Δημήτρης Λιγνάδης: Στο κελί του στη ΓΑΔΑ προετοιμάζει την απολογία του - Σοκάρουν τα στοιχεία που έρχονται στο φως

Δημήτρης Λιγνάδης: Στο κελί του στη ΓΑΔΑ προετοιμάζει την απολογία του - Σοκάρουν τα στοιχεία που έρχονται στο φως

Καταιγιστικές είναι πλέον οι εξελίξεις στο θέμα των καταγγελιών για σεξουαλική κακοποίηση και παρενόχληση στο χώρο του θεάτρου και της ηθοποιίας, λίγες μόνο ώρες μετά σύλληψη του Δημήτρη Λιγνάδη για το αδίκημα του βιασμού κατά συρροή. 


Αντιμέτωπος με ένα βαρύ κατηγορητήριο είναι ο ηθοποιός και σκηνοθέτης, το οποίο θα επιχειρήσει να αντικρούσει, απολογούμενος την ερχόμενη Τετάρτη, καθώς αρνείται την κατηγορία που του αποδίδεται.

Ο γνωστός  σκηνοθέτης κρατείται στη ΓΑΔΑ και μελετά τα στοιχεία της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί σε βάρος του

Φορώντας χειροπέδες ο Λιγνάδης έφτασε χθες το πρωί στην ανακρίτρια για να λάβει γνώση της δικογραφίας και να ζητήσει ολιγοήμερη προθεσμία προκειμένου να προετοιμάσει την υπερασπιστική του γραμμή, η οποία θα κινηθεί στη γραμμή άρνησης, κάτι που προανήγγειλε άλλωστε ο δικηγόρος του σε δηλώσεις του.

Ο παραιτηθείς καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου θα περάσει το κατώφλι της αρμόδιας ανακρίτριας την ερχόμενη Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου.

Μετά την απολογία του, ανακρίτρια και εισαγγελέας θα κρίνουν με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των κατηγοριών που βαρύνουν τον μέχρι πρότινος καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου αν θα κριθεί προφυλακιστέος ως ύποπτος φυγής ή ως ύποπτος διάπραξης νέων αδικημάτων ή θα αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

Το αδίκημα για το οποίο βρίσκεται ποινικά υπόλογος ο Δημήτρης Λιγνάδης είναι αυτό του βιασμού κατά συρροή, διώκεται σε βαθμό κακουργήματος και η προβλεπόμενη ποινή – σε περίπτωση καταδίκης – φτάνει μέχρι τα 10 χρόνια κάθειρξη για κάθε πράξη.

Το πλαίσιο της κακουργηματικής πράξης κυμαίνεται από πέντε έως δέκα χρόνια κάθειρξη.

Οι εισαγγελικές αρχές κινήθηκαν ταχύτατα, μεθοδικά και κάτω από άκρα μυστικότητα εξετάζοντας μάρτυρες-κλειδιά μέχρι αργά τη νύχτα της Παρασκευής, οι οποίοι εισέφεραν καθοριστικά στοιχεία για την αποκάλυψη της δράσης του κατηγορούμενου.

Στον Εισαγγελέα για να καταθέσει ο Σπύρος Μπιμπίλας

Ο πρόεδρος του Σωματείου των Ηθοποιών Σπύρος Μπιμπίλας αναμένεται να καταθέσει στον Εισαγγελέα σήμερα το πρωί.

Ο κ. Μπιμπίλας έχει κληθεί να παραδώσει στον εισαγγελικό λειτουργό όσες καταγγελίες για σοβαρές πράξεις σεξουαλικής βίας έχει συλλέξει στο πλαίσιο της πειθαρχικής έρευνας που διενεργείται εντός του ΣΕΗ.

Μάλιστα ο εισαγγελικός λειτουργός φαίνεται να έχει ζητήσει από τον μάρτυρα και καταγγελίες που αφορούν τον ήδη κατηγορούμενο κορυφαίο του θεάτρου αλλά και όσες άλλες διαθέτει σε βάρος άλλων ηθοποιών.

Η κατάθεση και το υλικό που θα παραδώσει στον Εισαγγελέα ο κ. Μπιμπίλας, κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική παράμετρος για την εξέλιξη της έρευνας. 

Οι καταγγελίες και η απειλή σε γυναίκα

Στη διάθεσή των δικαστικών Αρχών βρίσκονται δυο μηνύσεις και τρεις ιδιαίτερα σημαντικές μαρτυρικές καταθέσεις.

Η πρώτη μήνυση κατατέθηκε το πρωϊνό της Παρασκευής 5 Φεβρουαρίου από τον 40χρονο Βασίλη Κ. ο οποίος ισχυρίζεται ότι βιάστηκε από τον Λιγνάδη πριν από 25 χρόνια, όταν δηλαδή ήταν σε ηλικία 15 ετών. Παρότι παραγεγραμμένο το αδίκημα, στη μήνυσή του ο Βασίλης Κ. κατέγραψε μαρτυρίες και από άλλα πρόσωπα τα οποία φέρονται να έπεσαν «θύματα» του Λιγνάδη.

Ένας εξ΄αυτών κλήθηκε και κατέθεσε υπό άκρα μυστικότητα στους εισαγγελείς (κ.κ. Σπυρόπουλο και Στεφανάτο), αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι το 2015 βιάστηκε από τον ηθοποιό-σκηνοθέτη. Η συγκεκριμένη μαρτυρία έπαιξε ιδιαίτερο ρόλο στην άσκηση ποινικής δίωξης για βιασμό κατ’ εξακολούθηση αλλά και στην έκδοση του εντάλματος σύλληψης.

Η δεύτερη μαρτυρία προέρχεται από γυναίκα η οποία μπαινοέβγαινε στο σπίτι του ηθοποιού και κατέθεσε (επί τέσσερις ώρες την Παρασκευή) συγκλονιστικές λεπτομέρειες για τον τρόπο δράσης του και κυρίως τα ανήλικα (κυρίως) αγόρια αλλά και κορίτσια τα οποία μπαινοέβγαιναν.

Η τρίτη μαρτυρία αφορά τη μήνυση που κατέθεσε την Παρασκευή 25χρονος, σήμερα, άνδρας ο οποίος υποστηρίζει ότι βιάστηκε από τον Λιγνάδη σε ηλικία 14 ετών. Ο μάρτυρας επιβεβαίωσε την βασιμότητα της μήνυσης, επισημαίνοντας ότι ήταν και εκείνος μέλος νεαρής παρέας την οποία ο σκηνοθέτης κάλεσε σπίτι του, όπου τους πρότεινε να καταναλώσουν ναρκωτικά και αλκοόλ και να συνευρεθούν ερωτικά μεταξύ τους. 

Αρνείται τις κατηγορίες

Ο συνήγορος του Δημήτρη Λιγνάδη Νίκος Γεωργουλέας δήλωσε ότι ο εντολέας του «αρνείται όλες αυτές τις κατηγορίες».

Όπως είπε χθες ο κ. Γεωργουλέας έξω από τη ΓΑΔΑ, αμέσως μόλις εξεδόθη το ένταλμα, ενημερωθήκαμε και προσήχθη αυτοβούλως.

«Ήταν στην Αθήνα και είχε γνωστοποιηθεί πολύ πριν την έκδοση του εντάλματος το πού βρίσκεται. Θα προσαχθεί ενώπιον της ανακρίτριας, θα λάβουμε δικογραφία. Προς το παρόν θα μου επιτρέψετε, να μην κάνω τοποθέτηση», είπε, επαναλαμβάνοντας τη θέση του κ. Λιγνάδη, ο οποίος αρνείται όλες τις κατηγορίες.

Ακόμη, όπως σημείωσε ο κ. Γεωργουλέας, «ο κ. Λιγνάδης είναι έντιμος, ειλικρινής» και έχει καλή συνεργασία με τις Αρχές.

«Προχωράμε με τη νόμιμη διαδικασία. Δεν έχω λάβει ακόμα γνώση της δικογραφίας, δεν ξέρω τι λένε οι καταθέσεις. Φήμες, άρθρα και συνεντεύξεις τα ξέρουμε όλοι, αλλά αυτό απέχει πολύ από τη δικογραφία. Θα έχει την ευκαιρία να ακουστεί και από εκεί και πέρα θα κρίνουν οι αρμόδιοι», πρόσθεσε. 

Η «σκοτεινή» πορεία του Λιγνάδη στις πλατείες της Αθήνας

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS