Πρόγραμμα «Ελευθερία»: Ομάδα κρούσης για τα νησιά - Όλα τα εμβόλια διαθέσιμα για τους 40άρηδες

Πρόγραμμα «Ελευθερία»: Ομάδα κρούσης για τα νησιά - Όλα τα εμβόλια διαθέσιμα για τους 40άρηδες

Τη δημιουργία «ομάδας κρούσης» που θα αποτελείται από εθελοντές οι οποίοι θα έχουν ως αποστολή τον εμβολιασμό των κατοίκων των νησιών, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας κοroναϊού στη χώρα.

Όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους αναφερόμενος στην επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» για τον εμβολιασμό των κατοίκων των νησιών, οι εθελοντές της νέας «ομάδας κρούσης», θα προέρχονται από την ηπειρωτική χώρα και θα μεταβαίνουν στα 19 μεγαλύτερα νησιά προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία του εμβολιασμού.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Θεμιστοκλέους ο εμβολιασμός έχει ολοκληρωθεί σε 40 νησιά, ενώ εντός της επόμενης εβδομάδας θα ολοκληρωθεί και σε ακόμα 29. Αναφερόμενος στα 19 μεγαλύτερα νησιά είπε, ότι σε αυτά, αυξάνονται τα διαθέσιμα ραντεβού εμβολιασμού, ενώ δημιουργούνται νέοι εμβολιαστικοί σταθμοί σε Ρόδο και Κέρκυρα.

Σε ότι αφορά τα 19 μεγαλύτερα νησιά εξαιρείται η Κρήτη που αντιμετωπίζεται από την Επιχείρηση Ελευθερία σαν Ηπειρωτική χώρα, θα ενισχυθεί η εμβολιαστική κάλυψη με αύξηση των εμβολιαστικών κέντρων και με τη δημιουργία ομάδων κρούσης από την Ηπειρωτική χώρα που θα πηγαίνουν κάθε φορά σε συγκεκριμένο νησί για να ενισχύσουν τους εμβολιασμούς με την βοήθεια εθελοντών από τη "Σύμπλευση", από το "Χαμόγελο του παιδιού" και από τις κινητές μονάδες που αποτελούν δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

 Ποια νησιά «τρέχουν» και ποια καθυστερούν

Ο κ. Θεμιστοκλέους εξήγησε επίσης ότι ο εμβολιασμός των κατοίκων στα 19 μεγαλύτερα νησιά της χώρας δεν περιλαμβάνει την Κρήτη η οποία καλύπτεται από το πρόγραμμα που ισχύει για την ηπειρωτική χώρα.

Τόνισε όμως ότι σε αυτά τα 19 νησιά αυξήθηκαν τα διαθέσιμα ραντεβού προκειμένου να προχωρήσει γρηγορότερα ο εμβολιασμός. Συγκεκριμένα:

- Μέχρι στιγμής έχει καλυφθεί το 100%, και μάλιστα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, στα νησιά Σαλαμίνα, Κω, Πάρο, Ρόδο, Μύκονο, Νάξο, Χίο, Αίγινα, Σαντορίνη και Κέρκυρα. Εκεί καλύφθηκε το 100% των διαθέσιμων ραντεβού.

- Άνω του 80% των διαθέσιμων ραντεβού έχει καλυφθεί σε Λευκάδα, Θάσο, Κάλυμνο και Σύρο.

- Παραμένει χαμηλή η συμμετοχή σε Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, Λέσβο, Λήμνο και Σάμο.

Όλα τα εμβόλια για τους 40-44


Όλα τα εμβόλια θα είναι διαθέσιμα στην ηλικιακή ομάδα 40-44 αρχής γενομένης από την Παρασκευή 21 Μαΐου, σύμφωνα με όσα είπε κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για τον εμβολιασμό, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα οι ηλικιακή ομάδα 40-44 μπορούσε να κλείσει ραντεβού μόνο με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους από την προσεχή Παρασκευή, 21 Μαΐου, θα ανοίξει η πλατφόρμα για όλα τα εμβόλια στην ηλικιακή ομάδα 40-44 ετών.

«Ανάλογα με το πως θα κινηθεί το κλείσιμο των ραντεβού και οι παραδόσεις το επόμενο χρονικό διάστημα θα ανακοινώσουμε και το άνοιγμα των άλλων ηλικιακών ομάδων ανά πενταετία για τους 35-39 και 30-34» συμπλήρωσε.

Πόσα εμβόλια περιμένουμε

Αναφορικά με τις παραδόσεις που αναμένονται, ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε πως:

Η Pfizer επιβεβαίωσε την παράδοση 1.860.000 δόσεων και μια έξτρα παράδοση 566.000 δόσεις σε τέσσερις παραδόσεις το μήνα.
Η Moderna επιβεβαίωσε 308.000 δόσεις.
Η Astrazeneca ενημέρωσε για 348.000 δόσεις μέχρι το τέλος του μήνα και συνολικά περιμένουμε μέχρι 5000.000 δόσεις τον Ιούνιο.
Η Johnson & Johnson θα παραδώσει 152.000 δόσεις τον Μάιο μετακύλισε μια ημερομηνία για τον Ιούνιο.
Πάνω από 5 εκατ. εμβολιασμοί έως τα τέλη Μαΐου

Ο ίδιος είπε πως μέχρι τις 31 Μαΐου περιμένουμε να έχουν γίνει 5.600.000 εμβολιασμοί συνολικά, με πάνω από 3.500.000 πολίτες να έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση και πάνω από 2.000.000 πολίτες να έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ