Έφτασαν τα πρώτα ελικόπτερα Blackhawks στην Αλεξανδρούπολη - Έντονος ο εκνευρισμός της Τουρκίας

Έφτασαν τα πρώτα ελικόπτερα Blackhawks στην Αλεξανδρούπολη - Έντονος ο εκνευρισμός της Τουρκίας

Το μεσημέρι της Τετάρτης πλησίασαν τα πρώτα τέσσερα σμήνη αμερικανικών ελικοπτέρων στην Αλεξανδρούπολη, με ακόμη τέσσερα να ακολουθούν μετά από λίγη ώρα.

Συγκεκριμένα, η προσγείωση των Blackhawks έγινε στο αεροδρόμιο και το λιμάνι της πόλης, κάτι που μπορεί να χαρακτηριστεί και ως πρεμιέρα για τη μεγαλύτερη αμερικανική απόβαση των Βαλκανίων στην πρωτεύουσα του Έβρου.

Ειδικότερα, τα ελικόπτερα αναμένεται να αποσυναρμολογηθούν για να γίνει η εκφόρτωση τους στο πλοίο το οποίο πρόκειται να αγκυροβολήσει στο λιμάνι περί τις 28 Νοεμβρίου - 1 Δεκεμβρίου 2021. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του τοπικού ιστοστόπου pamevro.gr άρματα αλλά και ελικόπτερα, που θα έρθουν στην Αλεξανδρούπολη με το αμερικανικό πλοίο το όνομα του οποίου μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό, πρόκειται τα μεν να αναδιπλωθούν και τα δε άρματα και οχήματα να ελέγχουν και να αποχωρήσουν για την κεντρική Ευρώπη.

Όπως ανέφεραι ο ίδιος ο Πρέσβης των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ ο οποίος αναμένεται να μεταβεί στην Αλεξανδρούπολη, σύμφωνα με τις πληοροφίες του ίδιου ιστοτόπου , στις 2 ή 3 Δεκεμβρίου, είχε αποκαλύψει την μεγαλύτερη άφιξη υλικού των ενόπλων δυνάμεων της πατρίδας του στο λιμάνι της πόλης, δηλώνοντας ότι: «Θα έχουμε μια μεγάλη άφιξη τον Νοέμβριο στην Αλεξανδρούπολη, θα είναι ο μεγαλύτερος αριθμός αεροσκαφών και ελικοπτέρων που έχουμε φέρει ποτέ μέσω του λιμένα της Αλεξανδρούπολης».

Αξίζει να θυμίσουμε ότι προ ημερών από τη Θεσσαλονίκη, όπου συμμετείχε στο «Thessaloniki Summit 2021, ο Τζέφρι Πάιατ στάθηκε στην ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία και ειδικά στην Αλεξανδρούπολη. «Βρισκόμαστε στην κορύφωση, αλλά όχι στην κορυφή» των σχέσεων σε επίπεδο αμυντικής συνεργασίας, τόνισε ο κ. Πάιατ, ο οποίος τονισε ότι οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν την Ελλάδα ως μια χώρα με την οποία μοιράζονται κοινά στρατηγικά συμφέροντα.

Σε ένα βίντεο που ανήρτησαν στο twitter μέλη της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, περιγράφεται το πως ακριβώς θα λειτουργήσει η Αλεξανδρούπολη για τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις στην Ευρώπη, πώς θα χρησιμοποιηθεί το λιμάνι της πρωτεύουσας του Έβρου και τι θα συμβεί στο στρατόπεδο Γιαννούλη, όπου αναμένεται να μετασταθμεύουν αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις που αναπτύσσονται και αναδιπλώνονται από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Παράλληλα, στην τελική ευθεία για την έναρξη των εργασιών υποστήριξης και εγκατάστασης μιας δύναμης περίπου 400 ανδρών των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Αλεξανδρούπολη βρίσκεται η χώρα μας, κάτι που προκαλεί έντονο εκνευρισμό αλλά και ανησυχία στην τουρκική πλευρά, καθώς για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες έρχεται αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο να αλλάξουν σε βάρος της τα γεωστρατηγικά δεδομένα της περιοχής.

Συγκεκριμένα, η Αλεξανδρούπολη δίνει ένα συντριπτικό πλεονέκτημα όχι μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και στο ΝΑΤΟ, καθώς ικανοποιεί σχεδόν ιδανικά τις ανάγκες υποστήριξης της συμμαχικής εφοδιαστικής αλυσίδας (ακτοπλοϊκώς, αεροπορικώς και σιδηροδρομικώς) στην ευρύτερη περιοχή των Ανατολικών Βαλκανίων. Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως χαρακτηρίζεται δε ο πιο ασφαλής προωθημένος συγκοινωνιακός κόμβος συγκριτικά με τα Στενά και τη Μαύρη Θάλασσα, έχοντας παράλληλα άμεση διασύνδεση με τα διευρωπαϊκά δίκτυα.

Λόγω αυτού, εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο μόνιμης μεταστάθμευσης στην Αλεξανδρούπολη και ενός αριθμού αμερικανικών Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών και drones προκειμένου να υπάρχει ένα πλήρως και από αέρος δίκτυο ασφαλείας της περιοχής. Την ίδια στιγμή, έχουν εντοπιστεί ήδη οι χώροι στο λιμάνι της πόλης όπου θα αποθηκευτούν τα μηχανικά μέσα και τα ανταλλακτικά ενδεχομένως που θα χρειαστούν.

Το Στρατόπεδο Γιαννούλη, το οποίο βρίσκεται σχεδόν μέσα στην Αλεξανδρούπολη, θα αποτελέσει την έδρα της αμερικανικής Task Force ,που θα απαρτίζεται από περίπου 400 στρατιωτικούς, ενώ θυμίζουμε ότι το 2019 οι Αμερικανοί είχαν διαθέσει 2,3 εκατ. ευρώ για την ανέλκυση της βυθοκόρου «Ολγα» ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί απρόσκοπτα από τις δυνάμεις τους ο εμπορικός λιμένας της Αλεξανδρούπολης.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ 18|04|24 17:22

Cupra Leon e-TSI 150 PS ... Με σπορ DNA [test]

 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ