελπίδες, τουλάχιστον για το σύντομο μέλλον, σε κάποια βελτίωση του επιπέδου ζωής.

Το δεύτερο εξάμηνο του 2014, η κυβέρνηση Σαμαρά, πέτυχε, την αλλαγή της ψυχολογίας της κοινωνίας, που ενώ η ανάπτυξη ήταν οριακή, για πρώτη φορά υπήρξε συγκρατημένη αισιοδοξία για καλύτερες ημέρες. Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, οι επιχειρήσεις είχαν ξανά την ελπίδα ότι θα αντέξουν στην κρίση και θα μπορέσουν να επιβιώσουν.

Η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου, επέτυχε, λόγω της υψηλής φορολογίας, υψηλά πλεονάσματα, χωρίς όμως κανένα αποτέλεσμα στην κοινωνία. Η κοινωνία αγκομαχά χωρίς να έχει καμία ελπίδα για το μέλλον. Οι νέοι φεύγουν για το εξωτερικό, και οι ακόμα νεότεροι που βρίσκονται ακόμα στα θρανία, ατενίζουν το μέλλον με φόβο.

Η μόνιμη συζήτηση των γονέων με παιδιά που βρίσκονται στα σχολεία, είναι εάν θα παραμείνουν ή όχι στην Ελλάδα, για σπουδές ή μετά τις σπουδές. Αυτό βεβαίως σε αυτές τις οικογένειες που διαθέτουν την οικονομική επάρκεια για να στηρίξουν αυτές τις σκέψεις.

Από την άλλη πλευρά, όλη αυτήν την κατάσταση, έρχεται να την φορτίσει ακόμα περισσότερο το ψηφοθηρικό «παιχνίδι» του υπουργείου Παιδείας με τους μαθητές. Αρχικά υποσχόταν είσοδο στα Πανεπιστήμια άνευ εξετάσεων και σήμερα φορτώνει τους μαθητές με διπλές εξετάσεις, λέγοντάς τους ότι είναι προς το καλό, μια που τους δίνεται και δεύτερη ευκαιρία στην περίπτωση που κατά τις Πανελλήνιες δεν έχουν ευνοϊκά αποτελέσματα.

Ο Αλέξης Τσίπρας, συχνά αναφέρεται, ίσως περισσότερο για λόγους εντυπωσιασμού και λιγότερο ουσίας, στη μάστιγα του brain drain, δηλαδή στη φυγή των Ελλήνων επιστημόνων στο εξωτερικό.


Αναρωτιέμαι, πώς πιστεύει ότι θα επιλύσει αυτό το πρόβλημα; Απαξιώνοντας κάθε ημέρα την Ελληνική Παιδεία;

Ο κατά τα λοιπά συμπαθής υπουργός Παιδείας, κος Γαβρόγλου, αναγκάστηκε σήμερα να προβεί σε μία δήλωση που δημιούργησε πολλές σκέψεις. Συγκεκριμένα ανέφερε: Δεν μπορεί να υπάρξει εκπαιδευτικό σύστημα χωρίς εξετάσεις, ενώ διευκρινίζει ότι «δεν μίλησε ποτέ για κατάργηση των Πανελλαδικών αλλά για κατάργηση των εξετάσεων έτσι όπως αυτές έχουν καταγραφεί στη συνείδηση των πολιτών».

Στις ευρωπαϊκές χώρες, στις οποίες η είσοδος στα Πανεπιστήμια είναι άνευ εξετάσεων, κατά τις εξετάσεις του πρώτου έτους και στην περίπτωση που αποτύχει ο φοιτητής να περάσει τα μαθήματα του έτους, αποχωρεί αναγκαστικά από το πανεπιστήμιο.

Δεν γίνεται κύριε Τσίπρα, από τη μία να επαναφέρετε τους αιώνιους φοιτητές και από την άλλη να θέλετε είσοδο στα Πανεπιστήμια άνευ εξετάσεων. Το μέλλον της χώρας στηρίζεται στα νέα παιδιά τα οποία εμπαίζεται με πολιτική σκοπιμότητα.

* του Μάνου Καμπανέλλη

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS