Άνοιγμα σχολείων: Προς αύξηση των self test – Την Τετάρτη οι οριστικές αποφάσεις

Άνοιγμα σχολείων: Προς αύξηση των self test – Την Τετάρτη οι οριστικές αποφάσεις

Στην κορυφή της ατζέντας κυβέρνησης και ειδικών παραμένει το άνοιγμα των σχολείων, ενώ αναμένονται αύριο ή μεθαύριο οι εισηγήσεις της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, που θα καθορίσουν τις οριστικές αποφάσεις για την τελική ημερομηνία, αλλά και τις αλλαγές που δεδομένα θα υπάρξουν στα πρωτόκολλα.

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας και στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό. Βούληση της κυβέρνησης, όπως διαμηνύεται εδώ και αρκετές ημέρες, παραμένει η επαναλειτουργία στις 10 Ιανουαρίου, όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί.

Πάντως, διχογνωμία έχει καταγραφεί και μεταξύ των ειδικών, με αρκετούς εξ αυτών να εκφράζουν επιφυλάξεις, ενώ άλλοι τάσσονται υπέρ του ανοίγματος.

Τι αλλάζει στα πρωτόκολλα
Όσον αφορά τα πρωτόκολλα, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στο επίκεντρο βρίσκεται η αύξηση του τέστινγκ.

Την περασμένη εβδομάδα στο τραπέζι είχε τεθεί η διενέργεια rapid test αντί self test που ισχύει έως σήμερα. Ωστόσο, οι νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την πλευρά του υπουργείου Παιδείας, προκρίνεται ως πιθανότερο ενδεχόμενο να παραμείνουν τα self test ως εργαλείο, με ενδεχόμενη αύξηση των τεστ, χωρίς να έχει αποσαφηνιστεί αν θα διενεργούνται σε 24ωρη ή 48ωρη βάση.

Επιπλέον, αλλαγές αναμένονται και στα πρωτόκολλα που αφορούν τις περιπτώσεις κρουσμάτων. Όπως είχε γράψει η «Κ», αναμένεται να μειωθεί στο 30% (από 50%) το ποσοστό κρουσμάτων σε μια τάξη, προκειμένου να εισέλθει σε καθεστώς τηλεκπαίδευσης.

Παράλληλα, σε περίπτωση κρούσματος είναι πιθανό να υποβάλλονται σε τεστ όλοι μαθητές και όχι μόνο οι στενές επαφές τους, όπως ισχύει έως τώρα.

Μ. Παγώνη: Τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν κανονικά
Τα σχολεία μπορούν και πρέπει να ανοίξουν κανονικά με μια αλλαγή στα πρωτόκολλα λειτουργίας για τα τεστ και τα μέτρα ατομικής προστασίας, τόνισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η κ. Παγώνη σημείωσε ότι δεν είναι δυνατόν να μείνουν τα παιδιά κλεισμένα μέσα στα σπίτια, ενώ πρόσθεσε ότι πουθενά στον κόσμο δεν έκλεισαν σχολεία λόγω του νέου κύματος της μετάλλαξης Όμικρον.

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ προειδοποίησε ότι αναμένεται μεγάλος αριθμός κρουσμάτων κορωνοϊού το επόμενο διάστημα και πως η κορύφωση θα σημειωθεί γύρω στις 12 με 15 Ιανουαρίου. Η κ. Παγώνη υπογράμμισε επίσης ότι η κάλυψη των κλινών ΜΕΘ στα νοσοκομεία της Αττικής και της Θεσσαλονίκης φτάνει στο 91%, ωστόσο οι ασθενείς νοσούν με την μετάλλαξη Δέλτα και όχι την Όμικρον.

Σχετικά με την πορεία της πανδημίας, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ δήλωσε ότι από τον Μάιο και μετά, τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα καθώς «δεν θα μας χαιρετίσει ο ιός αλλά θα μπορούμε πλήρως να τον ελέγξουμε».

Ν. Καπραβέλος: Τα σχολεία δεν πρέπει να ανοίξουν
«Τα σχολεία δεν πρέπει να ανοίξουν. Να δοθεί μία μικρή παράταση για να δούμε τι επιπτώσεις έχει στη νοσηρότητα η έκρηξη κρουσμάτων. Δεν αντέχει άλλο το σύστημα υγείας στην Ελλάδα», τόνισε στο Mega ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής στη Β’ ΜΕΘ.

Γρ. Γεροτζιάφας: Οι σχολικές μονάδες θα γίνουν αναμεταδότες του ιού
Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων, ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας, καθηγητής Αιματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, σημείωσε πως οι σχολικές μονάδες θα γίνουν αναμεταδότες του ιού κι αν δεν υπάρχουν δομές πρωτοβάθμιας περίθαλψης αυτό θα οδηγήσει σε βαριές νοσηλείες. Ιδιαίτερα στη Γαλλία υπάρχει πρόβλημα με το διδακτικό προσωπικό, το οποίο είναι ελλιπές λόγω πολιτικών λιτότητας, κι αν νοσήσουν θα ελαττωθούν σημαντικά. Ο καθηγητής υπογράμμισε ότι τον τρόπο επαναλειτουργίας των σχολείων στην Ελλάδα θα αποφασίσει η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων.
Ν. Τζανάκης: Με το που θα ανοίξουν τα σχολεία θα προκαλέσουμε νοσήσεις των παιδιών
«Με το που θα ανοίξουν τα σχολεία θα προκαλέσουμε νοσήσεις των παιδιών. Αν ανοίξουν, θα είναι τόσο μεγάλη η διάδοση που όποια πρωτόκολλα και να βάλουμε, θα αναγκαστούμε να τα κλείσουμε. Πρέπει να διασφαλίσουμε τη σωστή και ασφαλή λειτουργία των σχολείων», δήλωσε στην ΕΡΤ ο Νίκος Τζανάκης.

Ο Διευθυντής Πνευμονολογικής κλινικής Νοσοκομείου Ηρακλείου τόνισε ότι τάσσεται υπέρ της άποψης να κάνουν υπομονή οι εκπαιδευτικοί και μην φέρνουν αντιρρήσεις, ώστε να παραταθεί η χρονιά ή να εξοικονομηθούν η μία ή οι δύο εβδομάδες των διακοπών.

«Κανείς δεν λέει όχι στη δια ζώσης εκπαίδευση. Κανείς δεν λέει να γυρίσουμε στην τηλεκπαίδευση. Αν παραταθεί το διάστημα των χριστουγεννιάτικων διακοπών», υποστήριξε ο κ. Τζανάκης, «θα έχουμε διασφαλίσει καλύτερη εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών πριν γυρίσουν στα θρανία και τα σχολεία να ανοίξουν σε μια καλύτερη επιδημιολογικά στιγμή».

Εκτίμησε επίσης ότι όταν το 20-40% των μαθητών ανά τάξη νοσήσουν είναι βέβαιο ότι θα κλείσουν τα τμήματα λέγοντας χαρακτηριστικά: «Καλύτερα να μείνουν τώρα οι γονείς στα σπίτια, παίρνοντας μια άδεια ειδικού σκοπού, έχοντας τα παιδιά τους υγιή».

«Αν δεν ανοίξουν τώρα τα σχολεία θα ανοίξουν στις 17 Ιανουαρίου. Τότε θα έχει σχεδόν αποτυπωθεί η επίδραση των γιορτών και θα έχουμε τους πανδημικούς δείκτες ώστε να αποφασίσουμε για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων», τόνισε ο κ. Τζανάκης.

Ο Διευθυντής Πνευμονολογικής κλινικής Νοσοκομείου Ηρακλείου τόνισε πως «έχουμε πολύ συχνά αρνητικά αντιγωνικά τεστ, ενώ έχουμε συμπτώματα και αναγκαζόμαστε να κάνουμε μοριακά τεστ. Όλο αυτό το διάστημα μεταδίδουμε. Εν μέσω τέτοιας πανδημικής έξαρσης είναι παρακινδυνευμένη η επανέναρξη τώρα των σχολείων».

Γ. Παυλάκης: Με τόσα κρούσματα, δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα σχολεία
Κλειστά θα πρέπει να παραμείνουν τα σχολεία μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων σύμφωνα με τον ερευνητή στις ΗΠΑ, Γιώργο Παυλάκη.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Παυλάκης τάχθηκε κατά του ανοίγματος των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου, τονίζοντας πως «με τόσο ιό στον αέρα και τόσα κρούσματα, δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα σχολεία, από τα οποία εξαρτάται η λειτουργία της κοινωνίας. Δεν χρειάζεται να κρίνουμε άρον – άρον, υπό χειρότερες συνθήκες, όπως έγινε την Πρωτοχρονιά».

«Όταν έκλεισαν τα σχολεία, τα κρούσματα στα παιδιά σχολικής ηλικίας μειώθηκαν στο μισό σε σχέση με τα κρούσματα που είχαμε από την αρχή της σχολικής χρονιάς», επεσήμανε ο Γιώργος Παυλάκης.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ