Το παιχνίδι με τις Πρέσπες

Το παιχνίδι με τις Πρέσπες

Σε σημερινή ραδιοφωνική συνέντευξή του στο RealFM, ο υπουργός Εξωτερικών, κύριος Κοτζιάς, υπεραμύνθηκε της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ιδιαίτερη εντύπωση μού προκάλεσε το σημείο της συνέντευξης στο οποίο αναφέρθηκε στην ελεύθερη χρήση του ονόματος «Μακεδονία» από τους Σκοπιανούς χωρίς, βεβαίως, το «Βόρεια». 

Είναι γεγονός ότι, κατά τα τελευταία 25 χρόνια, σε κάθε ευκαιρία, οι Σκοπιανοί χρησιμοποιούσαν το όνομα «Μακεδονία», είτε αυτό γινόταν σε αθλητικούς αγώνες είτε σε εμπορικές συναλλαγές, είτε ακόμα και στους οργανισμούς. Η εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση παρέμβαινε και ανάγκαζε την πλευρά των Σκοπίων να «διορθώσει» το όνομα σε «FYROM». 

Αναρωτιέμαι, αν οι Σκοπιανοί χρησιμοποιούσαν έως σήμερα το όνομα «Μακεδονία», παρόλο που ήταν μέρος του ευρύτερου ονόματος αποτελούμενου από πέντε λέξεις «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας», δεν γίνεται ακόμα πιο εύκολο και πιο αναμενόμενο οι Σκοπιανοί, οι οποίοι σε καμία περίπτωση ξαφνικά δεν έγιναν φίλοι μας, να αφαιρούν το «Βόρεια», όπως ήδη κάνουν, και να μένει μόνο το «Μακεδονία»; Όπως επίσης δεν καταλαβαίνουν στο υπουργείο Εξωτερικών και ο ίδιος ο πρωθυπουργός ότι, δίνοντας και δημιουργώντας, επί της ουσίας, επίσημα Μακεδονική γλώσσα, ισχυροποιείται και το όνομα «Μακεδονία»; 

Η ελληνική κυβέρνηση κατόρθωσε μέσα στα επόμενα χρόνια να απωλέσει η Ελλάδα οποιοδήποτε δικαίωμα στο όνομα «Μακεδονία», διότι οι Έλληνες δεν ομιλούν την Μακεδονική γλώσσα δεν έχουν Μακεδονική εθνότητα, σε αντίθεση με τους Σκοπιανούς που μέχρι σήμερα και με την Συμφωνία των Πρεσπών, τους αναγνωρίζονται τα ανωτέρω. 

Η Συμφωνία των Πρεσπών αναμφισβήτητα «δόθηκε» από την ελληνική κυβέρνηση ως χάρη στους Αμερικανούς στο πλαίσιο δημιουργίας σχέσεων επιστοσύνης.  Δεν πρέπει να λησμονούμε τη συμφωνία για το Κυπριακό που πάλι επιχείρησε να περάσει η τότε Αμερικανική κυβέρνηση, η οποία, χάρη στην αποφασιστική στάση του τότε Έλληνα πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή αλλά βεβαίως και του Κύπριου πρωθυπουργού Παπαδόπουλου, απεφεύχθη, και το καταστροφικό σχέδιο Ανάν σταμάτησε. 

Η ζημιά που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Εξωτερικών του στο Μακεδονικό θα φανεί τις επόμενες δεκαετίες και αφορά όλους τους τομείς. 

Αλήθεια, όταν μία χώρα λέγεται «Βόρεια Μακεδονία», το οποίο πολύ σύντομα θα μετατραπεί σε σκέτο «Μακεδονία», αφού θα έχουμε εμείς δώσει τη δυνατότητα να υπάρχει μακεδονική γλώσσα και μακεδονική εθνότητα, πώς πιστεύουμε ότι ο «Μακεδονικός χαλβάς» θα παραμείνει με αυτήν την ονομασία και δεν θα υπάρξει ένσταση από την πλευρά των Σκοπίων για αλλαγή ονόματος; 

Γιατί όμως έσπευσε ο Αλέξης Τσίπρας να υπογράψει τη Συμφωνία; Γιατί δεν άφησε την «καυτή πατάτα» για το Μακεδονικό στον επόμενο πρωθυπουργό;

Η απάντηση απλή. Ο Αλέξης Τσίπρας θέλησε να μεταβιβάσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη, εάν και εφόσον γίνει πρωθυπουργός, τις ασφυκτικές πιέσεις που θα έλθουν από το εξωτερικό για την υπογραφή της Συμφωνίας. Θέλησε για μία ακόμη φορά να επιβαρύνει με τις δικές του ευθύνες τις επόμενες κυβερνήσεις, μόνο που οι ζημιές που προκαλούνται ήδη στη χώρα, δεν έχουν περιθώριο αναστροφής.

* του Μάνου Καμπανέλλη

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS