Η εγγονή του Μεταξά αποκάλυψε ιστορικό έγγραφο-ντοκουμέντο για τις σχέσεις του δικτάτορα με την ελληνική εβραϊκή κοινότητα

Η εγγονή του Μεταξά αποκάλυψε ιστορικό έγγραφο-ντοκουμέντο για τις σχέσεις του δικτάτορα με την ελληνική εβραϊκή κοινότητα

Ιστορικό ντοκουμέντο φέρνει στην επιφάνεια η εγγονή του Ιωάννη Μεταξά, Ιωάννα Φωκά-Μεταξά, το οποίο αναδεικνύει τις σχέσεις του δικτάτορα με την ελληνική εβραϊκή κοινότητα.

Η εγγονή του πολιτικού ανάρτησε το έγγραφο με αφορμή της Ημέρας Μνήμης για το Ολοκαύτωμα, σε μία νέα προσπάθεια να εξηγήσει στους νέους Έλληνες πως ο παππούς της δεν υπήρξε ουδέποτε φασίστας και μάλιστα πως έδωσε «μάχη» προκειμένου να προστατευτεί το ελληνικό εβραϊκό στοιχείο κατά την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. 

Η εγγονή του Ιωάννη Μεταξά σημειώνει πως ο παππούς της «προστάτεψε με κάθε τρόπο την Ισραηλιτική κοινωνία της Ελλάδος κατά την εποχή της διακυβερνήσεως του, δηλαδή επί καθεστώτος της 4ης Αυγούστου (1936 - 1941) όταν δηλαδή οι Ναζί τους εξόντωναν. […] Ας το έχουν υπ’ όψιν τους όσοι εξακολουθούν να χαρακτηρίζουν ως φασίστα τον Ιωάννη Μεταξά».

Παράλληλα, κάνει αναφορά στο έγγραφο όπου η Κοινότητα καλεί τα μέλη της να συνδράμουν στον υπέρ πάντων αγώνα για την ελευθερία, σημειώνοντας πως: «Ένα άλλο έντυπο φανερώνει την ψυχή τε και σώματι συμμετοχή τους στον αγώνα της Ελλάδος το 1940, τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο, και το όνομα του Μαρδοχαίου Φριζή, αξιωματικού του ελληνικού στρατού που σκοτώθηκε πολεμώντας την 5 Δεκεμβρίου 1940 στην Πρεμετή, θα μείνει για πάντα χαραγμένο στη μνήμη μας».

Ταυτόχρονα, η Ιωάννα Φωκά-Μεταξά καταγράφει το φυλλάδιο παραστάσεως «Ισραήλ» που ανέβηκε το 1939 στο θέατρο Κοτοπούλη, υπογραμμίζοντας πως εκ των συντελεστών της παράστασης αποτελούσαν στελέχη της κυβέρνησης Μεταξά.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS