Ελληνική κυριαρχία στους αιθέρες: Γιατί το 2023 αναμένεται να είναι έτος καμπής για την Πολεμική Αεροπορία

Ελληνική κυριαρχία στους αιθέρες: Γιατί το 2023 αναμένεται να είναι έτος καμπής για την Πολεμική Αεροπορία

Η άφιξη σήμερα (8 Νοεµβρίου), ανήµερα του εορτασµού του προστάτη της Πολεµικής Αεροπορίας(Π.Α.), ακόµα δύο µαχητικών αεροσκαφών Rafale F3R, καθώς και η απόδοση από την Ελληνική Αεροπορική Βιοµηχανία (ΕΑΒ) ακόµα δύο αναβαθµισµένων µαχητικών F-16V δηµιουργούν µια νέα εικόνα για το αξιόµαχο των Ικάρων µας στα τέλη του τρέχοντος έτους και τους καλύτερους οιωνούς για το 2023.

Αυτό για µια σειρά πολύ σοβαρών λόγων. Εχουν παραληφθεί έξι µεταχειρισµένα Rafale και παραλαµβάνονται άλλα δύο, ένα µονοθέσιο και ένα διθέσιο, που θα είναι τα πρώτα ολοκαίνουργια της δεύτερης εξάδας των µαχητικών από την Dassault. Έως το τέλος του χρόνου θα έχουν παραληφθεί άλλα δύο καινούργια και µέχρι τον Φεβρουάριο του 2023 θα έχει συµπληρωθεί µια 12άδα Rafale στις εγκαταστάσεις της 332 Μοίρας Παντός Καιρού («Γεράκι») στην Τανάγρα.

Σε όλη τη Δυτική Ελλάδα

Με έξι µαχητικά, η µοίρα έχει λάβει την «Αρχική Επιχειρησιακή Ικανότητα» (Initial Operational Capability/ IOC) από το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας και συµµετέχει σε ασκήσεις των Ενόπλων ∆υνάµεων, όπως η µεγαλύτερη, διακλαδική, άσκηση ηλεκτρονικού πολέµου «∆ούρειος Ιππος 2022», µε επίκεντρο το Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ) στην Ανδραβίδα και χώρο δράσεως όλη τη ∆υτική Ελλάδα και το Ιόνιο πέλαγος.

Την ίδια ώρα, ενώ τµήµα της µοίρας µε το ένα τρίτο των αεροσκαφών της ασκείται κανονικά, η υπόλοιπη εκπαιδεύεται µε εντατικούς ρυθµούς, για να ετοιµαστούν άρτια οι πιλότοι και οι τεχνικοί που απαιτούνται για την οµαλή παραλαβή και λειτουργία και των νέων αεροσκαφών. Ηδη στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη η διέλευση µιας τετράδας Rafale σηµατοδότησε στην πράξη το γεγονός ότι σε σύντοµο διάστηµα έχουν εκπαιδευτεί και πιστοποιηθεί πιλότοι ως αρχηγοί τετράδας αεροσκαφών, πράγµα που σηµαίνει πρακτικά ότι, εκτός από εµπειρία, έχουν συµπληρώσει και τις απαραίτητες ώρες πτήσεως πάνω στα Rafale.

Σε ετοιμότητα

Ουσιαστικά, τον Φεβρουάριο του 2023 η 332 Μοίρα Παντός Καιρού (ΜΠΚ) θα έχει πλέον αποκτήσει συνολικά 12 µαχητικά και ο αριθµός αυτός θεωρείται ικανοποιητικός για να αξιολογηθεί και να λάβει το καθεστώς της «Πλήρους Επιχειρησιακής Ικανότητος» (Full Operational Capability/FOC), στοιχείο που θεωρείται απολύτως απαραίτητο ώστε η µοίρα να είναι σε «πολεµική ετοιµότητα» και πανέτοιµη να εκτελέσει οποιαδήποτε αποστολή. Η κατάσταση αυτή βεβαίως ουδόλως ικανοποιεί την Αγκυρα, που βλέπει µπροστά της ένα µαχητικό µε ραντάρ τύπου AESA και ικανότητα βολής βλήµατος αέρος-αέρος µακρού πλήγµατος Meteor να είναι ετοιµοπόλεµο τον Φεβρουάριο του 2023 και να µπορεί να καταρρίψει εχθρικό αεροσκάφος ευθύς µόλις απογειωθεί από τη µητρική του βάση. Με ό,τι και αν αυτό σηµαίνει στη σχεδίαση και την εκτέλεση επιθετικών ή αµυντικών αποστολών και για τις δύο πλευρές.

Από ΗΠΑ και ΕΑΒ

Σε ό,τι αφορά τα αναβαθµισµένα F-16V (Viper), η Πολεµική Αεροπορία έχει ήδη παραλάβει τέσσερα µαχητικά, ένα πέµπτο είναι έτοιµο στις ΗΠΑ και χρησιµοποιήθηκε για την αρχική πιστοποίηση των συστηµάτων, ενώ αναµένεται να έρθει και αυτό στην Ελλάδα. Μέχρι το τέλος του 2022 η ΕΑΒ θα έχει παραδώσει στην Π.Α. άλλα τρία µαχητικά, δηλαδή συνολικώς οκτώ F-16V. Όλα αυτά τα µαχητικά αµέσως µετά την παραλαβή τους εντάσσονται στη δύναµη της 343 Μοίρας «Αστέρι», στην 115 Π.Μ. στη Σούδα, και ήδη πιλότοι της µοίρας έχουν αρχίσει και εκπαιδεύονται.

Η πρόσφατη τελετή ενάρξεως λειτουργίας του ∆ιεθνούς Κέντρου Εκπαιδεύσεως Πιλότων της Καλαµάτας σηµατοδότησε και την ουσιαστική έναρξη της αναβαθµισµένης εκπαιδεύσεως των νεαρών Ικάρων και νέων ανθυποσµηναγών, καθώς, µε βάση τη συµφωνία µε την ισραηλινή εταιρεία Elbit και σε συνεργασία µε την Ισραηλινή Αεροπορία, η οποία διαθέτει και αυτή τα ελικοφόρα µονοκινητήρια εκπαιδευτικά αεροσκάφη T-6A Texan II, η εταιρεία επανέφερε σε κατάσταση πτήσεως 15 εκπαιδευτικά T-6A της Π.Α. από τα 25 που υποχρεούται να επαναφέρει βάσει της συµφωνίας.

Ικανοποιητικός αριθμός

Τα υπόλοιπα 10 θα τα επαναφέρει σε σύντοµο χρόνο, που προβλέπεται από τη σύµβαση, αλλά ήδη ο αριθµός των 15 αεροσκαφών θεωρείται απολύτως ικανοποιητικός για να ξαναρχίσει µε ραγδαίους ρυθµούς η εκπαίδευση των πιλότων µας. Τα υπόλοιπα 20 T-6A, από τα 45 συνολικά που είχε αγοράσει η Π.Α., θα επανέλθουν σε κατάσταση πτήσεως µε βάση τη συµφωνία «Εν Συνεχεία Υποστηρίξεως» (Follow-OnSupport/FOS) που έχει υπογραφεί και προχωρά. Ολα αυτά µαζί, αλλά και το καθένα ξεχωριστά σηµατοδοτούν ένα νέο σηµείο «επανεκκινήσεως» της Π.Α. για το 2023, τόσο στους τοµείς εκπαιδεύσεως όσο και στις επιχειρήσεις, ενώ παράλληλα συνεχίζεται µε αµείωτους ρυθµούς το πολύτιµο κοινωνικό έργο, µε αποστολές αεροδιακοµιδών, αεροπυροσβέσεων κ.λπ.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ