Στην πλατεία Συντάγματος παρέμειναν όλη τη νύχτα οι αγρότες με τα τρακτέρ τους μετά το μεγάλο συλλαλητήριο που πραγματοποιήσαν χθες Τρίτη 20 Φεβρουαρίου, ζητώντας από την κυβέρνηση πρόσθετα μέτρα στήριξης, σε μια κορύφωση των κινητοποιήσεών τους, μετά από περίπου ένα μήνα στα μπλόκα. Οι αγρότες αναμένεται να ξεκινήσουν στις 11:00 το πρωί να αναχωρούν με τα τρακτέρ τους τμηματικά και συντεταγμένα, με βάση το σχέδιο της Αστυνομίας, ενώ όσοι είχαν φτάσει στην Αθήνα με λεωφορεία αναχώρησαν χθες το βράδυ.
Οι αγρότες με τα τρακτέρ σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα φύγουν μέσω της Λεωφόρου Συγγρού και στη συνέχεια θα κατευθυνθούν προς την Εθνική Οδό. Από ένα σημείο και μετά θα χωριστούν, καθώς οι αγρότες από την Πελοπόννησο θα κατευθυνθούν προς την Κόρινθο. Σύμφωνα με την ενημέρωση από την Τροχαία εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας στη Λεωφόρο Βασιλίσσης Αμαλίας και στην οδό Όθωνος.
Αγρότες: Πάνω από 120 τρακτέρ «όργωσαν» το Σύνταγμα
Οι αγρότες που βρέθηκαν την Τρίτη στο Σύνταγμα στο πλαίσιο πανελλαδικού αγροτικού συλλαλητηρίου ζήτησαν από την κυβέρνηση την ικανοποίηση των βασικών τους αιτημάτων. Στο συλλαλητήριο, συμμετείχαν σύμφωνα με εκτιμήσεις 6.500 διαδηλωτές, αλλά και περισσότερα από 160 τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα. Επιπλέον, αγρότες από όλη τη χώρα μεταφέρθηκαν στην Αθήνα με 112 λεωφορεία.
Αγρότες από όλα τα σημεία της Ελλάδας διαδήλωσαν με συνθήματα και πανό για την επαγγελματική τους επιβίωση, αλλά και τη σημασία του πρωτογενούς τομέα για το σύνολο της κοινωνίας. Παράλληλα, τόνισαν ότι η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που έχει ανακοινωθεί δεν αρκεί, ενώ για το αγροτικό ρεύμα ζητούν η τιμή της κιλοβατώρας να πέσει στα 7 λεπτά.
Αγρότες: Σήμερα και αύριο γενικές συνελεύσεις στα μπλόκα για το μέλλον των κινητοποιήσεων
Οι αγρότες πρόκειται σήμερα και αύριο να προχωρήσουν σε γενικές συνελεύσεις στα μπλόκα ώστε να αποφασίσουν το μέλλον των κινητοποιήσεων τους. Όπως ανέφερε χθες ο Ρίζος Μαρούδας, μέλος της συντονιστικής επιτροπής των μπλόκων στην ΕΡΤ προσανατολίζονται είτε σε αποκλεισμό δρόμων, είτε θα προχωρήσουν σε άλλες μορφές κινητοποίησης.
Εν τω μεταξύ, όπως ανέφεραν αγρότες από τη Θεσσαλία, την ερχόμενη εβδομάδα προγραμματίζεται ραντεβού με τον πρωθυπουργό, για να συζητηθούν τα ζητήματα που αφορούν τις καταστροφές στον Θεσσαλικό κάμπο.
Στο χθεσινό συλλαλητήριο ήταν παρόντες ο Στέφανος Κασσελάκης, αντιπροσωπεία βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ο Δημήτρης Κουτσούμπας, άλλοι πολιτικοί αρχηγοί και εκπρόσωποι.
Τα αιτήματα των αγροτών
Μιλώντας για το αγροτικό ρεύμα θέλουν όπως είπαν η τιμή κιλοβατώρας να πέσει τα 7 λεπτά, υπογραμμίζοντας ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση με τα μέλη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, δεν αρκούν.
Επίσης, σημείωσαν ότι είναι ζωτικής σημασίας να δοθεί επιδότηση για την αγορά αγροεφοδίων, λιπασμάτων και ζωοτροφών για «να μπορέσουμε να παραμείνουμε στα χωράφια μας».
Στάθηκαν στις παράνομες ελληνοποιήσεις των αγροδιατροφικών προϊόντων τονίζοντας ότι θα πρέπει να μπει ένας «τέλος» στα αμφιβόλου ποιότητας εισαγόμενα προϊόντα που εργάζονται από τρίτες χώρες. «Φέτος που το ζωικό κεφάλαιο μειώθηκε, που βρέθηκε το γάλα και μάλιστα μειώθηκε και η τιμή που πληρώθηκε ο κτηνοτρόφος;» αναρωτήθηκαν.
Σε αναφορά τους για την ΚΑΠ οι αγρότες που βρέθηκαν στο Σύνταγμα ζήτησαν να γίνουν οι αλλαγές που απαιτούνται σημειώνοντας ότι μέχρι σήμερα δεν «έχουμε καμία απάντηση και ουσιαστική λύση» και επιθυμούν την επαναφορά του «πρασινίσματος».