Ανήλικοι το 12,2% των κρουσμάτων - Ανησυχία στους επιστήμονες

Ανήλικοι το 12,2% των κρουσμάτων - Ανησυχία στους επιστήμονες

Ανηλίκους αφορά ήδη το 12,2% επί του συνόλου των καταγεγραµµένων νέων κρουσµάτων του νέου κοροναϊού στη χώρα µας, σύµφωνα µε τα επίσηµα επιδηµιολογικά στοιχεία του Εθνικού Οργανισµού ∆ηµόσιας Υγείας (ΕΟ∆Υ), και οι ειδικοί επιστήµονες διακατέχονται από τη βάσιµη ανησυχία ότι η έναρξη του σχολικού έτους ενδέχεται να εκτοξεύσει αυτή την αναλογία ακόµα και στο... 25%, µε τους ανεµβολίαστους ανηλίκους να έχουν δέκα φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν µε νόσο COVID-19 σε σχέση µε τους εµβολιασµένους συνοµηλίκους τους.

Ιστορικό ρεκόρ στις νοσηλείες παιδιών στις ΗΠΑ
Ήδη οι ΗΠΑ, χώρα στην οποία επικρατεί επίσης πλήρως η µετάλλαξη ∆έλτα του νέου κοροναϊού, σηµειώνουν εδώ και µερικές εβδοµάδες ιστορικό ρεκόρ στις νοσηλείες παιδιών και εφήβων, ηλικίας 12-17 ετών, µε νόσο COVID-19, καθώς περισσότεροι από 1.900 µικροί ασθενείς νοσηλεύονται στα νοσοκοµεία της χώρας και αποτελούν το 2,4% επί του συνόλου των νοσηλευόµενων ασθενών µε κοροναϊό στις ΗΠΑ.

Ο ρόλος των παιδίατρων
Με προσωπική πρωτοβουλία του ίδιου του πρωθυπουργού, λοιπόν, ένας πολύτιµος όσο και υπεύθυνος δηµόσιος διάλογος µεταξύ των παιδιάτρων της χώρας µας και των γονέων και των κηδεµόνων παιδιών ηλικίας 12-14 ετών και εφήβων ηλικίας 15-17 ετών αναµένεται να αναπτυχθεί µέσα στα ιατρεία των γιατρών το αµέσως επόµενο χρονικό διάστηµα.

Ο εµβολιασµός παιδιών και εφήβων θα δώσει τη δυνατότητα στα δύο µέρη να συζητήσουν κατ’ ιδίαν ειλικρινά και να άρουν κάθε φόβο, προκατάληψη και ένσταση, µακριά από τα φώτα της δηµοσιότητας, την οποία «µολύνουν» καθηµερινά fake news και αντιεµβολιαστικοί ισχυρισµοί.

Τη δυνατότητα να εµβολιάζουν στο ιατρείο τους παιδιά και εφήβους, ηλικίας 12-17 ετών, κατά του νέου κοροναϊού θα έχουν σύντοµα οι παιδίατροι, όπως ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα, µετά το πέρας της σχετικής σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίµου.

Ο πρωθυπουργός επεσήµανε, µεταξύ άλλων, την ανάγκη να πειστούν οι γονείς, µε τη βοήθεια των παιδιάτρων, ώστε να προχωρήσουν στον εµβολιασµό των παιδιών τους.

Τι είπε ο πρωθυπουργός
«Θέλω να µας βοηθήσετε να πείσουµε και τους παιδιάτρους ότι πρέπει να πείσουν τους γονείς πως αυτή (σ.σ.: ο εµβολιασµός κατά του νέου κοροναϊού) είναι η ενδεδειγµένη απόφαση για την υγεία των παιδιών τους.

Νοµίζω ότι δεν υπάρχει γονιός που να µη θέλει ό,τι καλύτερο για το παιδί του και το γνωρίζω πολύ καλά ότι είναι δικαίωµα κάθε γονέα να είναι πολύ προσεκτικός σε ό,τι έχει να κάνει µε το παιδί του, ειδικά µε την υγεία του, αλλά νοµίζω το σηµαντικό είναι να είµαστε σε θέση να παίρνουµε υπεύθυνες αποφάσεις, επιστηµονικά τεκµηριωµένες.

Γνωρίζουµε, επίσης, ότι δεν υπάρχει γονιός ο οποίος, όταν πρόκειται για την υγεία του παιδιού του, δεν θα προστρέξει στον ή στην παιδίατρό του για να πάρει τη συµβουλή του για ένα θέµα που αφορά την υγεία του παιδιού του. Γνωρίζουµε σήµερα ότι η πανδηµία, και ειδικά η µετάλλαξη ∆έλτα, η οποία είναι και πιο επικίνδυνη, πληγώνει και τα παιδιά», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Η γνώμη των παιδίατρων
Την οµόφωνη άποψή τους, σύµφωνα µε την οποία οι παιδίατροι πρέπει να αναλάβουν πιο ενεργό ρόλο στον εµβολιασµό των παιδιών και των εφήβων ηλικίας 12-17 ετών, εξέφρασαν από τη µεριά τους οι εκπρόσωποι των παιδιατρικών φορέων.

Στη διάρκεια της σύσκεψης, ανακοινώθηκε, µάλιστα, ότι οι παιδίατροι θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν οι ίδιοι τα εµβόλια στο ιατρείο τους, όταν διευθετηθούν κάποια τεχνικά ζητήµατα, κάτι που αναµένεται να γίνει σύντοµα.
Επίσης, τονίστηκε ο σηµαντικός ρόλος που µπορούν να διαδραµατίσουν οι παιδίατροι, καθώς εκείνοι είναι οι πιο αρµόδιοι, προκειµένου να εξηγήσουν επιστηµονικά σε γονείς και παιδιά γιατί είναι απαραίτητος και ασφαλής ο εµβολιασµός κατά του νέου κοροναϊού.

«Γνωρίζουµε ότι ο παιδίατρος, επειδή έχει τον ρόλο του οικογενειακού γιατρού σε πάρα πολλές ελληνικές οικογένειες, ήταν αυτός που τον ρωτούσαν για το αν θα πρέπει οι ενήλικοι να κάνουν τον εµβολιασµό ή όχι και πραγµατικά αυτή η στήριξη των παιδιάτρων είναι πάρα πολύ βασική και εξακολουθεί να είναι», τόνισε από την πλευρά της η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εµβολιασµών, οµότιµη καθηγήτρια Παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Αθηνών, Μαρία Θεοδωρίδου.

«Θεωρώ ότι ο εµβολιασµός των παιδιών ηλικίας 12-17 ετών θα παίξει καταλυτικό ρόλο, µαζί µε τα άλλα µέτρα, στον έλεγχο της επιδηµίας και τη σταδιακή αυτορρύθµιση και συνέχιση της κοινωνικής ζωής», τόνισε, από τη δική του πλευρά, ο καθηγητής Παθολογίας Λοιµώξεων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Αθηνών, Σωτήρης Τσιόδρας.

Ποιοι οι στόχοι του εμβολιασμού των παιδιών
Σύµφωνα µε όσα ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου, τρεις είναι οι στόχοι που επιβάλλουν τον εµβολιασµό των παιδιών και των εφήβων κατά του νέου κοροναϊού:

  • Η προσωπική προστασία των παιδιών και των εφήβων, τόσο της σωµατικής όσο και της ψυχικής τους υγείας.
  • Η θωράκιση της υγείας των παιδιών και των εφήβων, προκειµένου να επιστρέψουν ασφαλή στη σχολική ζωή, αλλά και στις εξωσχολικές δραστηριότητες.
  • Η µείωση της διασποράς του νέου κοροναϊού, προκειµένου να προστατευτούν οι πλέον ευάλωτοι από τους συµπολίτες µας.

Μάλιστα, σύµφωνα µε τον γενικό γραµµατέα Πρωτοβάθµιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεµιστοκλέους, περίπου το 23,1% επί του συνόλου της ηλικιακής κατηγορίας 15-17 ετών έχει ήδη εµβολιαστεί, δηλαδή περισσότεροι από 74.000 έφηβοι, όπως επίσης έχει ήδη εµβολιαστεί περίπου το 11,5% επί του συνόλου της ηλικιακής κατηγορίας 12-14 ετών, δηλαδή περισσότερα από 36.500 παιδιά.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS