ΕΛΛΑΔΑ

Ξεκινά ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2021: ραντεβού με το μέλλον δίνουν και φέτος οι μαθητές της Ελλάδας

Δηλώσεις συμμετοχής online μπορούν να υποβάλλουν οι μαθητές όλων των βαθμίδων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για συμμετοχή στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2021 που έχει θέμα «21ος αιώνας: Άνθρωποι, Δίκτυα, Τεχνητή Νοημοσύνη», και θα διεξαχθεί τον Ιούνιο, αλλά και για την Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής (WorldRobot Olympiad) 2021 που έχει θέμα: «PowerBots – Το μέλλον της Ενέργειας».

Οι μαθητές της Ελλάδας δίνουν ραντεβού σε ένα μέλλον τεχνολογίας και καινοτομίας συμμετέχονταςστον διαγωνισμό-θεσμό, που διοργανώνεται για έβδομη χρονιά από τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και Επιστήμης WRO Hellas, με στρατηγικό συνεργάτη την COSMOTE . Μέχρισήμερα στους Πανελλήνιους Διαγωνισμούς Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, οι συμμετοχές των μαθητώνέχουν ξεπεράσει τις 24.000, ενώ οι ελληνικές αποστολές στην Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, τησημαντικότερη διεθνή διοργάνωση του κλάδου, έχουν κατακτήσει 8 μετάλλια και 16 διακρίσεις.

Για τον φετινό διαγωνισμό, οι ομάδες των μαθητών καλούνται, σε συνεργασία με τον προπονητή –δάσκαλό τους, να σχεδιάσουν και να προτείνουν ρομποτικές κατασκευές και αυτοματοποιημένες λύσεις,γύρω από θέματα όπως η κλιματική αλλαγή, η αυτόνομη οδήγηση, η ενέργεια, η αγροτικήπαραγωγή, η τυποποίηση, κλπ. Μέσα από τον παράλληλο διαγωνισμό για την ΟλυμπιάδαΕκπαιδευτικής Ρομποτικής θα αναδειχθεί η ελληνική αποστολή που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας.

Επιπλέον, ειδικά για φέτος, με αφορμή την επέτειο από τα 200 χρόνια της ελληνικής επανάστασης,τρέχει και σχετικός διαδικτυακός διαγωνισμός προγραμματισμού και εκπαιδευτικής ρομποτικής.

«Περιμένουμε με ενδιαφέρον να εκπλαγούμε ευχάριστα από τις νέες ιδέες των μαθητών της χώρας μας,οι οποίοι στους προηγούμενους διαγωνισμούς έχουν δείξει ότι έχουν εφευρετικότητα, όρεξη, πάθος καιγνώσεις. Αυτό που έχουμε δει, όλα αυτά τα χρόνια που στηρίζουμε τους πανελλήνιους διαγωνισμούςεκπαιδευτικής ρομποτικής, είναι ότι, παρά τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε, οι μαθητές της χώραςμας παραμένουν προσηλωμένοι στον στόχο τους εντρυφώντας στην εκπαιδευτική ρομποτική καιβρίσκοντας καινοτόμες λύσεις. Με τις ιδέες τους, το ζήλο και την πίστη τους, και αξιοποιώντας τηντεχνολογία μπορούμε να φτιάξουμε έναν κόσμο καλύτερο για όλους.», ανέφερε ο ΠαναγιώτηςΓαβριηλίδης, Chief Marketing Officer Οικιακών Πελατών Ομίλου ΟΤΕ

cosmote 1

Νέες δεξιότητες για τα παιδιά μέσα από τους Διαγωνισμούς Εκπαιδευτικής Ρομποτικής

Μέσα από την εκπαιδευτική ρομποτική τα παιδιά μαθαίνουν να λειτουργούν σε ομάδες, να αναπτύσσουντη δημιουργική σκέψη για την επίλυση σύνθετων προβλημάτων, αλλά και να κατανοούν πρακτικά τιςφυσικές επιστήμες, τον προγραμματισμό και τους αυτοματισμούς. «Κάθε χρόνο η συμμετοχή στους Πανελλήνιους Διαγωνισμούς Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και προπαντόςη ποιότητα των ομάδων αυξάνεται. Στόχος μας είναι οι μαθητές και μαθήτριες της πατρίδας μας ναεξοικειωθούν εμπράκτως με την εκπαίδευση STEM και την τεχνητή νοημοσύνη, όπως συμβαίνειαντίστοιχα σε άλλες προηγμένες οικονομικά και τεχνολογικά χώρες. Ειδικά φέτος, υπό τις συνθήκες τηςπανδημίας η δημιουργική απασχόληση της εκπαιδευτικής ρομποτικής έχει εμπλουτιστεί και με και μεδιαδικτυακούς διαγωνισμούς για προγραμματισμό.», ανέφερε ο Ιωάννης Σομαλακίδης, Πρόεδρος τουWRO Hellas.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των διαγωνισμών, το 85% τωνσυμμετεχόντων δήλωσε, ότι βελτίωσαν τις δεξιότητές τους στον προγραµµατισµό, ενώ 7 στους 10μαθητές ανέφεραν ότι μετά την εμπειρία τους στους διαγωνισμούς, είναι πιθανότερο να επιλέξουνκαριέρα σχετική µε τους τοµείς του STEM. Επίσης, στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Διαγωνισμού, κάθεχρόνο εκπαιδεύονται κατά μέσο όρο 1.500 εκπαιδευτικοί, ενώ αναπτύσσονται ενημερωτικά εγχειρίδια καιεργαλεία σχετικά με την εκπαιδευτική ρομποτική για παιδιά, εκπαιδευτικούς και γονείς.

cosmote 2

 

Η COSMOTE ως στρατηγικός συνεργάτης του WRO Hellas τα τελευταία 7 χρόνια, έχει στηρίξειδιαγωνισμούς εκπαιδευτικής ρομποτικής και προγραμματισμού, καθώς και ενημερωτικά σεμινάρια γιαεκπαιδευτικούς. Επιπλέον έχει διαθέσει σε σχολεία της χώρας δωρεάν εκπαιδευτικό εξοπλισμόρομποτικής, ενώ έχει δημιουργήσει τις πρώτες ταινίες στην Ελλάδα με θέμα την εκπαιδευτική ρομποτική,Robogirl και The Real Robokids . Μέσα από τις ταινίες έγινε περισσότερο γνωστή η εκπαιδευτικήρομποτική ενώ σημειώθηκε και σημαντική αύξηση συμμετοχών στους πανελλήνιους διαγωνισμούς.

Οι διαγωνισμοί εκπαιδευτικής ρομποτικής εντάσσονται στο πλαίσιο των δράσεων της COSMOTE για τηνανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων των νέων της χώρας μας και της ισότιμης συμμετοχής όλων στηνέα ψηφιακή κοινωνία.

Θεματικές ενότητες του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2021

  • Για μαθητές Νηπιαγωγείου (4-5 ετών): «Ο Γαλαξίας μας»
  • Για μαθητές Δημοτικού (6-9 ετών): «Ποδόσφαιρο 2x2»
  • Για μαθητές Δημοτικού (10-12 ετών): «Από τον Αρχιμήδη στον Da Vinci» με νέο κανόνα
  • Για μαθητές Δημοτικού ή Γυμνασίου (10-15 ετών): «Ο Θούριος του Ρήγα και τα Βαλκάνια»Regular Ι και «Race of Robots» Regular II
  • Για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου (13-18 ετών): Τα ρομπότ στην υπηρεσία του ανθρώπου:Powerbots το μέλλον της ενέργειας (Ανοικτή κατηγορία)
  • Για μαθητές Λυκείου (16-18 ετών): Αυτόνομη Οδήγηση (Κατηγορία Regular) και για τα Επαγγελματικά Λύκεια «Αγροτική παραγωγή και τυποποίηση» (συμπεριλαμβάνονται τα ΕσπερινάΕΠΑ.Λ. δίχως περιορισμό ηλικίας

Διαδικτυακός Διαγωνισμός Προγραμματισμού & Εκπαιδευτικής Ρομποτικής: 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση(25 Μαρτίου-25 Απριλίου 2021).

Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής: «PowerBots – Το μέλλον της Ενέργειας».

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του WRO Hellas

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΓΙΩΡΓΟΣ Ν. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Αγιοκατατάξεις Εθνοϊερομαρτύρων

 Copyright © 2014 - 2021 YSTEROGRAFO NEWS