Εμβολια: Εξετάζεται η επιμήκυνση του διαστήματος μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης

Εμβολια: Εξετάζεται η επιμήκυνση του διαστήματος μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης

Η πρόεδρος της επιτροπής εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίου δήλωσε πως εξετάζεται το ενδεχόμενο επιμήκυνσης μεταξύ της πρώτης και δεύτερης δόσης του εμβολίου.Μιλώντας κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τον κορωνοϊό, πλάι στον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, η κυρία Θεοδωρίδου τόνισε: «Έχουν περάσει δύο μήνες από τον πρώτο εμβολιασμό στη χώρα μας. Η εκστρατεία εμβολιασμού «Ελευθερία» ξεκίνησε με το πιο δύσκολο στην διαχείρισή του εμβόλιο mRNA και σήμερα έχουμε τρία εμβόλια στη διάθεσή μας».

Τα αποτελέσματα σε πραγματικές συνθήκες είναι εξίσου ή και καλύτερα από τις συνθήκες των κλινικών μελετών, σημείωση η πρόεδρος της επιτροπής εμβολιασμού. Τα στοιχεία που σφραγίζουν και χαρακτηρίζουν ως επιτυχή τα εμβόλια είναι η ασφάλεια, όπως είπε, καθώς δεν έχει δοθεί κανένα σήμα παγκοσμίως για σοβαρή παρενέργεια.

Τα πλεονεκτήματα του εμβολιασμού
Επιπλέον, σημαντικός παράγοντας αποτελεί και η πρόληψη σοβαρής νόσου, η αποφυγή εισαγωγής στο νοσοκομείο, η πρόληψη των θανάτων, η πρόληψη της ήπιας και μέτριας νόσου. Τέλος, η Μαρία Θεοδωρίδου τόνισε πως με τον εμβολιασμό παρατηρείται μείωση της ασυμπτωματικής λοίμωξης, η οποία συμβάλει στη μείωση του φορτίου στο περιβάλλον.

Και τα τρία εμβόλια είναι αποτελεσματικά και για τη βρετανική μετάλλαξη είπε η πρόεδρος της επιτροπής εμβολιασμού. «Αναμένεται τους επόμενους μήνες να έχουμε ένα νέο εμβόλιο της Johnson & Johnson που είναι αποτελεσματικό κατά 86% για την πρόληψη σοβαρής νόσου και 100% για την πρόληψη θανάτου» πρόσθεσε για το τέταρτο εμβόλιο που ενδεχομένως να έχουμε στη διάθεσή μας σύντομα.

Όπως είπε, η αποτελεσματικότητα αυτού του εμβολίου είναι συγκρίσιμη μεταξύ των ΗΠΑ και της Νοτίου Αφρικής ενώ έχει το πλεονέκτημα να είναι εύχρηστο και μονοδοσικό.

Εξετάζεται η επιμήκυνση του διαστήματος μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης

«Μελέτες και στη χώρα μας, δείχνουν ότι το mRNA εμβόλιο επιτυγχάνεται υψηλότατοι κύκλοι αντισωμάτων και πριν την δεύτερη δόση» σημείωσε η κυρία Θεοδωρίδου τονίζοντας πως ως εκ τούτου είναι πιθανή επιμήκυνση του μεσοδιαστήματος μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης. Αυτή τη στιγμή αυτό υπολογίζεται στις 21 ημέρες, ενώ για το εμβόλιο της AstraZeneca επεκτείνεται στις 12 εβδομάδες.

Σε ό, τι αφορά το εμβόλιο της AstraZeneca, σημείωσε πως έπειτα από αξιολόγηση νέων δεδομένων μεγάλης μελέτης διαπιστώνεται την υψηλή αποτελεσματικότητα και σε μεγαλύτερες ηλικίες γεγονός που μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για τον εμβολιασμό και αυτών των ομάδων. Θυμίζουμε πως το εμβόλιο αυτό χορηγούνταν μόνο σε ηλικίες κάτω των 65 ετών.

Αποτελεσματικό το εμβόλιο ακόμη και αν καθυστερήσει η δεύτερη δόση
«Αν κάποιος καθυστερήσει τη δόση και μία και δύο και τρεις εβδομάδες αυτό δεν σημαίνει πως η δόση δεν θα είναι αποτελεσματική» σημείωσε επίσης η κα. Θεοδωρίδου. Επιπλέον, η πρόεδρος της επιτροπής εμβολιασμού τόνισε πως ενδεχόμενη νόσηση μετά την πρώτη ή ακόμη και τη δεύτερη δόση, δεν μειώνει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Τέλος, η κα. Θεοδωρίδου τόνισε: «Μάσκες, τήρηση αποστάσεων, μέτρα υγιεινής θα πρέπει να ακολουθούνται και όσοι έχουν εμβολιαστεί. Σε περιβάλλον με υψηλό ιικό φορτίο μπορούν να μολυνθούν και να συντελέσουν στη μετάδοση και οι εμβολιασμένοι».

Πότε όμως θα μπορούμε να αφήσουμε όλα αυτά πίσω μας; «Τα πάντα εξαρτώνται από το πόσο διαρκεί η ανοσία! Η γνώση αυτή θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της νόσου» είπε και σημείωσε το θετικό γεγονός πως μπαίνουμε στην άνοιξη όπου ο καιρός μπορεί να γίνει καλός σύμμαχος.

Δείτε  την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας:

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ