«Ανάσα» τα νέα μέτρα: Ανοίγει το λιανεμπόριο από Δευτέρα – Τι αλλάζει στις μετακινήσεις

«Ανάσα» τα νέα μέτρα: Ανοίγει το λιανεμπόριο από Δευτέρα – Τι αλλάζει στις μετακινήσεις

Σταδιακά θα γίνει η χαλάρωση του lockdown στη σκιά του τρίτου κύματος της πανδημίας

Στους ειδικούς προτάθηκε ένα πλέγμα μέτρων, ώστε να ληφθούν αποφάσεις ισορροπημένες, χωρίς επιδημιολογική επιβάρυνση, οι οποίες κατά θα υπόκεινται σε διαρκή αξιολόγηση.

Πρόκειται για τις «ανάσες ελευθερίας», όπως έχουν χαρακτηριστεί από κυβερνητικά στελέχη οι οποίες δίνονται διότι αυτή τη στιγμή στη φαρέτρα υπάρχουν τρία σημαντικά «όπλα». Πρώτον, η αύξηση της ροής των εμβολίων, δεύτερον, τα αξιόπιστα τεστ αλλά και τρίτον, η βελτίωση των καιρικών συνθηκών.

Πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή είναι το άνοιγμα των μικρών εμπορικών καταστημάτων από τη Δευτέρα με περιορισμένο αριθμό πελατών, ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα και μήνυμα στο 13032.

Οι διαδημοτικές μετακινήσεις απελευθερώνονται μόνο για το Σαββατοκύριακο, ενώ οι αποφάσεις για τη λειτουργία των σχολείων θα ληφθούν κατόπιν αξιολόγησης των επιδημιολογικών δεδομένων την επόμενη εβδομάδα.

To λιανεμπόριο και το lockdown

Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε το άνοιγμα του λιανεμπορίου από τη Δευτέρα 5 Απριλίου, αλλά και την πιλοτική απελευθέρωση των διαδημοτικών μετακινήσεων από αυτό το Σάββατο και μόνο για τα Σαββατοκύριακα.

«Η Κυβέρνηση αποφάσισε να επιτραπεί από τη Δευτέρα 5 Απριλίου η λειτουργία των καταστημάτων λιανεμπορίου, πλην πολυκαταστημάτων και εμπορικών κέντρων με τη χρήση ειδικού κωδικού άπαξ και ως τρεις ώρες συνολικά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Θα επιτρέπεται η πώληση εκτός καταστήματος με ραντεβού, με το λεγόμενο click away και η πώληση εντός καταστήματος πάλι με ραντεβού, click in shop. Εντός του καταστήματος, θα επιτρέπεται ένας πελάτης ανά 25 τετραγωνικά, με μέγιστο όριο 20 πελάτες κατά περίπτωση» είπε αναφορικά με το άνοιγμα των καταστημάτων.

Όσον αφορά τα σχολεία και τα πολυκαταστήματα, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι το άνοιγμά τους θα αξιολογηθεί την επόμενη εβδομάδα.

Επιπλέον, είπε πως «η Κυβέρνηση αποφάσισε ότι από το Σάββατο 3 Απριλίου και μόνο για τα Σαββατοκύριακα να επιτρέπεται με τη χρήση του κωδικού 6, η μετακίνηση για προσωπική άσκηση με όχημα σε υπαίθριο χώρο έως 3 άτομα ή μια οικογένεια και με αποφυγή οποιουδήποτε μαζικού συγχρωτισμού».

 

Πώς θα ψωνίζουμε από τη Δευτέρα

Από τη Δευτέρα 5 Απριλίου στη ζωή μας μπαίνει ένας νέος πενταψήφιος αριθμός.

Ο λόγος για το 13032, το οποίο θα μας «επιτρέπει» να μετακινηθούμε για ψώνια.

Το SMS θα έχει τρίωρο περιορισμό, ενώ θα μπορούμε να το στείλουμε μια φορά τη μέρα.

Ο αριθμός 13032 έχει δημιουργηθεί ήδη από τα τέλη Φεβρουαρίου, με στόχο να ελέγξει τη μετακίνηση των πολιτών σε καταστήματα λιανεμπορίου.

Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε, η πλατφόρμα λειτουργεί ήδη. Αν, δηλαδή, κάποιος στείλει Ονοματεπώνυμο και Διεύθυνση στον συγκεκριμένο αριθμό, λαμβάνει ένα μήνυμα που αναφέρει: «Μετακίνηση σε εμπορικό κατάστημα».

Συγκεκριμένα, με το SMS στο 13032 θα επιτρέπεται το click away και το click in shop στα μικρά καταστήματα, όχι όμως στα εμπορικά κέντρα, το άνοιγμα των οποίων θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα.

Επιπροσθέτως, θα ισχύει και ο κανόνας του ενός πελάτη ανά 25 τετραγωνικά μέτρα, με μέγιστο όριο 20 πελάτες κατά περίπτωση, ενώ οι πολίτες θα πρέπει να φορούν τις απαραίτητες μάσκες και να τηρούν τις προβλεπόμενες ασφαλείς αποστάσεις.

Αυτό σημαίνει ότι για να επισκεφθεί ένας πολίτης κάποιο εμπορικό κατάστημα θα πρέπει να έχει κλείσει ραντεβού με το ίδιο το κατάστημα. Αφού του αποσταλεί το SMS επιβεβαίωσης για την ώρα του ραντεβού, στη συνέχεια θα μπορεί να αποστείλει το SMS στο 13032.

Αλλαγές στις μετακινήσεις από το Σάββατο

Στην πιλοτική απελευθέρωση των διαδημοτικών μετακινήσεων για προσωπική άσκηση με τη χρήση του κωδικού «6» προχωρά η κυβέρνηση με «αφετηρία» το Σάββατο, 3 Απριλίου, και μόνο για τα Σαββατοκύριακα.

Η σχετική ανακοίνωση έγινε διά στόματος του κ. Χαρδαλιά κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, με την επισήμανση πως η απελευθέρωση των μετακινήσεων είναι πιλοτική και θα ανακληθεί εφόσον παρατηρηθούν φαινόμενα μεγάλου συγχρωτισμού.

Η μετακίνηση οδικώς προς υπαίθριο χώρο μπορεί να γίνεται ανά οικογένεια ή με μέγιστο αριθμό τριών ατόμων στο αυτοκίνητο.

«Με μέτρο, με σύνεση, τα Σαββατοκύριακα ώστε να μην χρειαστεί να αναγκαστούμε να προχωρήσουμε σε άρση του μέτρου. Ας βγούμε με μέτρο, ας εκτονωθούμε μακριά από συνωστισμούς σε σπίτια ή εσωτερικούς χώρους» ανέφερε χαρακτηριστικά.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ