Παραμένει η ανησυχία παρά τη μείωση των κρουσμάτων - Ποια τα επόμενα μέτρα για να αποτραπεί η εξάπλωση

Παραμένει η ανησυχία παρά τη μείωση των κρουσμάτων - Ποια τα επόμενα μέτρα για να αποτραπεί η εξάπλωση

Μπορεί η χθεσινή ανακοίνωση για τα 150 νέα κρούσματα να άφησε μία χαραμάδα αισιοδοξίας για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα καθώς υπήρξε μείωση σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, ωστόσο η ανησυχία παραμένει καθώς τις επόμενες ημέρες θα επιστρέψει ο μεγάλος όγκος των εκδρομέων στα αστικά κέντρα.
Το διάστημα μέχρι τέλος Αυγούστου θεωρείται ιδιαιτέρως κρίσιμο για την εξέλιξη της πανδημίας, με την κυβέρνηση και τους ειδικούς να λαμβάνουν μέτρα ώστε να «μπλοκάρουν» τον ιό στα λιμάνια και τα αεροδρόμια της χώρας.

Στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη δρομολογήθηκε η εξειδίκευση των μέτρων που αφορούν στη χρήση της μάσκας, στην εφαρμογή των τοπικών περιορισμών καθώς και του τρόπου επιστροφής των πολιτών στο εργασιακό περιβάλλον μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.

Τις επόμενες ημέρες, θα υπάρξουν ανακοινώσεις σχετικά την επιστροφή στην εργασία με μειωμένο ποσοστό εργαζομένων που θα πηγαίνουν στη δουλειά, για την τηλεργασία αλλά και για τα τοπικά lockdown.
Τρομάζουν «ορφανά» κρούσματα και ασυμπτωματικοί

Με βάση και τα χθεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ η διασπορά του ιού στα μεγάλα αστικά κέντρα Αθήνας και Θεσσαλονίκης παραμένει υψηλή ενώ οι ειδικοί χτυπούν καμπανάκι για τα «ορφανά» κρούσματα τα οποία προσδιορίζονται σε περίπου 50 καθημερινά αλλά και για τους εκατοντάδες ασυμπτωματικούς φορείς του κοροναϊού οι οποίοι κυκλοφορούν χωρίς να γνωρίζουν ότι έχουν προσβληθεί από τον ιό.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Γενετικής του Πανεπιστημίου Γενεύης, Μανώλη Δερμιτζάκη, στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν έως και 15.000 άνθρωποι, οι οποίοι δεν ξέρουν ότι είναι μολυσμένοι.

«Το βασικό πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν πολλοί ασυμπτωματικοί και ειδικά νέοι και φυσικά αυτοί αποτελούν πηγή του ιού που μπορούν να μολύνουν όσους βρίσκονται κοντά τους» ανέφερε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα, δε, με τον κ. Δερμιτζάκη, ο οποίος μίλησε στον Σκάι, το γεγονός ότι τα κρούσματα κινούνται σε αριθμούς από 150 έως 250 σημαίνει ότι έχουμε σταθεροποίηση, και αυτό συνεπάγεται με σταθερή μετάδοση και όχι αυξημένη.

Από τα 150 νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν τα μισά εντοπίζονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (46 και 30 αντίστοιχα).

Πιο έντονη είναι η ανησυχία για την συμπεριφορά των νέων οι οποίοι τις τελευταίες ημέρες έχουν μετατραπεί σε «εστία υπερμετάδοσης» μετρώντας το μεγαλύτερο ποσοστό των συνολικών κρουσμάτων της χώρας μας.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, από την αρχή της πανδημίας στη χώρα μας, 429 παιδιά και έφηβοι έχουν διαγνωστεί με τον ιό. Οι τριψήφιοι αριθμοί των κρουσμάτων που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες, έχουν θορυβήσει τους ειδικούς, αφού 5 στους 10 αφορούν σε νέους, ηλικίας κάτω των 40 ετών.

Την ίδια ώρα η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων αρχίζει να ασκεί πιέσεις στο σύστημα υγείας. Είναι χαρακτηριστικό ότι, μέσα στην τελευταία εβδομάδα μόνο οι νοσηλείες εκτινάχθηκαν από 145 σε 244.
Γώγος: Είμαστε ακόμη σε κατάσταση συναγερμού

«Ο αριθμός των κρουσμάτων είναι λίγο χαμηλότερος σήμερα, αλλά δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς με μία μέρα να θεωρήσει ότι το “κύμα” έχει αναστραφεί και τα πράγματα είναι καλύτερα» τόνισε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας στο MEGA.

«Χρειαζόμαστε μια βδομάδα τουλάχιστον για να έχουμε μια εικόνα. Τη Δευτέρα ανακοινώνονται και τα κρούσματα που καταμετρώνται την Κυριακή, όπου τις Κυριακές υπάρχει μια υστέρηση στη λειτουργία των εργαστηρίων. Είμαστε ακόμα σε κατάσταση συναγερμού», τόνισε ο κ. Γώγος.

«Το πρώτο “κύμα” παρουσίασε ανόδους και καθόδους παγκοσμίως. Νομίζω είμαστε στα απόνερα του πρώτου “κύματος”. Το αν θα υπάρξει δεύτερο “κύμα” θα το δούμε σε σχέση με τον αριθμό των σοβαρών περιστατικών και την επιβάρυνση του συστήματος υγείας, αν επανέλθει στις αρχές του φθινοπώρου. Εκεί θα είναι κρίσιμη η φάση, για να θεωρήσουμε ότι είναι ένα νέο “κύμα”», συνέχισε ο ίδιος.

Στέλνοντας ένα μήνυμα στους νέους που επιστρέφουν από τις διακοπές τους, ο κ. Γώγος είπε ότι «το πρώτο μήνυμα στα παιδιά είναι να πάρουν τα μέτρα που παίρνουμε όλοι. Το 30% αυτών που νοσούν είναι ηλικίας 20 με 30. Σχεδόν ασυμπτωματικοί οι περισσότεροι».
Όλα τα βλέμματα στην επιστροφή των εκδρομέων

Ένα από τα ζητήματα που έχει βρεθεί στο «μικροσκόπιο» κυβέρνησης και ειδικών είναι η επιστροφή των εκδρομέων στα αστικά κέντρα και εν συνεχεία στις εργασίες τους.

Στη διάρκειά της χθεσινής τηλεδιάσκεψης υπό τον πρωθυπουργό εξετάστηκαν τα στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας και δη η σημαντική αύξηση των κρουσμάτων στις νεότερες ηλικίες ενώ έγινε ειδική αναφορά στα πρωτόκολλα επιστροφής στην εργασία για εκείνους που γυρίζουν από διακοπές.

Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν τις επόμενες μέρες ύστερα από τη συζήτηση που θα γίνει στην Επιτροπή των επιστημόνων.

Αποφασίστηκε δε η αποστολή πανελλαδικού μηνύματος από το 112 για την ανάγκη τήρησης των μέτρων προστασίας για όσους επιστρέφουν.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ακόμη ότι η Κυβέρνηση είναι έτοιμη για παρεμβάσεις τοπικού χαρακτήρα αν κριθεί από τους ειδικούς, ενώ ζήτησε την κωδικοποίηση των κανόνων για την χρήση μάσκας, ώστε να είναι σαφές στους πολίτες που είναι υποχρεωτική.
Τι θα γίνει με όσους επιστρέφουν από διακοπές στην εργασία τους

Η ανησυχία που υπάρχει για μετάδοση του κοροναϊού από όσους επιστρέφουν από τις διακοπές τους και εν συνεχεία πηγαίνουν στην εργασία είναι διάχυτη στο κυβερνητικό επιτελείο. Στο πλαίσιο αυτό, εντός της εβδομάδας θα υπάρξουν ανακοινώσεις και εξειδικευμένα πρωτόκολλα.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε να έχει μέχρι τα τέλη της εβδομάδας απαντήσεις για τα κρίσιμα ζητήματα, όπως των εκδρομέων που επιστρέφουν, του ανοίγματος των σχολείων αλλά και της ενημέρωσης για τη χρήση μάσκας.

Σε ό,τι αφορά όσους επιστρέφουν από διακοπές στην στην εργασία τους, Τετάρτη με Πέμπτη θα δοθούν οδηγίες είτε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, είτε από το Μέγαρο Μαξίμου.

Αναμένονται ανακοινώσεις πάντως για επιστροφή στην εργασία με μειωμένο ποσοστό εργαζομένων που θα πηγαίνουν στη δουλειά, ενώ θα καθιερωθεί η τηλεργασία και περιμένουμε και νομοθετικές παρεμβάσεις πάνω σε αυτό.

Ειδικότερα θα αξιολογηθούν τα μέτρα των προηγούμενων ημερών με βάση την πορεία των κρουσμάτων και τα επιδημιολογικά δεδομένα ώστε η κυβέρνηση να δει αν αυτά έχουν αποδώσει και θα ληφθούν αποφάσεις για :

  • Αν θα γίνει η χρήση μάσκας υποχρεωτική σε εξωτερικούς χώρους
  • Τηλεργασία – Πόσοι κλάδοι μπορούν να συνεχίσουν με αυτό
  • Στοχευμένα τεστ (ηλικιακές ομάδες – περιοχές)
  • Τοπικά lockdown
  • Μέτρα τύπου «Πόρου» σε μεγάλα αστικά κέντρα αν υπάρχει εξάπλωση του κοροναϊού
Ειδική άδεια σε ομάδες αυξημένου κινδύνου στο δημόσιο

Στο μεταξύ, δημοσιεύθηκε η νέα εγκύκλιος του υπ. Εσωτερικών σχετικά με τη λειτουργία του Δημοσίου και τις ειδικές άδειες των υπαλλήλων που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου.

Οι σχετικές οδηγίες θα ισχύσουν μέχρι τις 31 Αυγούστου, ενώ στην εγκύκλιο επισημαίνεται ότι «η χρήση των αδειών ειδικής άδειας απουσίας συνεπεία της υπαγωγής του υπαλλήλου σε ομάδες αυξημένου κινδύνου όσο και της αναρρωτικής άδειας ειδικού σκοπού θα πρέπει να χορηγείται με όρους αδιαμφισβήτητους και ως το μοναδικό μέτρο που δύναται να ληφθεί προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του κοροναϊού, αλλά και για την προστασία της υγείας του υπαλλήλου αλλά και της δημόσιας υγείας γενικότερα».

Μεταξύ άλλων προβλέπεται ότι οι υπάλληλοι που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, μπορούν να εργάζονται με τηλεργασία ή back office. Υπάρχει επιπλέον η υπόδειξη για χρήση μάσκας από όλους τους υπαλλήλους και όλους τους πολίτες που έρχονται σε επικοινωνία με τις δημόσιες υπηρεσίες με φυσική παρουσία, ενώ προβλέπεται η δυνατότητα προσέλευσης και αποχώρησης στις υπηρεσίες σε τρία ωράρια λειτουργίας με ισοκατανομή του προσωπικού.
Ο χάρτης των νέων κρουσμάτων

Τη Δευτέρα ανακοινώθηκαν 150 νέα κρούσματα κοροναϊού στη χώρα μας, εκ των οποίων τα 17 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Παρά το γεγονός ότι τα κρούσματα έπεσαν κάτω από 200, για πρώτη φορά μετά από πέντε ημέρες, μια τέτοια μείωση είναι αναμενόμενη μετά από Σαββατοκύριακο.

Πρώτες σε ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων παραμένουν τόσο η Περιφέρεια Αττικής όσο και εκείνη της Θεσσαλονίκης -με 46 και 30 νέα κρούσματα αντίστοιχα. Ωστόσο καταγράφουν μικρή μείωση, καθώς χθες Κυριακή στην Αττική αναφέρθηκαν 73 κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη 37.

Καλύτερη ήταν η εικόνα στις νησιωτικές τουριστικές περιοχές, που κατά τους ειδικούς αποδίδεται στην εφαρμογή των τοπικών περιοριστικών μέτρων που αφορούν στη λειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και τον περιορισμό του συνωστισμού σε κλειστούς χώρους.

Δείτε αναλυτικά:

17 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
8 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,
46 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής , εκ των οποίων 14 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,
30 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 7 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,
2 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
3 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας,
3 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας,
1 κρούσμα στην Π.Ε Βοιωτίας,
1 κρούσμα στην Π.Ε. Δωδεκανήσων,
1 κρούσμα στην Π.Ε. Εύβοιας,
3 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας,
5 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,
3 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου ,
1 κρούσμα στην Π.Ε. Καρδίτσας,
1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέρκυρας,
1 κρούσμα στην Π.Ε. Κιλκίς,
1 κρούσμα στην Π.Ε. Κοζάνης,
1 κρούσμα στην Π.Ε. Κυκλάδων,
7 κρούσματα στη Λάρισα,
1 κρούσμα στην Π.Ε. Λέσβου,
1 κρούσμα στην Π.Ε. Μεσσηνίας,
1 κρούσμα στην Π.Ε. Πέλλας,
2 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου,
1 κρούσμα στην Π.Ε. Σερρών,
2 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων,
2 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής,
2 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων,
3 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου, τα οποία συνδέονται με γνωστή συρροή.

Στα 7.222 ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων – Η μέση ηλικία τα 40 έτη

Έτσι, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 7.222, εκ των οποίων το 55.2% αφορά άνδρες, ενώ 1.692 (23.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.394 (47.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Επιπλέον 23 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 7 (30.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 52.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 136 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 40 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 77 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών). Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:
Δύο ακόμα θάνατοι

Την Δευτέρα καταγράφηκαν 2 ακόμα θάνατοι συμπολιτών μας ανεβάζοντας σε 230 τον αριθμό των θυμάτων του κοροναϊού στη χώρα. 81 (35.2%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 77 έτη και το 95.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
 
googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS