Ανησυχία Τσιόδρα για τη μετάλλαξη Όμικρον: Τα κρούσματα διπλασιάζονται κάθε τρεις ημέρες

Ανησυχία Τσιόδρα για τη μετάλλαξη Όμικρον: Τα κρούσματα διπλασιάζονται κάθε τρεις ημέρες

Παράθυρο για νέα μέτρα - Η Επιτροπή θα συνεδριάσει και αύριο

Την ανησυχία της επιστημονικής κοινότητας για τη μετάλλαξη Όμικρον εξέφρασε ο Σωτήρης Τσιόδρας κατά τη διάρκεια της ενημερωτικής εκδήλωσης του ΕΚΠΑ για την πανδημία.

Ο Λοιμωξιολόγος και επικεφαλής της Επιτροπής των Ειδικών τόνισε αναφορικά με το νέο στέλεχος ότι πρόκειται για μία δυναμική κατάσταση την οποία οι ειδικοί παρακολουθούν διαρκώς, ενώ κάθε 2,5 με 3 ημέρες, τα κρούσματα της Όμικρον διπλασιάζονται. 

«Μέτρα λαμβάνονται ήδη: 3η δόση – rapid test- μάσκα-καλός αερισμός – αποστάσεις. Αυτά είναι μέτρα που δεν μπορεί να μας τα επιβάλει κανείς με το ζόρι πρέπει να τα λάβουμε μόνοι μας», ανέφερε ο Καθηγητή Παθολογίας-Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόσθεσε:

«Η Επιτροπή συνεδριάζει, θα συνεδριάσει και αύριο και θα αξιολογήσει την κατάσταση και θα τοποθετηθεί. Η κατάσταση στην Ευρώπη μας ανησυχεί, είναι μια κατάσταση που δείχνει την ταχεία διασπορά μιας νέας μετάλλαξης, που ενδεχομένως να οδηγήσει σε μια πανευρωπαϊκή πανδημία τεραστίων διαστάσεων. Είμαστε σε επιφυλακή και επαγρύπνηση για να παρθούν τυχόν περαιτέρω μέτρα εάν χρειαστεί».

Εξαιρετικά υψηλό παραμένει το όφελος των εμβολιασμών σύμφωνα με τα όσα τόνισαν οι ειδικοί στη σημερινή εκδήλωση της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, το όφελος των εμβολιασμών παραμένει υψηλό όχι μόνο στους ηλικιωμένους, αλλά και στα παιδιά τονίζοντας ότι χιλιάδες άνθρωποι έχουν σωθεί λόγω του εμβολιασμού.

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας αναφερόμενος στην επαναλοίμωξη με την Όμικρον, ασθενών που έχουν νόσηση ήδη από άλλα στελέχη του ιού είπε ότι φαίνεται από το 1% η επαναλοίμωξη έχει φτάσει στο 8% με τη νέα παραλλαγή. Όπως τόνισε βέβαια, αυτό σχετίζεται με τον χρόνο που νόσησε κάποιος -αν δηλαδή έχει περάσει ένας χρόνος ή λιγότερο, αλλά και με τον τύπο του ιού από τον οποίο μολύνθηκε αρχικά.

Ερωτήσεις υπήρξαν και για τα αντισώματα και τις εξετάσεις αντισωμάτων και κατά πόσο αυτές έχουν κάποιο νόημα μετά την αναμνηστική δόση του εμβολίου ή την προστασία που παρέχουν.

«Δεν θα αναζητούσα το ύψος των αντισωμάτων χωρίς την συμβουλή γιατρού και την ερμηνεία του», είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας τονίζοντας ότι οι ερμηνείες που γίνονται για τα αντισώματα έχουν κινδύνους και παγίδες. Ωστόσο οι επιστήμονες τόνισαν ότι το ύψος των αντισωμάτων, μπορεί να είναι χρήσιμο στην πρόγνωση, στο πώς δηλαδή θα εξελιχθεί η νόσος σε έναν ασθενή.

Σε άλλο σημείο της συζήτησης ο κ. Τσιόδρας δήλωσε αισιόδοξος ότι θα δούμε σύντομα πρόοδο και στα θεραπευτικά μέσα που αφορούν τον κοροναϊό, ενώ μιλώντας για τα διαγνωστικά τεστ, ανέφερε ότι σε μία οικογένεια αν έχω ένα θετικό τεστ θα θεωρήσω ότι πιθανότατα όλοι οι υπόλοιποι είναι πιθανό να είναι θετικοί στον ιό.

Ο ίδιος είπε χαρακτηριστικά ότι αν θα έπρεπε να συμβουλέψει το γιο του να πάει σε μία κοινωνική εκδήλωση μόνο με ένααρνητικό self test, είπε πως δεν θα τον παρότρυνε να πάει. Επίσης, έκανε ξεκάθαρο για μία ακόμη φορά ότι όταν υπάρχει θετικό αυτοδιαγνωστικό τεστ, τότε πάντα θα πρέπει να επιβεβαιώνεται με μοριακό τεστ, αλλά και το αρνητικό όπως είπε, δε σημαίνει ότι πάω όπου να 'ναι ανεξέλεγκτα.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ