Ξεκινά σήμερα η δίκη για το θανατηφόρο λιντσάρισμα του Ζακ Κωστόπουλου

Ξεκινά σήμερα η δίκη για το θανατηφόρο λιντσάρισμα του Ζακ Κωστόπουλου

Τρία χρόνια και ένα μήνα μετά το θανατηφόρο λιντσάρισμα του ακτιβιστή, καλλιτέχνη και αρθρογράφου Ζακ Κωστόπουλου στην οδό Γλάδστωνος στην Ομόνοια, έφτασε η ώρα για την απόδοση ευθυνών.

Στο μικτό ορκωτό δικαστήριο της Αθήνας είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει σήμερα η δίκη των έξι προσώπων που κατηγορούνται για πρόκληση θανατηφόρας σωματικής βλάβης. Πρόκειται για τον ιδιοκτήτη του κοσμηματοπωλείου, έναν μεσίτη της περιοχής και τέσσερις αστυνομικούς, που έχουν καταγραφεί σε βίντεο να χτυπούν και να κλωτσούν τον ακτιβιστή.

Το χρονικό

Ήταν μεσημέρι Παρασκευής, 21 Σεπτεμβρίου 2018. Στην οδό Γλάδστωνος στην Ομόνοια ο 33χρονος Ζακ Κωστόπουλος για λόγους που δεν έχουν διευκρινιστεί βρέθηκε εγκλωβισμένος μέσα σε ένα κοσμηματοπωλείο.

Έξω από το κατάστημα συγκεντρώθηκαν περίοικοι και περαστικοί. Σε ερασιτεχνικά βίντεο έχουν καταγραφεί ο ιδιοκτήτης του κοσμηματοπωλείου και ένας μεσίτης που βρισκόταν στο σημείο να κλωτσούν άγρια τον νεαρό, ο οποίος προσπαθούσε να βγει από το κατάστημα.

Διασώστες του ΕΚΑΒ έφτασαν στο σημείο και άρχισαν να μεταφέρουν με φορείο τον αιμόφυρτο άνδρα. Ξαφνικά, ο Ζακ Κωστόπουλος επιχείρησε να ξεφύγει κρατώντας ένα κομμάτι γυαλί. Αστυνομικοί τον ακινητοποίησαν και όπως φαίνεται σε βίντεο τον χτύπησαν, ενώ του είχαν περάσει χειροπέδες. Ο 33χρονος άφησε την τελευταία του πνοή των ώρα που μεταφερόταν σε νοσοκομείο.

Το βούλευμα

Κατά τη διάρκεια της ανάκρισης η οικογένεια του Ζακ Κωστόπουλου είχε υποβάλει το αίτημα οι έξι κατηγορούμενοι να δικαστούν για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο. Το αίτημα δεν είχε γίνει δεκτό και τελικά το συμβούλιο πλημμελειοδικών παρέπεμψε τον κοσμηματοπώλη, τον μεσίτη και τους τέσσερις αστυνομικούς για το αδίκημα της θανατηφόρας σωματικής βλάβης.

Σε ό,τι αφορά τον κοσμηματοπώλη και τον μεσίτη, το βούλευμα του συμβουλίου δέχεται ότι «έδρασαν απερίσκεπτα, όμως δεν επιδίωκαν το θάνατό του, αλλά τη σύλληψή του», ενώ για τους τέσσερις αστυνομικούς αναφέρει ότι έδρασαν με «υπερβάλλοντα ζήλο μην προβλέποντας το επελθόν αποτέλεσμα».

Πάντως, με το βούλευμα δεν είχαν γίνει δεκτοί οι ισχυρισμοί των κατηγορουμένων ότι βρίσκονταν σε άμυνα επειδή το θύμα κρατούσε μαχαίρι, καθώς πάνω στο μαχαίρι που βρέθηκε στο σημείο δεν εντοπίστηκαν δακτυλικά αποτυπώματα του Ζακ Κωστόπουλου.

Επιπλέον, αναφέρεται ότι ο 33χρονος δεν παραβίασε την πόρτα του κοσμηματοπωλείου για να εισέλθει σε αυτό, ενώ από τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων, προέκυψε πως ο άτυχος Ζακ δεν είχε καταναλώσει αλκοόλ ούτε είχε κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών.

Και ενώ τρία χρόνια μετά το θανατηφόρο λιντσάρισμα του Ζακ Κωστόπουλου δεν έχει ξεκινήσει καν η εκδίκαση της υπόθεσης σε πρώτο βαθμό, στο στάδιο της έρευνας παραμένει ένα ακόμα σκέλος της υπόθεσης που άνοιξε μετά από μήνυση των συγγενών του θύματος. Αφορά στο ρόλο ακόμα πέντε αστυνομικών και ενός διασώστη που η οικογένεια του Ζακ Κωστόπουλου ζητεί να καθίσουν στο εδώλιο.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS