Αρση lockdown: Επαναλειτουργούν από σήμερα τα θερινά σινεμά -Τα επόμενα βήματα και οι προειδοποιήσεις για ελέγχους

Αρση lockdown: Επαναλειτουργούν από σήμερα τα θερινά σινεμά -Τα επόμενα βήματα και οι προειδοποιήσεις για ελέγχους

Ένα ακόμα βήμα επιστροφής στην κανονικότητα γίνεται σήμερα στο πλαίσιο της σταδιακής άρσης του lockdown με τα θερινά σινεμά να ανοίγουν τις πόρτες τους για τους σινεφίλ.

Η λειτουργία των σινεμά έρχεται μετά των άνοιγμα των βρεφονηπιακών σταθμών την περασμένη Δευτέρα. Και αυτά θα λειτουργήσουν με κανόνες και περιορισμούς λόγω κορωνοϊού και συγκεκριμένα ανώτατο όριο χωρητικότητας 75%.

Ώθηση στα νέα βήματα δίνει το εμβολιαστικό πρόγραμμα. Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα ανοίγουν τα ραντεβού για όλα τα εμβόλια για τις ηλικίες 40-44 που μέχρι τώρα μπορούσαν να εμβολιαστούν μόνο με AstraZeneca. Αμέσως μετά σειρά θα πάρουν οι ηλικίες 35-39 και 30-34 ετών. Το πρόγραμμα θα ανεβάσει στροφές και τον Ιούνιο και μάλιστα το μήνα αυτό αναμένεται να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί για τους 20-29 ετών. Εκτιμάται έτσι ότι μέχρι το τέλος Μαΐου θα έχουν γίνει περισσότεροι από 5.500.000 εμβολιασμοί.

Τι άλλο ανοίγει μέσα στον Μάιο

  • 24 Μαΐου: ΟΠΑΠ PLAY - Σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο
  • 31 Μαΐου: Γυμναστήρια - Σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο και αναλογία πληθυσμού 1/10 τμ- 2 self tests/ εργαζόμενους. Υπηρεσίες ευεξίας - Σύμφωνα με τους κανόνες λειτουργίας των Κέντρων Αισθητικής Catering, χώροι δεξιώσεων κλπ - Σε εξωτερικούς χώρους σύμφωνα με τους κανόνες λειτουργίας της εστίασης


Βήματα και τον Ιούνιο

Βήματα επιστροφής στις προ κορωνοϊού δραστηριότητες αναμένονται και τον Ιούνιο καθώς ενδέχεται στις αρχές του μήνα να επανέλθει η μουσική στα καταστήματα εστίασης, ενώ γίνονται και προσπάθειες για να αυξηθεί το όριο των 100 ατόμων στους γάμους. Άλλωστε, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, είχε δηλώσει ότι δεν θεωρεί αναγκαίο αυτό το όριο.

«Προσωπικά είμαι πεπεισμένος ότι δεν χρειάζεται το όριο των 100 ατόμων για τις δεξιώσεις», είχε πει. «Όταν σήμερα με τους όρους της εστίασης, σε ένα εστιατόριο, με τα τραπέζια των 6 και τις αποστάσεις που προβλέπονται μπορεί ένα εστιατόριο να έχει 100, 200, 300 ανθρώπους είναι παράλογο να το κάνει ένα εστιατόριο και να μην το κάνει ένα κτήμα που κατά τεκμήριο η άπλα είναι πολύ μεγαλύτερη», εξήγησε και έκανε λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό.

Τέλος, υπάρχει και η εκκρεμότητα των εσωτερικών χώρων εστίασης που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν σε ένα ποσοστό 50% -70% και αυτό θα μπορούσε να συμβεί κατά πάσα πιθανότητα στο τέλος του Ιουνίου γιατί τότε αναμένεται να εμβολιαστεί το 50% του ενήλικου πληθυσμού τουλάχιστον με μία δόση του εμβολίου. Οι εσωτερικοί χώροι έχουμε ξεκαθαρίσει ότι θα ανοίξουν όταν θα φτάσουμε στο 50% του πληθυσμού εμβολιασμένους έστω με τη μία δόση, είχε ξεκαθαρίσει άλλωστε ο κ. Γεωργιάδης.

Προειδοποιήσεις για αυστηρούς ελέγχους

Σημειώνεται πάντως ότι χθες με αφορμή την επαναλειτουργία των θερινών κινηματογράφων η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη τόνισε την ανάγκη τήρησης των μέτρων ατοιμικής και συλλογικής προστασίας. Ελευθερία δεν σημαίνει ασυδοσία, τόνισε και σημείωσε ότι αυτό είναι ανάγκη να συνειδητοποιηθεί από όλους. «Διότι -όπως προκύπτει από τα στοιχεία των ελέγχων- παρατηρείται χαλάρωση στη χρήση των μασκών, την τήρηση των αποστάσεων, τους όρους λειτουργίας των εστιατορίων και των καφέ».

Υπογράμμισε ακόμη πως «απέναντι σε όλα αυτά, οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες αναδιαμορφώνουν το πρόγραμμά τους και προχωρούν σε σαρωτικούς ελέγχους. Δεν μπορεί να γίνονται ανεκτές ούτε πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού, ούτε φαινόμενα που δημιουργούν σοβαρά ζητήματα για τη δημόσια υγεία και για την πορεία ελευθερίας που ξεκινήσαμε».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS