Απόσυρση ηλεκτρικών συσκευών: Εως 2 κλιματιστικά ανά νοικοκυριό -Απευθείας στο ταμείο η επιδότηση

Απόσυρση ηλεκτρικών συσκευών: Εως 2 κλιματιστικά ανά νοικοκυριό -Απευθείας στο ταμείο η επιδότηση

Προ των πυλών είναι η έναρξη της διαδικασίας απόσυρσης παλιών ηλεκτρικών συσκευών και τις αντικατάστασής τους με νέες, λιγότερο ενεργοβόρες.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας μιλώντας σήμερα το πρωί στον ΣΚΑΪ είπε, ο προϋπολογισμός του μέτρου της απόσυρσης ηλεκτρικών συσκευών είναι 150 εκατ. ευρώ και μαζί με τη συμμετοχή των δικαιούχων θα αγγίξει τα 300 εκατ. ευρώ. Η επιδότηση θα κυμαίνεται από 35%-50% και θα μπορέσουν να αντικατασταθούν 380.000 συσκευές.

«Ένα σπίτι μπορεί να αντικαταστήσει από μία έως τρεις ηλεκτρικές συσκευές, αλλά δεν μπορεί να πάρει δύο ψυγεία ή δύο καταψύκτες, αλλά μπορεί να πάρει δύο κλιματιστικά. Ο στόχος είναι να μειωθεί ο λογαριασμός ρεύματος κατά 30%», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Ηδη έχουν τεθεί τα κοινωνικά κριτήρια για τους δικαιούχους, ενώ θα προηγηθούν οικογένειες με μέλος με αναπηρία, πολύτεκνες οικογένειες και οικογένειες με χαμηλό εισόδημα. 

Ποιες ηλεκτρικές συσκευές θα αφορά το πρόγραμμα

Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί οι συσκευές που θα μπορεί να αποσύρει και να αντικαταστήσει όποιος ενταχθεί στο πρόγραμμα είναι οι εξής: α) κλιματιστικά, β) ψυγεία (και ψυγειοκαταψύκτες, γ) καταψύκτες.

Οι συσκευές που δεν συμπεριλαμβάνονται στην επιδότηση είναι τα πλυντήρια ρούχων, τα πλυντήρια πιάτων, καθώς και οι ηλεκτρικές κουζίνες.

Τα ωφελούμενα νοικοκυριά θα έχουν τη δυνατότητα να αντικαταστήσουν έως και 3 ηλεκτρικές συσκευές. Προϋπόθεση για τη λήψη της επιδότησης αποτελεί η απόσυρση των παλιών συσκευών, οι οποίες θα ανακυκλωθούν. 

Ποια είναι η διαδικασία για απόσυρση ηλεκτρικών συσκευών

Για να μπορέσουν οι καταναλωτές να συμμετάσχουν στη διαδικασία απόσυρσης ηλεκτρικών συσκευών θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση είτε στο gov.gr είτε στο κατάστημα που πουλάει τις συσκευές δίνοντας το ονοματεπώνυμο, τον ΑΦΜ, τον αριθμό παροχής και δηλώνοντας ποια ή ποιες συσκευές επιθυμούν να αντικαταστήσουν. 

Ο κ.Σκρέκας πρόσθεσε πως «στη συνέχεια και όταν κλείσει η πλατφόρμα Σημείωσε ότι μόλις κλείσει η πλατφόρμα, η οποία θα είναι σε λειτουργία για κάποιες μέρες θα γίνει ιεράρχηση, θα προκύψει ποιοι είναι οι δικαιούχοι και οι επιλαχόντες και στη συνέχεια ο ωφελούμενος θα πάει στο κατάστημα για να οριστικοποιήσει ποια συσκευή θα αγοράσει, θα πληρώσει και επί τόπου θα αφαιρείται η επιδότηση. «Δε θα περιμένει να την πάρει μετά την επιδότηση», επισήμανε.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS