Μπουρίνι με χαλάζι τα ξημερώματα στην Αττική - Προβλήματα στη Δυτική Ελλάδα από την κακοκαιρία

Μπουρίνι με χαλάζι τα ξημερώματα στην Αττική - Προβλήματα στη Δυτική Ελλάδα από την κακοκαιρία

Ισχυρή καταιγίδα η οποία συνοδεύτηκε από χαλαζόπτωση έπληξε την Αττική μετά τα μεσάνυχτα.

Η κακοκαιρία που έπληξε την Αθήνα είχε ως αποτέλεσμα να μετατραπούν αρκετοί δρόμοι στην πρωτεύουσα σε ποτάμια. Η έντονη βροχόπτωση και οι ισχυροί άνεμοι προκάλεσαν πλημμυρικά φαινόμενα, με αποτέλεσμα να κλείσουν δρόμοι και να προκληθούν προβλήματα στην κυκλοφορία.

Η πυροσβεστική δέχθηκε κλήσεις κυρίως για κοπή δέντρων που είχαν πέσει στη μέση του δρόμου ή είχαν βγει από τις ρίζες τους.

Όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ 100,3 ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος Γιάννης Αρτοποιός, στην Αττική η πυροσβεστική δέχθηκε πάνω από 115 κλήσεις για βοήθεια, εκ των οποίων οι 95 για κοπές δέντρων και αφαιρέσεις αντικειμένων, ενώ έγιναν και απεγκλωβισμοί από ανελκυστήρες.

Οι χρήστες στα social media ανέβασαν βίντεο από το πέρασμα της κακοκαιρίας στην Αθήνα, τα οποία δείχνουν την έκταση των πλημμυρών και των ζημιών που προκλήθηκαν.

Η κακοκαιρία ξεκίνησε νωρίτερα από τα δυτικά και έπληξε την Ηλεία και την Αχαϊα αργά το βράδυ του Σαββάτου των Θεοφανίων. Υπήρξαν πτώσεις δέντρων και σε ορισμένες περιοχές η κακοκαιρία προκάλεσε διακοπές ρεύματος.

Πτώσεις δέντρων σημειώθηκαν στην Ηλεία

Το μπουρίνι που έπληξε την πόλη του Πύργου προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές σε σπίτια και επιχειρήσεις, ενώ φορτηγό αναποδογύρισε εξαιτίας των ισχυρών ανέμων.

Ήδη από χθες το απόγευμα είχε σταλεί μήνυμα απο το 112 στους κατοίκους της Ηπείρου, της Αιτωλοακαρνανιας, των νησιων του Ιονιου, της Ηλειας και της Αχαιας να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους κατά τη διάρκεια των φαινομένων στις απολύτως απαραίτητες.

Είχε προηγηθεί προειδοποιητικό μήνυμα, για αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων, από το 112 στους κατοίκους της Δυτικής Ελλάδας. Σε ισχύ έχει τεθεί, σύμφωνα με τη αστυνομία, ο αποκλεισμός της κυκλοφορίας δικύκλων και φορτηγών στην γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου.

Η κακοκαιρία αναμένεται να συνεχιστεί και τις επόμενες ώρες, με τις πιο έντονες βροχοπτώσεις να σημειώνονται στα δυτικά και τα βόρεια της χώρας.

Η πρόβλεψη της ΕΜΥ

Για σήμερα, Κυριακή 7 Ιανουαρίου, η ΕΜΥ αναφέρει:

α) Οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα συνεχιστούν έως το απόγευμα στη δυτική Ελλάδα (στο Ιόνιο, στην Ήπειρο, στη δυτική Στερεά, στη δυτική και πιθανώς στη νότια Πελοπόννησο). Το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Από νωρίς το πρωί, έντονες κατά περιόδους βροχές και καταιγίδες θα επηρεάζουν κατά τόπους την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και πιθανώς τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου με ύφεση από το απόγευμα.

β) Στα πελάγη θα πνέουν άνεμοι νότιοι νοτιοδυτικοί εντάσεως 7 με 8 μποφόρ και έως τις πρωινές ώρες στο Ιόνιο και το ανατολικό και βόρειο Αιγαίο τοπικά 9 μποφόρ.

Παράλληλα, τα πλοία θα παραμείνουν δεμένα σε αρκετά λιμάνια της χώρας, εξαιτίας της κακοκαιρίας.

Οι θυελλώδεις άνεμοι που θα πνέουν κατά τη διάρκεια της ημέρας δεν επιτρέπουν τον ασφαλή απόπλου των πλοίων και έτσι οι κάβοι θα παραμείνουν δεμένοι.

Συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας προς τους πολίτες
Νωρίτερα, η Πολιτική Προστασία εξέδωσε συστάσεις, καλώντας τους πολίτες να προσέχουν και να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα για να προστατευτούν από την κακοκαιρία. Στην Πάτρα, μάλιστα, η Πολιτική Προστασία βρίσκεται σε 24ωρη επιφυλακή.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων, η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συστήνει στους πολίτες:

-Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

-Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

-Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους

-Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).

-Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

-Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (πχ γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (πχ κάτω από μπαλκόνια).

-Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ. Παράλληλα, η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ