Αλεξανδρούπολη: Καταπέλτης η εισαγγελέας για τους τρεις «σερίφηδες» που κρατούσαν παράνομα 13 μετανάστες

Αλεξανδρούπολη: Καταπέλτης η εισαγγελέας για τους τρεις «σερίφηδες» που κρατούσαν παράνομα 13 μετανάστες

Η εισαγγελέας ζήτησε την απαλλαγή των 13 προσφύγων και μεταναστών για τις κατηγορίες που συνδέονται με τις πυρκαγιές στην Αλεξανδρούπολη, ενώ χαρακτήρισε τους τρεις καταγγέλλοντες «κυνηγούς κεφαλών».

Σύμφωνα με την voria.gr, η εισαγγελέας προτείνει να απαλλαγούν 13 πρόσφυγες και μετανάστες που είχαν ακινητοποιηθεί από δύο Έλληνες και έναν Αλβανό και μάλιστα οδηγήθηκαν μέσα σε κλουβί-τρέιλερ όπου τους διαπόμπευσαν μαγνητοσκοπώντας με τα κινητά τους τη σκηνή, την οποία δημοσιοποίησαν στα social media. Είναι αυτοί οι οποίοι κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι και οδηγήθηκαν στις φυλακές για μία σειρά αδικήματα με κορυφαία αυτά της αρπαγής και της διέγερσης σε διάπραξη ρατσιστικών εγκλημάτων.

Πώς έγινε το περιστατικό στην Αλεξανδρούπολη

Οι οκτώ Σύροι και πέντε Πακιστανοί είχαν ακινητοποιηθεί από τους τρεις κατηγορούμενους στις 22 Αυγούστου, την περίοδο που οι πυρκαγιές στον Έβρο κατέστρεφαν ό,τι έβρισκαν μπροστά τους. Οι τρεις «πολιτοφύλακες» υπέδειξαν τους 13 μετανάστες στους αστυνομικούς, τους οποίους κάλεσαν για να παραδώσουν τους υποτιθέμενους εμπρηστές.

Η πρόταση της εισαγγελέως για την υπόθεση

«Η επιλογή μεθόδου πρόκλησης πυρκαγιάς προφανώς είναι αντίθετη στα διδάγματα της κοινής πείρας και της λογικής. Είναι αδιανόητο να έχουν επιλέξει οι κατηγορούμενοι να ανάψουν φωτιά με μαχαίρι και όχι με κάποιο μέσο παραγωγής φλόγας όπως αναπτήρα ή σπίρτα, όταν μάλιστα μαζί τους είχαν κινητά τηλέφωνα και φορτιστές», αναφέρει σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr στην πρότασή της η εισαγγελέας.

Αντίστοιχη είναι η θέση της και για τον αποκαλούμενο εμπρηστικό μηχανισμό. «Ήταν μία έμπνευση δική τους καθώς θεωρήθηκε πρόσφορος τρόπος για να «δικαιολογηθεί» (ανεπιτυχώς) η βαθιά αντικοινωνική και εξευτελιστική συμπεριφορά απέναντι στους κατηγορούμενους (μετανάστες), στους οποίους δεν απέδιδαν αξία ανθρώπου και για να υπάρξει αποτελεσματικός "αντιπερισπασμός" απέναντι στην ποινική δίωξη για βαριές αξιόποινες πράξεις», σημειώνει η εισαγγελέας.

Η απαλλακτική πρόταση

«Η πρόταση της εισαγγελέα αναγνωρίζει και τοποθετεί τα περιστατικά στην αληθινή τους βάση, δηλαδή το απλό, ότι δεν μπορούσαν οι μετανάστες να βάλουν φωτιά χωρίς να έχουν έναν αναπτήρα πάνω τους», σχολίασε μιλώντας στη Voria.gr ο ένας εκ των συνηγόρων των μεταναστών Νίκος Καραβελάκης. «Δεν νοείται να κάνεις εμπρησμό χτυπώντας πέτρες και μαχαίρια για να βγάλεις σπίθα. Η εισαγγελέας μιλάει ξεκάθαρα για απουσία ευρημάτων και μάλιστα παίρνει θέση για τα ρατσιστικά κίνητρα των άλλων κατηγορουμένων», κατέληξε ο κ. Καραβελάκης.

«Δεν υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής για την παραπομπή των κατηγορουμένων στο ακροατήριο», τονίζει η εισαγγελέας και ζητάει την απαλλαγή τους για τα αδικήματα της απόπειρας εμπρησμού με κίνδυνο ανθρώπου και της κατασκευής και κατοχής εμπρηστικού μηχανισμού. Πρότεινε να παραπεμφθούν μόνον για παράνομη είσοδο. «Είναι σαφές ότι για την ύπαρξη σοβαρών ενδείξεων σε βάρος των κατηγορουμένων δεν αρκεί η ανεύρεση από τους αστυνομικούς τού αυτοσχέδιου μηχανισμού στο σημείο, καθώς τον μηχανισμό υπέδειξαν στους αστυνομικούς οι μάρτυρες», αναλύεται στην πρόταση. Υπογραμμίζεται μάλιστα πως από την εργαστηριακή ανάλυση δεν βρέθηκε ούτε γενετικό υλικό στον «μηχανισμό» που να συνδέεται με τους μετανάστες.

Εν αναμονή της απόφασης για τους τρεις «σερίφηδες»

Την ίδια ώρα αναμένεται και η απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αλεξανδρούπολης για την τύχη των τριών που έχουν κριθεί προσωρινά κρατούμενοι για τα όσα έκαναν στην ομάδα των μεταναστών. Ήδη σε βάρος τους έχουν ασκηθεί διώξεις για μία σειρά από αδικήματα για τα οποία απολογήθηκαν. Μάλιστα, μετά τις διώξεις που είχαν ασκηθεί σε βάρος τους, αρχικά είχαν αφεθεί ελεύθεροι λόγω διαφωνίας εισαγγελέα και ανακριτή και στη συνέχεια το δικαστικό συμβούλιο έκρινε ότι έπρεπε να οδηγηθούν στις φυλακές, θεωρώντας πως ήταν επικίνδυνοι να επαναλάβουν τα ίδια αδικήματα.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ