Αισθητός μέχρι την Κύπρο και την Αίγυπτο ο σεισμός 6,3 Ρίχτερ στην Κρήτη -Τι περιμένουν οι ειδικοί

Αισθητός μέχρι την Κύπρο και την Αίγυπτο ο σεισμός 6,3 Ρίχτερ στην Κρήτη -Τι περιμένουν οι ειδικοί

Αισθητός και στην Αίγυπτο έγινε ο σημερινός σεισμός, μεγέθους 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που συγκλόνισε την Κρήτη.

Η σεισμική δόνηση ταρακούνησε «σύγκορμη» την ανατολική Κρήτη, ενώ έγινε αισθητή στα Δωδεκάνησα και την Κύπρο καθώς και στην Αίγυπτο, φέρνοντας μάλιστα μνήμες από τον μεγάλο σεισμό των 5,6 Ρίχτερ στη χώρα του Νείλου, που είχε συμβεί ακριβώς 29 χρόνια πριν, στις 12 Οκτωβρίου 1992, προκαλώντας τότε τον θάνατο σε 541 άτομα και τραυματίζοντας άλλα 6.522.

Όπως ανέφερε και η «Αλ Αχράμ», σήμερα πολλοί χρήστες μέσων κοινωνικών δικτύων αναφέρθηκαν στο σεισμό της Κρήτης, που έγινε αισθητός στη μεσογειακή πόλη Μάρσα Ματρούχ αλλά και στο Κάιρο και την Γκίζα.

Μάλιστα, οι αναφορές αυτές έγιναν πριν ακόμη και την ανακοίνωση του Εθνικού Ινστιτούτου Αστρονομίας και Γεωφυσικής της Αιγύπτου, που έκανε λόγο για το σεισμό, μεγέθους 6,3 Ρίχτερ, που σημειώθηκε νότια της Κρήτης, σε απόσταση 314 χιλιομέτρων βόρεια των μεσογειακών ακτών της αιγυπτιακής επαρχίας Μάρσα Ματρούχ, στις 11:24 π.μ.

Πάντως, μέχρι τώρα δεν έχουν αναφερθεί ζημιές στην Αίγυπτο από τον σεισμό.

Στην Κρήτη, από τον σεισμό προκλήθηκαν ζημιές σε εστιατόρια και σε καταστήματα, κατολισθήσεις, ενώ κατέρρευσε και εκκλησάκι στον Ξερόκαμπο.

Η αγωνία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής κορυφώθηκε όταν το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο εξέδωσε προειδοποίηση για τσουνάμι, με τον καθηγητή Γεράσιμο Παπαδόπουλο να καλεί τους πολίτες να απομακρυνθούν από τις ακτές.

Μαρτυρία στο iefimerida: Έπεσαν τα πάντα, τρέμω ολόκληρη
«Τρομάξαμε πάρα πολύ, και τώρα κάνει μετασεισμό. Τρέμω ολόκληρη, νόμιζα ότι θα με πλακώσουν τα ράφια» δήλωσε νωρίτερα στο iefimerida.gr η κυρία Μαρία Τακάκη, από το μίνι μάρκετ «Αίολος», στη Ζάκρο Σητείας.

Η κυρία Τακάκη πρόσθεσε ότι «έπεσαν όλα τα πράγματα από το μαγαζί. Σπάσανε λάδια, μπουκάλια, κρασιά. Έχουμε φοβηθεί πάρα πολύ και δεν μπορώ να ηρεμήσω. Δεν καταλαβαίνω πώς βγήκα ζωντανή από αυτό». Κάτοικος της περιοχής που βρισκόταν εκείνη την ώρα στο κατάστημα, ανέφερε ότι έχει καταρρεύσει η μοναδική εκκλησία του χωριού.

Επιφυλακτικοί οι σεισμολόγοι
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Χουλιάρας, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η δόνηση των 6,3 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός.

«Θα πρέπει να περιμένουμε λίγο, να το βεβαιώσουμε με έναν ισχυρό μετασεισμό τις επόμενες μέρες, αν είναι ο κύριος σεισμός… Φαίνεται ότι εκεί είμαστε», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο κ. Χουλιάρας συνέχισε λέγοντας ότι «στο Αρκαλοχώρι μετά τον 5,8 αμέσως είχαμε 5,3. Θα περιμένουμε μετά τον 6,3 έναν 5 με 5,5 Ρίχτερ, αλλά δεν θα προκαλέσει πρόβλημα, καθώς η περιοχή είναι υποθαλάσσια, ενώ ήδη καταγράφουμε μικρότερους σεισμούς».

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ενεργοποίησης του νότιου άκρου του ανατολικού σεισμικού τόξου, επισημαίνοντας ότι το θέμα ερευνάται και ότι υπάρχουν πρώτες μικρές ενδείξεις που επιβεβαιώνουν το σενάριο αυτό.

Ο Ευθ. Λέκκας εκτίμησε ότι ο συγκεκριμένος σεισμός είναι ο κύριος, επισήμανε ωστόσο ότι «θα πρέπει να περιμένουμε για ασφάλεια τα επόμενα δύο εικοσιτετράωρα».

Δεν υπάρχει σύνδεση με τον σεισμό στο Αρκαλοχώρι
Ο Ευθύμιος Λέκκας εμφανίστηκε πάντως καθησυχαστικός, διευκρινίζοντας ότι ο σημερινός σεισμός 6,3 Ρίχτερ δεν συνδέεται με αυτόν των 5,8 Ρίχτερ που είχε γίνει στο Αρκαλοχώρι, καθώς προέρχεται από διαφορετικό σεισμικό κέντρο.

Στον ίδιο τόνο, ο Γεράσιμος Χουλιάρας διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει σύνδεση του σεισμού στο Αρκαλοχώρι και του σημερινού σεισμού. Όπως είπε, δεν υπάρχει σύνδεση από μια πρώτη άποψη, καθώς είναι διαφορετικά τα ρήγματα, δύο διαφορετικές ταυτόχρονες πηγές, και είναι μακρινή η απόσταση των δύο επίκεντρων.

Όσον αφορά την προειδοποίηση για τσουνάμι, έκανε λόγο για τυπική διαδικασία. «Όταν το επίκεντρο ενός σεισμού είναι πάνω από 5,5 Ρίχτερ σε θαλάσσιο χώρο, το Γεωδυναμικό εκδίδει αυτόματα προειδοποίηση για τσουνάμι. Δεν έχουμε παρακολουθήσει τίποτα ανησυχητικό, πρέπει να δούμε λίγες ώρες, να δούμε πώς εξελίσσεται», σημείωσε.

Βίντεο από τον σεισμό
Η στιγμή που «χτυπά» ο σεισμός των 6,3 Ρίχτερ καταγράφηκε από κάμερες κλειστών κυκλωμάτων.

Χαρακτηριστικό το βίντεο που ανέβασε το SitiaOnline:

Πανικός στα σχολεία
Ο μεγάλος σεισμός προκάλεσε πανικό στους γονείς μαθητών που εκείνη την ώρα βρίσκονταν στα σχολεία τους.

Σύμφωνα με το ekriti, έξω από τα σχολεία δημιουργήθηκε κυκλοφοριακό κομφούζιο, καθώς οι σχολικές μονάδες εκκενώθηκαν και ανάστατοι οι γονείς έσπευδαν να παραλάβουν τα παιδιά τους.

Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες έξω από τα σχολεία του Πολύδροσου, λίγα λεπτά αμέσως μετά τον σεισμό:

Σύμφωνα με το fonimaleviziou, στις σχολικές μονάδες του Πολύδροσου, όπου είναι ο Παιδικός Σταθμός και το 2ο και 3ο Δημοτικά Σχολεία, τα παιδιά μπήκαν για άλλη μια φορά κάτω από τα θρανία και στη συνέχεια οδηγήθηκαν στο προαύλιο. Πολλοί γονείς κατέφθαναν και άρχισαν να παίρνουν τα παιδιά τους

Σε ενημέρωση η Διεύθυνση Π.Ε. Ηρακλείου για τη λειτουργία των σχολείων, λόγω του νέου σημερινού σεισμού, αναφέρει:

«Λόγω του μεγάλου μεγέθους του σεισμού αναμένονται πιθανότατα μεγάλοι μετασεισμοί. Παρακαλούνται οι Διευθυντές των Σχολείων να μεριμνήσουν για την ασφαλή αποχώρηση των μαθητών, ενεργοποιώντας τα σχετικά Πρωτόκολλα. Τα ολοήμερα τμήματα για σήμερα δεν θα λειτουργήσουν. Αναμένουμε απόφαση από τον Αντιπεριφερειάρχη για τις επόμενες ημέρες».

Εκκενώθηκαν σχολεία στα Χανιά -Αναβολή μαθημάτων στο Πανεπιστήμιο Κρήτης
Λίγο πριν από τη 1 το μεσημέρι αποφασίστηκε εκκένωση στο 5ο Γυμνάσιο Χανίων και στο 1ο Λύκειο Χανίων, στη Νέα Χώρα.

Αρχικά, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, όλοι οι μαθητές συγκεντρώθηκαν στο προαύλιο, όπως προβλέπει το σχετικό πρωτόκολλο, όμως στη συνέχεια ξεκίνησε να βρέχει καταρρακτωδώς, οπότε αποφασίστηκε να αναχωρήσουν.

Επιπλέον, σημειώνεται πως «τα μαθήματα της απογευματινής ζώνης σε όλα τα Τμήματα του Πανεπιστημίου Κρήτης αναβάλλονται για σήμερα 12/10/2021, λόγω σεισμού. Αύριο, 13/10/2021, τα μαθήματα θα διεξαχθούν κανονικά, εκτός απροόπτου», σύμφωνα με την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ