Nissan Ariya Concept ,,, μεγάλες οθόνες ή οριζόντια κυματοειδής απεικόνιση [test]

Nissan Ariya Concept ,,, μεγάλες οθόνες ή οριζόντια κυματοειδής απεικόνιση [test]

του Δημήτρη Κληρονόμου

Υπάρχει μια τάση σε πολλά νέα αυτοκίνητα τα τελευταία χρόνια, να εξοπλίζονται με μια όλο και πιο ογκώδη οθόνη – tablet, στο κέντρο του ταμπλό. Αν και αυτές οι υπερβολικά μεγάλες οθόνες μπορεί να τραβήξουν την προσοχή των επισκεπτών σε εκθέσεις αυτοκινήτων, οι αυτοκινητοβιομηχανίες που εργάζονται για τη δημιουργία των οχημάτων επόμενης γενιάς, έχουν στο μυαλό τους και άλλα πράγματα που πρέπει να εξετάσουν, καθώς προσπαθούν να εξισορροπήσουν τον σχεδιασμό, με την τεχνολογία  τη χρησιμότητα και την ασφάλεια. 

Nissan ARIYA Concept 01 1200x675

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΠΟΣΠΑΣΗΣ   ΤΗΣ ΠΡΟΣΟΧΗΣ ΤΟΥ ΟΔΗΓΟΥ

Μία άλλη παράμετρος που δημιουργεί μεγάλους κινδύνους, είναι το γεγονός, ότι οι ρυθμίσεις  και οι εφαρμογές των μεγάλων αυτών οθονών - ταμπλετ, που επί πλέον χρειάζονται ιδιαίτερη εξοικείωση, συχνά αποσπούν σε βαθμό επικίνδυνο την προσοχή του οδηγού, με κίνδυνο ατυχήματος 

ΚΑΜΠΥΛΟΕΙΔΗΣ ΔΙΠΛΗ ΟΘΟΝΗ

Η Nissan επέλεξε μια διαφορετική πορεία κατά την ανάπτυξη της οθόνης του Nissan Ariya Concept, δίνοντας προτεραιότητα στο σχεδιασμό, οραματιζόμενη τις τελευταίες τάσεις. 

Αντί ενός tablet, το ηλεκτρικό crossover έχει μια καμπυλοειδή διπλή οθόνη που θυμίζει κύμα. Προφέρει την αίσθηση του "ορίζοντα" σε όλο το αυτοκίνητο, σε συνδυασμό με το διάκοσμο από τις πόρτες,  μέχρι το πίσω μέρος της καμπίνας.

Nissan ARIYA Concept 02 1200x675

ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΣ ΦΟΥΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η διάταξη αντικατοπτρίζει τη νέα σχεδιαστική γλώσσα του “Διαχρονικού Ιαπωνικού Φουτουρισμού” της εταιρείας , που εκφράζεται επίσης και από την  μοναδική εμπρόσθια μάσκα - "ασπίδα" του Ariya Concept. 

ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ

 Το ανθρώπινο μάτι κοιτάζει με φυσικό τρόπο από πλευρά σε πλευρά, κατά την οδήγηση.Οι άνθρωποι μπορούν να δουν και να απορροφήσουν περισσότερες πληροφορίες εάν είναι διατεταγμένες οριζόντια. Η περιφερειακή απεικόνιση λειτουργεί εξίσου καλά με αυτό τον τρόπο.

Nissan ARIYA Concept 11 1200x675

ΑΣΦΑΛΕΣΤΕΡΗ ΘΕΣΗ

Εκτός από τη καλύτερη απεικόνιση των πληροφοριών, για το ανθρώπινο μάτι, η συγκεκριμένη διάταξη το κάνει από μια ασφαλέστερη θέση, στο ύψος του ορίζοντα, πιο κοντά στην οπτική επαφή με τον δρόμο. Η ταύτιση της απεικόνισης στον αισθητικό ορίζοντα της καμπίνας, γίνεται αυτομάτως απρόσκοπτο κομμάτι του ταμπλό. Η ομάδα σχεδιασμού της Nissan αποκαλεί αυτό ως  engawa, που σημαίνει τον αόριστο χώρο ανάμεσα στο σημείο όπου βρίσκεστε και το σημείο στο οποίο πηγαίνετε.

ΑΠΡΟΣΚΟΠΤΗ ΡΟΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

Η οθόνη του Nissan Ariya Concept απεικονίζει τις οδηγικές πληροφορίες σε μια θέση παρόμοια με αυτή του πίνακα οργάνων ενός παραδοσιακού αυτοκινήτου, ενώ παράλληλα εμφανίζει, στην κεντρική οθόνη,  πληροφορίες ψυχαγωγίας, στοιχεία ελέγχου λειτουργιών άνεσης, καθώς και την  κατάσταση του συστήματος. Και τα δύο μέρη  είναι αρμονικά τοποθετημένα σε ένα κομψό πάνελ, που “ρέει” απρόσκοπτα μεταξύ οδηγού και συνοδηγού.

Nissan ARIYA Concept 13

ΑΙΣΘΗΣΗ  ΕΝΙΑΙΑΣ  ΟΘΟΝΗΣ

Παρόλο που υπάρχουν δύο οθόνες, οι πληροφορίες μπορούν να μετακινηθούν ή να αλλάξουν θέση μεταξύ τους, δημιουργώντας την αίσθηση μιας ενιαίας οθόνης. Για παράδειγμα, αν ο οδηγός θέλει τις διαδρομές και το χάρτη μπροστά από το τιμόνι, μπορεί να τα “μεταφέρει” εκεί. Επιπλέον, οι πληροφορίες μπορούν επίσης να μετακινηθούν στο κέντρο ή και να “εξαφανιστούν” όταν δεν χρειάζονται πλέον.

ΚΥΜΑΤΟΕΙΔΗΣ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ

Η κατασκευή της κυματοειδούς απεικόνισης είναι πρωτοποριακή και χρησιμοποιεί μια εργονομική διάταξη τόσο για την οθόνη του πίνακα οργάνων,  όσο και για την κεντρική οθόνη, όχι μόνο για λόγους ορατότητας, επιτρέποντας στον οδηγό να χειριστεί εξίσου εύκολα και την κεντρική οθόνης αφής. 

Nissan ARIYA Concept 14

ΤΟ 2021 ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ

Ουσιαστικά το  ARIYA είναι μια σχεδιαστική προέκταση του πρωτότυπου  IMx, που είδαμε στο σαλόνι του. Τόκιο το 2017 και περιλαμβάνει την πρωτοποριακή   "ηλεκτροδοτουμενη V-motion" υπογραφή εμπρός και μια εντυπωσιακή κόκκινη λωρίδα φωτισμού πίσω. 

Θα μπει στην παραγωγή το 2021, σαν πλήρως ηλεκτροδοτουμενo  premium crossover μια κατηγορία υψηλότερη του Qashqai και θα έχει μήκος 4.6  μέτρα και ύψος 1,63 μέτρα. 

ΔΥΟ  ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΤΗΡΕΣ

Θα κινείται από δύο ηλεκτροκινητηρες μεγάλης ισχυος  και θα έχει αυτονομία πάνω από 600 χλμ. Τέλος θα ενσωματώνει την τελευταία εκδοχή του αυτόνομου συστήματος οδήγησης ProPilot, έχοντας πάντα ανάγκη και την συνδρομή του οδηγού, τον οποίο θα ειδοποιεί, όταν υπάρχει κατάσταση ανάγκης. 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ 

Ένα  πρωτοποριακό  ηλεκτροδοτουμενο όχημα, εξελιγμένης τεχνολογίας και εφαρμογών, που δείχνει το πως βλέπει το μέλλον η Nissan. 

Όπως και με τα άλλα  προηγμένα χαρακτηριστικά του Ariya Concept, η  πρωτοποριακή οθόνη σχεδιάστηκε για να προσφέρει μια πλήρως λειτουργική εντύπωση. Από τη μουσική στο GPS, ήταν σημαντικό για τους σχεδιαστές και τους μηχανικούς της εταιρείας να δείξουν στον κόσμο τι θα μπορούσαν να κάνουν οι σύγχρονες τεχνολογικες εφαρμογές της Nissan , στο κοντινό μέλλον,και  πως θα μπορούσαν  να ελαχιστοποιηθουν οι μεγάλοι κίνδυνοι της απόσπασης του οδηγού κατά την κίνηση και κατά συνέπεια να μειωθούν τα τροχαία  ατυχήματα στις πόλεις ή τους αυτοκινητοδρόμους. 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 

 

 

logo m

 

 


©2022 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2023 YSTEROGRAFO NEWS