Aνοίγουν ξανά αύριο τα σχολεία - Ποια είναι τα μέτρα για κοροναϊό και γρίπη

Aνοίγουν ξανά αύριο τα σχολεία - Ποια είναι τα μέτρα για κοροναϊό και γρίπη

Στα σχολεία επιστρέφουν από Δευτέρα μαθητές και εκπαιδευτικοί μετά τις εορτές των Χριστουγέννων.

Όπως έχει δήλωσει η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά χωρίς επιπλέον μέτρα αλλά με μια ειδική πρόβλεψη για τις περιπτώσεις απουσιών μαθητών λόγω γρίπης.

Συγκεκριμένα η εγκύκλιος που εκδόθηκε προβλέπει ότι οι απουσίες μαθητών έως πέντε εργάσιμες ημέρες που οφείλονται στην εποχική γρίπη θα καταχωρούνται αλλά δεν θα προσμετρώνται.

Η εγκύκλιος αυτή αφορά την περίοδο της κορύφωσης του εποχικού επιδημικού κύματος γρίπης από τον Νοέμβριο 2022 έως και τον Μάρτιο 2023 (EΔΩ η εγκύκλιος).

Οι μαθητές θα πρέπει να φέρνουν σχετική βεβαίωση δημόσιου ή ιδιωτικού νοσηλευτικού ιδρύματος ή ιδιώτη γιατρού, που να πιστοποιεί το είδος και τη διάρκεια της ασθένειας. Σημειώνεται πως οι απουσίες αυτές είναι πέραν του προβλεπόμενου από τις γενικότερες ή ειδικότερες διατάξεις αριθμού απουσιών.

Παράλληλα, το υπουργείο Παιδείας συστήνει σε όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας να τηρούν σταθερά τα μέτρα υγιεινής, όπως «πλύσιμο χεριών και παραμονή στο σπίτι σε ενδεχόμενη ασθένεια, να ακολουθούν τις υποδείξεις των ειδικών και να εμπιστεύονται τον εμβολιασμό, σύμφωνα με τις κατά περίπτωση οδηγίες».

Για τον covid

Όσον αφορά τον κορωνοϊό ισχύουν τα μέτρα που έχουν ακανοινωθεί το προηγούμενο διάστημα και ανανεώθηκαν μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2023 σύμφωνα με το ΦΕΚ που δημοσιεύθηκε την τελευταία ημέρα του 2022 (ΕΔΩ το ΦΕΚ).

Στο ΦΕΚ αυτό προβλέπεται ότι η χρήση προστατευτικής μάσκας κατά τη λειτουργία των εκπαιδευτικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, εργαστηριακών κέντρων και σχολικών εργαστηρίων, Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας, Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης, Μεταλυκειακού έτους - τάξης Μαθητείας ΕΠΑ.Λ., Κέντρων Διά Βίου Μάθησης, δομών Ε.Ε.Κ. και Δ.Β.Μ. της Σιβιτανιδείου Δημόσιας Σχολής Τεχνών και Επαγγελμάτων, φροντιστηρίων, κέντρων ξένων γλωσσών, φορέων παροχής εκπαίδευσης και πιστοποίησης δεξιοτήτων, ξενόγλωσσων ινστιτούτων εκπαίδευσης και πάσης φύσεως συναφών δομών, δημοσίων και ιδιωτικών, είναι προαιρετική για όλα ανεξαιρέτως τα πρόσωπα (μαθητές/μαθήτριες, καταρτιζόμενους, εκπαιδευόμενους, μαθητευόμενους, σπουδαστές, υποψηφίους, εκπαιδευτικούς, εκπαιδευτές, επιτηρητές, λοιπό προσωπικό)

Παράλληλα η χρήση προστατευτικής μάσκας για τους οδηγούς σχολικών λεωφορείων, τους συνοδούς, εκπαιδευτικούς και τους/τις μαθητές/μαθήτριες που επιβαίνουν σε αυτά είναι προαιρετική.

Όσο για τους εκπαιδευτικούς, τα μέλη ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού και ειδικού βοηθητικού προσωπικού, καθώς και το διοικητικό και λοιπό προσωπικό που δεν έχουν πλήρως εμβολιασθεί ή νοσήσει, κατά την έννοια των παρ. 2 και 3 του άρθρου 9, αντιστοίχως, υποχρεούνται στη διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοϊό COVID-19 μία (1) φορά την εβδομάδα (PCR ή rapid test), με δαπάνη τους, πριν την Τρίτη, έως σαράντα οκτώ (48) ώρες πριν από την ημέρα προσέλευσής τους στις εκπαιδευτικές δομές, σύμφωνα με τα μέτρα προστασίας και πρόληψης της υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.50908/7.9.2022 κοινής υπουργικής απόφασης.

Το ίδιο ισχύει και για τους ανεμβολιάστους εκπαιδευτικούς σε φροντιστήρια και κέντρα ξένων γλωσσών ενώ για το λοιπό προσωπικό των φροντιστηρίων/κέντρων ξένων γλωσσών εφαρμόζεται αντιστοίχως ό,τι ισχύει κάθε φορά στον ιδιωτικό τομέα.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS