Η επιστροφή της μουσικής στην εστίαση και η χαλάρωση των μέτρων με ασπίδα τα εμβόλια - Τι αλλάζει από αύριο

Η επιστροφή της μουσικής στην εστίαση και η χαλάρωση των μέτρων με ασπίδα τα εμβόλια - Τι αλλάζει από αύριο

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την περαιτέρω χαλάρωση και την άρση και των τελευταίων μέτρων, καθώς οι εμβολιασμοί δημιουργούν νέα επιδημιολογικά δεδομένα.

Η μουσική σε μπαρ, κλαμπ και εστιατόρια επιστρέφει, ενώ πολλές αλλαγές και στις μετακινήσεις έρχονται από το Σάββατο, ενώ σταδιακά μέχρι και την 1η Ιουλίου θα έχουν αρθεί όλα τα περιοριστικά μέτρα.

Με ασπίδα τα εμβόλια
Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων έχει λάβει υπ’ όψιν τρία σημεία ώστε να αποφασίσει πώς και σε ποια δραστηριότητα θα δώσει το πράσινο φως. Κύριο χαρακτηριστικό σημείο, που δείχνει και το στίγμα της επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας, είναι η πορεία του εμβολιασμού. Καθημερινά στην χώρα εμβολιάζεται σχεδόν το 1% του πληθυσμού ενώ πλέον σχεδόν όλα τα εμβόλια είναι διαθέσιμα για όλες σχεδόν τις ηλικίες. Έτσι, με αυτούς τους ρυθμούς και εφόσον από την μία συνεχίσει η εμβολιαστική διαδικασία να είναι υποδειγματική και από την άλλη οι παραδόσεις συνεχίσουν κανονικά, οι στόχοι για ανοσία του πληθυσμού στα μέσα ή προς τα τέλη του καλοκαιριού είναι πολύ κοντά.

Η κατάσταση στο σύστημα υγείας είναι ένας ακόμη παράγοντας που θα διαμορφώσει άμεσα τις αποφάσεις για την άρση των μέτρων. Το ΕΣΥ άντεξε ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές της πανδημίας, ενώ τώρα μέρα με την ημέρα τα στοιχεία δείχνουν μία αισθητή πτώση στους διασωληνωμένους αλλά και τις εισαγωγές. Η πορεία του εμβολιασμού έχει συμβάλει σε αυτό.

Τέλος, τα «μαθηματικά» της πανδημίας δείχνουν πως η χώρα βρίσκεται σε θετική τροχιά με τα ημερήσια κρούσματα να είναι σε ελεγχόμενα επίπεδα χωρίς προς το παρόν να υπάρχει ανησυχία. Προς επίρρωσιν αυτών, τη βελτιωμένη εικόνα της Ελλάδας αναφορικά με την πορεία της πανδημίας, έδειξαν ξεκάθαρα οι ανανεωμένοι χάρτες που δημοσίευσε χθες Πέμπτη το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC). Η σημαντική διαφοροποίηση σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, αποτυπώνεται στον χάρτη, που συνδυάζει τον δείκτη των τεστ, τα νέα κρούσματα και τον δείκτη θετικότητας, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της χώρας έχει «κιτρινίσει» μετά από αρκετές εβδομάδες. Μοναδικές «πορτοκαλί» περιοχές παραμένουν η Δυτική Μακεδονία, μέρος της Θεσσαλίας και η Αττική.

Τι αλλάζει από το Σάββατο
Όλα τα παραπάνω έφεραν την πολυπόθητη χαλάρωση των μέτρων η οποία κάνει το πρώτο βήμα το ερχόμενο Σάββατο με την… επανείσοδο της μουσικής στην εστίαση και την επέκταση του ωραρίου της επιτρεπόμενης κυκλοφορίας από τις 12:30 τα μεσάνυχτα στη 01:30.

Οι επιστήμονες ουσιαστικά αποφάσισαν πως το διάστημα 12 έως 30 Ιουνίου θα αποτελέσει το μεταίχμιο πριν την πλήρη κατάργηση των περιοριστικών μέτρων. Έτσι, από την 1η Ιουλίου καταργείται η απαγόρευση κυκλοφορίας, κάτι που θα επιτρέψει όχι μόνο στους πολίτες να κινούνται χωρίς περιορισμούς αλλά και στα καταστήματα της εστίασης να επιστρέψουν στην πλήρη κανονικότητα. Σημειώνεται ωστόσο πως μέχρι στιγμής η εστίαση λειτουργεί μόνο στους εξωτερικούς χώρους και μόνο με καθήμενους.

Μία ακόμα χαλάρωση που αποφασίστηκε και θα ξεκινήσει από την 1η Ιουλίου αφορά στις δεξιώσεις γάμων και βαπτίσεων για τις οποίες ενδιαφέρονταν χιλιάδες ζευγάρια ανά την επικράτεια. Ο κλάδος βρισκόταν σε απραξία ουσιαστικά από πέρσι καθώς πολλές ήταν οι δεξιώσεις που είχαν αναβληθεί λόγω της πανδημίας και φέτος με το υφιστάμενο πλαίσιο του ορίου των 100 ατόμων άνευ μουσικής έβλεπαν τα όνειρά τους να είναι άκρως περιορισμένα για ακόμη μία φορά.

Ποια ακόμα μέτρα αποφασίστηκαν
Από το Σάββατο 12 Ιουνίου στις 6 το πρωί αυξάνεται το ποσοστό πληρότητας σε δραστηριότητες ακροάματος - θεάματος από 50 σε 75%, όταν το θέατρο είναι χωρητικότητας έως 1.000 θέσεων, σε 70% έως 5000 θέσεων, και σε 65% όταν είναι δυναμικότητας έως 15.000 θέσεων. Αν είναι πλέον των 15.000 θέσεων, ο μέγιστος αριθμός οριστικοποιείται σταθερά στα 10.000 άτομα, σε κάθε περίπτωση με υποχρεωτική χρήση μάσκας για όλους.

Επίσης, για τα καταστήματα κινητής τηλεφωνίας επιτρέπεται πλέον η ταυτόχρονη παρουσία τεσσάρων πελατών σε καταστήματα εμβαδού έως 100 τ.μ..

Από τη Δευτέρα 14 Ιουνίου επανεκκινούν οι πρακτικές, εργαστηριακές και κλινικές ασκήσεις όλων των φοιτητών, όλων των εξαμήνων, καθώς και των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης των ΑΕΙ.

Τέλος, όσον αφορά τις εμποροπανηγύρεις, αποφασίστηκε η επανέναρξή τους μόνο σε περιφερειακές ενότητες που το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων θα ξεπερνά το 50%. Το σχετικό υγειονομικό πρωτόκολλο θα επικαιροποιηθεί και θα ανακοινωθεί τα επόμενα εικοσιτετράωρα. Την επόμενη εβδομάδα θα αποφασιστούν ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας οι υπόλοιπες δραστηριότητες.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS