Αρση μέτρων lockdown: Σενάριο για 22 Μαρτίου -Από τι θα κριθεί

Αρση μέτρων lockdown: Σενάριο για 22 Μαρτίου -Από τι θα κριθεί

Ο εξαιρετικά υψηλός αριθμός κρουσμάτων, η αύξηση των διασωληνωμένων, αλλά και η εμφάνιση μεταλλάξεων του κορωνοϊού, φαίνεται να καθυστερούν το άνοιγμα της αγοράς και την σταδιακή άρση μέτρων του lockdown.

Με όλα τα δεδομένα να δείχνουν πως ο στόχος της 16ης Μαρτίου έχει χαθεί, πιθανόν να έχουμε μια νέα παράταση του lockdown και οι αρμόδιοι κοιτούν πλέον προς μία νέα ημερομηνία, δηλαδή στις 22 Μαρτίου. Η σταδιακή άρση των μέτρων θα γίνει με την προϋπόθεση ότι το ιικό φορτίο θα είναι μειωμένο και οι εμβολιασμοί θα προχωρούν, όπως τονίζουν συνεχώς τόσο οι ειδικοί, όσο και η κυβέρνηση.


Η πορεία της πανδημίας μέχρι στιγμής δείχνει πως οι μεταλλάξεις, τα συνεχώς αυξανόμενα κρούσματα -χθες ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ 2.301 νέα κρούσματα - και η ασφυκτική κατάσταση στα νοσοκομεία με τους διασωληνωμένους να ανέρχονται πλέον σε 452, «φρενάρουν» το ενδεχόμενο ανοίγματος της αγοράς, πριν από τις 22 Μαρτίου.

Γεραπετρίτης: Σκοπός μας να ανοίξει σταδιακά η αγορά και η κοινωνία μέσα στο Μάρτιο

Μιλώντας χθες στο Mega, ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ανέφερε πως σκοπός της κυβέρνησης είναι εντός του Μαρτίου να ανοίξει σταδιακά η αγορά και η κοινωνία. «Είναι μια μάχη με τον χρόνο», είπε χαρακτηριστικά, ενώ για το lockdown δήλωσε πως η παράτασή του ή όχι θα εξεταστεί επίκαιρα.

Για το λιανεμπόριο είπε πως το άνοιγμά του θα γίνει με σύστημα που θα ελέγχει κατά το δυνατόν την κινητικότητα και θα εξασφαλίζει την τήρηση των μέτρων. Όπως υπογράμμισε, δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι το λιανεμπόριο αποτέλεσε υπερμεταδότη του ιού.

Βασιλακόπουλος για lockdown: Πάσχα στα χωριά μας
Μιλώντας στο Open Tv, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, αναφέρθηκε στις πιθανές ημερομηνίες ανοίγματος της αγοράς λέγοντας πως είναι πιο εφικτό να ανοίξει το λιανεμπόριο στις 22 Μαρτίου και τον Απρίλιο τα σχολεία. Επίσης, δήλωσε πως υπάρχει η πιθανότητα να κάνουμε κανονικό Πάσχα φέτος και ότι ίσως πάμε και στα χωριά μας.

Ο κ. Βασιλακόπουλος στάθηκε υπέρμαχος του ανοίγματος της αγοράς, αλλά με μεγάλη προσοχή κι επίδειξη φυσικά της ατομικής ευθύνης. «Νομίζω μπορεί να ανοίξουν τα καταστήματα. Είναι εφικτό να γίνει στις 22 Μαρτίου» τόνισε κι εξήγησε: «Στις μεγάλες πόλεις μπορούν να ανοίξουν με ραντεβού τα μαγαζιά του εμπορίου. Ας μην ανοίξουν στην πρώτη φάση τα πολύ μεγάλα καταστήματα».

Για τα σχολεία επεσήμανε ότι «είναι νωρίς να ανοίξουν μέσα στον Μάρτη, καλύτερα να μπούμε στον Απρίλη», ενώ για το Πάσχα παρουσιάστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος λέγοντας πως «θα κάνουμε κανονικό Πάσχα. Και οι εκκλησίες θα ανοίξουν, και θα πάμε στα χωριά μας».

Πώς θα γίνει η άρση του lockdown
Δεδομένων των συνθηκών, η κυβέρνηση ετοιμάζει το πλαίσιο της λειτουργίας της αγοράς για όταν αυτή ανοίξει.

Το 13032 είναι ήδη έτοιμο και όπως όλα δείχνουν θα χρησιμοποιηθεί στο λιανεμπόριο προκειμένου οι πολίτες να λαμβάνουν την επιβεβαίωση πως έχουν τρεις ώρες προκειμένου να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους. Οι ειδικοί πιστεύουν, πως από τις 22 Μαρτίου μπορεί να ξεκινήσει να λειτουργεί το λιανεμπόριο, είτε με click away για αρχή, είτε με ένα μήνυμα διάρκειας τριών ωρών στο 13032.

Με τους εμβολιασμούς να αυξάνονται το επόμενο διάστημα, ίσως να δημιουργηθούν και οι συνθήκες για πλήρως ελεγχόμενο και με αυστηρές προϋποθέσεις άνοιγα της εστίασης στα τέλη Απριλίου.

Τα νέα μέτρα που ισχύουν τώρα
Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, η απαγόρευση κυκλοφορίας που στις άλλες περιοχές που βρίσκονται στο «βαθύ κόκκινο» ξεκινά από τις 18:00 τις καθημερινές ισχύει από τις 21:00. Τα Σαββατοκύριακα όμως η κυκλοφορία επιτρέπεται έως τις 19:00 ενώ αίρεται στις 05:00.

Πλέον, με όσα ισχύουν, οι πολίτες θα πρέπει να κινηθούν αυστηρά μέσα σε μία ακτίνα 2 χιλιομέτρων από την κατοικία τους ή εντός των ορίων του δήμου τους.

Οι αλλαγές στα SMS -Τι ισχύει για τους κωδικούς 2, 3, 6
Οι σημαντικές αλλαγές στα SMS αφορούν τους κωδικούς μετακίνησης 2, 3 και 6 και αναπροσαρμόζονται ως εξής:

Στο SMS 2, που αφορά σε μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους, αλλά και στο SMS 3, όσον αφορά το σκέλος των τραπεζών, η μετακίνηση θα πραγματοποιείται μόνον είτε εντός του οικείου δήμου είτε σε απόσταση έως 2 χιλιομέτρων από τον τόπο κατοικίας.

Ως προς το SMS 6, που αφορά σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, οι δραστηριότητες αυτές πραγματοποιούνται αποκλειστικά και μόνο πεζή ή με ποδήλατο. Δεν θα μπορεί, δηλαδή, κανείς σε όλη τη χώρα να στείλει κωδικό 6 και να πάρει το αυτοκίνητο ή τη μοτοσικλέτα του προκειμένου να μεταβεί σε άλλη περιοχή για να αθληθεί ή να βγάλει βόλτα το κατοικίδιο.

Αυστηρότεροι έλεγχοι για τη μετακίνηση με κωδικό 4
Παράλληλα, όσον αφορά τον κωδικό SMS 4, τα ελεγκτικά όργανα ζητούν επιπλέον διευκρινίσεις κατά τον έλεγχο, ώστε να επιβεβαιώσουν την ορθή χρήση του SMS.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS