Αντώνης Συκάρης: Τι είναι η νόσος του μεγάλου υψομέτρου στην οποία υπέκυψε

Αντώνης Συκάρης: Τι είναι η νόσος του μεγάλου υψομέτρου στην οποία υπέκυψε

Στο 25% περιορίζεται το οξυγόνο σε τέτοια υψόμετρα.


Από την γνωστή ως «νόσο των μεγάλων υψομέτρων» έχασε τη ζωή του ο κορυφαίος ορειβάτης Αντώνης Συκάρης, ο οποίος αν και κατέκτησε ακόμη μία κορυφή δεν κατάφερε να επιστρέψει ποτέ πίσω.

Στην είδηση του θανάτου του Αντώνη Συκάρη δηλώνουν συγκλονισμένοι όλοι όσοι τον γνώριζαν από το θάνατο του έμπειρου ορειβάτη στην τελευταία του ανάβαση στα Ιμαλάια.

Συγκλονισμένοι οι φίλοι του

Φίλος του ορειβάτη μίλησε στην ΕΡΤ, ανέφερε πως όλοι είναι σοκαρισμένοι από το θάνατο του Αντώνη Συκάρη, που όπως είπε έχασε τη ζωή του κατά την κατάβαση από το όρος Νταουλαγκίρι στα Ιμαλάια.

Ήταν ένας ορειβάτης ο οποίος με το που τελείωνε μια ανάβαση, ετοίμαζε την επόμενη.

Όπως είπε ο Φώτης Θεοχάρης, η κούραση και η έλλειψη οξυγόνου είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατό του κοντά στην κατασκήνωση 3.

Ο Αντώνη Συκάρης πέθανε αφού είχε κατακτήσει άλλη μια κορυφή, αυτή του όρους Νταουλαγκίρι, στα 8.167 μέτρα. Εκτιμάται σύμφωνα με την ΕΡΤ πως υπέστη πνευμονικό οίδημα.

Σύμφωνα με το Φώτη Θεοχάρη είχε ως στόχο φέτος να ανέβει αρκετές κορυφές και να ανέβει πάνω από 8.000 μέτρα.

Στο 25% περιορίζεται το οξυγόνο σε τέτοια υψόμετρα

Ο Αντώνης Συκάρης είχε μιλήσει σε παλαιότερη συνέντευξη του στη Lifo για τον περιορισμένο οξυγόνο που έχει στις κορυφές των Ιμαλαίων.

«Οι υψηλές κορφές των Ιμαλαϊων είναι οι πιο δύσκολες από άποψη οξυγόνου. Εκεί που αντιμετωπίζουμε την μεγαλύτερη έλλειψη οξυγόνου είναι στις κορυφές πάνω από τα 7.000 μέτρα και τα 8.000 μέτρα. Σε αυτές τις συνθήκες φοβάμαι δεν μπορώ να το κρύψω. Απλώς η εμπειρία που έρχεται μέσα από την τριβή είναι αυτό που σε κάνει να μανατζάρεις τον βουνό. Ειδικά σε αυτά τα βουνά νομίζει κανείς πως πάει για να κάνεις πλάκα, ωστόσο δεν είναι έτσι. Υπάρχει κίνδυνος. Πάνω από τα 8.000 μέτρα το οξυγόνο περιορίζεται στο 25%, ενώ στην επιφάνεια της θάλασσας έχουμε 100%. Δηλαδή περιορίζεται περίπου στο 75-80%. Εκεί υπολειτουργεί ο ορανι9σμός έχει ζαλάδες, ναυτίες, πονοκεφάλους. Είναι λογικό και φυσικό ο εγκέφαλος να φύγει από αυτό το αφιλόξενο περιβάλλον. Εκεί γίνεται μία πάλη με την ίδια σου την ύπαρξη ώστε να πετύχεις τον στόχο σου. Αυτό γίνεται κάθε φορά. Είμαι πιο πολύ της ανηφόρας, είναι ασφαλέστερη, ενώ η κατηφόρα έχει περισσότερες δυσκολίες», είχε αναφέρει.

Τι είναι η νόσος των μεγάλων υψομέτρων

H νόσος των μεγάλων υψομέτρων ή όπως μερικοί λένε η «νόσος των ορειβατών» αποτέλεσε μία από τις βασικές αιτίες θανάτου του κορυφαίου ορειβάτη.

Για όσους δεν το γνωρίζουν, η νόσος των ορειβατών είναι μία επικίνδυνη ασθένεια που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στο θάνατο.

Ειδικότερα παρόλο που το επίπεδο του οξυγόνου στον ατμοσφαιρικό αέρα παραμένει αρκετό, το επίπεδο του οξυγόνου στους πνεύμονες και στο αίμα μειώνεται κατά την άνοδο σε μεγαλύτερο υψόμετρο λόγω της χαμηλότερης ατμοσφαιρικής πίεσης σε σχέση με την ατμοσφαιρική πίεση στο επίπεδο της θάλασσας.

Το οξυγόνο είναι σημαντικό για τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού ο οποίος προσαρμόζεται στα χαμηλότερα επίπεδα οξυγόνου με ταχύτερη και βαθύτερη αναπνοή και με την παραγωγή περισσότερων ερυθρών αιμοσφαιρίων που χρειάζονται για να μεταφέρουν το οξυγόνο.

Η ανταπόκριση αυτή του οργανισμού ονομάζεται εγκλιματισμός και χρειάζεται περίπου 3-5 μέρες να αναπτυχθεί, ενώ ποικίλει ανάλογα με το άτομο και τις συνθήκες.

Ο μη επαρκής εγκλιματισμός μπορεί να οδηγήσει στη νόσο του υψομέτρου.

Η Οξεία Νόσος του Υψομέτρου (AMS) σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ είναι πιο συχνή σε εκείνους που δεν αφιερώνουν αρκετό χρόνο να εγκλιματιστούν κατάλληλα σε εκείνους που φτάνουν απευθείας σε περιοχές που εντοπίζονται σε μεγάλο υψόμετρο.

Η Οξεία Νόσος του Υψομέτρου (AMS) είναι πιθανότερο να συμβεί όταν η άνοδος γίνεται γρήγορα σε μεγάλο υψόμετρο. Οποιοδήποτε μπορεί να εμφανίσει Οξεία Νόσο του Υψομέτρου (AMS) ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο, τη φυσική κατάσταση.

Ποιος είναι ο κίνδυνος να εμφανίσει Οξεία Νόσο του Υψομέτρου (AMS) ο ταξιδιώτης;
Η ευαισθησία και η αντοχή στην Οξεία Νόσο του Υψομέτρου (AMS) είναι γενετικά προκαθορισμένες.

Ο κίνδυνο να εμφανίσει ένας ταξιδιώτης την Οξεία Νόσο του Υψομέτρου (AMS) εξαρτάται από παράγοντες που σχετίζονται με το ταξίδι και το άτομο.

Οι παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με το ταξίδι περιλαμβάνουν: το υψόμετρο, το ρυθμό ανόδου και τη φυσική καταπόνηση.

Ποια είναι τα σημεία και τα συμπτώματα της Οξείας Νόσου του Υψομέτρου (AMS);
Τα συμπτώματα της Οξείας Νόσου του Υψομέτρου (AMS) συνήθως εμφανίζονται κατά τις πρώτες 36 ώρες στο υψόμετρο και δεν παρουσιάζονται αμέσως μετά την άφιξή. Η πιθανότατα εμφάνισης των συμπτωμάτων και το υψόμετρο στο οποίο εμφανίζονται ποικίλουν.

Στα ήπια συμπτώματα που εμφανίζονται πρώτα συμπεριλαμβάνονται: κεφαλαλγία, ζαλάδα, ναυτία/εμετός, απώλεια όρασης, κούραση, συμπτώματα όμοια με της γρίπης, δυσκολία στη αναπνοή, έλλειψη ύπνου και ακανόνιστη αναπνοή κατά τον ύπνο.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS