Τσαουσέσκου-Τσίπρας: Βίοι παράλληλοι

Τσαουσέσκου-Τσίπρας: Βίοι παράλληλοι

Το 1977 στη Ρουμανία του Τσαουσέσκου ένας φονικός σεισμός της τάξης των 7,2 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ, άφηνε πίσω του 1600 νεκρούς, 11300 τραυματίες, 33000 κατεστραμένα σπίτια και 34000 άστεγους.

Αν ανατρέξει κανείς στα ρεπορτάζ της εποχής, κυρίως του ξένου τύπου, θα αντιληφθεί ότι η πολιτική διαχείριση της καταστροφής από το καθεστώς άφηνε πολλές υποψίες ότι ο Τσαουσέσκου δεν ενδιαφερόταν τόσο για τις ζωές που χάθηκαν, ούτε για τους αγνοούμενους κάτω από τα συντρίμια, αλλά για το πως θα «θάψει» τις τραγικές αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού. Όπως- όπως, ακόμη κι αν αυτό θα κόστιζε επιπλέον ζωές αφού ο στόχος του καθεστώτος ήταν να κλείσει γρήγορα τις έρευνες.

Το Μάτι, τηρουμένων των αναλογιών, έχει αναλογίες πραγματικά ανατριχιαστικές ως προς την επικοινωνιακή διαχείριση, μια και οι υποψίες ότι ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνηση του(μαζί και οι ΑΝΕΛ για να μη ξεχνιόμαστε) γνώριζαν την ύπαρξη νεκρών όταν έδιναν την παράσταση στο Κέντρο Επιχειρήσεων, επιβεβαιώνονται από τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις του Αλέξη Παπαχελά στο ΣΚΑΙ. Ο απόλυτος κυνισμός αποτυπωμένος στα πρόσωπα των πρωταγωνιστών σε συνδυασμό με την έκδηλη αμηχανία των ενστόλων κομπάρσων. Μια παράσταση σε απευθείας μετάδοση, με τον Αλέξη Τσίπρα να υποδύεται τον πρωθυπουργό και να ρωτάει τον κομπάρσο πότε… θα ενεργήσουν τα εναέρια μέσα! Με τον αρμόδιο υπουργό Τόσκα να διαβεβαιώνει ότι όλα βαίνουν βάσει σχεδίου και τον άλλο αρμόδιο Πολάκη να μιλάει για «βαριά τραυματισμένους»! Κι όλα αυτά, όπως πλέον αποκαλύπτεται, ενώ οι νεκροί και οι αγνοούμενοι ήταν δεκάδες.

Πέραν πάσης αμφιβολίας τα συγκλονιστικά ηχητικά ντοκουμέντα που μετέδωσε ο ΣΚΑΙ, φανερώνουν οτι ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί είχαν πληροφορηθεί την ύπαρξη νεκρών, πριν συνεδριάσει το Συντονιστικό, και απέκρυψαν το γεγονός. Τα ξημερώματα και με το ζόρι το επιβεβαίωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, παρουσία του επιχειρησιακού υπαρχηγού της Πυροσβεστικής που γνώριζε αρμοδίως ότι «έχει καεί πολύς κόσμος». Προφανώς επειδή το γνώριζε, αλλά στο Συντονιστικό και στη συνέντευξη ήταν… διακριτικός, σήμερα είναι Αρχηγός της Πυροσβεστικής. Είναι ολοφάνερο ότι η κυβέρνηση αντί να κατευθύνει και να συντονίζει τις προσπάθειες, «αποσυντόνιζε» τις έρευνες και «συντόνιζε» τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης. Απόδειξη, ότι όταν ξεκινούσε η συνεδρίαση του Συντονιστικού, υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα, οι νεκροί έφθαναν τους 13!

Δεν είναι πλέον προφανές, αλλά απολύτως εμφανές ότι οι ευθύνες του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης δεν είναι μόνο πολιτικές. Ενδεχομένως να είναι και ποινικές εφόσον υπάρξει εισαγγελέας που θα βρει χρόνο να ερευνήσει πως χάθηκαν οι ζωές τόσων ανθρώπων. Αντιλαμβάνομαι ότι… προέχει η εξέταση του Λοβέρδου και η Novartis, αλλά δεν πρέπει να ασχοληθεί η δικαιοσύνη με τα ηχητικά των ασυρμάτων που αποδίδουν σε πολιτικές παρεμβάσεις επιχειρησιακές εντολές; Στη μνήμη όλων αυτών των νεκρών και των οικογενειών τους, δεν οφείλει η δικαιοσύνη να ερευνήσει τη φράση που ακούγεται από τον ασύρματο «είναι από ψηλά, από πολύ ψηλά, να μη λέμε ονόματα»!

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS