Θεοδωρίδου: Το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να γίνει ταυτόχρονα με εκείνο του κορωνοϊού

Θεοδωρίδου: Το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να γίνει ταυτόχρονα με εκείνο του κορωνοϊού

Πότε πρέπει να γίνει το εμβόλιο της γρίπης - Τα εμβόλια μπορούν να γίνουν ταυτόχρονα

«Πριν από λίγες μέρες, στις 30 Σεπτεμβρίου, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε την έναρξη της εμβολιαστικής περιόδου κατά του ιού της γρίπης» είπε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου, η οποία τόνισε πως «από την 1η Οκτωβρίου το εμβόλιο συνταγογραφείται και έτσι δημιουργείται ένα ηλεκτρονικό μητρώο, πολύτιμο εργαλείο για την πληροφόρηση σχετικά με την εμβολιαστική κάλυψη στη χώρα μας».

Η κυρία Θεοδωρίδου σημείωσε πως από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού υπάρχει «μεγάλη ανησυχία για το ποια θα μπορούσε να είναι η αλληλεπίδραση μεταξύ της γρίπης και του ιού Covid. Δεν έχουμε σαφή γνώση σε τι βαθμό μπορεί να επηρεάσει η μία λοίμωξη την άλλη».

«Γνωρίζουμε ότι την περσινή χρονιά είχαμε την ευτυχία η κινητικότητα του ιού της γρίπης στη χώρα μας να είναι εξαιρετικά χαμηλή, γεγονός που αποδίδεται στην εφαρμογή των μέτρων ατομικής υγιεινής» και όλων των μέτρων που έχουν ληφθεί, συμπλήρωσε.

Πότε πρέπει να γίνει το εμβόλιο της γρίπης

Όπως τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, επιδημιολογικά η γρίπη κορυφώνεται τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο, επομένως τα άτομα θα πρέπει να είναι ανοσοποιημένα από τον Νοέμβριο.

Ο ιός της γρίπης υφίσταται ήπιες μεταλλάξεις, γεγονός που τον κάνει λίγο ή περισσότερο διαφορετικό. «Από τον ΠΟΥ κάθε χρόνο δίνεται ο τύπος των εμβολίων που πρέπει να παρασκευαστούν για να εφαρμοστούν στους πληθυσμούς», συνέχισε η ίδια.

Τα εμβόλια μπορούν να γίνουν ταυτόχρονα

Η Μαρία Θεοδωρίδου εξήγησε πως φέτος το εμβόλιο που κυκλοφορεί είναι τετραδύναμο, περιέχει δύο στελέχη Α, Η1Ν1 και Η3Ν2 και δύο στελέχη Β.

«Οι δόσεις των εμβολίων είναι μία, ενδομυική, και ο εμβολιασμός δεν παρεμβαίνει στο σχήμα των εμβολιασμών των υπολοίπων εμβολίων», συνέχισε.

Όπως εξήγησε, συστάσεις για τήρηση μεσοδιαστημάτων μεταξύ εμβολίων δεν υφίστανται. Το CDC και όλοι οι επιστημονικοί φορείς έχουν διατυπώσει ότι το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να γίνει και ταυτόχρονα με το εμβόλιο του κορωνοϊού, όπως και με άλλα εμβόλια, όπως του πνευμονιόκοκκου, πρόσθεσε.

Ποιες ομάδες πληθυσμού πρέπει να εμβολιαστούν για τη γρίπη

Υπάρχουν οι ομάδες κατά προτεραιότητα που πρέπει να εμβολιαστούν, ομάδες αυξημένου κινδύνου λόγω επιπλοκών από τη γρίπη:

  • Ηλικίες άνω των 60 ετών
  • Παιδιά ηλικίας άνω των 6 μηνών
  • Ενήλικοι με υποκείμενα νοσήματα
  • Μεγάλη ομάδα των εγκύων, καθώς είναι πλέον διευκρινισμένο ότι προστατεύεται και η έγκυος και το κύημα και το νεογνό με τον εμβολιασμό καθ’ όλη τη διάρκεια της κύησης
  • Άτομα με παθολογική παχυσαρκία, είτε ενήλικοι είτε παιδιά
  • Παιδιά που παίρνουν θεραπεία με ασπιρίνη
  • Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά ηλικίας μικρότερης των 6 μηνών
  • Κλειστοί πληθυσμοί, εσωτερικοί σπουδαστές σχολείων, στρατιωτικών και άλλων σχολών, εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υγείας, φοιτητές επαγγελμάτων υγείας σε γενική άσκηση και κέντρα διανομής προσφύγων
  • Άστεγοι, κτηνίατροι και άτομα που έρχονται σε επαφή με διάφορα ζώα που μπορούν να είναι φορείς του ιού.


Πότε μπορεί να εμβολιαστεί για τη γρίπη ένα θετικό κρούσμα

Η Μαρία Θεοδωρίδου περιέγραψε και τι πρέπει να γίνει σε περίπτωση θετικού κρούσμαος ή στενής επαφής. Ασυμπτωματικά άτομα που έχουν θετικό εργαστηριακό έλεγχο (για τον κορωνοϊό) εμβολιάζονται μόλις ολοκληρώσουν τον χρόνο απομόνωσης.

Ασυμπτωματικά άτομα που ήρθαν σε επαφή με θετικό κρούσμα και το τεστ τους βγήκε αρνητικό, θα πρέπει να αναβάλουν τον εμβολιασμό για τη γρίπη ώσπου να ολοκληρωθεί ο χρόνος απομόνωσης.

Τέλος, συμπτωματικοί ασθενείς Covid πρέπει να αναβάλουν τον εμβολιασμό τους για τη γρίπη ώσπου να ολοκληρωθεί η απομόνωση και να φύγουν τα συμπτώματα.

Να μην εφησυχάσουμε απέναντι στον ιό της γρίπης

Δεν θα πρέπει να εφησυχάσουμε για τη γρίπη, είπε η πρόεδρος της Επιτροπής, κλείνοντας την τοποθέτησή της. Έχουμε μειωμένη ανοσία, σχετική χαλάρωση των μέτρων είτε λόγω κόπωσης είτε λόγω υπερβολικής εμπιστοσύνης ότι μέχρι τώρα έχουμε πάει καλά και έχουμε εμβολιαστεί.

«Ο ιός της γρίπης είναι ένας ιός που δεν πρέπει να του έχουμε εμπιστοσύνη. Ας ελπίσουμε ότι αυτός ο χειμώνας θα είναι εξίσου ευοίωνος όπως και ο περσινός ως προς τη γρίπη» σημείωσε, και εξήγησε πως δεν ξέρουμε αν συμπέσει η λοίμωξη της γρίπης με εκείνη από τον κορωνοϊό ποια επίδραση θα έχει η μία στην άλλη.

Θεμιστοκλέους: Αυτές οι περιοχές έχουν τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού

Εκκληση να κάνουν τη δεύτερη δόση του εμβολίου του κορωνοϊού σε όσους δεν την έχουν λάβει ακόμη για οποιονδήποτε λόγο έκανε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία του εμβολιασμού στη χώρα μας, ο κ. Θεμιστοκλέους γνωστοποίησε ότι ξεπεράσαμε τις 12.235.000 δόσεις εμβολιασμού. Εξ αυτών, οι 6.460.000 αφορούν την πρώτη δόση, ενώ οι 6.165.000 αφορούν πλήρως εμβολιασμένους.

Σε σχέση με την εμβολιαστική κάλυψη, ο κ. Θεμιστοκλέους αποκάλυψε ότι υψηλότερα ποσοστά έχουν τα νησιά, όπως Μύκονος, Σαντορίνη, Μήλος, Πάρος, Κως, Τήνος, και στην ηπειρωτική χώρα η Αθήνα (Βόρειος και Νότιος τομέας), ο Πειραιάς, το Ηράκλειο.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS