Νέα Mercedes EQA 250 ... πρωτοπορία και αυτονομία [test]

Νέα Mercedes EQA 250 ... πρωτοπορία και αυτονομία [test]

Η EQA απετέλεσε το βασικό μοντέλο για την είσοδο στον εξολοκλήρου ηλεκτρικό κόσμο των  Mercedes EQ η «ηλεκτρική» αισθητική της σχεδίασής και η χαρακτηριστική σύγχρονη πολυτέλεια ήταν εξ αρχής τα βασικάστοιχεία  των EQ που ακολούθησαν.

ΕΞΥΠΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ 

Έξυπνα συστήματα υποβοήθησης υποστηρίζουν τον οδηγό σε πολλούς τομείς όπως η αποτροπή ατυχημάτων, η προνοητική και ιδιαίτερα αποδοτική στρατηγική λειτουργίας και η Πλοήγηση με Electric Intelligence (Ηλεκτρική Νοημοσύνη). Επιπλέον, το αυτοκίνητο διαθέτει διάφορες ιδιαίτερα προηγμένες λειτουργίες, όπως το ENERGIZING Comfort και το MBUX (Mercedes-Benz User Experience). 

YN 2023 04 06 16.01.57

ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ 

Η EQA ήταν το πρώτο ηλεκτρικό μέλος της επιτυχημένης εμπορικά οικογένειας compact αυτοκινήτων εταιρείας.Διαθέτει τα χαρακτηριστικά της GLA, με την οποία έχει πολύ στενή συγγένεια, και τα συνδυάζει με έναν αποδοτικό ηλεκτρικό κινητήρα και κατασκευάζεται στο Rastatt (Γερμανία) και στο Πεκίνο (Κίνα). Τα συστήματα μπαταριών της EQA παρέχονται από την Accumotive, μία θυγατρική εταιρεία της Mercedes-Benz με έδρα το Kamenz,ενώ το εργοστάσιο μπαταριών στο Jawor της Πολωνίας ήταν ήδη έτοιμο να παράγει και τα συστήματα μπαταριών των κόμπακτ μοντέλων της εταιρείας. 

ΗΓΕΤΗΣ ΣΤΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ 

Η Mercedes-EQ είχε σχεδιάσει έγκαιρα να ηγηθεί στα ηλεκτρικά συστήματα μετάδοσης κίνησης και του λογισμικού οχημάτων. Για τον σκοπό αυτό είχε θέσει ορισμένους φιλόδοξους στόχους για την ανάπτυξή τους και ήταν αποφασισμένη να προχωρήσει στην ταχύτατη παρουσίαση νέων τεχνολογιών στην αγορά, όπως και το έκανε με πολύ μεγάλη επιτυχία. 

YN 2023 04 06 16.02.05

ΟΡΑΜΑ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Η νέα EQA αποτέλεσε ουσιαστικά  το όραμα της γερμανικής εταιρείας, για ηλεκτρική κινητικότητα προσαρμοσμένη στις ανάγκες της εποχής, δημιουργώντας μία ολοκληρωμένη γκάμα μοντέλων EQA με απόδοση ισχύος από 190 έως και 292 ίππους, με κίνηση στους μπροστινούς τροχούς καθώς και τετρακίνηση.

 Η EQA απέδειξε πως  χρησιμοποιώντας μια δοκιμασμένη αρχιτεκτονική, μπορεί να επιτευχθεί εξαιρετική εμπορική σχέση, μεταξύ απόδοσης, κόστους και χρόνου διάθεσης στην αγορά. 

ΔΙΠΛΗ ΜΠΑΤΑΡΙΑ ΙΟΝΤΩΝ

Η EQA   ξεκίνησε την καριέρα της ως EQA 250 (ηλεκτρική εργοστασιακή κατανάλωση σε μικτό κύκλο: 15,7 kWh/100 km, εκπομπές CO2 σε μικτό κύκλο: 0 g/km) με 190 ίππους και αυτονομία κατά NEDC 496 χιλιομέτρων. Η «διπλή» μπαταρία ιόντων λιθίου, προσαρμοσμένη ως δομικό στοιχείο στο υποδάπεδο του αυτοκινήτου, εχει χωρητικότητα 66,5 kWh. Για χαμηλότερα ποσοστά θορύβων και  κραδασμών , έχουν ληφθεί πολλά μέτρα για την απομόνωση του ηλεκτρικού συστήματος μετάδοσης κίνησης από το πλαίσιο και το αμάξωμα. 

YN 2023 04 06 16.02.13

ΔΙΑΣΘΗΤΙΚΟΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ

Η πρωτοποριακή σχεδίαση και ο διαισθητικός χειρισμός είναι τα δύο κυριότερα χαρακτηριστικά της  EQA , της πρώτης εξολοκλήρου ηλεκτρικής Mercedes στην compact κατηγορία, όπως και η μεγάλη αυτονομία των σχεδόν 500 χιλιομέτρων που διασφαλίζει τη χρηστικότητά της στην καθημερινότητα. Σε αυτό το πλαίσιο, η νέα EQA αποτέλεσε  ένα ιδιαίτερα σημαντικό βήμα στην πορεία της μεγάλης γερμανικής εταιρείας προς τον εξηλεκτρισμό όλων των κατηγοριών. 

ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ

Χάρη στο MBUX, όλα τα νεότερα έχουν εξελιχθεί πλέον σημαντικά στο  τομέα υποστήριξης του οδηγού. Με την EQA εγινε ένα βήμα παραπέρα: ενσωματώθηκαν στο MBUX διάφορες έξυπνες υποστηρικτικές λειτουργίες, όπως η πλοήγηση με Ηλεκτρική Νοημοσύνη, καθιστώντας την ακόμη πιο εύχρηστη. Επιπλέον, η EQA δείχνει πώς συνδυάσθηκε  επιτυχώς το υπερσύγχρονο και βιώσιμο σύστημα μετάδοσης κίνησης με την ασφάλεια, μία από τις θεμελιώδεις αξίες της  γερμανικής φίρμας εδώ πολλά χρόνια. 

YN 2023 04 06 16.02.21

ΕΝΙΑΙΑ  ΦΩΤΕΙΝΗ ΛΩΡΙΔΑ ΜΑΣΚΑΣ

Η EQA ξεχωρίζει από την επένδυση της  μάσκας black panel με κεντρικά τοποθετημένο το αστέρι, η οποία αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα των Mercedes-EQ. Άλλο ένα χαρακτηριστικό στοιχείο της σχεδίασης των εξολοκλήρου ηλεκτρικών οχημάτων Mercedes-EQ είναι η ενιαία φωτεινή λωρίδα LED μπροστά και πίσω. Μία οριζόντια λωρίδα οπτικών ινών συνδέει τα φώτα πορείας ημέρας των προβολέων τεχνολογίας LED, διασφαλίζοντας μία άκρως χαρακτηριστική εμφάνιση μέρα και νύχτα. Το εσωτερικό των προβολέων είναι κορυφαίας ποιότητας και ακρίβειας με προσοχή στην λεπτομέρεια. Γαλάζιες λεπτομέρειες μέσα στον προβολέα ενισχύουν την αναγνωσιμότητα της εμφάνισης Mercedes-EQ. Τα πίσω φώτα LED ενσωματώνονται άρτια με τη στενή φωτεινή λωρίδα LED, δίνοντας έμφαση στο πλάτος του πίσω τμήματος της EQA. Επίσης, η πινακίδα κυκλοφορίας έχει μεταφερθεί στον προφυλακτήρα. Αποκλειστικά για αυτό το μοντέλο διατίθενται προαιρετικά ζάντες αλουμινίου με δίχρωμη ή τρίχρωμη σχεδίαση και μέγεθος έως 20 ίντσες, ορισμένες από τις οποίες έχουν διακοσμητικά στοιχεία σε rosé gold ή blue.

ΚΡΥΦΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΣ  ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ

Ανάλογα με τη γραμμή σχεδίασης και εξοπλισμού, σαφή ένδειξη του ηλεκτρικού χαρακτήρα στον εσωτερικό χώρο της EQA, προσφέρει ο διάκοσμος με κρυφό φωτισμό και οι διακοσμητικές λεπτομέρειες σε rosé gold στα στόμια των αεραγωγών, στα καθίσματα και το κλειδί του οχήματος. Το ειδικό μοντέλο Edition 1 διαθέτει επιπλέον διάτρητες δερμάτινες επενδύσεις στα καθίσματα μέσα από τις οποίες διαφαίνεται ύφασμα σε χρώμα blue. Το όργανο πολλαπλών ενδείξεων, με τις ειδικές οθόνες ηλεκτρικού αυτοκινήτου, υιοθετεί τους ίδιους χρωματισμούς με λεπτομέρειες σε rosé gold και blue.

YN 2023 04 06 16.02.29

ΥΠΕΡΥΨΩΜΕΝΗ ΘΕΣΗ

Η θέση καθίσματος είναι υπερυψωμένη και όρθια, όπως περιμένει κανείς από ένα SUV, κάνοντας ευκολότερη την είσοδο και έξοδο από το όχημα,  προσφέροντας επιπλέον πολύ καλή περιμετρική ορατότητα ενώ απόπλευράς χρηστικότητας, να σημειώσουμε ότι η πλάτη των πίσω καθισμάτων διαιρείται και αναδιπλώνεται σε αναλογία 40:20:40, με την χωρητικότητα να κυμαίνεται μεταξύ 340 και 1320 λίτρων. Στο σαλόνι τέσσερις με πέντε επιβάτες βολεύονται αρκετά εύκολα, ακόμη και στα μακρινά ταξίδια. 

ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΑΕΡΟΔΥΝΑΜΙΚΗ

Με  τιμή Cd από 0,28, η EQA επιτυγχάνει εξαιρετικά αποτελέσματα αεροδυναμικής. Η μετωπική επιφάνεια A ανέρχεται σε 2,47 m2. Στα σημαντικότερα στοιχεία αεροδυναμικής συγκαταλέγονται το εντελώς κλειστό σύστημα ελέγχου αέρα ψύξης, η αεροδυναμική μπροστινή και πίσω ποδιά, το πολύ ομαλό υποδάπεδο χωρίς καθόλου σχεδόν ανοίγματα, οι ειδικά βελτιστοποιημένοι τροχοί Aero και οι ειδικά προσαρμοσμένες αεροτομές στους μπροστινούς και πίσω τροχούς.

ΠΟΛΥΑΡΙΘΜΕΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ

Η αντλία θερμότητας του βασικού εξοπλισμού αποτελεί στοιχείο του υπερσύγχρονου συστήματος θερμικής διαχείρισης (thermal management system). Το σύστημα έχει διαμορφωθεί για πολύ αυξημένη αποδοτικότητα, και καλύτερη  αυτονομία, χάρη σε πολυάριθμες καινοτόμες λεπτομέρειες, όπως η αξιοποίηση της θερμότητας που αποβάλλεται από το ηλεκτρικό σύστημα μετάδοσης κίνησης. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα ενεργοποίησης του συστήματος προ κλιματισμού στο εσωτερικό της EQA πριν την έναρξη μιας διαδρομής. Η λειτουργία ελέγχεται κατευθείαν από το σύστημα infotainment MBUX ή μέσω της εφαρμογής Mercedes me App.

YN 2023 04 06 16.02.48

ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ

Άλλο ένα στοιχείο του εξοπλισμού που αυξάνει την καθημερινή πρακτικότητα της EQA είναι η πλοήγηση με Ηλεκτρική Νοημοσύνη, η οποία υπολογίζει την ταχύτερη διαδρομή προς τον εκάστοτε προορισμό. Με βάση συνεχείς προσομοιώσεις αυτονομίας, το σύστημα λαμβάνει υπόψη πιθανές αναγκαίες στάσεις για φόρτιση καθώς και πολλούς άλλους παράγοντες, όπως την τοπογραφία της διαδρομής και τις  καιρικές συνθήκες. Επίσης, έχει τη δυνατότητα να αντιδρά δυναμικά σε αλλαγές, όπως για παράδειγμα στην κατάσταση της κυκλοφορίας ή το προσωπικό στυλ οδήγησης. 

ΕΥΚΟΛΗ ΦΟΡΤΙΣΗ

Με το Mercedes me Charge, οι οδηγοί έχουν πρόσβαση στο μεγαλύτερο δίκτυο φόρτισης του κόσμου σήμερα, το οποίο περιλαμβάνει αυτή τη στιγμή περισσότερους από 450.000 σταθμούς φόρτισης AC και DC σε 31 χώρες. Το Mercedes me Charge επιτρέπει στους οδηγούς Mercedes-EQ να χρησιμοποιούν με ευκολία τους σταθμούς φόρτισης διαφόρων παρόχων για να φορτίζουν τα οχήματά τους, ενώ παράλληλα επωφελούνται από μία ενιαία & προνομιακή τιμολόγηση με απλές διαδικασίες χρέωσης.

Επιπρόσθετα, το Mercedes me Charge επιτρέπει στους οδηγούς να φορτίζουν τα οχήματά τους σε περισσότερους από 175.000 δημόσιους σταθμούς φόρτισης σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η Mercedes-Benz εξασφαλίζει τη μετέπειτα αντιστάθμιση με πράσινη ενέργεια.

ΠΛΗΡΗΣ ΒΑΣΙΚΟΣ  ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ 

Στον βασικό εξοπλισμό περιλαμβάνονται το ενεργό σύστημα υποβοήθησης διατήρησης λωρίδας και η ενεργή υποβοήθηση πέδησης. Σε πολλές περιπτώσεις σκοπός της ενεργής υποβοήθησης πέδησης είναι να προλαμβάνει την πρόσκρουση επιβραδύνοντας αυτόνομα το όχημα ή να μετριάζει τις επιπτώσεις. Με κανονικές ταχύτητες πόλης, το σύστημα μπορεί επίσης να επιβραδύνει όταν ανιχνεύονται σταματημένα οχήματα και πεζοί που διασχίζουν τον δρόμο. Οι διευρυμένες λειτουργίες του πακέτου υποβοήθησης οδήγησης περιλαμβάνουν, ενδεικτικά, τη λειτουργία αλλαγής κατεύθυνσης, τη λειτουργία λωρίδας έκτακτης ανάγκης, τη λειτουργία προειδοποίησης αποβίβασης, που ειδοποιεί τον οδηγό όταν προσεγγίζουν ποδηλάτες ή οχήματα, και ένα σύστημα προειδοποίησης όταν ανιχνεύονται πεζοί κοντά σε διαβάσεις.

YN 2023 04 06 16.02.56

ΣΤΙΒΑΡΗ  ΔΟΜΗ

Η EQA προηγείται και στο θέμα της παθητικής ασφάλειας. Βασισμένο στη στιβαρή δομή της GLA, το αμάξωμα της EQA προσαρμόστηκε ειδικά για να αντεπεξέρχεται στις ιδιαίτερες απαιτήσεις ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Η μπαταρία εδράζεται σε ένα ειδικά ανεπτυγμένο φορέα πλαισίου κατασκευασμένο με την τεχνικής μορφοποίησης μετάλλου, το οποίο αναλαμβάνει τον ρόλο της προστασίας που επιτελούσαν έως τώρα οι εγκάρσιοι φορείς στο υποδαπέδιο πλαίσιο. Το προστατευτικό μπαταρίας στην περιοχή μπροστά από την μπαταρία μπορεί να αποτρέπει την εισχώρηση ξένων σωμάτων στη μονάδα συσσώρευσης ενέργειας. Φυσικά, η EQA υποβλήθηκε επίσης στο εκτενές και απαιτητικό πρόγραμμα δοκιμών πρόσκρουσης με κορυφαία επιτυχία. Ισχύουν επίσης αυστηρές προδιαγραφές για την μπαταρία και όλα τα ηλεκτροφόρα εξαρτήματα. 

ΠΑΝΙΣΧΥΡΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ

Επίσης, στον βασικό εξοπλισμό περιλαμβάνεται το σύστημα infotainment MBUX (Mercedes-Benz User Experience) που προσφέρει διαισθητικό χειρισμό. Το MBUX μπορεί να διαμορφώνεται εξατομικευμένα με τη βοήθεια διάφορων επιλογών. Κύρια πλεονεκτήματα του συστήματος: ο πανίσχυρος υπολογιστής, οι φωτεινές οθόνες και τα άψογα γραφικά, η προσαρμόσιμη προβολή, η έγχρωμη οθόνη Head-up (προαιρετικός εξοπλισμός), η πλοήγηση με επαυξημένη πραγματικότητα (προαιρετικός εξοπλισμός), το λογισμικό που μαθαίνει και το σύστημα φωνητικών εντολών που ενεργοποιείται με τη φράση «Hey Mercedes». 

ΕΝΔΕΙΞΗ ΡΟΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Το εικονίδιο Mercedes-EQ στην οθόνη μέσων μπορεί να χρησιμοποιείται για την εμφάνιση των μενού που αφορούν τις επιλογές φόρτισης, την ηλεκτρική κατανάλωση και τη ροή ενέργειας. Η δεξιά οθόνη στο όργανο πολλαπλών ενδείξεων είναι βαττόμετρο αντί για στροφόμετρο. Στο επάνω τμήμα εμφανίζει το ποσοστό ισχύος που χρησιμοποιείται και το κάτω τμήμα την ανάκτηση ενέργειας. Η αριστερή οθόνη μπορεί να χρησιμοποιείται για να εμφανίζει την αυτονομία και την άφιξη στον προορισμό με ή χωρίς ενδιάμεση στάση φόρτισης. Τα χρώματα αλλάζουν ανάλογα με τις οδηγικές συνθήκες: κατά τη διαδικασία ενίσχυσης (boost), για παράδειγμα, η οθόνη γίνεται λευκή. Ανάλογα με τη διάθεση, ή για να ταιριάζει με το εσωτερικό του αυτοκινήτου, ο χρήστης μπορεί να επιλέγει ανάμεσα σε τέσσερα διαφορετικά στυλ. Η έκδοση Progressive περιλαμβάνει ένα ειδικό χρωματικό συνδυασμό Mercedes-EQ.

YN 2023 04 06 16.03.04

ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΣ

Ο πλούσιος βασικός εξοπλισμός της EQA περιλαμβάνει χαρακτηριστικά, όπως οι προβολείς LED High Performance με προσαρμοζόμενη υποβοήθηση προβολέων, το πίσω καπό EASY-PACK με ηλεκτρική λειτουργία ανοίγματος και κλεισίματος, ζάντες αλουμινίου 18 ιντσών, ο ατμοσφαιρικός φωτισμός 64 χρωμάτων, διπλή ποτηροθήκη, πολυτελή καθίσματα με οσφυϊκή στήριξη τετραπλής ρύθμισης, κάμερα οπισθοπορείας για περισσότερη ευκολία και καλύτερη ορατότητα κατά τους ελιγμούς, και δερμάτινο σπορ τιμόνι πολλαπλών λειτουργιών. Στον βασικό εξοπλισμό περιλαμβάνονται επίσης το σύστημα Infotainment MBUX (Mercedes-Benz User Experience) και η πλοήγηση με Ηλεκτρική Νοημοσύνη. Το νέο μοντέλο μπορεί να προσαρμόζεται στις προσωπικές επιθυμίες με τις δύο γραμμές εξοπλισμού AMG Line και Electric Art, καθώς και με το πακέτο Night

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΡΥΜΟΥΛΚΟΥΜΕΝΟΥ

Προαιρετικά για την EQA προσφέρεται ένας σύνδεσμος ρυμουλκούμενου με σύστημα σταθεροποίησης ESPΙδιαίτερα εξυπηρετικό χαρακτηριστικό είναι το ηλεκτρικό σύστημα ασφάλισης της κεφαλής του κοτσαδόρου. Ο διακόπτης απασφάλισης και η ενδεικτική λυχνία βρίσκονται στο πίσω καπό. Αφού απασφαλίσει η κεφαλή του κοτσαδόρου, μπορεί είτε να εκτείνεται προς τα έξω είτε, όταν δεν χρησιμοποιείται, να εισάγεται στην επένδυση του πίσω προφυλακτήρα. Το φορτίο ρυμούλκησης (με/χωρίς φρένο) της EQA 250 ειναι ιδιαίτερα υψηλό , ενώ το φορτίο στο σημείο σύνδεσης σε 80 κιλά. Ο σύνδεσμος ρυμουλκούμενου έχει εγκριθεί για χρήση με σχάρα ποδηλάτου. Τα μοντέλα με τετρακίνηση θα μεταφέρουν φυσικά ακόμη μεγαλύτερο φορτίο ρυμούλκησης.

ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΣΧΕΔΙΑΣΗ

Η EQA αποτελεί ουσιαστικά το  βασικό μοντέλο για την είσοδο στον εξολοκλήρου ηλεκτρικό κόσμο της Mercedes-EQ. Η δυναμική σχεδίαση SUV του αμαξώματός της αποβλέπει στην οδηγική απόλαυση σύμφωνα με το εργοστάσιο.Με πολύ καλή σχέση μεταξύ απόδοσης, κόστους και χρόνου διάθεσης στην αγορά, η EQA, το πρώτο πλήρως ηλεκτρικό μέλος της οικογένειας compact αυτοκινήτων της Mercedes-Benz,προσφέρει τα δυναμικάχαρακτηριστικά της GLA, με την οποία έχει πολύ στενή συγγένεια, και τα συνδυάζει με έναν αποδοτικό ηλεκτρικό κινητήρα.

YN 2023 04 06 16.03.12

ΔΙΚΙΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΕΤΡΑΚΙΝΗΤΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ 

Όπως ήδη σημειώσαμε  η  EQA  κυκλοφορήσε πρώτα, άνοιξη 21,ως EQA 250 (ηλεκτρική εργοστασιακή κατανάλωση σε μικτό κύκλο: 15,7 kWh/100 km, εκπομπές CO2 σε μικτό κύκλο: 0 g/km) με 190 ίππους και αυτονομία κατά NEDC 496 χιλιομέτρων. 

Ακολούθησαν  λίγο αργότερα και   άλλες εκδόσεις, που  ικανοποιούν αυξημένες σε αυτονομία και ισχύαπαιτήσεις, με πρόσθετο ηλεκτρικό σύστημα μετάδοσης κίνησης (eATS), όπως οι 250+ και οι τετρακίνητες 300 και 350 4Matic των 228 και 292 ίππων . 

Να τονίσουμε εδώ ότι η Mercedes θεωρεί ότι το κλειδί για μεγαλύτερη αυτονομία δεν είναι οι διαρκώς μεγαλύτερες μπαταρίες, αλλά βρίσκεται στη συστηματική βελτίωση της αποδοτικότητας όλων των εξαρτημάτων του οχήματος.

ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΕΙΣ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑΣ

Η πλοήγηση με Ηλεκτρική Νοημοσύνη υπολογίζει τη διαδρομή που οδηγεί γρηγορότερα στον προορισμό, λαμβάνοντας υπόψη τους χρόνους φόρτισης και, συνεπώς, ανακουφίζει τον οδηγό από το άγχος προγραμματισμού της διαδρομής. Με βάση συνεχείς προσομοιώσεις αυτονομίας, το σύστημα προβλέπει πιθανέςαναγκαίες στάσεις για φόρτιση καθώς και πολλούς άλλους παράγοντες, όπως τοπογραφία διαδρομής και καιρικές συνθήκες. Επίσης, έχει τη δυνατότητα να αντιδρά δυναμικά σε αλλαγές, όπως για παράδειγμα στην κατάσταση της κυκλοφορίας ή το προσωπικό στυλ οδήγησης. 

YN 2023 04 06 16.03.20

ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ 36 ΧΩΡΕΣ

Με το Mercedes me Charge, οι πελάτες έχουν πρόσβαση στο μεγαλύτερο δίκτυο φόρτισης του κόσμου σήμερα, το οποίο περιλαμβάνει αυτή τη στιγμή περισσότερα από 450.000 σταθμούς φόρτισης AC και DC σε 31 χώρες. Το Mercedes me Charge επιτρέπει στους πελάτες Mercedes-EQ να χρησιμοποιούν με ευκολία τους σταθμούς φόρτισης διαφόρων παρόχων, ακόμη και στο εξωτερικό. Με μία εγγραφή, μπορούν να επωφελούνται από μία απλή διαδικασία χρέωσης. 

Το Mercedes me Charge επιτρέπει στους πελάτες να φορτίζουν τα οχήματά τους σε περισσότερους από 175.000 δημόσιους σταθμούς φόρτισης σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η Mercedes-Benz εξασφαλίζει τη μετέπειτα αντιστάθμιση με πράσινη ενέργεια.

ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ

Η χαμηλή αεροδυναμική αντίσταση σημαίνει υψηλή αποδοτικότητα, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για τα ηλεκτρικά οχήματα. Η EQA είναι το πρώτο μοντέλο της Mercedes-EQ, η αεροδυναμική του οποίου εξελίχθηκε εξ ολοκλήρου ψηφιακά. Οι μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε αεροδυναμική σήραγγα κατέδειξαν μία τιμή Cd 0,28, επιβεβαιώνοντας έτσι την υψηλή ποιότητα των ψηφιακών προσομοιώσεων. Η μετωπική επιφάνεια A ανέρχεται σε 2,47 m2. Στα σημαντικότερα μέτρα αεροδυναμικής συγκαταλέγονται, όπως σημειώσαμε, το εντελώς κλειστό σύστημα ελέγχου αέρα ψύξης, η αεροδυναμική μπροστινή και πίσω ποδιά, το πολύ ομαλό υποδάπεδο χωρίς καθόλου σχεδόν ανοίγματα, οι ειδικά βελτιστοποιημένοι τροχοί Aero και οι ειδικά προσαρμοσμένες αεροτομές στους μπροστινούς και πίσω τροχούς.

YN 2023 04 06 16.03.29

ΘΕΡΜΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

Η αποδοτικότητα έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο και κατά τον σχεδιασμό της θερμικής αρχιτεκτονικής. Χάρη στην αντλία θερμότητας του βασικού εξοπλισμού, η αποβαλλόμενη θερμότητα από το ηλεκτρικό σύστημα μετάδοσης κίνησης αξιοποιείται για τη θέρμανση της καμπίνας επιβατών. Με αυτόν τον τρόπο μειώνεται δραστικά η κατανάλωση μπαταρίας από το σύστημα θέρμανσης, αυξάνοντας έτσι την αυτονομία. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα ενεργοποίησης του συστήματος προ κλιματισμού στο εσωτερικό της EQA πριν την έναρξη μιας διαδρομής. Η λειτουργία ελέγχεται κατευθείαν από το σύστημα infotainment MBUX ή μέσω της εφαρμογής Mercedes me App.

ΥΨΗΛΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΑΝΕΣΗΣ

Καταβλήθηκαν σημαντικές προσπάθειες ώστε το αυτοκίνητο να προσφέρει το υψηλό επίπεδο άνεσης που χαρακτηρίζει τη μάρκα με χαμηλά επίπεδα θορύβου και κραδασμών, όπως η συστηματική απομόνωση τουηλεκτρικού συστήματος κίνησης από το πλαίσιο και το αμάξωμα. Στο πλαίσιο αυτό εφαρμόστηκαν επίσης πολυάριθμα μέτρα για την πρόληψη της μετάδοσης αερομεταφερόμενων θορύβων.

ΕΝΕΡΓΗ ΥΠΟΒΟΗΘΗΣΗ ΠΕΔΗΣΗΣ

Στο βασικό εξοπλισμό περιλαμβάνονται το ενεργό σύστημα υποβοήθησης διατήρησης λωρίδας και η ενεργή υποβοήθηση πέδησης. Σε κρίσιμες περιστάσεις, σκοπός της ενεργής υποβοήθησης πέδησης είναι να προλαμβάνει την πρόσκρουση μέσω αυτόνομης επιβράδυνσης ή να μετριάζει τη σοβαρότητά της. Με κανονικές ταχύτητες πόλης, το σύστημα μπορεί επίσης να επιβραδύνει όταν ανιχνεύονται σταματημένα οχήματα και πεζοίπου διασχίζουν τον δρόμο. Οι διευρυμένες λειτουργίες του πακέτου υποβοήθησης οδήγησης περιλαμβάνουν, ενδεικτικά, τη λειτουργία αλλαγής κατεύθυνσης, τη λειτουργία λωρίδας έκτακτης ανάγκης, τη λειτουργία προειδοποίησης αποβίβασης, που ειδοποιεί τον οδηγό όταν προσεγγίζουν ποδηλάτες ή οχήματα, και ένα σύστημα προειδοποίησης όταν ανιχνεύονται πεζοί κοντά σε διαβάσεις. Το σύστημα υποβοήθησης ECO συντελεί στην εξαιρετικά ήρεμη οδήγηση με τη βοήθεια του DISTRONIC. 

YN 2023 04 06 16.03.39

ΠΛΗΘΟΣ ΔΟΚΙΜΩΝ ΠΡΟΣΚΡΟΥΣΗΣ

Βασισμένο στη στιβαρή δομή της GLA, το αμάξωμα της EQA προσαρμόστηκε για να αντεπεξέρχεται στις ιδιαίτερες απαιτήσεις που αντιμετωπίζει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Η μπαταρία εδράζεται σε ένα ειδικά ανεπτυγμένο φορέα πλαισίου το οποίο αναλαμβάνει τον ρόλο της προστασίας που επιτελούσαν έως τώρα οι εγκάρσιοι φορείς στο υποδαπέδιο πλαίσιο, το οποίο εξυπηρετεί δομικούς σκοπούς. Το προστατευτικό μπαταρίας στην περιοχή μπροστά από αυτή, μπορεί να προστατεύει τη μονάδα συσσώρευσης ενέργειας από την εισχώρηση ξένων σωμάτων και, κατά συνέπεια, να αποτρέπει παρεπόμενες ζημιές. Επιπλέον, ισχύουν αυστηρές προδιαγραφές για την μπαταρία και όλα τα ηλεκτροφόρα εξαρτήματα. 

ΑΦΘΟΝΟΙ ΑΕΡΟΣΑΚΟΙ

Στο βασικό εξοπλισμό περιλαμβάνονται αερόσακοι οδηγού και συνοδηγού, αερόσακος γονάτων για τον οδηγό και αερόσακοι παραθύρων. Οι αερόσακοι παραθύρων καλύπτουν την πρώτη και τη δεύτερη σειρά καθισμάτων. Οι αερόσακοι θώρακα-λεκάνης μπροστά περιλαμβάνονται επίσης στο βασικό εξοπλισμό, και διατίθεται προαιρετικά για τη δεύτερη σειρά καθισμάτων. Σε συνδυασμό με το σύστημα PRE-SAFE® (προαιρετικός εξοπλισμός), τα μπροστινά καθίσματα εξοπλίζονται με ηλεκτρικούς, επαναφερόμενους εντατήρες ζωνών ασφαλείας.

ΜΕΝΟΥ ΕΠΙΛΟΓΩΝ ΦΟΡΤΙΣΗΣ

Στο εσωτερικό της EQA υπάρχουν αρκετά χαρακτηριστικά που τονίζουν τον ηλεκτρικό της χαρακτήρα. Όπως σημειώσαμε, ανάλογα με τη γραμμή εξοπλισμού, περιλαμβάνουν τον διάκοσμο με κρυφό φωτισμό, που παρουσιάζει για πρώτη φορά η Mercedes-Benz. Άλλα αποκλειστικά στοιχεία είναι οι διακοσμητικές λεπτομέρειες σε χρώμα rosé gold στα στόμια αεραγωγών, στα καθίσματα και στο κλειδί οχήματος.. Το όργανο πολλαπλών ενδείξεων, με τις ειδικές οθόνες ηλεκτρικού οχήματος, υιοθετεί τους ίδιους χρωματισμούς με λεπτομέρειες σε rosé gold και blue χρώμα. Το πλακίδιο Mercedes-EQ στην οθόνη μέσων μπορεί να χρησιμοποιείται για την εμφάνιση των μενού που αφορούν τις επιλογές φόρτισης, την ηλεκτρική κατανάλωση και τη ροή ενέργειας.

YN 2023 04 06 16.03.48

ΚΑΛΕΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ 

Με βάρος 2040 κιλά και 190 ίππους, EQA, διαθέτει πλήρως ανταγωνιστές επιδόσεις στο χώρο των ηλεκτρικών οχημάτων , με τα 0-100 χλμ /ωρ να εμφανίζονται σε 8.6 δευτερόλεπτα και την τελική ταχύτητα να φθάνει τα 160 χλμ /ωρ.

Από πλευράς κατανάλωσης, μπορείς να δεις καταναλώσεις ακόμη και 11.3  kWh/100 χλμ με προσεκτική οδήγηση ενώ τα 15.4 kWh/100 χλμ είναι μια καλή μέση τιμή που μπορείς να βασίζεσαι , αν δεν εξαντλείς πλήρως τις δυνατότητες του κινητήρα. Τιμές που αποδεικνύουν την προσοχή που έχει δοθεί στο αυτοκίνητο στο συγκεκριμένο τομέα και οι οποίες κρίνονται απόλυτα ανταγωνιστές στην κατηγορία.

ΑΝΕΣΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ 

Στο δρόμο η EQA , χάρις στις προσεκτικά ρυθμισμένες αναρτήσεις  και την σωστή τοποθέτηση της μπαταρίας κλπ, αποδεικνύεται απόλυτα ασφαλής σε κάθε περίπτωση , ακόμη και στα όρια πρόσφυσης. Με υποδειγματική κατευθυντικότητα στις υψηλές ταχύτητες, ιδιαίτερα περιορισμένες κλίσεις στις γρήγορες στροφές, θετικές αντιδράσεις στις ξαφνικές αλλαγές πορείας και χωρίς καθόλου πλεύσεις ή βυθίσεις στις επιβραδύνσεις, οχι μόνο ικανοποιεί απόλυτα αλλά προσφέρει και χαρακτηριστικά σπορ οδήγησης που συνδυάζονται με ανθεκτικά και αποτελεσματικά φρένα. 

Η άνεση με την σειρά της, παρά την σφικτή ρύθμιση των αναρτήσεων, κρατά τους επιβάτες ξεκούραστους στους περισσότερους δρόμους,  οι οποίοι επιπλέον απολαμβάνουν  μεγάλη  ησυχία στο  σαλόνι συνδυασμένη με υποδειγματική ποιότητα κύλισης. 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ 

Μια  ιδανική λύση στο χώρο των προσιτών πλήρως ηλεκτρικών οχημάτων, με στοιχεία που εντυπωσιάζουν από κάθε άποψη. Εμφάνιση , ποιότητα κατασκευής, πληρότητα εξοπλισμού ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας, επίπεδα τεχνολογίας σε κάθε τομέα, υποστήριξη οδηγού, άνεση και ησυχία , οδική συμπεριφορά και αυτονομία, συνθέτουν ένα σύνολο, που δύσκολα πλησιάζει ο ανταγωνισμός. 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ 18|04|24 17:22

Cupra Leon e-TSI 150 PS ... Με σπορ DNA [test]

 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ