Δύσκολη εβδομάδα με αύξηση θανάτων και εισαγωγών σε ΜΕΘ – Πώς θα αρθεί το lockdown

Δύσκολη εβδομάδα με αύξηση θανάτων και εισαγωγών σε ΜΕΘ – Πώς θα αρθεί το lockdown

Εξαιρετικά δύσκολη παραμένει η κατάσταση με τον κορονοϊό, παρά το γεγονός ότι μπαίνουμε πλέον στην τρίτη εβδομάδα του lockdown – και σίγουρα όχι στην τελευταία, αφού δεδομένο πλέον θεωρείται πως οι περιορισμοί δεν πρόκειται ν’ αρθούν νωρίτερα από τις 7 Δεκεμβρίου.



Το οξύμωρο είναι πως αυτή την εβδομάδα αναμένεται η κορύφωση του δράματος με τους νεκρούς και τις εισαγωγές στις ΜΕΘ, ωστόσο εάν πράγματι ο αριθμός των κρουσμάτων σταθεροποιηθεί κι αποκτήσει πτωτική πορεία προς τα τέλη της εβδομάδας, όπως αισιοδοξούν οι ειδικοί, τότε θα μπορέσουν να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για άρση του lockdown και το σχέδιο για τη λειτουργία της αγοράς τα Χριστούγεννα.

Τα δεδομένα αυτή τη στιγμή για την άρση των περιορισμών και τον «οδικό χάρτη» για την άρση του lockdown είναι τα εξής:

• Στις 7 Δεκεμβρίου θα επαναλειτουργήσουν τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία, καθώς, όπως δήλωσε το Σαββατοκύριακο η αρμόδια υπουργός, Νίκη Κεραμέως τα Γυμνάσια και Λύκεια θ’ ανοίξουν σε δεύτερο χρόνο.
• Στις 14 Δεκεμβρίου – πιθανότατα – θ’ ανοίξουν τα εμπορικά καταστήματα, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να λειτουργήσουν νωρίτερα τα καταστήματα με εποχιακά είδη, παιχνίδια κτλ., πάντοτε με συγκεκριμένα μέτρα (αποστάσεις, ανώτατος αριθμός ατόμων στο κατάστημα, χρήση μάσκας κτλ.). Σημειώνεται ότι με βάση όσα δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, προκρίνεται η λύση του λεγόμενου “click away”, δηλαδή ηλεκτρονικές παραγγελίες με στόχο οι καταναλωτές να πηγαίνουν στο κατάστημα μόνο για να τις παραλάβουν σε συγκεκριμένη μέρα και ώρα, ούτως ώστε ν’ αποφευχθεί ο συνωστισμός στα καταστήματα.
• Στις 19 ή 21 Δεκεμβρίου θα λειτουργήσει ξανά η εστίαση, ωστόσο δεν πρόκειται ν’ ανοίξουν μπαρ και κέντρα διασκέδασης για την εορταστική περίοδο, όπως επιβεβαίωσε σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης. Εξετάζεται, μάλιστα, το ενδεχόμενο για την εστίαση να λειτουργήσουν μόνο εξωτερικοί χώροι με θέρμανση.
• Θα συνεχίσουν να ισχύουν και μετά τις 7 Δεκεμβρίου κι ιδιαίτερα καθ’ όλη την εορταστική περίοδο συγκεκριμένοι περιορισμοί, όπως η απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας (π.χ. μετά τις 10 ή 11 το βράδυ), η απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό και η διατήρηση του ανώτατου αριθμούς ατόμων σε συγκεντρώσεις, ούτως ώστε ν’ αποφευχθούν οι μαζικές μετακινήσεις σε σπίτια την περίοδο των εορτών και γενικότερα ο συγχρωτισμός.

Ανοικτό είναι, επίσης, το ενδεχόμενο κάποιοι τομείς της οικονομίας που έχουν διαπιστωθεί πως αποτελούν εστίες διασποράς να μην ανοίξουν ταυτόχρονα, όπως και να μην αρθούν οριζόντια για όλη τη χώρα οι περιορισμοί.

Με άλλα λόγια, όπως ήδη έχει γράψει το newsit.gr, σε περιοχές με μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο ενδέχεται να διατηρηθούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα οι περιορισμοί και τα μέτρα του lockdown. Τέτοιες περιοχές με τα σημερινά δεδομένα είναι ασφαλώς η Θεσσαλονίκη και άλλοι νομοί της Βόρειας Ελλάδας (π.χ. Πέλλα) ή η Λάρισα.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ