Το Ισραήλ ως πρότυπο

Το Ισραήλ ως πρότυπο

Με δεδομένη την αυξημένη επιθετική δραστηριότητα της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδος και του οθωμανικού μεγαλοϊδεατισμού της oι συμμαχίες της Ελλάδας με τις χώρες της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου έχουν την ιδιαίτερη σημασία τους.

Ειδικότερα η συμμαχία με το Ισραήλ – που επισφραγίστηκε με συμφωνίες που υπέγραψε ο πρωθυπουργός προ μηνός- σε σειρά τομέων αμυντικής και οικονομικής φύσης καθιστά την ισχυρή χώρα αυτή της Μέσης Ανατολής ένα ιδιότυπο συνεταίρο σε μία σειρά δραστηριοτήτων που λειτουργεί και ως ασφαλιστική δικλείδα «δια παν ενδεχόμενον», αν μάλιστα λάβουμε υπόψιν τις διαθέσεις του μικρού μεν αλλά ιδιαιτέρως ισχυρού αυτού κράτους έναντι της Τουρκίας. 

Όμως η συμμαχία με το Ισραήλ είναι η μία όψη του νομίσματος. Η άλλη, εξ ίσου σημαντική, είναι τι διδάγματα μπορεί να πάρει η Ελλάδα από την χώρα αυτή, αν θέλει αυτοδυναμία και αυτάρκεια, καθώς στις δύσκολες στιγμές έχουμε συνηθίσει, πολλες φορές να είμαστε μόνοι. 

Το Ισραήλ περικυκλωμένο επι πολλά χρόνια από εχθρικώς διακείμενα κράτη στηρίχθηκε κυρίως στις δικές του δυνάμεις ώστε να επιτύχει αυτάρκεια σε νευραλγικούς τομείς της επιστήμης, της άμυνας, της βιομηχανίας και της αγροτικής παραγωγής. Περαν λοιπόν της τεχνογνωσίας που μπορούμε να λάβουμε σε πολλούς τομείς, το Ισραήλ μπορεί να αποτελέσει το πρότυπο για την Ελλάδα, στην φάση αυτή των ευρειών μεταρρυθμιστικών αλλαγών και προσαρμογών που πρέπει να γίνουν και που επιταχύνθηκαν εξ ανάγκης, λόγω της υγειονομικής κρίσης.

Το ανάδελφον έθνος της Ανατολικής Μεσογείου κατόρθωσε να γίνει ο ισχυρότερος παράγων της περιοχής λόγω της ποιότητος και όχι εξ αιτίας του μεγέθους του. Λαμπρό παράδειγμα για μας.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS