Αυτός είναι ο 49χρονος που έκλεψε τους πίνακες του Πικάσο και του Μοντριάν από την Εθνική Πινακοθήκη

Αυτός είναι ο 49χρονος που έκλεψε τους πίνακες του Πικάσο και του Μοντριάν από την Εθνική Πινακοθήκη

Σαράντα εννέα ετών, ελαιοχρωματιστής, με πάθος -όπως υποστηρίζει ο ίδιος- για την τέχνη. Αυτό είναι το προφίλ του συλληφθέντος για την κλοπή των πινάκων του Πικάσο και του Μοντριάν πριν από 9 χρόνια από την Εθνική Πινακοθήκη.

Η υπόθεση της μεγάλης και... τέλειας κλοπής εξιχνιάστηκε, όπως όλα δείχνουν, χθες με τη σύλληψη του 49χρονου Γ.Σ. Αμέσως, μαζί με τον δράστη οι αστυνομικές αρχές πήγαν στο σημείο που τους υπέδειξε ο 49χρονος, στη ρεματιά στην Κερατέα, και εντόπισαν τους κρυμμένους πίνακες. Αυτόν του Πικάσο και αυτόν του Μοντριάν.

Το τρίτο έργο που είχε κλαπεί από την Εθνική Πινακοθήκη πριν από 9 χρόνια, ένα σχέδιο του 17ου αιώνα του Μονκάλβο, κατεστράφη, κατά τους ισχυρισμούς του δράστη, και, όπως ο ίδιος υποστήριξε, το πέταξε στην τουαλέτα του σπιτιού του.

Ο συλληφθείς υποστήριξε ότι αγαπάει την τέχνη και δεν ήθελε να πουλήσει τον πίνακα. Όμως, η ΕΛ.ΑΣ., σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, έχει πληροφορίες ότι προσπαθούσε να βρει αγοραστή στο εξωτερικό. Μάλιστα, διατηρούσε λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με το όνομα Artfreak και είχε αναρτήσεις και αναδημοσιεύσεις από μεγάλα μουσεία τέχνης, αλλά και από το Μουσείο Πικάσο.

Σημειώνεται, ακόμη, ότι σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τρία μαχαίρια και αεροβόλο πιστόλι.

49xronos pinakothiki 0.jpeg

Ο 49χρονος, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του, οδηγείται στην αρμόδια εισαγγελική αρχή.

Ποιος έδωσε άραγε αυτή την πολύτιμη, την καθοριστική πληροφορία στην Ελληνική Αστυνομία, που οδήγησε στον εντοπισμό των αριστουργημάτων του Πικάσο και του Μοντριάν, τα οποία ήταν εδώ και περίπου δύο μήνες θαμμένα προσεκτικά κάτω από βάτα στη ρεματιά της Κερατέας;

Κατά την παρουσίαση των δύο έργων που επέστρεψαν στα χέρια της ελληνικής πολιτείας, οι υπηρεσιακοί παράγοντες της αστυνομίας ήταν σαφείς: όλα αυτά τα χρόνια, από τις 9 Ιανουαρίου του 2012 και μετά, είχαν διαρκώς πληροφορίες που ερευνούσαν, αλλά δεν οδηγούσαν πουθενά. Ωσπου τον Φεβρουάριο έφτασε μια πληροφορία που τα άλλαξε όλα και οδήγησε στην Κερατέα, στον 49χρονο, ο οποίος θα μπορούσε να είναι ο ήρωας ενός καλογυρισμένου σίριαλ στο Netflix, τύπου Lupin. Mόνο που, βλέποντάς το αυτό το σίριαλ, θα απορούσαμε: Καλά, είναι δυνατόν; Μήπως κάτι λείπει από την πλοκή; Μήπως;
Φιλότεχνος, αλλά όχι συλλέκτης, παρατηρητικός και πανέξυπνος

Είναι δυνατόν μόνος του, ένας ελαιοχρωματιστής, να οργάνωσε και να εκτέλεσε την κλοπή και επί 9 χρόνια να κρατούσε τα έργα σε μια κρύπτη πλάι στο μπάνιο στο σπίτι του στην Κερατέα, που κληρονόμησε από τον θείο του; Είναι δυνατόν ένας άνθρωπος υπεράνω υποψίας, χωρίς σχέση με τον κόσμο της τέχνης ή τα κυκλώματα της νύχτας, να κατορθώσει το ακατόρθωτο; (Πάντως, πριν από χρόνια, είχε συλληφθεί για κλοπές σε καταστήματα.)

Φαίνεται πως ναι, είναι, διότι, όπως έλεγαν σήμερα αξιωματούχοι, μετά τη συνέντευξη Τύπου του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και της Λίνας Μενδώνη, πρόκειται για έναν πανέξυπνο, ιδιοφυή άνθρωπο. Εναν λάτρη της τέχνης, που δεν είναι ο ίδιος συλλέκτης, αλλά γνωρίζει ανθρώπους που κινούνται στον χώρο του πολιτισμού, έχει φιλικές σχέσεις μαζί τους.

Σε ερώτηση του iefimerida αν θα διερευνηθούν αυτές οι σχέσεις, αν θα ζητηθεί από τους γνωστούς του να καταθέσουν για τον 49χρονο, η απάντηση ήταν αρνητική, αφού φαίνεται ότι η Ελληνική Αστυνομία έχει πειστεί ότι έδρασε μόνος.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ