Ξεκίνησε η αποστολή των self tests στα φαρμακεία -Από Τετάρτη αναμένεται να ξεκινήσει η διανομή τους στους πολίτες

Ξεκίνησε η αποστολή των self tests στα φαρμακεία -Από Τετάρτη αναμένεται να ξεκινήσει η διανομή τους στους πολίτες

Ηδη σήμερα ξεκίνησε η αποστολή των self tests ανίχνευσης αντιγόνου Covid-19 στα φαρμακεία απομακρυσμένων νησιών, ενώ από αύριο, σύμφωνα με πληροφορίες, ξεκινά η παράδοση των self tests στα φαρμακεία των αστικών κέντρων.

Στόχος είναι μέχρι την Παρασκευή, 9 Απριλίου, να έχουν εφοδιαστεί με επαρκείς ποσότητες τα 11.000 φαρμακεία της χώρας και να έχει ξεκινήσει η διάθεσή τους, σε πρώτη φάση στους μαθητές Λυκείου 16-18 ετών και τους εκπαιδευτικούς.

Στη συνέχεια στους πολίτες των παραγωγικών ηλικιών από 18 έως 67 ετών και τέλος, στους άνω των 67 ετών. Τα self test θα γίνονται αποκλειστικά κατ' οίκον και όχι στα φαρμακεία που απλώς θα παραδίδουν την συσκευασία του μέσα στην οποία θα υπάρχουν σαφείς έντυπες οδηγίες στα ελληνικά για τη σωστή λήψη του δείγματος και εκτέλεση του διαγνωστικού ελέγχου. Διευκρινίζεται ότι το ατομικό τεστ αφορά σε υγιή και ασυμπτωματικά άτομα, ενώ όταν ένας πολίτης έχει συμπτώματα λοίμωξης, δηλαδή, πυρετό, βήχα ή και άλλα, το αρνητικό τεστ θα πρέπει πάντα να επιβεβαιώνεται και με ένα μοριακό έλεγχο.

Την Τετάρτη ξεκινά η διανομή στους πολίτες
Σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο, Αριστοτελία Πελώνη τα self test θα είναι διαθέσιμα στα φαρμακεία Αττικής και Θεσσαλονίκης τα self test και την Παρασκευή στην υπόλοιπη χώρα,

Μιλώντας στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, η κ. Πελώνη επανέλαβε ότι προτεραιότητα θα έχουν εκπαιδευτικοί και μαθητές και υπογράμμισε ότι τα self test αποτελούν συμπληρωματικό μέσο και δεν υποκαθιστούν τους ελέγχους. «Η στρατηγική που ανακοίνωσε σήμερα η βρετανική κυβέρνηση δικαιώνει και τη στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης», τόνισε χαρακτηριστικά η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Ενα self test για κάθε πολίτη την εβδομάδα
Ο κάθε πολίτης δικαιούται ένα self test την εβδομάδα, τέσσερα το μήνα , για διάστημα δύο μηνών, τα οποία μπορεί να προμηθευτεί με την επίδειξη του ΑΜΚΑ του από το φαρμακείο. Για τα ανήλικα τέκνα τα  self test θα  προμηθεύονται από τους γονείς τους.

Τι είναι τα self test
Τα αυτοδιαγνωστικά τεστ είναι κυρίως ρινικά τεστ ή τεστ λήψης σιέλου, πολύ πιο απλά στη χρήση τους, με απλές οδηγίες χρήσης και ειδικά σχεδιασμένα έτσι ώστε να μπορεί ο καθένας να τα χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά μόνος του.

Το αποτέλεσμα των self tests θα δηλώνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr·

Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, τότε οι πολίτες με δεύτερο ταχύ τεστ, που μπορεί να διεξαχθεί δωρεάν σε δημόσια δομή, θα μπορούν να επιβεβαιώνουν το αρχικό αποτέλεσμα.

Για ποιους είναι υποχρεωτικό το self test
Υποχρέωση να υποβάλλονται σε εβδομαδιαίο τεστ ταχείας ανίχνευσης του νέου κορωνοϊού εκτός από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς έχουν οι πολίτες που δραστηριοποιούνται στην ακτοπλοΐα και τη ναυτιλία, στο λιανεμπόριο, τις επιχειρήσεις, στην εστίαση, στις επιχειρήσεις τουρισμού, στη μεταποίηση, στα δικαστήρια.

Σε περίπτωση θετικού κρούσματος, η δήλωση θα γίνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr (η οποία θα λειτουργήσει την ερχόμενη Τετάρτη) ανάλογα με την ιδιότητα του πολίτη (π.χ. εργαζόμενος, μαθητής) και θα εκδίδεται βεβαίωση ή θα αποστέλλεται sms για τη διενέργεια επαναληπτικού τεστ από επαγγελματία υγείας είτε σε δημόσια δομή (οπότε θα είναι δωρεάν) είτε σε ιδιωτική δομή.

Όσοι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν self test και εφόσον είναι αρνητικό θα δηλώνουν ότι το διενήργησαν με υπεύθυνη δήλωση. Οι μεν εργαζόμενοι - και οι εκπαιδευτικοί - για λογαριασμό τους, οι δε γονείς και κηδεμόνες για λογαριασμό των μαθητών-παιδιών τους. Τονίζεται, ότι η κατοχύρωση δικαιωμάτων (απουσία από το σχολείο ή την εργασία) κατοχυρώνεται πλήρως από το δεύτερο τεστ επαλήθευσης.

Οδηγίες για τη διάθεση των self test κατά την πρώτη εβδομάδα
Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) ενημερώνει τα μέλη του για τον τρόπο διάθεσης των self tests κατά την πρώτη εβδομάδα, τονίζοντας ότι θα αφορά αποκλειστικά μαθητές λυκείου 16-18 ετών και εκπαιδευτικούς της μέσης εκπαίδευσης (380.000 δικαιούχοι).

Μόνο το ΑΜΚΑ αυτών θα ανοίξει στην πλατφόρμα καταχώρησης. Η καταχώρηση των self tests ανά ΑΜΚΑ γίνεται σε πραγματικό χρόνο για να αποφευχθούν φαινόμενα πολλαπλής ζήτησης σε διαφορετικά φαρμακεία από το ίδιο άτομο. Στην περίπτωση αυτή το σύστημα θα ενημερώνει με μήνυμα το φαρμακοποιό ότι «ο πολίτης δεν δικαιούται self test» και δεν θα προχωρά η διαδικασία καταχώρησης.

Σύμφωνα με τον ΠΦΣ, δεν θα υπάρχει πρόβλημα με τη διάθεση, από τη στιγμή που θα αντιστοιχούν για κάθε φαρμακείο περίπου 32 δικαιούχοι. Την πρώτη εβδομάδα θα διατεθούν ισόποσα 75 self tests ανά φαρμακείο. Κάθε φαρμακαποθήκη εκτός αυτών που θα χορηγήσει, θα δημιουργήσει και ένα stock το οποίο θα προκύπτει από των αριθμό των φαρμακείων τα οποία τη δήλωσαν ως προμηθευτή τους, πολλαπλασιαζόμενο επί 75.

Η διαδικασία εφοδιασμού των φαρμακείων
Η αλυσίδα του εφοδιασμού των φαρμακείων σε όλη τη χώρα και η διάθεσή τους στον πολίτη είναι μια πολύπλοκη διαδικασία, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Απόστολος Βαλτάς και προσθέτει ότι σύμφωνα με την ενημέρωση την οποία έχει ο ΠΦΣ από τα συναρμόδια Υπουργεία οι πρώτες ποσότητες από τα self test θα βρίσκονται στα φαρμακεία το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 9 Απριλίου. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΠΦΣ προς τους φαρμακοποιούς η εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ, πλήρως ανεπτυγμένη και λειτουργική, αναμένεται να είναι διαθέσιμη από την Παρασκευή, έχοντας διασυνδεδεμένους μέσω της πλατφόρμας, όλους τους εμπλεκόμενους στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Μέσω της πλατφόρμας - στην οποία το φαρμακείο θα είναι συνδεδεμένο οn line με την φαρμακαποθήκη - θα γίνεται αυτόματη ενημέρωση εισερχόμενων ποσοτήτων, καταγραφή καταχώρησης και ποσοτήτων διάθεσης, επιτήρηση του διαθέσιμου στοκ, παραγγελία νέων ποσοτήτων αναπλήρωσης αυτών που δίνονται.

Οι επιπλέον ποσότητες των self tests, οι οποίες θα παραμένουν στοκαρισμένες και διαθέσιμες στις φαρμακαποθήκες θα χρησιμοποιούνται για την αντικατάσταση των tests τα οποία διατίθενται από τα φαρμακεία, αναπληρώνοντας το stock τους σε τακτική βάση. Η παραλαβή των τεστ γίνεται κεντρικά σε δυο αποθήκες, στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, από τις αναδόχους προμηθεύτριες εταιρείες και αυτά μεταφέρονται σε 100 και πλέον φαρμακαποθήκες σε όλη τη χώρα και στη συνέχεια σε όλα τα φαρμακεία. Την εποπτεία της εφοδιαστικής αλυσίδας έχουν αναλάβει οι Ένοπλες Δυνάμεις και η Πολιτική Προστασία.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS