Νέα Mercedes S Class ... σύμβολο πολυτέλειας και ασφάλειας [test]

Νέα Mercedes S Class ... σύμβολο πολυτέλειας και ασφάλειας [test]

Η Mercedes-Benz διαμορφώνει την επόμενη γενιά πολυτέλειας, ασφάλειας και ατομικής κινητικότητας με καινοτομίες που έχουν στο επίκεντρο τον άνθρωπο. Η νέα S-Class χρησιμοποιεί την ψηφιακή τεχνολογία, για να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις επιθυμίες του οδηγού και των επιβατών της.

«Η νέα S-Class έρχεται να επιβεβαιώσει τη φιλοδοξία μας να παράγουμε το καλύτερο αυτοκίνητο στον κόσμο», δηλώνει ο Markus Schäfer, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Daimler AG και Mercedes-Benz AG και υπεύθυνος για την Έρευνα στον Όμιλο Daimler και τη Mercedes-Benz Cars COO. «Εδώ, η επιτομή της πολυτέλειας συναντά την μέγιστη δυνατή ασφάλεια και το υψηλότερο επίπεδο άνεσης». Oι παραγγελίες για τη νέα S-Class ξεκινούν από τα μέσα Σεπτεμβρίου 2020. Η παρουσίασή της στις αγορές των ΗΠΑ και της Κίνας θα ξεκινήσει τον Φεβρουάριο του 2021. Οι σχεδιαστές δημιούργησαν ένα αυτοκίνητο όπου επικρατεί η κομψότητα, η υψηλή ποιότητα και το φως. Το ταμπλό των οργάνων με τη νέα του αρχιτεκτονική, η μοντέρνα σχεδίαση των επιφανειών και η εργονομική διάταξη των ενδείξεων και των οργάνων αποτελούν τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά.

15995535268308646745655717799551

100 χρόνια ιστορίας

Η S-Class είναι η ναυαρχίδα της γερμανικής φίρμας με την γνωστή μηχανολογική εξειδίκευση την παράδοση στην ποιότητα κατασκευής και την ψηφιακή καινοτομία. Η S-Class συνδυάζει την τεχνητή νοημοσύνη με την εμπειρία 135 ετών στη μηχανολογία αυτοκινήτου. Πριν από περίπου 70 χρόνια, η Mercedes-Benz έθεσε τα θεμέλια για τη δημιουργία της S-Class με το μοντέλο 220. Από την παρουσίασή της στην αγορά το 1951, έχουν παραδοθεί περισσότερες από 4 εκατομμύρια S-Class Sedan σε πελάτες σε όλον τον κόσμο. Η ονομασία «S-Class» παρουσιάστηκε επισήμως με τη σειρά μοντέλου 116 το 1972. Τα τελευταία 10 χρόνια η S-Class Sedan παραμένει ιδιαίτερα δημοφιλής στην Κίνα, στις ΗΠΑ, στη Νότια Κορέα και τη Γερμανία. Συνολικά, από την παρουσίαση της γενιάς που βρίσκεται τώρα σε φάση διακοπής παραγωγής, έχουν πουληθεί περισσότερες από 500.000 S-Class Sedan.

15995535027721092282095339746869


MBUX :κορυφαία καινοτομία

Καμία άλλη καινοτομία δεν έχει αλλάξει τόσο τη λειτουργία μιας Mercedes-Benz όσο το MBUX (Mercedes-Benz User Experience). Η δεύτερη γενιά του συστήματος, με δυνατότητα να μαθαίνει, εγκαινιάζεται στη νέα S-Class. Το εσωτερικό του αυτοκινήτου έχει γίνει ακόμη πιο ψηφιακό, καθώς το υλικό (hardware) και το λογισμικό έχουν κάνει άλματα: φωτεινές ενδείξεις σε έως πέντε μεγάλες οθόνες, εν μέρει με τεχνολογία OLED, διευκολύνουν ακόμη περισσότερο τον χειρισμό και τις λειτουργίες ανέσεων του αυτοκινήτου. Οι δυνατότητες εξατομίκευσης και χειρισμού διευρύνθηκαν ακόμη περισσότερο. Αυτό ισχύει τόσο για τους πίσω επιβάτες όσο και για τον οδηγό: για παράδειγμα, η νέα τρισδιάστατη οθόνη οδηγού προσφέρει, για πρώτη φορά, καλύτερη αντίληψη του χώρου με το πάτημα ενός κουμπιού. Ρεαλιστικό, τρισδιάστατο – οπτικά – αποτέλεσμα, χωρίς να χρειάζεται να φοράτε γυαλιά 3D.

15995536441624793795527782434760

Προαιρετικά διατίθενται δυο διαφορετικές οθόνες Head-up. Η μεγαλύτερη οθόνη Head-up προσφέρει περιεχόμενα με επαυξημένη πραγματικότητα (AR). Για παράδειγμα, κατά την πλοήγηση, προβάλλονται στη λωρίδα κυκλοφορίας εικονικά κινούμενα βέλη αλλαγής κατεύθυνσης με μεγάλη ακρίβεια. Στο πλαίσιο των λειτουργιών υποβοήθησης, εμφανίζονται πληροφορίες π.χ. από το ενεργό σύστημα υποβοήθησης απόστασης. Η εικόνα προβάλλεται σε απόσταση 10 μέτρων, ενώ η επιφάνεια ενδείξεων αντιστοιχεί σε οθόνη με διαγώνιο 77 ιντσών.
Φωνητικός βοηθός για όλους…

Ο φωνητικός βοηθός «Hey Mercedes» αποκτά ακόμη περισσότερες δυνατότητες εκμάθησης και διαλόγου ενεργοποιώντας τις online υπηρεσίες στην εφαρμογή Mercedes me. Επιπλέον, ορισμένες ενέργειες μπορούν να πραγματοποιούνται ακόμη και χωρίς να πείτε «Hey Mercedes» για ενεργοποίηση, όπως η αποδοχή τηλεφωνικής κλήσης. Το «Hey Mercedes» εξηγεί πλέον επίσης λειτουργίες του οχήματος και απαντά σε ερωτήσεις γενικών γνώσεων. Στην S-Class ο φωνητικός οδηγός μπορεί να ελέγχεται και από τους πίσω επιβάτες.

Χρησιμοποιώντας κάμερες στη μονάδα χειριστηρίων οροφής και αλγόριθμους μάθησης, το εσωτερικό σύστημα υποβοήθησης MBUX αναγνωρίζει και προβλέπει επιθυμίες και προθέσεις των επιβατών. Για να το κάνει αυτό, ερμηνεύει την κατεύθυνση του κεφαλιού, τις κινήσεις των χεριών και τη γλώσσα του σώματος, και ανταποκρίνεται με αντίστοιχες λειτουργίες του οχήματος. Εκτός από την αυξημένη άνεση χειρισμού, το εσωτερικό σύστημα υποβοήθησης MBUX προσφέρει επίσης βελτιωμένη ασφάλεια. Πριν την έναρξη της διαδρομής, ενημερώνει τον οδηγό εάν η κάμερα έχει ανιχνεύσει παιδικό κάθισμα στη θέση του συνοδηγού χωρίς να έχει στερεωθεί με τη ζώνη ασφαλείας, λόγου χάρη.


Επικοινωνία με το σπίτι

Με τη λειτουργία Smart Home του MBUX, η S-Class μετατρέπεται πλέον και σε κέντρο ελέγχου του σπιτιού, καθώς ολοένα περισσότεροι άνθρωποι αποκτούν «έξυπνα σπίτια». Έτσι, η κινητή τεχνητή νοημοσύνη εξασφαλίζει μέγιστη άνετη χειρισμού εξ αποστάσεως. Το δίκτυο WLAN και οι αισθητήρες επιτρέπουν στο σπίτι να επικοινωνεί: η θερμοκρασία και ο φωτισμός, τα παντζούρια και οι ηλεκτρικές συσκευές μπορούν να επιτηρούνται και να ελέγχονται από μακριά. Οι αισθητήρες κίνησης και οι επαφές στα παράθυρα ενημερώνουν τον χρήστη για τυχόν ευπρόσδεκτους ή ανεπιθύμητους επισκέπτες.

15995532874251605090322193287296

Εντυπωσιακή εσωτερικά

Η S-Class προσφέρει άνετα ταξίδια και χώρο για όλους. Με τη νέα γενιά, το εσωτερικό της έχει πλέον εξελιχθεί σε έναν «ενδιάμεσο χώρο», ένα καταφύγιο μεταξύ του σπιτιού και του χώρου εργασίας. Όλα σχεδόν τα χαρακτηριστικά που σχετίζονται με την άνεση και στις δύο εκδόσεις της S-Class, δηλαδή με κοντό και μακρύ μεταξόνιο, έχουν βελτιωθεί τόσο στα μπροστινά όσο και στα πίσω καθίσματα.

Η εντυπωσιακή εσωτερική σχεδίαση, η εμφάνιση του ταμπλό, της κεντρικής κονσόλας και των υποβραχιόνιων δημιουργεί την αίσθηση ότι αιωρούνται στον άνετο εσωτερικό χώρο. Η συστηματική μείωση του αριθμού χειριστηρίων και διακοπών υπογραμμίζει τη μινιμαλιστική εμφάνιση του εσωτερικού. Μία διακριτική διαχωριστική γραμμή μεταξύ του επάνω τμήματος του ταμπλό και του μεγάλου διακοσμητικού στοιχείου διαμορφώνει το χώρο και δημιουργεί οπτικά την εντύπωση του εύρους.

Πέρα από τις έως πέντε οθόνες, εντυπωσιακά χαρακτηριστικά αποτελούν επίσης τα μεγάλα διακοσμητικά στοιχεία στο ταμπλό οργάνων και στο πίσω μέρος (στην έκδοση Comfort Seat). Περιβάλλουν τους επιβάτες και αποτελούν τη μετεξέλιξη του σχεδίασης «wrap-around». Μία ιδιαίτερα ελκυστική έκδοση είναι η επένδυση ξύλου με ανοικτούς πόρους με κομψά ένθετα αληθινού αλουμινίου που ακολουθούν τις καμπύλες. Στα νέα σχεδιαστικά στοιχεία συγκαταλέγονται και οι τέσσερις επίπεδοι, τετράγωνοι κεντρικοί αεραγωγοί με οριζόντια διάταξη. Δύο λεπτοί, κάθετοι αεραγωγοί σε κάθε πλευρά ολοκληρώνουν τη σχεδίαση του ταμπλό.

Η οθόνη οδηγού και η οθόνη μέσων προσφέρουν μια ολοκληρωμένη αισθητική εμπειρία. Η εμφάνιση των οθονών μπορεί να εξατομικευθεί επιλέγοντας ανάμεσα σε τέσσερα στιλ ενδείξεων (Discreet, Sporty, Exclusive, Classic) και τρεις τρόπους λειτουργίας (Navigation (Πλοήγηση), Assistance (Υποβοήθηση), Service).


Πρωτοποριακή άνεση

Τα καθίσματα κυριολεκτικά προσκαλούν τους επιβάτες να καθίσουν αναπαυτικά και να χαλαρώσουν. Η τρισδιάστατη σχεδίασή τους δημιουργεί την αίσθηση της ελαφρότητας, ενώ οι διαφορετικές επενδύσεις αλλάζουν τον χαρακτήρα των καθισμάτων. Για παράδειγμα, οι συνεχείς, διαμήκεις ραφές στο δέρμα Lugano δίνουν μία εκλεκτή, πρωτοποριακή εμφάνιση, ενώ το προοδευτικό ρομβοειδές μοτίβο του δέρματος νάπα και Exclusive νάπα είναι πιο κλασικό και εκφραστικό.

15995532569992290923885807271928

Στα μπροστινά καθίσματα υπάρχουν έως 19 μοτέρ που φροντίζουν για την άνεση – αριθμός που δείχνει την έκταση της τεχνολογίας που έχει εγκατασταθεί στα καθίσματα. Δεν αρκεί όμως η άνεση: τα καθίσματα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο και στην ασφάλεια. Και όσον αφορά στην πολυτελή ευεξία, όλα τα καθίσματα που διατίθενται για την S-Class φέρουν τη σφραγίδα έγκρισης της γερμανικής ένωσης για την υγεία της σπονδυλικής στήλης AGR.

Προγράμματα μασάζ

Στη νέα S-Class διατίθενται δέκα διαφορετικά προγράμματα μασάζ. Τα προγράμματα μασάζ χρησιμοποιούν μοτέρ δόνησης, και μπορούν να ενισχύουν το αποτέλεσμα χαλάρωσης με θερμότητα, όπως στο μασάζ με θερμές πέτρες. Για τον σκοπό αυτό, το σύστημα θέρμανσης του καθίσματος συνδυάζεται με τους αεροθαλάμους στα ενεργά καθίσματα πολλαπλού περιγράμματος. Οι θάλαμοι αέρα βρίσκονται πιο κοντά στην επιφάνεια του καθίσματος, άρα ο έλεγχος γίνεται ευκολότερος και η λειτουργία τους καλύτερα αισθητή.Οι πέντε διαφορετικές εκδόσεις καθισμάτων επιτρέπουν τη διαμόρφωση του πίσω μέρους της S-Class σε χώρο ανάπαυσης ή εργασίας. Ένα νέο χαρακτηριστικό είναι το θερμαινόμενο πρόσθετο μαξιλάρι για το προσκέφαλο, το οποίο διατίθεται για τα δύο ηλεκτρικά ρυθμιζόμενα πίσω καθίσματα.

ENERGIZING COMFORT

Πατώντας ένα κουμπί ή δίνοντας μια φωνητική εντολή, το «Fit & Healthy» του συστήματος ENERGIZING COMFORT προσφέρει χειροπιαστή εμπειρία των διαφόρων συστημάτων άνεσης της S-Class με λειτουργίες που ομαδοποιούνται σε διαφορετικούς κόσμους εμπειριών. Ταυτόχρονα, το σύστημα δημιουργεί την κατάλληλη ατμόσφαιρα στο εσωτερικό χώρο, για παράδειγμα αναζωογονητική σε μονότονες διαδρομές ή χαλαρωτική εάν το επίπεδο stress είναι υψηλό. Το ENERGIZING COACH προτείνει μάλιστα το κατάλληλο πρόγραμμα αναζωογόνησης ή ευεξίας με βάση τα δεδομένα του οχήματος ή της διαδρομής. O αλγόριθμος συνυπολογίζει επίσης πληροφορίες σχετικά με την ποιότητα ύπνου και το επίπεδο άγχους εάν ο οδηγός έχει κατάλληλη wearable συσκευή.

15995533209798509775500015988308

Έχουν ενσωματωθεί επίσης στο ίδιο σύστημα καινοτομίες όπως το μασάζ από μοτέρ δόνησης στην έδρα των καθισμάτων και από ήχους που μεταδίδει το ηχοσύστημα 4D Surround Burmester® High-End. Με τον τρόπο αυτό τα μπάσα γίνονται καλύτερα αισθητά. Η άμεση αναπαραγωγή του ήχου στα καθίσματα προσθέτει ένα ακόμη επίπεδο στην τρισδιάστατη ακουστική εμπειρία – ήχος 4D εμπνευσμένος από το μασάζ με ήχους. Η αντιληπτή ένταση του ήχου μπορεί να ρυθμίζεται ξεχωριστά για κάθε κάθισμα. Η εμπειρία της μουσικής γίνεται έτσι καλύτερα αισθητή, και αυτό επιτυγχάνεται με δύο διεγέρτες ενσωματωμένους στην πλάτη κάθε καθίσματος.


Αυτοματοποιημένη οδήγηση

Το γραφείο θα είναι σύντομα κινητό – ακόμη και για τον οδηγό. Τουλάχιστον για όσους οδηγούν ένα αυτοκίνητο όπως η νέα S-Class που να μπορεί να οδηγείται αυτοματοποιημένα, με απόλυτη τεχνική και λειτουργική ασφάλεια, πληρώντας όλες τις αυστηρές νομικές απαιτήσεις του λεγόμενου συστήματος 3ου επιπέδου. Από το δεύτερο εξάμηνο του 2021, αναμένεται ότι η S-Class θα είναι έτοιμη για αυτοματοποιημένη υπό συνθήκες οδήγηση με το νέο σύστημα DRIVE PILOT, όταν υπάρχει πυκνή κυκλοφορία ή συμφόρηση σε ενδεδειγμένα τμήματα αυτοκινητοδρόμων στη Γερμανία. Αφαιρώντας την πίεση της οδήγησης από τον οδηγό, το σύστημα αυτό του επιτρέπει να ασχολείται με άλλες δραστηριότητες, όπως να σερφάρει στο διαδίκτυο ή να διαβάζει και να απαντά σε email με το In-Car Office, ώστε να κερδίζει χρόνο.

Με τη νέα S-Class η Mercedes-Benz κάνει ακόμα ένα μεγάλο βήμα προς το όραμά της για οδήγηση χωρίς ατυχήματα. Ο οδηγός υποστηρίζεται από πολλά νέα ή διευρυμένα συστήματα υποβοήθησης οδήγησης. Έτσι, είναι πιο ξεκούραστος στην καθημερινότητά του και οδηγεί με άνεση και ασφάλεια. Όταν προκύπτει κίνδυνος, τα συστήματα υποβοήθησης μπορούν να αντιδράσουν σε επικείμενες συγκρούσεις ανάλογα με τις απαιτήσεις. Η λειτουργία των συστημάτων απεικονίζεται με έναν νέο σχεδιασμό ενδείξεων στην οθόνη του οδηγού.

15995533544798517493962550886695

Χάρη στους βελτιωμένους αισθητήρες περιβάλλοντος, τα συστήματα στάθμευσης υποστηρίζουν ακόμα καλύτερα τον οδηγό κατά τους ελιγμούς με χαμηλή ταχύτητα. Ο χειρισμός γίνεται ταχύτερα και πιο διαισθητικά χάρη στη συμπερίληψή του στο MBUX. Το προαιρετικό σύστημα διεύθυνσης πίσω άξονα είναι ενσωματωμένο στα συστήματα υποβοήθησης στάθμευσης, ενώ ο υπολογισμός της πορείας έχει προσαρμοστεί αντίστοιχα. Η λειτουργία φρεναρίσματος έκτακτης ανάγκης εξυπηρετεί επίσης στην προστασία των υπόλοιπων χρηστών του δρόμου.

Ο οδηγός μπορεί να παρκάρει και να ξεπαρκάρει το αυτοκίνητο μέσω του smartphone με το σύστημα υποβοήθησης απομακρυσμένης στάθμευσης. Η λειτουργία έχει απλοποιηθεί σημαντικά. Εάν η S-Class διαθέτει προεγκατάσταση του INTELLIGENT PARK PILOT, τότε είναι έτοιμη για τη λειτουργία Automated Valet Parking (AVP, 4ο επίπεδο SAE). Σε συνδυασμό με τον αναγκαίο προαιρετικό εξοπλισμό και την αντίστοιχη υπηρεσία Connect (ανάλογα με τη χώρα), η νέα S-Class διαθέτει την τεχνολογία που χρειάζεται, ώστε να μπαίνει και να βγαίνει από πολυώροφα γκαράζ, που έχουν υποδομή AVP, με λειτουργία υψηλής αυτοματοποίησης και χωρίς οδηγό, εφόσον το επιτρέπει η νομοθεσία της χώρα

  

Πρωτοποριακή ανάρτηση

Τα καλοσχεδιασμένα συστήματα ανάρτησης προσφέρουν εντυπωσιακή εμπειρία ταξιδιού στη νέα S-Class. Το (προαιρετικό) σύστημα διεύθυνσης πίσω άξονα με γωνία διεύθυνσης έως 10° προσφέρει βελτιωμένες δυνατότητες ελιγμών στην πόλη, αντίστοιχες ενός compact αυτοκινήτου. Ακόμα και στην S-Class με το μακρύ μεταξόνιο και τετρακίνηση, ο κύκλος στροφής έχει μειωθεί κατά 1,9 μέτρα φτάνοντας κάτω από τα 10,9 μέτρα.
Η προαιρετική, πλήρως ενεργή ανάρτηση E-ACTIVE BODY CONTROL, που λειτουργεί στα 48 V, προσφέρει έναν μοναδικό συνδυασμό άνεσης και ευκινησίας, καθώς και πρόσθετη προστασία σε περίπτωση πλευρικής σύγκρουσης. Η αερανάρτηση AIRMATIC με συνεχώς ρυθμιζόμενη απόσβεση ADS+ περιλαμβάνεται στον βασικό εξοπλισμό. Η στενή συνεργασία μεταξύ όλων των συστημάτων ανάρτησης και ελέγχου εξασφαλίζει μέγιστη ευστάθεια και ασφάλεια. Η Mercedes-Benz έχει προσθέσει μια νέα λειτουργία του συστήματος PRE-SAFE® Impulse Side στα μέτρα που εφαρμόζονται κατά το στάδιο πριν την σύγκρουση: Σε περίπτωση κινδύνου πλευρικής σύγκρουσης, η ανάρτηση E-ACTIVE BODY CONTROL μπορεί να ανασηκώσει το αμάξωμα του οχήματος κατά έως 80 χιλιοστά μέσα σε λίγα δέκατα του δευτερολέπτου. Έτσι μειώνονται τα φορτία στα στοιχεία κάθε πόρτας, καθώς τα μαρσπιέ μπορούν να απορροφήσουν μεγαλύτερη ποσότητα ενέργειας επειδή βρίσκονται σε υψηλότερο σημείο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της παραμόρφωσης του χώρου επιβατών και των φορτίων που επενεργούν στους επιβάτες. Οι αισθητήρες ραντάρ μπορούν να αναγνωρίζουν έγκαιρα μια πιθανή πλευρική σύγκρουση.

 

Εντυπωσιακή εξωτερικά

Με κοντό μπροστινό πρόβολο, μακρύ μεταξόνιο και ισορροπημένο πίσω πρόβολο, η S-Class έχει τη σχεδίαση ενός κλασικού sedan με τέλειες αναλογίες. Το φαρδύ μετατρόχιο και οι τροχοί, που δεν προεξέχουν από το αμάξωμα, σε μοντέρνα σχέδια δίνουν στο αυτοκίνητο μία μυώδη εμφάνιση. Οι χαρακτηριστικές γραμμές και πτυχώσεις στις πλευρές του αυτοκινήτου έχουν μειωθεί αισθητά. Οι έξυπνα διαμορφωμένες επιφάνειες με τις γλυπτές καμπύλες δημιουργούν ενδιαφέρουσες φωτοσκιάσεις. Το μπροστινό τμήμα εντυπωσιάζει με την κορυφαία μάσκα ψυγείου.
Οι προβολείς καθορίζουν την όψη του αυτοκινήτου. Διαθέτουν τα φώτα πορείας ημέρας που χαρακτηρίζουν την S-Class, αλλά αυτή τη φορά είναι πιο επίπεδοι και ελαφρώς μικρότεροι συνολικά. Οι (προαιρετικές) επίπεδες χειρολαβές στις πόρτες εξελίχθηκαν ειδικά για αυτό το μοντέλο. Εκτείνονται ηλεκτρικά όταν πλησιάζει ο οδηγός ή όταν αγγίζει κάποιος επιβάτης την εξωτερική τους επιφάνεια. Η πρόσβαση χωρίς κλειδί εξασφαλίζεται με το σύστημα KEYLESS-GO.

Η δυναμική εμφάνιση του αυτοκινήτου συνεχίζει και το πίσω τμήμα. Χάρη στη μελετημένη σχεδίαση των εσωτερικών τους επιφανειών και κάποιες ειδικές λειτουργίες φωτισμού, τα πίσω φώτα συντελούν στην εντύπωση υψηλής ποιότητας και στη χαρακτηριστική εμφάνιση της S-Class τόσο την ημέρα όσο και τη νύχτα.

15995536065361202767977029376081

 

Νέα τεχνολογία φωτισμού 

Το προαιρετικό σύστημα DIGITAL LIGHT μπαίνει για πρώτη φορά σε σειρά παραγωγής στη Mercedes-Benz, επιτρέποντας εντελώς νέες λειτουργίες υποβοήθησης.

● Προειδοποίηση για ανίχνευση οδικών έργων προβάλλοντας ένα εικονίδιο εκσκαφέα στο οδόστρωμα
● Προβολή ακτίνας φωτός σε πεζούς που ανιχνεύονται στην άκρη του δρόμου ως προειδοποίηση
● Οι φωτεινοί σηματοδότες, τα σήματα stop και απαγόρευσης εισόδου επισημαίνονται προβάλλοντας ένα προειδοποιητικό σύμβολο στο οδός
● Υποστήριξη σε στενές λωρίδες κυκλοφορίας (με οδικά έργα) προβάλλοντας βοηθητικές γραμμές στο οδόστρωμα.

Το DIGITAL LIGHT διαθέτει μία μονάδα φωτισμού σε κάθε προβολέα αποτελούμενη από τρεις πανίσχυρες λυχνίες LED των οποίων το φως διαθλάται και κατευθύνεται από 1,3 εκατομμύρια μικρό-κάτοπτρα. Το σύστημα υποβοήθησης φώτων μεγάλης σκάλας μπορεί να εξαιρεί με 100 φορές μεγαλύτερη ακρίβεια τα επερχόμενα οχήματα και τα οδικά σήματα από τη φωτεινή ακτίνα σε σύγκριση με το φως 84 pixel. Οι διαβαθμίσεις φωτός/σκίασης και η κατανομή του φωτός όλων των υπόλοιπων λειτουργιών προσαρμοζόμενου φωτισμού παρέχονται με σημαντικά μεγαλύτερη ακρίβεια, π.χ. φωτισμός ομίχλης, φωτισμός αυτοκινητοδρόμου ή φωτισμός πόλης.

159955376075967193710569744982
Η Mercedes-Benz έχει δημιουργήσει για πρώτη φορά διαδραστικό εσωτερικό φωτισμό. Ο (προαιρετικός) ενεργός ατμοσφαιρικός φωτισμός έχει πλέον ενσωματωθεί στα συστήματα υποβοήθησης οδήγησης και έχει τη δυνατότητα να ενισχύει οπτικά τις προειδοποιήσεις. Το γεγονός αυτό επιτρέπει και την αντίστοιχη επιβεβαίωση ανταπόκρισης από τα συστήματα ανέσεων, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος κλιματισμού και του φωνητικού βοηθού «Hey Mercedes».

  

Εξαιρετική αεροδυναμική σχεδίαση

Με συντελεστή αεροδυναμικής Cd που ξεκινά από 0,22 , η S-Class αναδεικνύεται σε ένα από τα πλέον αεροδυναμικά αυτοκίνητα του κόσμου, ιδίως στην πολυτελή κατηγορία. Παρόλο που η μετωπική επιφάνεια (A) της νέας S-Class έχει αυξηθεί ελαφρώς στα 2,5 τ.μ., ο συντελεστής οπισθέλκουσας έχει μειωθεί ακόμη περισσότερο σε σύγκριση με το προηγούμενο μοντέλο. Το γινόμενο των τιμών Cd και A είναι 0,56 τ.μ., δηλαδή 200 τ.εκ. μικρότερο σε σύγκριση με το προηγούμενο μοντέλο μετά το facelift. Τα μέτρα αεροδυναμικής στο αμάξωμα, το υποδάπεδο και τα προσαρτήματα προσφέρουν καλές επιδόσεις τόσο στην αεροδυναμική σήραγγα όσο και κατά τη οδήγηση σε πραγματικές συνθήκες.

15995534257206386802765135236769

Οι προσομοιώσεις αεροδυναμικής πραγματοποιήθηκαν ήδη από τα πρώιμα στάδια ανάπτυξης χρησιμοποιώντας υπολογιστές υψηλής απόδοσης.
Η S-Class έχει επιτύχει επίσης σημαντικές βελτιώσεις αεροακουστικής. Το προηγούμενο μοντέλο είχε ήδη άριστες επιδόσεις ως προς τους θορύβους στον εσωτερικό χώρο. Στο νέο μοντέλο επικρατεί ακόμη περισσότερη ησυχία. Η υψηλή ακαμψία του αμαξώματος αποτελεί τη βάση για την εξαιρετική άνεση ως προς τους θορύβους και τους κραδασμούς, αλλά συμπληρώνεται και με πρόσθετα μέτρα βελτίωσης. Για παράδειγμα, οι οπές για τα καλώδια στο τροπέτο διαθέτουν διπλά λαστιχένια στεγανοποιητικά. Για να ακούγεται ο ήχος κινητήρα πολιτισμένος και καθόλου ενοχλητικός στον εσωτερικό χώρο, η μόνωση του τροπέτου επεκτάθηκε στις πλευρές των κολώνων Α και στο δάπεδο. Η Mercedes-Benz χρησιμοποιεί επίσης για πρώτη φορά ηχοαπορροφητικό αφρώδες υλικό σε ορισμένα τμήματα του αμαξώματος.

 

Υβριδικό αμάξωμα

Οι πρώτες εκδόσεις κινητήρων που θα εξοπλίσουν τη νέα S-Class είναι εξακύλινδροι εν σειρά βενζινοκινητήρες και πετρελαιοκινητήρες διαφορετικών επιπέδων ισχύος.

Ένας κινητήρας V8 με ενσωματωμένο δυναμό μίζας (ISG) και ηλεκτρικό σύστημα 48 volt θα είναι διαθέσιμος σύντομα. Η υβριδική ηλεκτρική έκδοση με ηλεκτρική αυτονομία περίπου 100 χιλιομέτρων θα παρουσιαστεί το 2021.

15995538970771096326201650344358

Η μοντέρνα σχεδίαση του αμαξώματος και οι καινοτομίες στα συστήματα συγκράτησης επιβεβαιώνουν τον ρόλο της S-Class στο θέμα της παθητικής ασφάλειας. Το νέο υβριδικό αμάξωμα από κράμα αλουμινίου με περιεκτικότητα άνω του 50 τοις εκατό σε αλουμίνιο πληροί πολλές απαιτήσεις: Υψηλό επίπεδο σταθερότητας σε σύγκρουση, χαμηλότερο βάρος και μεγάλη ακαμψία αμαξώματος. Όλες αυτές οι ιδιότητες εξασφαλίζουν εξαιρετικά χαρακτηριστικά οδικής συμπεριφοράς σε συνδυασμό με εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο θορύβων και κραδασμών.
Το 2019, με το Experimental Safety Vehicle (ESF) 2019, η Mercedes-Benz παρουσίασε τις ιδέες τις οποίες επεξεργάζονται οι ειδικοί ασφάλειας της εταιρείας. Μεταξύ των 20 και πλέον καινοτομιών, υπήρχαν ορισμένες που ήταν σχεδόν έτοιμες να τεθούν σε σειρά παραγωγής, όπως ο πίσω αερόσακος, ο οποίος είναι πλέον διαθέσιμος ως προαιρετικός εξοπλισμός στη νέα S-Class. Ο μετωπικός αερόσακος για τους πίσω επιβάτες φουσκώνει εξαιρετικά ήπια χάρη στην καινοτόμα, κυλινδρική δομή μου. Σε περίπτωση σφοδρής μετωπικής σύγκρουσης, ο πίσω αερόσακος μπορεί να μειώνει σημαντικά το φορτίο που επενεργεί στο κεφάλι και τον αυχένα των επιβατών στις πίσω εξωτερικές θέσεις.

15995538688174246152513535294243

Στη διάρκεια σφοδρής πλευρικής σύγκρουσης, ανάλογα με τη φορά της σύγκρουσης, τη σφοδρότητα και την ύπαρξη συνοδηγού στο όχημα, ο νέος κεντρικός αερόσακος παρεμβάλλεται ανάμεσα στα καθίσματα του οδηγού και του συνοδηγού, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο να έρθουν σε επαφή τα κεφάλια τους. Είναι ενσωματωμένος στην πλάτη του καθίσματος του οδηγού, στο κέντρο του οχήματος.

 

Σεβασμός στο περιβάλλον

Στην S-Class χρησιμοποιούνται περισσότερα από 98 κιλά εξαρτημάτων που κατασκευάζονται από υλικά διατήρησης φυσικών πόρων. Ο αριθμός των εξαρτημάτων που περιέχουν ανακυκλωμένα υλικά είναι πλέον 120 – υπερδιπλάσιος σε σύγκριση με το προηγούμενο μοντέλο. Άλλα 40 κιλά περίπου φτιάχνονται από ανανεώσιμες πρώτες ύλες. Η διαδικασία ανάπτυξης με σεβασμό προς το περιβάλλον αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της στρατηγικής ανάπτυξης της εταιρείας και βασίζεται σε συγκεκριμένους στόχους. Οι περιβαλλοντικές πτυχές λαμβάνονται υπόψη ήδη από τη φάση σχεδιασμού.Το νέο ανακυκλωμένο νήμα, με την εμπορική ονομασία ECONYL®, χρησιμοποιείται πλέον για τα καλύμματα δαπέδου. Φτιάχνεται από ανακυκλωμένο νάιλον το οποίο ανακτάται από απόβλητα που προορίζονται για υγειονομική ταφή, όπως παλιά δίχτυα αλιείας και υπολείμματα υφαντουργίας και μοκετών. Όλα αυτά συλλέγονται και μετατρέπονται σε καινούριο νήμα, το οποίο έχει τις ίδιες ιδιότητες με το νάιλον που φτιάχνεται από καινούριες πρώτες ύλες. Η διαδικασία ανακύκλωσης που χρησιμοποιείται για την παραγωγή αυτού του νήματος προκαλεί σημαντικά λιγότερο CO2 σε σύγκριση με την κατασκευή νέου νήματος. Ταυτόχρονα, επιτρέπει στη Mercedes-Benz να συνεχίζει τον κύκλο ζωής των υλικών.

15995538079082911733466426507672


Πρότυπο πολυτέλειας και άνεσης

Η Mercedes-Benz S-Class έχει μια μακρά παράδοση που ξεκινά σχεδόν ταυτόχρονα με την ιστορία της μάρκας Mercedes στις αρχές του 20ου αιώνα. Κάθε μοντέλο έχει επηρεάσει καθοριστικά τη μηχανολογία της αυτοκίνησης στην εποχή του. Πολύ πριν καθιερωθεί επισήμως η ονομασία S-Class, τα μοντέλα της κορυφαίας και πολυτελούς κατηγορίας αποτελούσαν το επίκεντρο της γκάμας της εταιρείας από τη Στουτγάρδη, η οποία αποτελούσε ανέκαθεν σύμβολο της πολυτέλειας, της άνεσης, της ασφάλειας και του lifestyle.

 

15995536827802035133812633939784
Συμπέρασμα

Η Mercedes Benz θεωρεί την νέα S-Class, το καλύτερο επιβατικό αυτοκίνητο ευρείας παραγωγής στο κοσμο, σύμβολο τεχνολογίας, πολυτέλειας και άνεσης. Δέχθηκε μάλιστα και τα συγχαρητήρια του τμήματος marketing της BMW για την παρουσίαση της.

Όλα δείχνουν ότι αυτή την στιγμή δεν υπάρχει αντίπαλος παγκοσμίως.

Η πράξη θα το αποδείξει μετά τις πρώτες δοκιμές λίγο πριν κυκλοφορήσει επίσημα.

του Δημήτρη Κληρονόμου

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ 18|04|24 17:22

Cupra Leon e-TSI 150 PS ... Με σπορ DNA [test]

 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ