Δημόπουλος για παρενέργειες εμβολίων: Όποιος έχει κάνει την πρώτη δόση δεν θα έχει πρόβλημα με τη δεύτερη

Δημόπουλος για παρενέργειες εμβολίων: Όποιος έχει κάνει την πρώτη δόση δεν θα έχει πρόβλημα με τη δεύτερη

Καθησυχαστικός για τις παρενέργειες των εμβολίων και την πιθανότητα θρομβώσεων εμφανίστηκε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος.

«Εμβόλια που έχουν σχέση με τον αδενοϊό, όπως της AstraZeneca και της Johnson & Johnson, στον γενικό πληθυσμό έχει διαπιστωθεί ένα σύνδρομο πολύ σπάνιο που σχετίζεται με χαμηλά αιμοπετάλια και θρομβώσεις περίπου σε 1 στις 200.000 ή στις 300.000 εμβολιασμούς. Σε νεαρότερες ηλικίες και σε γυναίκες μπορεί να είναι 1 στις 100.000.

Εξαιρετικά σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες, καμία δεν θέλουμε να συμβεί σε κανέναν άνθρωπο, αλλά πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα στον εμβολιασμό και να πετύχουμε τη συλλογική ανοσία», σημείωσε ο κ. Δημόπουλος, μιλώντας στον «ΣΚΑΪ».

Ο κ. Δημόπουλος τόνισε ότι κατά 80% οι ανεπιθύμητες ενέργειες παρατηρούνται με την πρώτη δόση. «Σχεδόν σίγουρο ότι όποιος έχει κάνει την πρώτη δόση δεν θα έχει πρόβλημα με τη δεύτερη», διαβεβαίωσε.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι οι ευπαθείς ομάδες πρέπει να εμβολιαστούν. «Δεν είναι λόγος να μην κάνεις το εμβόλιο αν έχεις μυοπλασία ή διαβήτη, είναι λόγος να το κάνεις», τόνισε χαρακτηριστικά.

Για τους μαθητές ανέφερε ότι στις ΗΠΑ έχει προχωρήσει η διαδικασία, έχει πάρει έγκριση ο εμβολιασμός για τις ηλικιακές ομάδες μέχρι τα 18. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία θα ληφθούν αποφάσεις για τις μικρότερες ηλικιακές ομάδες, σε συνάρτηση με το άνοιγμα των σχολείων τον Σεπτέμβριο, δήλωσε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, διευκρινίζοντας ότι μιλάμε για εμβολιασμούς με Pfizer και Moderna.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS