Αυτές είναι οι «διευκολύνσεις» για τους εμβολιασμένους: Όσα αλλάζουν σε εστίαση, μπαρ, θέατρα και γήπεδα

Αυτές είναι οι «διευκολύνσεις» για τους εμβολιασμένους: Όσα αλλάζουν σε εστίαση, μπαρ, θέατρα και γήπεδα

Η επιστροφή στην κανονικότητα για τους εμβολιασμένους παίρνει σάρκα και οστά εν αντιθέσει με τους ανεμβολίαστους.

Το μεσημέρι της Τρίτης οι Γιώργος Γεραπετρίτης και Αδωνις Γεωργιάδης έδωσαν αναλυτικές πληροφορίες για το πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα, η εστίαση και τα γήπεδα με βάση ποιοι έχουν εμβολιαστεί και ποιοι όχι.

Οι χώροι συναθροίσεων προσώπων διακρίνονται σε δύο κατηγορίες και το νέο πλαίσιο θα ισχύει από 15 Ιουλίου:

Α. Αμιγείς χώροι
Χώροι συνάθροισης στους οποίους έχουν πρόσβαση όσοι έχουν αποκτήσει ανοσία, δηλαδή έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις εμβολίου ή με μονοδοσικό εμβόλιο, και έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες από τον τελικό εμβολιασμό τους, ή έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει τους τελευταίους έξι (6) μήνες.

Β. Μεικτοί χώροι
Χώροι συνάθροισης στους οποίους έχουν πρόσβαση όσοι έχουν αποκτήσει ανοσία, δηλαδή έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις εμβολίου ή με μονοδοσικό εμβόλιο, και έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες από τον τελικό εμβολιασμό τους, ή έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει τους τελευταίους έξι (6) μήνες ή έχουν υποβληθεί σε τεστ ανίχνευσης της νόσου COVID-19 (PCR test ή rapid test) με αρνητικό αποτέλεσμα κατά τις τελευταίες 48 ώρες.

Όλοι οι χώροι συναθροίσεων που μπορούν να υποδέχονται κοινό δηλώνονται, κατ’ επιλογή, ως αμιγείς (από τις 15 Ιουλίου και εντεύθεν) ή ως μικτοί, σε ειδική πλατφόρμα, και φέρουν ειδική σήμανση στην είσοδό τους.

Οι χώροι συναθροίσεων διακρίνονται σε τέσσερις κατηγορίες:
Α. Κλειστοί χώροι πλην κέντρων διασκέδασης (κινηματογραφικές αίθουσες, θέατρα, εστιατόρια, καφέ).
Β. Υπαίθριοι χώροι ψυχαγωγίας καθημένων πλην γηπέδων (ζωντανά θεάματα και ακροάματα).
Γ. Υπαίθρια και κλειστά κέντρα διασκέδασης (μουσικά κέντρα, κλαμπ).
Δ. Ανοικτά και κλειστά γήπεδα.


Α. Κλειστοί χώροι πλην κέντρων διασκέδασης (κινηματογραφικές αίθουσες, θέατρα, εστιατόρια, καφέ).
Χώροι που έχουν δηλωθεί ως αμιγείς

-Λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 85% της χωρητικότητάς τους – χωρίς χρήση μάσκας.
-Χώροι που έχουν δηλωθεί ως μεικτοί
-Λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 50% της χωρητικότητάς τους – υποχρεωτική χρήση μάσκας και αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες. -Οι ανήλικοι προσέρχονται με δήλωση αρνητικού αποτελέσματος self test από τους γονείς τους.
-Θέατρα και κινηματογράφοι με υποχρεωτική χρήση μάσκας ανεξαρτήτως διαβάθμισης.
Β. Υπαίθριοι χώροι ψυχαγωγίας καθημένων πλην γηπέδων (ζωντανά θεάματα και ακροάματα).
Χώροι που έχουν δηλωθεί ως αμιγείς

Λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 85% της χωρητικότητάς τους.
Χώροι που έχουν δηλωθεί ως μικτοί

Λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη χωρητικότητας:
• 75% για χώρους έως 1.000 θέσεων – υποχρεωτική χρήση μάσκας
• 70% για χώρους έως 5.000 θέσεων – υποχρεωτική χρήση μάσκας
• 65% για χώρους έως 15.000 θέσεων – υποχρεωτική χρήση μάσκας

Γ. Υπαίθρια και κλειστά κέντρα διασκέδασης (μουσικά κέντρα, κλαμπ).
Χώροι που έχουν δηλωθεί ως αμιγείς

-Λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 60% της χωρητικότητάς τους – χωρίς χρήση μάσκας.
-Χώροι που έχουν δηλωθεί ως μικτοί
-Λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 25% της χωρητικότητάς τους – πρόσβαση κοινού με αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες.
Δ. Ανοικτά και κλειστά γήπεδα.
-Λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 85% της χωρητικότητάς τους.
-Πρόσβαση όσοι έχουν αποκτήσει ανοσία, δηλαδή έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις εμβολίου ή με μονοδοσικό εμβόλιο, και έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες από τον τελικό εμβολιασμό τους, ή έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει τους τελευταίους έξι (6) μήνες.
-Οι ανήλικοι προσέρχονται με δήλωση αρνητικού αποτελέσματος self test από τους γονείς τους.

Οι διευκολύνσεις για τους εμβολιασμένους

Η νέα δέσμη μέτρων της κυβέρνησης, όπως σημείωσε εισαγωγικώς ο υπουργός Επικρατείας, υπηρετεί ένα τριπλό στόχο:
«1. Να εξυπηρετηθεί το μεγάλο εγχείρημα του εμβολιασμού, να προσέλθουν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες. Ο εμβολιασμός είναι το "διαβατήριο" υγείας για την πατρίδα και η ασπίδα απέναντι στον ιό.

  1. Να δημιουργήσουμε ένα συνολικό πλέγμα προστασίας της δημόσιας υγείας σε χώρους όπου υφίσταται υψηλός συγχρωτισμός ή εκεί όπου, δυνητικά, μπορεί να υπάρξει διασπορά του ιού.
  2. Να αποκατασταθεί σταδιακά η ελευθερία των πολιτών εκείνων οι οποίοι έχουν ήδη εμβολιαστεί και έχουν τις προϋποθέσεις να έχουν πίσω την προσωπική - κοινωνική τους ζωή σε πλήρη έκταση».

Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση, εξήγησε ο Γ. Γεραπετρίτης, υιοθετεί τη σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής και Τεχνοηθικής, η οποία πρότεινε τη λήψη τριών σπονδυλωτών πυλώνων μέτρων που αφορούν στο ζήτημα αυτό.

Ο πρώτος πυλώνας μέτρων αφορά «την πληροφόρηση του κοινού σε σχέση με το εμβολιαστικό εγχείρημα, δηλαδή την πειθώ. Προς την κατεύθυνση αυτή υπάρχει ήδη μια σημαντική εκστρατεία ενημέρωσης, η οποία θα κλιμακωθεί έτσι ώστε να απευθύνεται σε ειδικές κατηγορίες πληθυσμού, στις οποίες η εμβολιαστική κάλυψη είναι ακόμη μικρή».


Ο δεύτερος πυλώνας αποτελεί «τη διευκόλυνση της κίνησης σε συγκεκριμένους χώρους. Πρόκειται για τις κινήσεις εκείνων που είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Ο δεύτερος πυλώνας αποτελεί τη σημερινή δέσμη μέτρων».
Ο τρίτος πυλώνας συνιστά «την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε ειδικές κατηγορίες δηλαδή σε απολύτως αναγκαία πεδία έτσι ώστε να διαφυλάσσεται ο πληθυσμός από τη διασπορά του ιού, όπως είναι τα υγειονομικά κέντρα και οι μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων».
Τα σημερινά μέτρα

Αναλυτικά, κυβέρνηση αποφασίζει «την καθιέρωση διαβαθμισμένης κάλυψης σε χώρους μη ουσιωδών υπηρεσιών ψυχαγωγικού χαρακτήρα. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε κλειστούς χώρους (εστιατόρια, κινηματογράφους, θέατρα) αλλά και ανοιχτούς χώρους με υψηλό συγχρωτισμό (γήπεδα, μεγάλα κέντρα διασκέδασης), όπου πλέον θα υπάρχει διαβάθμιση. Οι χώροι αυτοί θα μπορούν να είναι είτε αμιγείς εμβολιασμένων είτε μεικτοί χώροι. Στους αμιγείς χώρους θα μπορούν να βρίσκονται οι εμβολιασμένοι και όσοι έχουν νοσήσει το τελευταίο 6μηνο», με τη διευκρίνιση ότι εμβολιασμένοι νοούνται εκείνοι που έχουν κλείσει τον εμβολιαστικό κύκλο και έχουν παρέλθει 14 ημέρες από την τελευταία ή τη μοναδική δόση. Ενώ «στους μεικτούς χώρους θα επιτρέπονται εκτός από τις δύο προηγούμενες κατηγορίες και όσοι έχουν ήδη κάνει τεστ, rapid ή μοριακό, και κατά τούτο υπάρχει η προβλεπόμενη προστασία».

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι «κάθε επιχείρηση θα δηλώνει αν η εκμετάλλευση θα είναι αμιγής ή μεικτή, ουσιαστικά εναπόκειται στον ίδιο τον επιχειρηματία να επιλέξει εάν στην επιχείρησή του θα δέχεται εμβολιασμένους και νοσήσαντες ή εάν θα δέχεται και το λοιπό πληθυσμό. Η δήλωση αυτή των επιχειρηματιών θα γίνεται σε μια κεντρική πλατφόρμα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και θα υφίσταται ειδική σήμανση στις εισόδους των χώρων εκμετάλλευσης».

Σύμφωνα με τον Γ. Γεραπετρίτη, «η διαβάθμιση για τους μεν αμιγείς χώρους, από 75% ως 85% της συνολικής χωρητικότητας, για δε τους μεικτούς χώρους από 25% ως 75% της πληρότητας. Η διαβάθμιση εξαρτάται», εξειδίκευσε, «από το χώρο και πόσο μεγάλος συγχρωτισμός υφίσταται, και βεβαίως αναλόγως του βαθμού επικινδυνότητας της συνάθροισης. Κατά περίπτωση στους αμιγείς χώρους δεν θα υπάρχει η υποχρέωση να φορούν μάσκες οι πελάτες, (αντιθέτως) είναι προφανές ότι στους μεικτούς χώρους θα πρέπει κατ' αρχήν να υπάρχει αντίστοιχη υποχρέωση».

Ταυτοχρόνως διεμήνυσε ότι «θα προβλεφθούν συγκεκριμένες κυρώσεις για την παραβίαση των όρων και οι έλεγχοι που θα διεξάγονται από την Πολιτεία. Οι έλεγχοι θα αφορούν για τους μεν αμιγείς χώρους, την τήρηση των όρων, δηλαδή να προσέρχονται όλοι οι πελάτες με το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή το πιστοποιητικό νόσησης, για τους δε μεικτούς χώρους ότι υπάρχουν τα προβλεπόμενα από το νόμο που θα εισαχθεί, δηλαδή το αρνητικό τεστ». Ο έλεγχος θα γίνεται από «μια κεντρική ψηφιακή πλατφόρμα, που θα επιβεβαιώνει και τη γνησιότητα του πιστοποιητικού που θα δηλώνεται και το οποίο θα βρίσκεται στα καταστήματα αυτά».

Όπως ανακοίνωσε εξάλλου ο υπουργός, «οι κλειστοί χώροι και οι μεγάλοι χώροι συνάθροισης, όπως είναι τα γήπεδα, θα ανοίξουν από τις 15 Ιουλίου. Ειδικώς οι κλειστοί κινηματογράφοι και τα κλειστά θέατρα θα ανοίξουν από την 1η Ιουλίου, και από τις 15 Ιουλίου, όταν θα είναι έτοιμη η ψηφιακή εφαρμογή, θα μπορούν να επιλέξουν να αυξήσουν τη χωρητικότητά τους και να καταστούν αμιγείς χώροι».

Εν κατακλείδι, «όλα θα γίνουν με πλήρη σεβασμό στη νομοθεσία που αφορά στην προστασία προσωπικών δεδομένων και, βεβαίως, στα δικαιώματα όλων των πολιτών. Είναι, από την άλλη, αυτονόητο ότι θα πρέπει να αρθούν οι περιορισμοί, οι οποίοι υφίστανται σήμερα ιδιαιτέρως για τους πολίτες εκείνους που έχουν επιλέξει να εμβολιαστούν οικειοθελώς. Υπάρχει μια μεγάλη αδήριτη ανάγκη να χτίσουμε το προβλεπόμενο τείχος ανοσίας και να ανακτήσουμε πλήρως τις ελευθερίες μας», υπογράμμισε κλείνοντας στην εισήγησή του ο υπουργός Επικρατείας.

Στις ερωτήσεις που ακολούθησαν, ο Γ. Γεραπετρίτης επεσήμανε ότι με μέτρα που ανακοινώνονται, «όχι μόνο δεν διχάζουμε την κοινωνία αλλά αντιθέτως φροντίζουμε για την κοινωνική συνοχή και τη δημόσια υγεία. Είναι ένα χρέος που έχει η Πολιτεία να μεριμνά έτσι ώστε το κοινωνικό αγαθό της υγείας να ισχύει έναντι πάντων. Και νομίζω ότι κανείς σε αυτήν την αίθουσα και αυτή τη χώρα δεν αμφισβητεί το γεγονός ότι η υγεία είναι υπεράνω της δευτερογενούς δραστηριότητας της ψυχαγωγίας. Εδώ συζητούμε μόνο για μερικές ψυχαγωγικές δραστηριότητες υψηλού κινδύνου, εντός εσωτερικού χώρου και σε εξωτερικό χώρο πολύ μεγάλης κλίμακας. Δεν ομιλούμε για περιορισμούς σε εξωτερικούς χώρους. Καφέ, εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης λειτουργούν σήμερα, για όλους αδιαβαθμήτως».

Εξάλλου, συνέχισε, «η ελευθερία δεν αφορά μόνο το άτομο, αφορά και το κοινωνικό σύνολο, και συνιστά απόλυτο χρέος κοινωνικής αλληλεγγύης, όλοι να στεκόμαστε απέναντι σε αυτό το αγαθό με περίσκεψη και όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια στα πράγματα».

Και, ευκαιρίας δοθείσης, ο υπουργός υπογράμμισε και από αυτό το βήμα την αξία του εμβολιασμού: «πρέπει να κατανοήσουμε ότι ο εμβολιασμός είναι η μόνη διέξοδος για να αποκαταστήσουμε στο σύνολό της την ελευθερία των πολιτών. Και συνιστά μια δίκαιη ανταμοιβή για εκείνους οι οποίοι αυτήν τη στιγμή έχουν προσέλθει οικειοθελώς να εμβολιαστούν. Η κοινωνία, όπως και η οικονομία, δεν μπορεί να στέκεται πίσω όταν αυτή την ώρα είναι καθολικό το αγαθό του εμβολιασμού. Δίδεται καθολικά η δυνατότητα σε όλον τον ενήλικο πληθυσμό να εμβολιαστεί. Δεν μπορούμε τους εμβολιασμένους να τους κρατάμε πίσω από οποιεσδήποτε δραστηριότητες κοινωνικού χαρακτήρα εκ του γεγονότος ότι υπάρχει κίνδυνος της δημόσιας διασποράς».

Επαναλαμβάνοντας δε, ότι «δεν αποτελεί επιλογή της Πολιτείας αν ένας χώρος θα είναι αμιγής ή μεικτός, εξαιρουμένων των γηπέδων, αλλά επιλογή του επιχειρηματία», διαβεβαίωσε ότι «θα υπάρξει απόλυτη διασφάλιση όλων των ατομικών ελευθεριών: ειδικά για τα ζητήματα των προσωπικών δεδομένων ήδη βρισκόμαστε σε συνέργεια με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, συνταγματική ανεξάρτητη αρχή», ανακοίνωσε επίσης. Και ειδικότερα, «η ψηφιακή εφαρμογή θα ελέγχει την ακεραιότητα του πιστοποιητικού, δεν θα κρατά κανένα απολύτως αρχείο, θα είναι στην πραγματικότητα ένας πιστοποιητής για τη γνησιότητα της προσκομιζόμενης βεβαίωσης και ως εκεί. Κανένα απολύτως ζήτημα ατομικής ελευθερίας δεν τίθεται», τόνισε με έμφαση.

Τέλος, σύμφωνα πάντα με τον Γ. Γεραπετρίτη, «είναι ένα απολύτως ισόρροπο μείγμα, είναι ένα σχέδιο που έχει δουλευθεί στην απόλυτη λεπτομέρειά του από όλα τα συναρμόδια Υπουργεία, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το Υπουργείο Ανάπτυξης και την Προεδρία της Κυβέρνησης. Διασφαλίζει απολύτως όλα τα δεδομένα». Ενώ κλείνοντας αποκάλυψε ότι «το συνολικό σχέδιο έχει τεθεί υπ' όψιν και της επιτροπής των επιδημιολόγων σε κοινή συνεδρίαση με την επιτροπή εμβολιασμών και την επιτροπή βιοηθικής/τεχνοηθικής». Στο σημείο αυτό δε, ευχαρίστησε ιδιαιτέρως την επιτροπή βιοηθικής και την πρόεδρό της, την καθηγήτρια κυρία Βαγενά για την «εξαιρετικά εμπεριστατωμένη μελέτη που βοήθησε πολύ στο να πάρουμε αποφάσεις για τη σταδιακή επανεκκίνηση της κοινωνικής ζωής των πολιτών».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS