Ανοιχτά σήμερα καταστήματα και σούπερ μάρκετ - Το ωράριο λειτουργίας

Ανοιχτά σήμερα καταστήματα και σούπερ μάρκετ - Το ωράριο λειτουργίας

Ανοιχτά είναι σήμερα, Κυριακή 19 Ιουλίου, τα καταστήματα και τα σούπερ μάρκετ, με ειδικό ωράριο λειτουργίας.

Υπενθυμίζεται ότι στα σούπερ μάρκετ, με απόφαση της κυβέρνησης που τέθηκε σε ισχυ από εχθές, είναι πλέον υποχρεωτική η χρήση μάσκας και για τους πελάτες, πέρα από τους εργαζόμενους, ενώ και στα καταστήματα υπάρχει σύσταση για τους καταναλωτές.

Όπως αναφέρει ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, τα καταστήματα μπορούν να ανοίξουν προαιρετικά την πρώτη Κυριακή κατά την έναρξη της χρονικής περιόδου των εκπτώσεων, δηλαδή σήμερα. Επίσης, ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό ότι οι τακτικές θερινές εκπτώσεις, έχουν ξεκινήσει από τη Δευτέρα 13 Ιουλίου και λήγουν τη Δευτέρα 31 Αυγούστου 2020.

Το προτεινόμενο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων από τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών είναι 11:00 – 18:00. Το ίδιο ωράριο προτείνει για σήμερα και ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης και άλλοι εμπορικοί σύλλογοι ανά τη χώρα. Ωστόσο, κάποια μεγάλα εμπορικά κέντρα και πολυκαταστήματα εφαρμόζουν ωράριο λειτουργίας από τις 11:00 μέχρι και τις 20:00.

Οι θερινές εκπτώσεις έτους 2020 ξεκίνησαν από την Δευτέρα, 13 Ιουλίου και θα ολοκληρωθούν την Δευτέρα, 31 Αυγούστου.

Οι εμπορικές επιχειρήσεις θα πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή στα κάτωθι:

- Είναι υποχρεωτική η αναγραφή διπλής τιμής, δηλαδή της παλαιάς (διαγεγραμμένης) και της νέας τιμής όλων των ειδών που πωλούνται με έκπτωση.
- Επιτρέπεται και η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.
- Εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, η επίδειξη του παρεχόμενου ποσοστού έκπτωσης επιβάλλεται, οπότε θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία.
- Στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού («από …. % έως …. %»).
- Σε κάθε άλλη περίπτωση θα αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό.
- Οι καταστηματάρχες θα πρέπει, σε περίπτωση ελέγχου, να είναι σε θέση να αποδείξουν, ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Αντίδραση της Ο.Ι.Υ.Ε

Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος με ανακοίνωσή της ζητάει να μη λειτουργούν τα καταστήματα τις Κυριακές καθώς «η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας στο εμπόριο αποδείχτηκε ένα αναποτελεσματικό και αποτυχημένο μέτρο για την αύξηση του τζίρου». Η ομοσπονδία υποστηρίζει στην ανακοίνωσή της ότι: «όπως και στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, η υποτίμηση της εργασίας παρουσιάστηκε ως «ανάπτυξη» και ως ο μοναδικός δρόμος για την έξοδο από την κρίση, έτσι και τώρα μέσω του προγράμματος «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ», επιδιώκεται η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, η διεύρυνση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης και οι μειώσεις των μισθών».

Επίσης εκτιμά ότι σε αυτή τη χρονική περίοδο η καταναλωτική δυνατότητα είναι χαμηλή και επιπλέον το περιβάλλον γίνεται δυσμενέστερο λόγω της έλλειψης τουρισμού. Οπότε, σύμφωνα με την ομοσπονδία, δεν ισχύει ότι η λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή θα τονώσει την αγορά.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS