Opel Grandland ... Καινοτόμο και τολμηρό [test]

Opel Grandland ... Καινοτόμο και τολμηρό [test]

Το Grandland δεύτερης γενιάς, είναι το πρώτο μοντέλο της Opel, που βασίζεται στην νέα πλατφόρμα STLA, και ταυτόχρονα το πρώτο Grandland που κατασκευάζεται και σαν αμιγώς ηλεκτρικό όχημα, χωρίς βέβαια να λείπουν οι θερμικές mild Hybrid και Plug-in Hybrid εκδόσεις και φυσιολογικά τοποθετείται στην κορυφή των SUV μοντέλων της εταιρείας.

Σχεδιαστικά εντυπωσιακό, μεγαλύτερο σε διαστάσεις και χώρους, πολυτελέστερο και πληρέστερο , υιοθετεί όλη την πρόσφατη ιδιαίτερα προηγμένη τεχνολογία του εργοστασίου σε κάθε τομέα, κατασκευάζεται στην Γερμανία, αποτελώντας  ένα από τα κορυφαία ανταγωνιστικά μοντέλα της κατηγορίας του.

ΠΡΩΤΟΤΥΠΑ  ΣΧΕΔΙΑΣΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Στο νέο μοντέλο συγκεντρώνονται πολλά από τα σχεδιαστικά χαρακτηριστικά που εμφανίσθηκαν στο πρωτότυπο Opel Experimental, για πρώτη φορά σε μοντέλο παραγωγής.

Χαρακτηριστικά όπως, το 3D Vizor με το φωτιζόμενο λογότυπο του ‘Κεραυνού’, το οποίο τοποθετείται  στο κέντρο της μάσκας, καθώς και τα μόνιμα φωτιζόμενα γράμματα "OPEL" στο πίσω μέρος του αμαξώματος.

YN 2024 06 27 09.33.43

OpelGrandlandOpelExperimental 2

ΕΠΙΠΕΔΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΠΑΤΑΡΙΑΣ

Επιπλέον ιδιαίτερα ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά αποτελούν το σύστημα φωτισμού Intelli-Lux Pixel HD με περισσότερα από 50.000 αυτόνομα στοιχεία, η νέα πλατφόρμα STLA Medium για τα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα και η νέα, επίπεδη εγκατάσταση της μπαταρίας, που επιτρέπει την τοποθέτηση μιας μπαταρίας χωρητικότητας έως 98 kWh, η οποία χαρίζει στο Grandland Electric μέχρι και περίπου 700 km ηλεκτρικής αυτονομίας (WLTP1).

ΝΕΑ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ

Η νέα γενιά του Grandland αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό βήμα στην προσπάθεια της Opel να προχωρήσει στην πλήρη ηλεκτροκίνηση.

Είναι το πρώτο μοντέλο της  Opel που υιοθετεί την πλατφόρμα του Ομίλου Stellantis STLA Medium αποκλειστικά για  ηλεκτρικά οχήματα. Χάρη στη νέα αρχιτεκτονική της συγκεκριμένης πλατφόρμας, τη νέα επίπεδη τοποθέτηση της μπαταρίας με χωρητικότητα έως και 98 kWh, τον ηλεκτροκινητήρα νέας γενιάς και πλήθος χαρακτηριστικών εξοικονόμησης ενέργειας, όπως π. χ η αντλία θερμότητας, το νέο Grandland Electric   προσφέρει, πολύ καλές επιδόσεις και ταυτόχρονα μια θεωρητική ηλεκτρική αυτονομία έως και περίπου 700 km (WLTP1),ενώ απαιτούνται σύντομες στάσεις για την επαναφόρτισή του. Χαρακτηριστικά σε έναν δημόσιο σταθμό ταχείας φόρτισης, χρειάζονται μόνο 26 λεπτά περίπου, για την επαναφόρτισης της μπαταρίας στο 80% της χωρητικότητάς της.

ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΗΣ ΓΚΑΜΑΣ

Η υιοθέτηση της νέας πλατφόρμας πρόσφερε στους σχεδιαστές περισσότερη σχεδιαστική ελευθερία και το αποτέλεσμα ήταν πως το νέο Grandland εντυπωσιάζει με την πρώτη κιόλας ματιά.

Με 173 mm επιπλέον μήκος, 19 mm επιπλέον ύψος και 64 mm επιπλέον πλάτος σε σχέση με τον προκάτοχό του, το νέο μοντέλο ξεχωρίζει αμέσως. Πιο συγκεκριμένα οι εξωτερικές διαστάσεις του νέου μοντέλου είναι: μήκος 4650 mm, πλάτος 1905 mm και ύψος1660 mm και συνδυάζονται με ζάντες αλουμινίου έως και 20’’οι οποίες ενισχύουν την μοντέρνα εμφάνιση του, τοποθετώντας το στην κορυφή της γκάμας των SUV της Opel.

YN 2024 06 27 09.33.43

ΝΕΑ ΕΚΦΡΑΣΗ ΤΗΣ ΜΑΣΚΑΣ

Εντυπωσιακό επίσης είναι και το 3D Vizor, που αποτελεί τη νέα έκφραση της χαρακτηριστικής μάσκας της Opel.

Το ανανεωμένο 3D Vizor συνδυάζεται με το φωτιζόμενο λογότυπο Opel Blitz, το οποίο γίνεται ακόμα πιο ευδιάκριτο χάρη στην τεχνολογία Edge Light Technology.

Το νέο Grandland υιοθετεί ακόμη, τις αρχές της σχεδίασης "Opel Compass" που εισήγαγε το Experimental concept, με την κεντρική σχεδίαση και όλα τα υπόλοιπα στοιχεία να στοιχίζονται οριζόντια, ενώ το νέο έμβλημα του “Κεραυνού” τοποθετείται στο κέντρο.

ΦΩΤΙΣΜΟΣ ΥΨΗΛΗΣ ΕΥΚΡΙΝΕΙΑΣ

Το νέο, φωτιζόμενο έμβλημα συνοδεύεται από μια ακόμη καινοτομία φωτισμού: το κορυφαίο Intelli-Lux Pixel Matrix HD. Το συγκεκριμένο σύστημα διαθέτει περισσότερα από 50.000 στοιχεία (51.200 για την ακρίβεια, με 25.600 σε κάθε πλευρά) για την κατανομή φωτός υψηλής ευκρίνειας. Ανάλογα με τις κυκλοφοριακές συνθήκες, τα διερχόμενα οχήματα ή άλλα αντικείμενα ανιχνεύονται από μια κάμερα και τα φώτα Intelli-Lux Pixel Matrix HD ξεχωρίζουν  τα συγκεκριμένα οχήματα/αντικείμενα με ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια, σε σχέση με τα συμβατικά συστήματα φωτισμού Matrix Light. Το αποτέλεσμα είναι μια πολύ πιο φωτεινή και ομοιογενής δέσμη φωτός, χωρίς να τυφλώνονται οι άλλοι χρήστες του δρόμου. Επιπλέον, τα νέα κινούμενα σχέδια καλωσορίσματος/αποχαιρετισμού με γραφική προβολή μπροστά από το όχημα δίνουν ήδη μια πρόγευση για τις δυνατότητες του συστήματος στο μέλλον.

YN 2024 06 27 09.33.52

“ΑΙΩΡΟΥΜΕΝΗ ΟΡΟΦΗ “

Η δίχρωμη οροφή, που μοιάζει να αιωρείται, προσδίδει στο Grandland μια ξεχωριστή εμφάνιση.

Οι αιχμηρές χαρακτηριστικές γραμμές των θόλων των τροχών διατρέχουν το αυτοκίνητο και ενισχύουν τη στιβαρή εικόνα του. Το μακρύ μεταξόνιο των 2.784 mm εξασφαλίζει αυξημένη ευρυχωρία στο σαλόνι για τέσσερις πέντε επιβάτες και έναν άνετο χώρο αποσκευών. Τα πίσω καθίσματα μπορούν να αναδιπλωθούν κατά 40:20:40, δημιουργώντας έτσι έναν χώρο φόρτωσης από 550 έως και 1.641 λίτρων.

ΦΩΤΙΖΟΜΕΝΟ ΕΜΒΛΗΜΑ

Στο πίσω μέρος, η χαρακτηριστική υπογραφή φωτισμού “compass”, που περιλαμβάνει το φωτιζόμενο έμβλημα "OPEL", κάνει την πρώτη της εμφάνιση σε μοντέλο παραγωγής. Επιπλέον, στα πλαίσια της στρατηγικής Greenovation της Opel για την εξοικονόμηση των πόρων που σχετίζονται με το αυτοκίνητο, η ονομασία του μοντέλου δεν εμφανίζεται πλέον με χρωμιωμένα γράμματα, αλλά εντυπώνεται στο κέντρο της πίσω πόρτας.

ΟΘΟΝΗ 16 ΙΝΤΣΩΝ

Στο εσωτερικό του νέου Grandland κυριαρχούν πλήθος ‘bold & pure’ χαρακτηριστικών σχεδιαστικών στοιχείων.

Η διάταξη του εσωτερικού ακολουθεί μια οριζόντια σχεδίαση , με γραμμές που διατρέχουν τον πίνακα οργάνων μέχρι τις πόρτες, ενισχύοντας την αίσθηση πλάτους και ευρυχωρίας, ενώ η ελαφρώς προσανατολισμένη προς τον οδηγό κεντρική οθόνη 16 ιντσών και η ψηλά τοποθετημένη κεντρική κονσόλα δημιουργούν μια σαφή σπορ αίσθηση. Πίσω από το τιμόνι, ένας πλήρως ψηφιακός πίνακας οργάνων παρέχει βασικές πληροφορίες και, σε συνδυασμό με την οθόνη Intelli-HUD head-up display, επιτρέπει στον οδηγό να επικεντρωθεί στην  οδήγηση, χωρίς να χρειάζεται να πάρει τα μάτια του από τον δρόμο. Ο οδηγός έχει επίσης τη δυνατότητα να ενεργοποιήσει χειροκίνητα ή αυτόματα τη λειτουργία Pure Mode. Η λειτουργία αυτή μειώνει το περιεχόμενο στην οθόνη πληροφόρησης οδηγού, την head-up display και την κεντρική οθόνη, εξασφαλίζοντας ακόμα λιγότερη απόσπαση της προσοχής κατά την οδήγηση τη νύχτα ή στη βροχή.

Επίσης σύμφωνα με τη φιλοσοφία της Opel, οι πιο συχνά χρησιμοποιούμενες ρυθμίσεις, όπως ο κλιματισμός, μπορούν επίσης να επιλεχθούν μέσω φυσικών πλήκτρων.

YN 2024 06 27 09.34.11

ΑΕΡΑΓΩΓΟΙ ΣΤΙΣ ΠΟΡΤΕΣ

Οι πλευρικοί αεραγωγοί είναι ενσωματωμένοι στις πόρτες , γεγονός που δίνει έμφαση στο πλάτος του πίνακα οργάνων. Το επάνω τμήμα του πίνακα οργάνων διαθέτει μια ξεχωριστή σχεδίαση και χωρίζεται αισθητικά σε δύο επιφάνειες. Στο κάτω τμήμα, το "edge light", το οποίο βασίζεται στην ίδια τεχνολογία που χρησιμοποιείται στο Vizor, προσδίδει μια “γυάλινη” εικόνα χρώματος και φωτός, η οποία και ενισχύεται από τον περιφερειακό φωτισμό του  πίνακα οργάνων. Το μεσαίο τμήμα του πίνακα οργάνων είναι ντυμένο με ύφασμα και οπτικά καταλήγει στην πόρτα, δημιουργώντας ένα ελκυστικό cockpit.

ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΑ ΚΑΘΙΣΜΑΤΑ

Στο σαλόνι ξεχωρίζουν επίσης τα βραβευμένα εργονομικά καθίσματα AGR της Opel. Πιστοποιημένα από την "Aktion Gesunder Rücken e. V." ("Καμπάνια για υγιέστερη πλάτη"), εισάγουν ένα νέο χαρακτηριστικό άνεσης: τα ηλεκτρικά μαξιλαράκια, για τη βελτίωση της πλευρικής άνεσης. Τα καθίσματα διαθέτουν ακόμη λειτουργία εξαερισμού και μασάζ για τον οδηγό. Παράλληλα, οι επιβάτες στο πίσω μέρος απολαμβάνουν 20 mm επιπλέον χώρο για τα πόδια, σε σχέση με το απερχόμενο Grandland. Επιπλέον, το πατενταρισμένο χαρακτηριστικό Intelli-Seat των μπροστινών καθισμάτων παρέχει καλύτερη υποστήριξη στο κάτω τμήμα της σπονδυλικής στήλης, εξασφαλίζοντας εξαιρετική άνεση, στα μακρινά ταξίδια στους αυτοκινητόδρομους. Τέλος, όλα τα υφάσματα στο εσωτερικό προέρχονται από 100% ανακυκλωμένα υλικά.

YN 2024 06 27 09.34.31

ΑΦΘΟΝΟΙ ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ

Δεδομένου ότι πρόκειται για οικογενειακό όχημα, δόθηκε μεγάλη έμφαση στην πραγματικότητα του εσωτερικού. Ο στόχος δεν ήταν μόνο να συμπεριληφθούν πολυάριθμοι αποθηκευτικοί χώροι, αλλά και να βρεθούν καινοτόμες λύσεις που θα διευκολύνουν τη ζωή των επιβατών. Το αποκορύφωμα αυτών των έξυπνων λύσεων είναι το Pixel Box. Με το φωτιζόμενο ημιδιαφανές γυαλί και το υφασμάτινο περιτύλιγμα, το συγκεκριμένο στοιχείο βελτιώνει αισθητικά την εμφάνιση της κονσόλας, ενώ παράλληλα είναι εξαιρετικά λειτουργικό. Ο ασύρματος φορτιστής smartphone βρίσκεται πίσω από το γυαλί, ώστε οι συσκευές να φορτίζονται ενώ αποθηκεύονται με ασφάλεια. Συνολικά, το νέο Grandland προσφέρει πάνω από 35 λίτρα αποθηκευτικών χώρων στο εσωτερικό του, από το Pixel Box και τις θήκες τηλεφώνων στις πλάτες των εμπρός καθισμάτων, μέχρι τον μεγάλο αποθηκευτικό χώρο κάτω από την κεντρική κονσόλα.

MILD HYBRID ΚΑΙ PLUG-IN HYBRID

Εκτός απο την αμιγώς ηλεκτρική έκδοση, το νέο μοντέλο, προσφέρεται σαν Plug-in Hybrid με ηλεκτρική αυτονομία έως και 85 χιλιομέτρων (WLTP1) με την χρήση θερμικού κινητήρα βενζίνης και σαν mild Hybrid με τεχνολογία 48V που χρησιμοποιεί τον γνωστό τρικύλινδρο υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα βενζίνης 1.2 λίτρων των 136 ίππων, σε συνδυασμό με ενα ηλεκτρικό αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων, διπλού συμπλέκτη έξι σχέσεων, προσφέροντας εκτός από καλές επιδόσεις, χαμηλές τιμές  κατανάλωσης και περιορισμένες εκπομπές CO2.

YN 2024 06 27 09.34.22

ΑΜΟΡΤΙΣΕΡ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗΣ ΑΠΟΣΒΕΣΗΣ

Το νέο μοντέλο εμφανίζεται πιο δυναμικό στο δρόμο, κάτι πού καθίσταται εφικτό χάρη στα αμορτισέρ με τεχνολογία επιλεκτικής απόσβεσης ανάλογα με τη συχνότητα κίνησης. Αυτή η ξεχωριστή τεχνολογία δημιουργεί ένα δεύτερο υδραυλικό κύκλωμα στον θάλαμο του αμορτισέρ, ώστε να προσαρμόζει μηχανικά τη δύναμη απόσβεσης σε σχέση με τη συχνότητα. Ανάλογα με την κατάσταση, τις συνθήκες του οδοστρώματος και το στυλ οδήγησης, εξασφαλίζει διαφορετικά χαρακτηριστικά απόσβεσης στις  υψηλές ταχύτητες,  ενισχύοντας το  σπορ στυλ οδήγησης προσφέροντας περισσότερη πληροφόρηση του δρόμου.

ΑΝΕΤΟ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΟ

Επίσης το νέο Grandland αντιδρά ακόμα πιο άμεσα στις εντολές του οδηγού παραμένει  σταθερό  στο  φρενάρισμα, έχει περιορισμένες κλίσεις στις στροφές και πολύ καλή κατευθυντικότητα τις υψηλές ταχύτητες των αυτοκινητοδρόμων.

Το σπορ DNA της Opel γίνεται  επίσης εμφανές στην ειδική ρύθμιση των ελατηρίων, της αντιστρεπτικής ράβδου, του συστήματος διεύθυνσης και του ESC.

ΠΛΗΡΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΟΔΗΓΟΥ

Το  πακέτο ασφάλειας που διαθέτει το νέο, κορυφαίο SUV της Opel, ολοκληρώνεται με μια εκτεταμένη σειρά από συστήματα υποστήριξης οδηγού, όπως το Αυτόματο Cruise Control με λειτουργία Stop & Go, το σύστημα προηγμένης αναγνώρισης οδικών σημάτων και το In Crash Braking, ένα σύστημα που βοηθά στην αποφυγή δευτερεύουσας σύγκρουσης σε περίπτωση ατυχήματος. Επίσης, διατίθεται προαιρετικά το σύστημα Drive Assist 2.0, το οποίο ενσωματώνει πολυάριθμα ηλεκτρονικά βοηθήματα και τα συνδυάζει με ημιαυτόματη υποβοήθηση αλλαγής λωρίδας κυκλοφορίας και κατάλληλη προσαρμογή ταχύτητας. Εάν η λωρίδα στην οποία επιθυμεί να κινηθεί ο οδηγός είναι ελεύθερη, το σύστημα κατευθύνει το Grandland προς αυτήν με μικρές κινήσεις του τιμονιού. Η λειτουργία προσαρμογής ταχύτητας διασφαλίζει ότι η ταχύτητα του οχήματος μειώνεται όταν αναγνωριστεί ένα νέο, χαμηλότερο όριο ταχύτητας ή αυξάνεται μέχρι το όριο, αν αυτό είναι ψηλότερο. Το Drive Assist 2.0 δεν χρησιμοποιεί μόνο αισθητήρες, αλλά και ‘over-the-air’ ενημερώσεις από το διαδίκτυο. Το παρκάρισμα και οι ελιγμοί διευκολύνονται επίσης από τους αισθητήρες παρκαρίσματος εμπρός και πίσω, την κάμερα οπισθοπορείας με λειτουργία αυτόματου καθαρισμού και την κάμερα Intelli-Vision 360°.

YN 2024 06 27 09.34.40

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Χάρη στην νέα εντυπωσιακή εμφάνιση του, στην υπερσύγχρονη νέα πλατφόρμα του, τις προηγμένες νέες τεχνολογικές εφαρμογές σε συνδυασμό με πολυάριθμα σχεδιαστικά χαρακτηριστικά που πρωτοεμφανίστηκαν στο πρωτότυπο Opel Experimental, το νέο Grandland τοποθετείται με άνεση στην κορυφή της γκάμας των SUV της Opel, προσφέροντας  νέα επίπεδα αμιγώς ηλεκτρικής κίνησης, που εντάσσονται στη στρατηγική εξηλεκτρισμού όλων των μοντέλων της εταιρείας, όπως η ίδια έχει ανακοινώσει. Ταυτόχρονα οι δυο ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες θερμικές υβριδικές εκδόσεις, mild Hybrid των 136 ίππων και Plug-in Hybrid προσφέρουν επιδόσεις  εξασφαλίζοντας χαμηλές καταναλώσεις και περιορισμένες εκπομπές ρύπων. Το νέο Grandland αναμένεται τον Σεπτέμβριο στις εκθέσεις με  τιμές, ιδιαίτερα ανταγωνιστικές.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ