Opel Grandland x 1.6 CDTI ... εντυπωσιακό και ολοκληρωμένο [test]

Opel Grandland x 1.6 CDTI ... εντυπωσιακό και ολοκληρωμένο [test]

του Δημήτρη Κληρονόμου

Η  Όπελ συνέχισε και επαύξησε την γκάμα των  "Χ" ,που ξεκίνησε στο τέλος του 2012 με το MOKKA X, με δυό νέα μοντέλα μάλιστα μέαα στον ίδιο χρόνο.Τον Μάρτιο του 2017 με το GROSSLAND X  και τον Σεπτέμβριο του 2017 με το GRANDLAND X, που αποτελεί και το μεγαλύτερο μοντέλο της,στην κατηγορία  των  CROSSOVER/SUV,στην οποία  όπως αποδεικνύεται δίνει μεγάλη  βαρύτητα, επιζητώντας να απαντήσει στον ιδιαίτερα έντονο ανταγωνισμό που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια,σε βάρος των MPV,που φαίνεται πως χάνουν διαρκώς έδαφος.
Opel Grandland X 500636
Η συνεργασία της εδώ και αρκετά χρόνια με την Πεζώ,πού τελικά κατέληξε στην εξαγορά της απο την Γαλλική φίρμα,της έδωσε νέες δυνατότητες απο πλευράς ανταγωνισμού καθώς η κοινή παραγωγή μοντέλων εξασφαλίζει χαμηλότερο κόστος κατασκευής, γεγονός που επιτρέπει την υιοθέτηση και εφαρμογή περισσότερων και πιό προηγμένων τεχνολογικών λύσεων,από τις οποίες και κατακλύζεται το GRANDLAND,ακόμη και στις βασικές του εκδόσεις.

ΟΠΕΛ ΑΠΟ ΜΑΚΡΙΑ

Η κοινή παραγωγή με το 3008 της Πεζώ, δεν διακρίνεται πουθενά εξωτερικά καθώς η Γερμανική φίρμα προτίμησε να διατηρήσει την δική της εταιρική  ταυτότητα και σχεδιαστική ανεξαρτησία ,απευθυνόμενη σε ένα σαφώς διαφοροποιούμενο αγοραστικό κοινό,πιστό εδώ και πάρα πολλά χρόνια,στις αξίες της Όπελ.

Η μεγάλη τραπεζοειδής μάσκα,τα μοντέρνα φωτιστικά σώματα στοιχεία της νέας εταιρικής εμφάνισης,τα νεύρα που διατρέχουν όλο το μήκος του αμαξώματος,η χαρακτηριστική " κουπέ"κλίση της οροφής στο πίσω μέρος, οι τονισμένοι θόλοι των τροχών,το ύψος απο το έδαφος,τα πλαστικά προστατευτικά των μαρσπιέδων κλπ,τονίζουν τον ξεχωριστό και περιπετειώδη χαρακτήρα του οχήματος,το οποίο
δείχνει απο μακριά...Όπελ.

ΜΕΓΑΛΟΙ ΧΩΡΟΙ ΓΙΑ ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΣΚΕΥΕΣ

Με εξωτερικό μήκος 4.48 μέτρα ( ΜΟΚΚΑ Χ 4.28 μέτρα, CROSSLAND Χ 4.21 μέτρα) , πλάτος 1.86  μέτρα και μεταξόνιο  2.675  χλστ, ανήκει στα μεγαλύτερα μοντέλα  της κατηγορίας του,ικανοποιόντας όσους αρέσκονται στα ευμεγέθη αμαξώματα , εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα χώρους για πέντε επιβάτες.

Τέσσερα άτομα θα βολευτούν με πλήρη άνεση στα μακρινά ταξίδια ενώ και ο  μεσαίος πίσω επιβάτης θα βολέψει εύκολα τα πόδια του, λόγω της απουσίας τούνελ, δεδομένου οτι δεν υπάρχει τετρακίνηση,παρ ότι τη εμφάνιση του οχήματος εύκολα πείθει για κάτι τέτοιο.

Opel Grandland X 307298Ο  χώρος αποσκευών απο τους μεγαλύτερους στην κατηγορία ξεκινά από τα 514 λίτρα με διπλό πάτωμα και φθάνει τα 1652 λίτρα με την ιδιαίτερα εύκολη αναδίπλωση των πίσω καθισμάτων.Στον έξτρα εξοπλισμό  προσφέρεται και  αυτόματα ανοιγόμενη πόρτα,όταν περάσεις το πόδι σου κάτω από τόν πίσω προφυλακτήρα,η οποία κλείνει και αυτόματα με το πάτημα  ενός διακόπτη.

ΠΛΗΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ

Ανοίγοντας την πόρτα του οδηγού η γνωστή εικόνα των νέων Άστρα κάνει έντονη την παρουσία της.Σχεδιάση ταμπλό,ποιότητα υλικών,φινίρισμα,συναρμογή κλπ συνδυάζονται με την πολυτέλεια και το αποτέλεσμα εντυπωσιάζει.

Οι καθαρέςσχεδιαστικές  γραμμές,τα μαλακά υλικά επενδύσεων και η απουσία πολλών διακοπτών,  μαρτυρούν την σύγχρονη και μοντέρνα σχεδιαστική αντίληψη.
Ο πίνακας οργάνων είναι αναλογικός, ευανάγνωστος με μια ψηφιακή οθόνη πολλαπλών ενδείξεων στο κέντρο.
Opel Grandland X 307331
Η μεγάλη οθόνη αφής, 7 ή 8 ιντσών ανάλογα της έκδοσης, αποδεικνύεται αρκετά εύκολη στην χρήση της με λίγη εκμάθηση , προσφέροντας άφθονες δυνατότητες συνδεσιμότητας,πλόγησης και ψυχαγωγίας κλπ.

Απο πλευράς εξοπλισμού, ακόμη και  οι βασικές εκδόσεις είναι πληρέστατες,με ζάντες αλουμινίου,σύστημα πολυμέσων ,ηλεκτρικά παράθυρα και καθρέπτες,φώτα ημέρας LED,αισθητήρες βροχής,προβολείς ομίχλης,αυτόματα φώτα  κ.α.

Επι πλέον υπαρχει μια τεράστια λίστα συστημάτων ασφαλείας που εντυπωσιάζει,οπως κάμερα οπισθοπορείας  360 μοιρών,ανίχνευση  πεζών με αυτόματο φρενάρισμα, υποβοήθηση παρκαρίσματος,αναγνώριση σημάτων κυκλοφορίας κ.ά, χωρίς να ξεχνάμε το σύστημα  OnStar,που διαθέτει πάρα πολλές χρήσιμες υπηρεσίες.

ΓΡΗΓΟΡΟ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ

Για την κίνηση του προσθιοκίνητου GRANDLAND Χ, υπάρχουν ,ένας τούρμπο βενζινοκινητήρας 1199 κυβικών εκατοστών  130 ίππων,ο γνωστός τούρμπο ντίζελ των 1560 κυβικών εκατοστών των 120 ίππων και ένας νέος δίλιτρος ντίζελ 177 ίππων.

Ο ντίζελ των 1560 κ.εκατοστών εμφανίζει τους 120 ίππους στις 3750 στροφές και ροπή στρέψης 300 Nm στις 1750 στροφές και είναι σύγχρονος,πολιτισμένος και αρκετά ήσυχος,χωρίς κραδασμούς και κροταλίσματα.
Opel Grandland X 307319Η ελαστικότητα είναι καλή πάνω από τις 1500 στροφές και οι 120 ίπποι αρκετοί για να εξασφαλίσουν στα 1350 κιλά του αμαξώματος,επιτάχυνση 11.9 δευτερολέπτων για τα 0-100 χλμ/ωρ και τελική ταχύτητα 189 χλμ/ωρ, τιμές που υπολείπονται ελαφρά της βενζινοκίνητης έκδοσης των 130 ίππων.Δεν αφήνουν όμως περιθώρια για παράπονα και εξασφαλίζουν αξιόλογους ρυθμούς κίνησης τόσο στους ορεινούς όσο και στους αυτοκινητόδρομους συνδυαζόμενοι με ένα αρκετά  εύχρηστο και ακριβές 6άρι κιβώτιο ταχυτήτων με καλή κλιμάκωση. Φυσικά προσφέρεται  και ένα 6άρι αυτόματο για όσους επιθυμούν πέρισσότερη άνεση και ευκολία κίνησης.

Απο πλευράς κατανάλωσης μπορεί κανείς να υπολογίζει σε 6.0 με 6.3 λίτρα.100 χλμ με μαλακό πόδι και κάτω απο τα 7.0 λίτρα αν δεν προσέχει πολύ και πιέζει το μοτέρ. Τιμές καλές για την κατηγορία,το βάρος και τον  όγκο του αμαξώματος. 

GRIP CONTROL

Τετρακίνηση δεν υπάρχει,υπάρχει όμως μια σύγχρονη αντιμετώπιση του θέματος, που δεν προσθέτει βάρος και κατανάλωση,ούτε κοστίζει ακριβά και εξασφαλίζει πολύ καλά αποτελέσματα.Πρόκειται  για το  Grip Control που βρίσκεται στην κεντρική κονσόλα ανάμεσα στα καθίσματα και διαθέτει έναν περιστροφικό διακόπτη πέντε ηλεκτρονικών προγραμμάτων,που αυξάνουν και προσαρμόζουν την πρόσφυση των πρόσθιων κινητηρίων τροχών,ανάλογα με την επιλογή  του οδηγού, στα δύσκολα σημεία ,όπως λάσπη,χιόνι,άμμο,βρεγμένο και γλιστερό οδόστρωμα κλπ.

ΑΝΕΣΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Ο οδηγός κάθεται αρκετά ψηλά,έχει πολύ καλή ορατότητα εμπρός και πλευρικά και βρίσκει εύκολα την θέση που του ταιριάζει,με το τιμόνι και τον επιλογέα ταχυτήτων σε σωστές θέσεις,ενώ εύχρηστοι κσι προσιτοί είναι μοχλοί και διακόπτες.

Αναρτήσεις και σύστημα διεύθυνσης είναι ρυθμισμένα και προσαρμοσμένα στην γενικότερη αντίληψη και θεωρία της Όπελ για ασφάλεια και άνεση.

Και όντως το πιό πρόσφατο και τεχνολογικά προηγμένο, μοντέλο του Γερμανικού εργοστάσιου είναι πρώτα απ όλα ασφαλές και άνετο.
Opel Grandland X 305593
Είναι σταθερό σε κάθε περίπτωση εμπνέοντας εμπιστοσύνη στον οδηγό,έχει πολύ καλή κατευθυντικότητα στις υψηλές ταχύτητες, εμφανίζει περιορισμένες κλίσεις παρά το ύψος του από το έδαφος,αντιδρά θετικά στις ξαφνικές αλλαγές κατεύθυνσης, δεν πλέει ούτε βυθίζεται στις ξαφνικές επιβραδύνσεις, ενώ  ικανοποιητική  είναι η αίσθηση και η ακρίβεια του συστήματος διεύθυνσης.

Στις εκτός δρόμου διαδρομές το Grip Control σε συνδυασμό με την απόσταση του αμαξώματος απο το  έδαφος ,προσφέρει αρκετές δυνατότητες ασφαλούς κίνησης,σε χώμα,λάσπη,χιόνι, σαθρά και ολισθηρά εδάφη κλπ,δικαιολογόντας σε σημαντικό βαθμό, την περιπετειώδη εμφάνιση του οχήματος.

Η άνεση είναι ένα ακόμη ισχυρό πλεονέκτημα του οχήματος.Η ανάρτηση κρατά μακριά από τους επιβάτες τις περισσότερες εδαφικές ανωμαλίες,δεν θορυβεί ούτε και τερματίζει, εξασφαλίζοντας υποδειγματική ποιότητα κύλησης και ησυχία σε κάθε περίπτωση.

Τέλος ισχυρά (39.8 μέτρα απόσταση ακινητοποιήσης απο τα 100 χλμ/ωρ)και ανθεκτικά αποδεικνύονται τα φρένα και πολύ καλή η αίσθηση του πεντάλ.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Εντυπωσιακό και ολοκληρωμένο απο  κάθε άποψη το νεώτερο  Όπελ,προσφέρει ασφάλεια και άνεση,κορυφαίο επίπεδο τεχνολογικής εξέλιξης,προηγμένα συστήματα ενεργητικής ασφάλειας και πρόληψης ατυχήματος,πολύ καλή οδική συμπεριφορά,αυξημένες ικανότητες κίνησης εκτός ασφάλτου, υποδειγματική ποιότητα κύλησης,ευκολία οδήγησης,καλές επιδόσεις σαν ντίζελ, χαμηλή κατανάλωση και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα επίπεδα εξοπλισμού απο τις βασικές κιόλας εκδόσεις. Και όλα αυτά σε απόλυτα ανταγωνιστικές τιμές αγοράς στην κατηγορία του.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS