Σταδιακό άνοιγμα ενόψει του Πάσχα- Αρχές Απριλίου «ανοίγουν» εμπόριο και σχολεία

Σταδιακό άνοιγμα ενόψει του Πάσχα- Αρχές Απριλίου «ανοίγουν» εμπόριο και σχολεία

Με την εκκρεμότητα του λιανεμπορίου, της εστίασης και των σχολείων σχεδιάζει η κυβέρνηση τα επόμενα βήματα για το άνοιγμα της αγοράς αρχικά, αλλά και της κοινωνίας προκειμένου να εκτονωθεί η ένταση και η κούραση των πολιτών από τη μια, αλλά και να «ανασάνει» η αγορά και η οικονομία από την άλλη.

Οι ειδικοί κάνουν λόγο για συντεταγμένο άνοιγμα της κοινωνίας και της αγοράς, ενώ προειδοποιούν ότι τα μέτρα θα πρέπει να είναι αυστηρά και να τηρούνται απ’ όλους. Στην κατεύθυνση αυτή η κυβέρνηση εκτός από το άνοιγμα του τουρισμού, προσανατολίζεται για αρχές Απριλίου να ανοίξουν λιανεμπόριο και σχολεία, ενώ στο τραπέζι μένει και το θέμα της εστίασης.

Τα επόμενα βήματα που θα αποφασισθούν την εβδομάδα αυτή για την κοινωνία και την αγορά, περιέγραψε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ 'Ακης Σκέρτσος, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ: συγκεκριμένα, μέσα στην εβδομάδα θα συζητηθούν οι ημερομηνίες, πάντως «τοποθετούμε για τις αρχές Απριλίου την επανέναρξη συγκεκριμένων δραστηριοτήτων με προτεραιότητα στο λιανεμπόριο και την εκπαίδευση, κι από εκεί και πέρα, μέσα Απριλίου και στην εστίαση σε εξωτερικούς χώρους», όπως ανέφερε.

Την Τετάρτη η συνεδρίαση των ειδικών

Η Τετάρτη είναι η πιο κρίσιμη ημέρα της εβδομάδας, αφού συνεδριάζει η επιτροπή των ειδικών και δεν αποκλείεται να έχουμε και την ίδια ημέρα ανακοινώσεις για τα μέτρα χαλάρωσης.

Τρία ζητήματα θα εξεταστούν: το άνοιγμα του λιανεμπορίου, των σχολείων (Γυμνασίων και Λυκείων) και οι διαδημοτικές μετακινήσεις.

Για τα δύο πρώτα ζητήματα εξετάζονται ήδη αυστηρά μέτρα για τον κορονοϊό. Στην περίπτωση του λιανεμπορίου, για το ελεγχόμενο άνοιγμα θα προβλέπεται η συνέχιση των μέτρων αυτοπροστασίας και τα οικιακά τεστ (self test).

Λιανεμπόριο

Πιο πιθανή πάντως θεωρείται η εισήγηση του ανοίγματος του λιανεμπορίου στις 5 ή τις 12 Απριλίου και μετά από τις έντονες πιέσεις του εμπορικού κόσμου, ο οποίος προειδοποίησε το σαββατοκύριακο για κινητοποιήσεις.

Σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του λιανεμπορίου τώρα, όπως όλα δείχνουν οι επιλογές είναι δύο. Από τη μία υπάρχουν «φωνές» για αξιοποίηση του click away και του click in shop και από την άλλη για πλήρη απελευθέρωση με μόνους περιορισμούς τον αριθμό των καταναλωτών στα καταστήματα και την υποχρέωση χρήσης του 13032 το οποίο θα έχει αυστηρό πλαίσιο τριών ωρών μία φορά την ημέρα.

Πάσχα στο χωριό;

Για τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις, κυβερνητικά στελέχη δηλώνουν ότι είναι πρόωρη η συζήτηση και άρα αβέβαιο ακόμη αν θα μπορέσουμε να κάνουμε Πάσχα στα χωριά μας.

Παρότι οι επιστήμονες αρκετό καιρό πριν διαβεβαίωναν ότι το φετινό Πάσχα θα ήταν εντελώς διαφορετικό από το περσινό, οι φωνές που επικύρωναν το «Πάσχα στο χωριό» γίνονταν όλο και πιο ισχνές καθώς οι επιδημιολογικοί δείκτες έπαιρναν την ανιούσα.

Πλέον οι ειδικοί γίνονται όλο και πιο επιφυλακτικοί στο να πάρουν μία σαφή θέση για το κάτω από ποιες συνθήκες θα γίνει φέτος το ψήσιμο του οβελία ενώ κάποιοι δεν διστάζουν να θέσουν το δίλημμα «Πάσχα ή καλοκαίρι».

Διαδημοτικές μετακινήσεις

Άλλο ένα «μέτωπο» για το οποίο είναι πιθανόν να αποφασίσουν αυτήν την εβδομάδα οι επιστήμονες είναι αυτό των διαδημοτικών μετακινήσεων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες ίσως ενταχθούν στο πλαίσιο χαλάρωσης που πιθανολογείται να ισχύει από τη Δευτέρα και ειδικά αυτές να επιτραπούν το ερχόμενο Σάββατο.

Ωστόσο, μιας και η ίδια συζήτηση είχε γίνει και πριν από λίγες ημέρες χωρίς να δοθεί πράσινο φως, δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να κρίνει και πάλι τη χαλάρωση αυτή ως πρόωρη.

Πελώνη: Προτεραιότητα να ανοίξουν λιανεμπόριο και Γυμνάσια - Λύκεια

Σε ένα σταδιακό και ελεγχόμενο άνοιγμα των δραστηριοτήτων στοχεύει η κυβέρνηση, όπως δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, τονίζοντας ότι προτεραιότητα είναι να ανοίξουν το λιανεμπόριο και τα σχολεία, με πρώτα τα Γυμνάσια και τα Λύκεια.

Αναφορικά με τα self tests, η κ. Πελώνη είπε πως 31 εταιρείες κατέθεσαν προσφορά και ότι ο διαγωνισμός θα πάει στο Ελεγκτικό Συνέδριο σήμερα.

Σημείωσε πως δεν υπέβαλε προσφορά η Siemens, εξαπολύοντας πυρά κατά του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έκανε λόγο για φωτογραφικό διαγωνισμό και απευθείας ανάθεση στη Siemens.

Μιλώντας στον «ΑΝΤ1», η κ. Πελώνη τόνισε πως θα εξεταστεί το ενδεχόμενο για υποχρεωτικά τεστ, επισημαίνοντας παράλληλα πως θα είναι για όλους και αποτελούν ένα συμπληρωματικό εργαλείο.

Παράλληλα, η κ. Πελώνη χαρακτήρισε ενθαρρυντικό σημάδι τη μείωση των εισαγωγών, ενώ τόνισε πως «το ΕΣΥ αντέχει».

Όπως εξήγησε η ίδια, η αύξηση στον αριθμό των διασωληνωμένων αντικατοπτρίζει την επιδημιολογική εικόνα των προηγούμενων εβδομάδων.

«Ανάσες» στην κοινωνία

Η κ. Πελώνη υπογράμμισε ότι επιθυμία της κυβέρνησης είναι να γίνουν προσαρμογές στα μέτρα, να δοθούν «ανάσες» στην κοινωνία και να επιτραπούν δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους.

Η ίδια διαχώρισε, ωστόσο, το πράσινο φως στις διαδημοτικές μετακινήσεις από τις μετακινήσεις από νομό σε νομό, εξηγώντας πως είναι νωρίς ακόμα για τις τελευταίες, όπως και για την επέκταση του ωραρίου κυκλοφορίας.

Αναφορικά με την εστίαση, εκτίμησε πως ένα άνοιγμα θα εξεταστεί μετά τα μέσα Απριλίου, ενώ για τον τουρισμό, υπενθύμισε πως πέρυσι η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες στις οποίες εφαρμόστηκε η φόρμα εντοπισμού επιβατών (PLF).

Η ίδια χαρακτήρισε άδικη την κριτική στην κυβέρνηση για το άνοιγμα του τουρισμού, σημειώνοντας πως η μετέπειτα έξαρση των κρουσμάτων δεν συνδέεται με αυτό.

Γεωργιάδης : Το άνοιγμα του λιανεμπορίου είναι κοντά

Κρίσιμη η τρέχουσα εβδομάδα αν η τάση σταθεροποίησης των κρουσμάτων συνεχιστεί ή υποχωρήσει, το άνοιγμα του λιανεμπορίου είναι κοντά δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή Secret, με τον Παναγιώτη Τζένο, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

Ειδικότερα, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε πως το κριτήριο για επανεκκίνηση οικονομικών δραστηριοτήτων είναι η πίεση στο σύστημα υγείας, ενώ ξεκαθάρισε πως ό,τι θα ανοίξει δεν θα ξανακλείσει.

Κεραμέως: Στόχος το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων την επόμενη εβδομάδα

Την επόμενη εβδομάδα σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης αναμένεται να ανοίξουν τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Τα παραπάνω ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, μιλώντας για τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης και στο άνοιγμα, κατά προτεραιότητα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Ειδικότερα, η κ. Κεραμέως μιλώντας το πρωί στο MEGA, υπογράμμισε ότι στόχος είναι το άνοιγμα των γυμνασίων και λυκείων την επόμενη εβδομάδα.

Η κ. Κεραμέως σημείωσε ότι την Παρασκευή υπήρξε συζήτηση με την Επιτροπή και παρουσιάστηκε το σχέδιο του υπουργείου για το άνοιγμα, αρχικά των γυμνασίων και των λυκείων.

Προσπαθούμε – όπως είπε – να ανοίξουν άμεσα τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς οι συγκεκριμένοι μαθητές έχουν χάσει περισσότερα μαθήματα σε σχέση με τους αντίστοιχους της πρωτοβάθμιας.

Κοροναϊός: Συντεταγμένο άνοιγμα προτείνουν οι ειδικοί

Υπέρ της συντεταγμένης επαναλειτουργίας των δραστηριοτήτων που παραμένουν κλειστές τάχθηκαν στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» η Διευθύντρια 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής στο Σωτηρία, Μίνα Γκάγκα και ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης.

«Καλύτερα να ανοίξουμε συντεταγμένα. Παρά αυτό που γίνεται τώρα. Που ο περισσότερος κόσμος έχει ανάγκη να βγει, και βγαίνουμε πάμε ο ένας στα σπίτια του άλλου, στις πλατείες. Με προσοχή, αλλά να υπάρξει χαλάρωση των μέτρων» σημείωσε η γιατρός.

«Από τον Δεκέμβριο λέω να αφήσουν τον κόσμο να βγει έξω. Η πατρίδα μας έχει αρκετά καλό καιρό. Περνάμε ένα ισχυρό κύμα πανδημίας. Αν κερδίσουμε περισσότερο χρόνο εκτός, θα είναι πολύ μεγάλο όφελος. Είναι καιρός να πάρουμε τέτοια μέτρα» υπογράμμισε ο καθηγητής.

Εν τούτοις, οι ειδικοί, έθεσαν διαφορετικές προτεραιότητες στο τι πρέπει να ανοίξει πρώτο.

Η κ. Γκάγκα έδωσε προτεραιότητα στο άνοιγμα των σχολείων και το λιανεμπόριο «και να πάμε στην εστίαση πιο συντεταγμένα και σταδιακά». Ο κ. Γουργουλιάνης εκτίμησε πως με το άνοιγμα της εστίασης στους εξωτερικούς χώρους «είναι πιο εύκολο να ελέγξει κανένας τον ιδιοκτήτη της καφετέριας αν τηρεί τα μέτρα, από το να ελέγξει ανθρώπους που συνωστίζονται σε παγκάκια και πλατείες».

Self – test

Σε ότι αφορά στα self – test, η κ. Γκάγκα, είπε ότι θα βοηθήσουν και ότι πρόκειται να είναι ένας «δείκτης» για την πανδημία. «Αλλά δεν σημαίνει, ότι είμαστε αρνητικοί δεν φοράμε την μάσκα και εξακολουθούμε να προσέχουμε» πρόσθεσε.

Πολύ θετικός στη χρήση των self – test ήταν ο κ. Γουργουλιάνης, καθώς όπως είπε, είναι ευκαιρία να γίνουν πάρα πολλά τεστ. Εντούτοις, υπογράμμισε, ότι τα εν λόγω τεστ δεν εντοπίζουν τους ασυμπτωματικούς.

Πάσχα

Τέλος, σχετικά με το Πάσχα, η κ. Γκάγκα τόνισε την ανάγκη για απόλυτη προσοχή και τήρηση των μέτρων.

«Δεν ξέρω αν θα επιτραπεί η υπερτοπική μετακίνηση το Πάσχα. Ελπίζω ότι θα επιτραπεί, αλλά η ελευθερία σημαίνει ότι πρέπει να προσέχουμε. Δεν σημαίνει ότι θα φάμε και θα γιορτάσουμε 30-40 άτομα χωρίς μάσκες. Να κρατήσουμε μικρό περιορισμένο αριθμό ανθρώπων και όσο μπορούμε τον ίδιο».

Τζανάκης στα Παραπολιτικά 90,1: Σε μία με δύο μέρες θα φανεί αποκλιμάκωση της πανδημίας

«Από αύριο ή μεθαύριο θα φανεί αποκλιμάκωση της πανδημίας του κοροναϊού, ωστόσο ως τις 15 Απριλίου οι μολύνσεις θα κινούνται γύρω στις 2.000 δήλωσε  ο καθηγητής Πνευμονολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστήμιου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.

Ο κ. Τζανάκης επισήμανε πως υπάρχει ακόμα πρόβλημα στη δυτική Αττική, στο βόρειο τομέα, στον Πειραιά, αποκλιμάκωση στο νότιο τομέα και σταθεροποίηση στο κέντρο της Αθήνας.

Ακόμη σημείωσε πως οι όποιες επιπτώσεις από ένα άνοιγμα οικονομικών δραστηριοτήτων θα φανούν μετά από 15 με 20 ημέρες.

Τέλος ο καθηγητής εκτίμησε πως ότι ανοίξει δεν θα ξανακλείσει.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ