Δαδιά Έβρου: Ολονύχτια η μάχη με τις φλόγες - Προληπτική εκκένωση του οικισμού

Δαδιά Έβρου: Ολονύχτια η μάχη με τις φλόγες - Προληπτική εκκένωση του οικισμού

Στο πύρινο μέτωπο του Έβρου θα βρεθεί ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης


Ολονύχτια ήταν η μάχη με τις φλόγες στο δάσος της Δαδιάς Έβρου με τις αναζωπυρώσεις να είναι συνεχείς.

Η φωτιά έχει φτάσει μια «ανάσα» από τα πρώτα σπίτια του χωριού, με τις Αρχές να προχωρούν στην εκκένωση του οικισμού.

Συγκεκριμένα, στους κατοίκους του χωριού εστάλη μήνυμα εκκένωσης από το «112» της Πολιτικής Προστασίας, όπου τους ζητά να μετακινηθούν προς τη Γιαννούλη Σουφλίου. Σημειώνεται πως στη μάχη της κατάσβεσης έχουν ριχτεί 320 πυροσβέστες, 68 οχήματα, 13 ομάδες πεζοπόρο ενώ από αέρος επιχειρούσαν οκτώ εναέρια μέσα.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, στο χωριό έφτασε το πρώτο λεωφορείο για να προχωρήσει η εκκένωση, ενώ περιπολικά τριγυρνούν στους δρόμους με τους φάρους αναμμένους για να ενημερώσουν και να διευκολύνουν τους κατοίκους στη διαδικασία της εκκένωσης.

Έξω από το χωριό υπάρχουν ήδη αντιπυρικές ζώνες από το Προγραμμα Antinero του ΥΠΕΝ, οι οποίες έχουν διαπλατυνθεί και επισης έχουν παρατεταγμένα πυροσβεστικά στα όρια του χωριού. Επαναλαμβάνεται ότι δεν υπάρχει κίνδυνος και η εκκένωση είναι προληπτική.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δήμαρχος Σουφλίου Παναγιώτης Καλακίκος διευκρίνισε ότι «δεν υπάρχει προς το παρόν κίνδυνος, ωστόσο πρέπει για προληπτικούς λόγους οι κάτοικοι να απομακρυνθούν». Περιγράφοντας την κατάσταση αναφέρει ότι υπάρχουν πυκνοί καπνοί, η φωτιά έχει μεγάλη ένταση και παρά το γεγονός ότι η υφιστάμενη αντιπυρική ζώνη περιμετρικά του χωριού έχει διαπλατυνθεί, το είδος της καιόμενης βλάστησης επηρεάζει τη συμπεριφορά της πυρκαγιάς η οποία υπό συνθήκες θα μπορούσε να περάσει και την αντιπυρική.

Ως προς την οργάνωση της απομάκρυνσης ο δήμαρχος Σουφλίου δηλώνει ότι ήδη έχουν μεταβεί στο χωριό δύο λεωφορεία – ένα του Δήμου και ένα του Ε.Σ. – για τη μεταφορά των κατοίκων, ενώ θα γίνει και καταγραφή των ατόμων που επιθυμούν να διαμείνουν σε ξενοδοχεία, ζήτημα για το οποίο θα μεριμνήσει ο Δήμος.

Aναχωρεί εσπευμένα ο Χρήστος Στυλιανίδης

Στο πύρινο μέτωπο του Έβρου βρίσκεται από το πρωί της Κυριακής ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης. Ειδικότερα, ο κ. Στυλιανίδης θα φτάσει στην περιοχή της Δαδιάς Έβρου στις 05:30 το πρωί της Κυριακής, ως επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου, που θα προχωρήσει στην εκτίμηση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί εξαιτίας της μεγάλης πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή για τρεις ημέρες.

Το κυβερνητικό κλιμάκιο αποτελείται από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Αμυρά, τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, καθώς και επιτελικά στελέχη των δύο Υπουργείων και του Πυροσβεστικού Σώματος.

Στο συντονιστικό για τις φωτιές ο Μητσοτάκης

Στο μεταξύ νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετέβη στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν πρόκειται για έκτακτη επίσκεψη του πρωθυπουργού στο ΕΣΚΕΔΙΚ, αλλά για μια επίσκεψη που γίνεται στο πλαίσιο των τακτικών ενημερώσεών του για την εξέλιξη των φωτιών σε όλη τη χώρα.

Ένας επιπλέον λόγος για τη σημερινή του επίσκεψη στο ΕΣΚΕΔΙΚ ήταν και για να ενημερωθεί από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη, ενόψει της αυριανής μετάβασης του κυβερνητικού κλιμακίου στη Δαδιά Έβρου.

Μεγάλη η οικολογική καταστροφή

Η οικολογική καταστροφή είναι μεγάλη, εάν σκεφτεί κανείς ότι η πυρκαγιά έχει επεκταθεί σε πέντε μέτωπα και το δάσος της Δαδιάς αποτελεί καταφύγιο άγριας ζωής που την ίδια στιγμή φιλοξενεί την τελευταία αποικία μαυρόγυπα στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ενεργά μέτωπα καίνε τις παρυφές βόρεια του προστατευόμενου δάσους, ουσιαστικά στα όρια του μεγάλου πυρήνα. Οι εικόνες μέσα από τον πνεύμονα πρασίνου που καταστρέφεται είναι αποκαρδιωτικές.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις κάνουν ό,τι μπορούν για να σωθεί το δάσος, αλλά οι συνθήκες στην περιοχή είναι πολύ δύσκολες.

Το ανατολικό μέτωπο έχει ελεγχθεί. Βόρεια, βορειοδυτικα και δυτικά υπάρχουν μικρές και διασπαρτες ενεργές εστίες. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι νοτιοδυτικά όπου συνεχίζει να καίει ένα μέτωπο με μεγάλη έκταση. Εκεί εστιάζουν πλέον την κύρια προσπάθεια με επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

«Σημαντικότερη η ασφάλεια των κατοίκων»

Nωρίτερα, ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τόνισε πως «το σημαντικότερο για εμάς είναι η ασφάλεια των κατοίκων, του χωριού και όλες οι δυνάμεις θα ριχτούν εκεί».

Η πυρκαγιά πλέον προσεγγίζει τα κτίρια της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενης Περιοχής έχοντας ξεπεράσει το παρατηρητήριο των αρπακτικών.

Ο κ. Πέτροβιτς υπογραμμίζει πως ταυτόχρονα με το σχεδιασμό και τις προσπάθειες διαφύλαξης του χωριού από την πύρινη λαίλαπα, μέγιστης σημασίας είναι και η περισυλλογή και περίθαλψη τραυματισμένων ατόμων της άγριας πανίδας.

Ήδη το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με την ΑΝΙΜΑ, τον Αρίωνα, τη «Δράση για άγρια ζωή» και άλλες ΜΚΟ και ιδιώτες κτηνιάτρους, οργανώνει αποστολή στην περιοχή για τη δημιουργία σταθμού πρώτων βοηθειών για την άγρια πανίδα. Σύμφωνα με τον κ. Πέτροβιτς, το WWF Ελλάς και διάφορα φιλοζωικά σωματεία σε συνεργασία με κτηνιάτρους περιθάλπουν τα ζώα που περισυλλέγουν όλοι όσοι επιχειρούν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS