Ελληνοτουρκικά: Διπλωματικός μαραθώνιος στην Αθήνα ενόψει της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου

Ελληνοτουρκικά: Διπλωματικός μαραθώνιος στην Αθήνα ενόψει της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου

Εντείνει η κυβέρνηση τις διεθνείς πιέσεις με στόχο την υιοθέτηση σκληρότερης στάσης απέναντι στην Τουρκία από τους εταίρους της χώρας τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και από το ΝΑΤΟ.


Το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, με την συνεχιζόμενη παρουσία του Oruc Reis σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας αλλά και τις τελευταίες ενέργειες στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου θα τεθούν από Αθήνα και Λευκωσία κατά τη διάρκεια της σημερινής -μέσω τηλεδιάσκεψης- συνεδρίασης των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Δένδιας και Χριστοδουλίδης είχαν το βράδυ της Τετάρτης τηλεφωνική επικοινωνία προκειμένου να υπάρξει συντονισμός για τη σημερινή συνεδρίαση, η οποία κρίνεται σημαντική και ενόψει της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου.

Άλλωστε, είναι κοινή η εκτίμηση – την οποία συμμερίζονται, πλέον, αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες – ότι η από τη Σύνοδο του Οκτωβρίου, η Τουρκία επέλεξε να συνεχίσει και να κλιμακώσει τις προκλήσεις της απέναντι σε δύο κράτη μέλη της Ευρωπαϊκή Ενωσης.

Αλλάζει το κλίμα στις Βρυξέλλες για την Τουρκία
Το τελευταίο διάστημα και ειδικά μετά την εκλογή Μπάιντεν, η Αθήνα έχει εντοπίσει με ικανοποίηση μια σειρά δηλώσεων που δείχνουν ότι οι ευρωπαίοι εταίροι αρχίζουν να στρέφονται περισσότερο στην επιλογή «μαστίγιο» από ότι σε αυτήν του «καρότου». Ενδεικτικό το κοινό άρθρο των υπουργών Εξωτερικών Γερμανίας και Γαλλίας όπου γινόταν αναφορά στην ανάγκη ΕΕ και ΗΠΑ να υιοθετήσουν κοινό τρόπο αντιμετώπισης των τουρκικών κινήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα, αισιοδοξία προκάλεσε και η επιστολή Μπορέλ στον Νίκο Δένδια, με την οποίο ο Ύπατος Αρμοστής της ΕΕ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής σημειώνει ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη να εφαρμόσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεση της.

Σημαντική η επίσκεψη σε ΗΑΕ
Την ίδια ώρα, πάντως, η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει την ενίσχυση σε διπλωματικό και αμυντικό επίπεδο με την Αθήνα να δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα θετικά αποτελέσματα της επίσκεψης Μητσοτάκη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Αθήνα και Αμπού Ντάμπι προχώρησαν στη σύναψη συμφωνιών στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής και Άμυνας ενώ στο κοινό ανακοινωθέν των δύο χωρών είναι ξεκάθαρα η υιοθέτηση κοινής αντίληψης για τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή. Σημειώνεται, ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι από τα κράτη που ανησυχούν για τη στόχευση του Ερντογάν να αναδειχθεί σε βασικό πολιτικό εκφραστή του μουσουλμανικού κόσμου, την ώρα που διατηρεί άριστες σχέσεις με Αίγυπτο και έχει προσφάτως προχωρήσει σε εξομάλυνση των σχέσεών του με Ισραήλ. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, σύντομα τα ΗΑΕ να ενταχθούν σε μία από τις τριμερής συνεργασίες Κύπρου και Ελλάδας ενώ το επόμενο διάστημα θα υπάρξει περαιτέρω ενδυνάμωση και των διμερών σχέσεων Ελλάδας και ΗΑΕ.

«Διάλογος ή κυρώσεις» το μήνυμα Μητσοτάκη
Η στρατηγική της κυβέρνησης, πάντως, απέναντι στην Τουρκία σχηματοποιήθηκε, για άλλη μια φορά χθες, κατά τη διάρκεια της παρέμβασης του Πρωθυπουργού στην Κοινοβουλευτική Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι προέτρεψε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αναπτύξει ένα πνεύμα εξωστρέφειας, να στρέψει το βλέμμα του στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Δύση, να δεσμευθεί και να επιλύσει τις διαφορές μας στο πνεύμα της συνεργασίας. «Όπως έχω πει πολλές φορές τη χρονιά αυτή, η Ελλάδα και η Τουρκία θα πρέπει να μιλήσουν και εάν δεν συμφωνήσουμε, τότε θα πρέπει να διευθετήσουμε τις διαφορές μας προσφεύγοντας στο Διεθνές Δικαστήριο, και να αφήσουμε να υπερισχύσει το κράτος δικαίου», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Τέλος, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεσμεύεται στη διεξαγωγή διαλόγου με καλή πίστη, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι «αν τα καλέσματά μας παραμείνουν αναπάντητα, τότε θα είναι αναπόφευκτο για την Ευρωπαϊκή Ένωση να λάβει μέτρα για να διασφαλίσει τα στρατηγικά της συμφέροντα και τα συμφέροντα των κρατών-μελών της».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS