Απολογείται σήμερα ο Δημήτρης Λιγνάδης -Ο Κούγιας αποκάλυψε τι θα υποστηρίξει

Απολογείται σήμερα ο Δημήτρης Λιγνάδης -Ο Κούγιας αποκάλυψε τι θα υποστηρίξει

Ενώπιων της ανακρίτριας θα βρεθεί και σήμερα ο Δημήτρης Λιγνάδης προκειμένου να απολογηθεί.

Ο γνωστός ηθοποιός και σκηνοθέτης πήρε προθεσμία χθες για σήμερα ώστε να απολογηθεί για την κατηγορία του βιασμού κατά συρροή.

Ωστόσο, πριν την απολογία του αναμένεται να εξεταστεί η ένσταση απόλυτης ακυρότητας της προδικασίας που υπέβαλε ο δικηγόρος του, Αλέξης Κούγιας, στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών.

Συγκεκριμένα, η πλευρά του σκηνοθέτη υποστηρίζει ότι υπάρχει:

Απόλυτη ακυρότητα λόγω της άσκησης ποινικής δίωξης σε βάρος του χωρίς προηγούμενη κλήση του με την ιδιότητα του υπόπτου προς παροχή εξηγήσεων και
Απόλυτη ακυρότητα λόγω της έκδοσης του εντάλματος σύλληψης χωρίς να συντρέχουν οι απαραίτητες προβλεπόμενες από το νόμο προϋποθέσεις.
Η ένσταση αναμένεται να εισαχθεί σύντομα στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο προς εξέταση. Νομικοί κύκλοι, πάντως, τονίζουν πως η κίνηση αυτή δεν μπλοκάρει τη διαδικασία της λήψης απολογίας από τον κατηγορούμενο, που έχει προγραμματιστεί στις 2.30 το μεσημέρι, καθώς σήμερα λήγει και τυπικά το πενθήμερο που είναι και το ανώτατο χρονικό όριο που μπορεί κάποιος να κρατείται χωρίς να έχει δώσει απολογία στον ανακριτή.

Τι ισχυρίζεται ο Δημήτρης Λιγνάδης

Ο Δημήτρης Λιγνάδης διά του συνηγόρου του, προκειμένου να υποστηρίξει την ένσταση για ακυρότητα, εξιστορεί βήμα-βήμα πώς διενεργήθηκε η εισαγγελική έρευνα και έδωσε το στίγμα της υπερασπιστικής γραμμής που θα ακολουθήσει κατά την απολογία του.

Όπως αναφέρει σχετικά με την πρώτη μήνυση που έγινε εις βάρος του: «Την 5/2/2021 υπεβλήθη από τον Βασίλειο Κ (…) μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, στην οποία ουσιαστικά δεν περιέγραψε κάποια αξιόποινη συμπεριφορά, αφού κατά τους ισχυρισμούς του, και αληθείς υποτιθέμενους, οι δήθεν σεξουαλικές επαφές μαζί του έγιναν με τη συναίνεσή του ενώ ήταν ήδη 15 ετών και χωρίς να έχω την ιδιότητα του παιδαγωγού του. Σε κάθε δε περίπτωση το χρονικό διάστημα στο οποίο αναφέρεται είναι μεγαλύτερο της εικοσαετίας από την ενηλικίωσή του και εν όψει των περί παραγραφής διατάξεων το περιεχόμενο της αναφοράς του ήταν ποινικά αδιάφορο. Ο εισαγγελέας έλαβε ένορκη κατάθεση από μάρτυρα που πρότεινε ο κ. Κ (…). Ο μάρτυρας αυτός κατέθεσε πως κατά το χρονικό διάστημα 2014 έως 2016, δηλαδή σε ηλικία 16 προς 17 ετών, δήθεν είχε σεξουαλική σχέση μαζί μου με τη θέλησή του και ότι μια φορά εντός αυτού του χρονικού διαστήματος, ανάμεσα σε πολλές άλλες σεξουαλικές επαφές μας, υπήρξε και μια που κατά τους ισχυρισμούς του ''δεν ήθελε''».
Στη συνέχεια στο αίτημα ακυρότητας γίνεται αναφορά για τις δύο μαρτυρίες, όπου αναφέρει πως η 40χρονη γυναίκα που τον κατήγγειλε, είχε μία «ατυχή και εμμονική προσπάθεια να συνάψει ερωτική σχέση μαζί μου»

«Από τους μάρτυρες αυτούς ο ένας δεν κατέθεσε τίποτα απολύτως σε βάρος μου, αφού δεν υπέπεσε στην αντίληψή του οποιαδήποτε μεμπτή συμπεριφορά μου προς οποιοδήποτε ανήλικο πρόσωπο. Η δε γυναίκα μάρτυρας απλώς και μόνο εξιστόρησε την ατυχή και εμμονική προσπάθειά της ήδη από τα φοιτητικά της χρόνια και συγκεκριμένα από το έτος 2000 να συνάψει ερωτική σχέση μαζί μου, χωρίς ωστόσο να αντιληφθεί έστω και μια σεξουαλική επαφή μου με ή χωρίς συναίνεση με έστω και ένα ανήλικο πρόσωπο» ισχυρίζεται ο Λιγνάδης.

Οσον αφορά την δεύτερη μήνυση, ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, αναφέρει τα εξής: «Στις 19/2 ο δικηγόρος Γιάννης Βλάχος κατέθεσε στην Εισαγγελία την από 17/2 μήνυση έγκληση του (….) στην οποία αναφέρεται ότι δήθεν τον Αύγουστο του έτους 2010 τέλεσα σε βάρος του το αδίκημα του βιασμού ενώ ο μηνυτής ήταν ηλικίας 14 ή 15 ετών, χωρίς αυτό να προκύπτει με ακρίβεια αφού αναφέρει μόνο το έτος της γεννήσεώς του, το 1995. Ο μηνυτής πρότεινε και έναν μάρτυρα ο οποίος εξετάστηκε από τον εισαγγελέα. Ο μάρτυρας αυτός επιβεβαίωσε τη γνωριμία μου με το μηνυτή, αλλά δεν αντελήφθη καμία σεξουαλική επαφή μου με ή χωρίς συναίνεση είτε με το μηνυτή είτε με οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο, περιέγραψε εντελώς διαφορετικά τις περιστάσεις, υπό τις οποίες με είχαν δήθεν συναντήσει είτε εντός είτε εκτός της οικίας μου και το κορυφαίο δεν γνώριζε έστω εκ διηγήσεως οποιοδήποτε περιστατικό σεξουαλικής κακοποίησης του μηνυτή, μολονότι προφανώς γνώριζε ότι έχει υποβληθεί μήνυση εναντίον μου και μάλιστα δεν ήταν και σίγουρος εάν ο μηνυτής με είχε συναντήσει ξανά μετά την τελευταία φορά που ο μάρτυρας και ο μηνυτής δήθεν με επισκέφθηκαν στο σπίτι μου.

Όταν πληροφορήθηκα από τις 11/2 από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι έχει κατατεθεί σε βάρος μου μήνυση υπέβαλα στην προϊστάμενη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών αίτηση να κληθώ προς παροχή εξηγήσεων και να λάβω αντίγραφα οποιασδήποτε δικογραφίας έχει σχηματιστεί σε βάρος μου, αναφέροντας και γνωστή και μόνιμη διεύθυνση της κατοικίας μου τα τελευταία δώδεκα χρόνια, προκειμένου να υπερασπισθώ τον εαυτό μου τόσο έναντι της εγκλήσεως όσο και έναντι της ακραίας δυσφήμισής μου από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, εξαιτίας της οποίας μάλιστα ήδη από τις 6/2 παραιτήθηκα από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, προκειμένου να μην βάλλεται διά του προσώπου μου ο σημαντικός αυτός θεσμός για τη χώρα και τον πολιτισμό της. Δυστυχώς όμως ο εισαγγελέας απέρριψε το αίτημά μου και περάτωσε την ανάκριση χωρίς να με καλέσει σε εξηγήσεις και χωρίς μια απλή έρευνα στο internet να διασταυρώσει αν αντιστοιχούν στην αλήθεια οι ημερομηνίες διαφόρων γεγονότων και εκδηλώσεων που αναφέρονται στις μαρτυρικές καταθέσεις των δύο δήθεν παθόντων (όλες είναι λάθος) άσκησε ποινική δίωξη σε βάρος μου για βιασμό κατά συρροή. Με τον τρόπο αυτό όμως προκλήθηκε απόλυτη ακυρότητα κατά την άσκηση δίωξης εναντίον μου».

Λιγνάδης: «Έχουν να με δουν πολλά χρόνια»

«Το αντεπιχείρημα ότι καλώς παραλείφθηκε η κλήση μου ως υπόπτου, επειδή δήθεν προκύπτει σαφώς ότι ο ύποπτος είχε σχεδιάσει την τέλεση νέων αδικημάτων είναι επιχείρημα παντελώς αβάσιμο, αφού οι δυο πράξεις που μου αποδίδονται έχουν παλαιό χρόνο τέλεσης, ήτοι Αύγουστο 2010 και Αύγουστο 2015, οι δε μάρτυρες κατηγορίας δεν βρίσκονται σε πρόσφατη συναναστροφή μαζί μου, αλλά έχουν να με δουν πάρα πολλά χρόνια, βάσει των καταθέσεών τους από 5 έως 23 χρόνια, πολλοί εξ αυτών ζουν στο εξωτερικό και κατά συνέπεια δεν ήταν εις θέση να εισφέρουν είτε από προσωπική αντίληψη είτε παραπέμποντας σε κάποιο τρίτο πρόσωπο του περιβάλλοντός μου έστω και ένα πρόσφατο περιστατικό, εκ του οποίου να προκύπτει ότι ''έχω σχεδιάσει'' νέα εγκλήματα είτε ομοειδή με αυτά που μου αποδίδονται είτε διαφορετικά. Δεν υπάρχουν στη δικογραφία φωτογραφίες, ιατροδικαστικές εκθέσεις και μηνύματα είτε μέσω κινητού τηλεφώνου είτε από κάποιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, εκ των οποίων θα καθίσταται δυνατή η επιβεβαίωση των καταγγελλομένων» συνεχίζει.

«Στο ένταλμα δεν αναφέρεται κίνδυνος φυγής, αλλά αναφέρεται ότι δήθεν υφίστανται σοβαρές ενδείξεις ότι έχω σχεδιάσει την τέλεση και άλλων ομοειδών σοβαρών αδικημάτων σε βάρος ανηλίκων παθόντων, πλην όμως η ως άνω αιτιολογία δεν έχει καμία σχέση με την αιτιολογία που απαιτεί το άρθρο 276 παρ. 2 Κ.Π.Δ. Και αυτό διότι, όπως αναφέρεται, οι δυο πράξεις που του αποδίδονται έχουν παλαιό χρόνο τέλεσης, ήτοι Αύγουστο 2010 και Αύγουστο 2015, οι δε μάρτυρες κατηγορίας έχουν να με δουν πολλά χρόνια και πολλοί εξ αυτών ζουν στο εξωτερικό και κατά συνέπεια δεν ήταν σε θέση να εισφέρουν ένα πρόσφατο περιστατικό εκ του οποίου να προκύπτει ότι έχω σχεδιάσει να τελέσω νέα εγκλήματα. Επίσης δεν υπάρχει στη δικογραφία ο δικός μου αντίλογος και συνεπώς η αβασάνιστη αποδοχή εκ μέρους της ανακρίτριας των περιστάσεων δήθεν τέλεσης των διωκώμενων αδικημάτων δεν οφείλεται σε ύπαρξη σοβαρών ενδείξεων, αλλά σε προκατάληψη, στο δυσμενές για εμένα κοινωνικό και πολιτικό κλίμα και στη μεροληπτική και μονόπλευρη υπερπροβολή φημών από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Τέλος, δύο από τους μάρτυρες αναφέρονται αόριστα σε φήμες που έχουν ακούσει σχετικά με εμένα για σχέσεις που υποτίθεται ότι είχα με ανήλικα αγόρια» καταλήγει.

Ποιοι έχουν καταγγείλει τον Λιγνάδη

Ως τώρα ο Δ. Λιγνάδης έχει δεχτεί μηνύσεις για βιασμό, ενώ αρκετοί μάρτυρες έχουν καταθέσει εναντίον του. Πιο συγκεκριμένα, μήνυση έχει δεχτεί από:

25χρονο Αιγύπτιο: Καταγγέλλει βιασμό σε ηλικία 14 ετών το 2010 στο διαμέρισμα του Λιγνάδη 
από 40χρονο Βασίλη Κ.: Καταγγέλλει βιασμό το 1995 σε ηλικία 15 ετών. Αυτό το αδίκημα έχει παραγραφεί.
Επίσης, έχουν κατατεθεί οι εξής μαρτυρίες:

  • ΜΑΡΤΥΡΙΑ από 23χρονο Αιγύπτιο: Καταγγέλλει βιασμό το 2015 σε ξενοδοχείο της Επιδαύρου. Τότε ήταν 17 ετών.
  • ΜΑΡΤΥΡΙΑ Νίκου Σ. Καταγγέλλει βιασμό σε ηλικία 19 ετών το 2005 στο σπίτι του.
  • ΜΑΡΤΥΡΙΑ 40χρονης ηθοποιού: Πρώην σύντροφος του που καταγγέλλει κακοποίηση ανηλίκων ότι είχε ακούσει και είχε πέσει στην αντίληψη της τότε.
  • ΜΑΡΤΥΡΙΑ φοιτήτριας Α. A. καταγγέλλει άσεμνες συμπεριφορές στο Παν. Πελοποννήσου και απόπειρα αυτοκτονίας φοιτητή-συντρόφου Λιγνάδη
  • ΜΑΡΤΥΡΙΑ Χρήστου Π. Καταγγέλλει σεξουαλική παρενόχληση σε ηλικία των 14 ετών σε κινηματογράφο.
  • ΜΑΡΤΥΡΙΑ Χρίστου Χ. Καταγγέλλει αποπλάνηση του στην Πλ. Αμερικής και απόπειρα βιασμού σε ξενοδοχείο στην Πλ.Βάθη.
  • ΜΑΡΤΥΡΙΑ φίλου 25χρονου μηνυτή: Επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς του 25χρονου
  • ΜΑΡΤΥΡΙΑ 48χρονου τραγουδιστή-συνθέτη: Κατέθεσε ότι είχε σχέσεις με ανήλικους

 

Λιγνάδης: Εμπλέκεται σε υπόθεση ασέλγειας από το 1984

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ εις βάρος του υπάρχει επίσης μία υπόθεση ασέλγειας από το 1984! Οπως αναφέρει το κανάλι, οι αστυνομικοί ανέσυραν το ηλεκτρονικό αρχείο, διαπίστωσαν έκπληκτοι ότι είχε απασχολήσει για ασέλγεια στο παρελθόν, ωστόσο στο αρχείο της αστυνομίας δεν φαίνεται πως εξελίχθηκε η εν λόγω υπόθεση.

Πληροφορίες αναφέρουν πάντως σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, ότι ο Λιγνάδης το 1984 συνελήφθη μετά από μήνυση για αποπλάνηση ανηλίκου που δεν έφτασε όμως ποτέ στα δικαστήρια. Οι γονείς του 14χρονου τότε παιδιού, φέρονται να διατηρούσαν φιλικές σχέσεις με τον σκηνοθέτη. Το παιδί επιχείρησε να δώσει τέλος στη ζωή του και όταν τους αποκάλυψε τον λόγο οι γονείς του προχώρησαν στη μήνυση. Τελικά την απέσυραν για να μην υποβάλλουν το παιδί τους στη διαδικασία των καταθέσεων και της δίκης. Όπως σημειώνει επίσης το ρεπορτάζ του σταθμού, το 2012 έφτασαν στην Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος καταγγελίες για ενέργειες ηθοποιού στο Μεταξουργείο και συγκεκριμένα για σεξουαλικές προσεγγίσεις ανηλίκων στην περιοχή και στο σταθμό Λαρίσης.

Οι αστυνομικοί ερεύνησαν τις κατηγορίες για 3 με 4 ημέρες ωστόσο δεν προέκυψε κάποιο στοιχείο.

Κούγιας: «Δεν βρισκόταν στον τόπο τέλεσης των αδικημάτων»

Σύμφωνα με τον Αλέξη Κούγια, ο Δ. Λιγνάδης και στις δύο περιπτώσεις που κατηγορείται για βιασμό δεν βρισκόταν στον τόπο της φερόμενης τέλεσης των αδικημάτων.

Μάλιστα, για τη δεύτερη περίπτωση βιασμού, ο δικηγόρος ανέφερε τα εξής: «Την 1η Αυγούστου του 2015 μετέβη στην Ιθάκη και έμεινε όλο τον Αύγουστο εκεί με τον ιδιοκτήτη του Action24 και πρώην υπουργό Πολιτισμού» ανέφερε ο δικηγόρος ο οποίος μάλιστα προανήγγειλε και μηνύσεις κατά των μηνυτών. Ο Κούγιας στις δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ανέφερε πως αποδίδει τις καταγγελίες σε «φθόνο» και «ζήλια».

«Εμφανιστήκαμε με τον κ. Δημήτρη Λιγνάδη στην κα ανακριτή με σκοπό να κάνουμε τα εξής: Το πρώτο που κάναμε ήταν να καταθέσουμε ένσταση ακυρότητας της διαδικασίας, γιατί ο εισαγγελέας που διενήργησε την προκαταρκτική εξέταση περιόρισε το αποδεικτικό υλικό στην κατάθεση μόνο αυτών που προτάθηκαν με τις μηνύσεις των φερομένων ως παθόντων», ανέφερε αρχικά.

Ο συνήγορος τόνισε ότι ο εντολέας του δεν αρνείται ότι γνώριζε τα πρόσωπα που τον καταγγέλλουν, ωστόσο αρνείται την κατηγορία του βιασμού αποδίδοντας την εμπλοκή του σε «φθόνο για την καλλιτεχνική του πορεία» αναφερόμενος και σε ηθικούς αυτουργούς.

Σύμφωνα με τον κ. Κούγια, όλη η υπόθεση αποτελεί «μία χοντροκομμένη κατασκευή» με στοιχεία «θολά και κόντρα στην κοινή λογική» για την οποία εφαρμόστηκε μία «ταχύτατη διαδικασία κατά ευθεία παράβαση της νομιμότητας».

Υπόθεση Λιγνάδη: Συνεχίζεται η κόντρα μεταξύ των δικηγόρων

Εν τω μεταξύ οι τοποθετήσεις του Αλέξη Κούγια για την δικογραφία και τους μάρτυρες έχουν προκαλέσει την αντίδραση της άλλης πλευράς. Η συνήγορος της 40χρονης μάρτυρας, Χρύσα Παπαδοπούλου εξέδωσε ανακοίνωση κάνοντας λόγο για «δολοφονία χαρακτήρων» και «ακραία ομοφοβικών, σεξιστικών και οπισθοδρομικών απόψεων» από πλευράς Κούγια.

«Η παλαιομοδίτικη τακτική της "δολοφονίας χαρακτήρων" και της επίρριψης ευθυνών στα θύματα είναι μια απελπισμένη προσπάθεια να στραφεί η προσοχή μακριά από την ουσία αυτής της υπόθεσης και να υποβιβαστεί αυτή σε θέαμα της κλειδαρότρυπας. Μέσω ακραία ομοφοβικών, σεξιστικών και οπισθοδρομικών απόψεων απευθύνονται στην κοινωνία της Ελλάδας του 1960. Αλλά, δυστυχώς για αυτούς, είμαστε στο 2021 και η προσπάθειά τους να σιγήσουν οι φωνές των επιζώντων σεξουαλικής βίας και των μαρτύρων θα αποτύχει.

Κατά τη διάρκεια της προσπάθειας αυτής, όμως, θίγεται βάναυσα η αλήθεια, η τιμή και η υπόληψη της εντολέως μου, όταν διαδίδονται σε τηλεοπτικές εκπομπές, δελτία ειδήσεων, εφημερίδες, στο διαδίκτυο συκοφαντικά ή/και δυσφημιστικά γεγονότα για την ίδια, την προσωπική της ζωή και αυτή των οικείων της, γεγονός για το οποίο επιφυλάσσεται παντός νομίμου δικαιώματός της».

Την ίδια ώρα, ο κ. Κούγιας και ο Ι. Βλάχος, δικηγόρος ενός εκ των μηνυτών, έχουν κληθεί ενώπιον του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Έχουν κατατεθεί τρεις αναφορές για τους δύο δικηγόρους που καλούνται να δώσουν εξηγήσεις, ο μεν Κούγιας για τις δηλώσεις στις οποίες έχει προέβη για την υπόθεση Λιγνάδη και ο δε Βλάχος για τυχόν διαρροή της δικογραφίας. Μετά τις εξηγήσεις, τα πειθαρχικά όργανα του ΔΣΑ θα αποφασίσουν αν θα ασκήσουν ή όχι πειθαρχικές διώξεις σε βάρος των δύο δικηγόρων.

Χθες ο κ. Βλάχος επιτέθηκε εκ νέου στον Αλ. Κούγια, αναφέροντας πως οι δηλώσεις του τελευταίου είναι «αστειότητα ή τουλάχιστον μιας απελπισμένης προσπάθειας να ακολουθηθεί η κλασική μέθοδος υπεράσπισης θυτών τέτοιου είδους εγκλημάτων, όπως είναι οι βιασμοί, η οποία δεν είναι άλλη από τη σπίλωση της ηθικής υπόστασης των θυμάτων».

«Είναι ντροπή να χαρακτηρίζουμε ανθρώπους με βάση τη σεξουαλική τους συμπεριφορά, με βάση το φύλο τους ή με άλλα χαρακτηριστικά. Δεν είναι υποτιμητικό να υπάρχουν άνθρωποι που εργάζονται σήμερα στο σεξ, διεθνώς είναι μια αναγνωρισμένη δραστηριότητα, που σε προοδευμένα ευρωπαϊκά έχουν αναγνωριστεί ως κανονικοί επαγγελματίες. Αυτός ο χαρακτηρισμός, συνεχίζει να τροφοδοτεί τη βία που ασκείται απέναντι σε ευάλωτες ομάδες, όπως είναι παιδιά, γυναίκες, μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Το να γίνεται δημόσια μια τέτοια δήλωση εναντίον ανθρώπων που υπέστησαν βία, κοινωνικώς και ηθικώς είναι απαράδεκτο», πρόσθεσε ο κ. Βλάχος.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS