Προς άνοιγμα της αγοράς την 1η Μαρτίου

Προς άνοιγμα της αγοράς την 1η Μαρτίου

Από την την 1η Μαρτίου αναμένεται να ξεκινήσει η μερική άρση του lockdown στην Αττική με την αγορά να ανοίγει ξανά και τους πολίτες να έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν τα ψώνια τους με την αποστολή sms σε ένα νέο 5ψήφιο αριθμό.

Ο νέος 5ψηφιος αριθμός για sms και το 3ωρο για τις αγορές

Σύμφωνα με πληροφορίες στην κυβέρνηση εξετάζουν την σταδιακή άρση του lockdown με δημιουργία ενός νέου αριθμού, στον οποίο οι πολίτες θα πρέπει να στέλνουν sms προκειμένου να βγουν στην αγορά, έχοντας στη διάθεσή τους ένα τρίωρο είτε για αγορές μέσω της μεθόδου click away ή click in shop.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως οι καταναλωτές δεν θα έχουν στη διάθεσή τους απεριόριστο χρόνο, αλλά ένα τρίωρο προκειμένου να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους και να επιστρέψουν και πάλι πίσω στο σπίτι τους. Ο λόγος για τον οποίο θα τεθεί χρονικός περιορισμός για τα ψώνια στα καταστήματα είναι για να αποφευχθούν καταστάσεις συνωστισμού, όπως αυτές που παρατηρήθηκαν την τελευταία φορά που άνοιξαν τα καταστήματα.

Θα εξακολουθήσουν να ισχύουν οι 6 κωδικοί στο 13033

Ο συγκεκριμένος 5ψηφιος αριθμός θα αφορά αποκλειστικά και μόνο τις αγορές στα καταστήματα του λιανεμπορίου και όχι τα σούπερ μάρκετ, στα οποία οι καταναλωτές θα εξακολουθήσουν να πηγαίνουν στέλνοντας τον κωδικό 2 στο 13033. Οι 6 γνωστοί κωδικοί για sms που ισχύουν έως σήμερα θα παραμείνουν και δεν θα αλλάξει κάτι σε αυτούς.
Ουσιαστικά ο νέος 5ψηφιος αριθμός για sms θα λειτουργεί σαν χρονόμετρο για τους καταναλωτές. Την ίδια στιγμή δεν φαίνεται να εξετάζεται το ενδεχόμενο να μπει κόφτης στα γραπτά μηνύματα, ώστε οι πολίτες να έχουν δικαίωμα για συγκεκριμένο αριθμό sms στον νέο αριθμό.

Προς παραμονή το ωράριο απαγόρευσης κυκλοφορίας

Υπενθυμίζεται πως η απαγόρευση κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα από τις 6 το απόγευμα και τις καθημερινές από τις 9 το βράdυ έχουν ισχύ μέχρι την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου και την προσεχή Παρασκευή η κυβέρνηση, σε συνεννόηση με την επιτροπή των ειδικών, αναμένεται να λάβει τις αποφάσεις για το τι θα ισχύει από την επόμενη εβδομάδα. Ωστόσο όλα δείχνουν πως το ωράριο για τον περιορισμό των μετακινήσεων θα πάρει παράταση τόσο για τις καθημερινές όσο και για τα Σαββατοκύριακα.

Γώγος: Ισως ανοίξει το λιανεμπόριο την Δευτέρα με click away

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ, ο Χαράλαμπος Γώγος κάνει λόγο για «σταθεροποίηση» της κατάστασης και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ανοίξει το λιανεμπόριο.

«Υπάρχει μια βάση συζήτησης για να ανοίξει το λιανεμπόριο από Δευτέρα από την άποψη ότι δε φαίνεται να επηρεάζει πολύ αυτό το σύστημα λειτουργίας, αφού έτσι κι αλλιώς υπάρχει κινητικότητα», είπε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, σημείωσε πως το μεγάλο ζητούμενο είναι τα σχολεία και η συζήτηση μπορεί να πάει στο ποιο από τα δύο θα ανοίξει πρώτα. «Η συζήτηση θα γίνει και για τα δύο και θα δούμε ποιο είναι πιο ασφαλές να ξεκινήσει», επισήμανε.
Υπάρχει επιφυλακτικότητα πάντως ως προς το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις «κόκκινες» περιοχές από τους λοιμωξιολόγους, όμως είναι και πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε ένα άνοιγμα, αν το επιτρέπουν οι συνθήκες.

Εξαδάκτυλος: Προτεραιότητα στο λιανεμπόριο

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, στο ερώτημα «σχολεία ή λιανεμπόριο» ανέφερε πως είναι υπέρ του ανοίγματος των καταστημάτων.

«Φαντάζομαι μέχρι την Παρασκευή θα έχουμε σαφή εικόνα αν και ποιες δραστηριότητες θα επιτραπούν. Στις 14/12 όταν ανοίξαμε το λιανεμπόριο δεν είδαμε αρνητική επίπτωση στην πανδημία. Συνέχισε να πέφτει μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου» είπε χαρακτηριστικά.

Υπέρ του ανοίγματος των καταστημάτων είναι και ο Καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης κ .Δερμιτζάκης, ο οποίος ανέφερε πως «κατά την άποψή μου δεν φταίνε τα σχολεία και τα καταστήματα για την έξαρση της επιδημίας, αλλά οι δραστηριότητες που γίνονται σε μη ελεγχόμενο περιβάλλον. Σε μια κοινωνία, όπως η Ελλάδα, όπου η κατάσταση δεν έχει ξεφύγει, εκτιμώ ότι έχει μεγαλύτερη απόδοση ένα πλαίσιο δραστηριοτήτων υπό συντεταγμένες συνθήκες παρά μια κατάσταση απαγόρευσης που κουράζει και οδηγεί σε δραστηριότητες εκτός ελέγχου», καταλήγει.

Να τονιστεί πως την αισιοδοξία του για το άνοιγμα του λιανεμπορίου εξέφρασε και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης, με τον σύλλογο να έχει ζητήσει παράλληλα και παράταση της εκπτωτικής περιόδου ως το τέλος Μαρτίου, κάτι που το Επαγγελματικό Επιμελητήριο αναφέρει πως δρομολογείται ήδη από το υπουργείο Ανάπτυξης.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS